Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
viciousD

#1 Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by viciousD »

Ova facebook grupa (http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 049&ref=mf) je dio realizacije našeg projekta na temu "Rješavanje problema napuštenih životinja". Svaka pomoć je dobro došla. Naš konačni cilj je doprinošenje otvaranju azila u Kantonu Sarajevo. Pa ako je iko zainteresovan da pomogne neka se učlani,trenutno smo u toku potpisivanja peticije za otvaranje azila u Rakovici!
Hvala unaprijed. :)

P.S. Kada bude jedan vikend planirano opet potpisivanje peticije objaviću lokaciju i vrijeme. Biće uskoro!
Last edited by viciousD on 19/04/2010 16:04, edited 1 time in total.
viciousD

#2 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by viciousD »

moderator wrote:
viciousD wrote:Ova facebook grupa (http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 049&ref=mf) je dio realizacije našeg projekta na temu "Rješavanje problema napuštenih životinja". Svaka pomoć je dobro došla. Naš konačni cilj je doprinošenje otvaranju azila u Kantonu Sarajevo. Pa ako je iko zainteresovan da pomogne neka se učlani,trenutno smo u toku potpisivanja peticije za otvaranje azila u Rakovici!
Ej, izvini na upadu, ali mi koji ne koristimo FB bismo malo vise informacija o projektu.
Dakle, cilj znamo, ali sta konkretno zelite postici osim skupljanja potpisa i slika?

Malo vise info ne bi skodilo.

Mi smo učenici gimnazije "Dobrinja" i pokrenuli smo ovu akciju u sklopu projekta građanin koji je obavezan na trećoj godini u okviru demokratije. Međutim to nam je samo bila prilika da počnemo nešto što priželjkujemo već duže vrijeme. Po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja azilantski centra bi trebao postojati barem na nivou kantona,čak su predviđena i sredstva od 700.000 KM godišnje. 200.000 KM je utrošena na zvjerinjak u Pionirskoj dolini a ostatak novca je iščezao. Postoji idejni projekat za azil u Rakovici međutim izgradnja nikako da se pokrene. Mi smo pokrenuli peticiju za taj azil i prikupili potpise predstavnika pet stranaka kojim tvrde da će se složiti da dio sredstava od jednog neuspjelog projekta,tačnije 200.000 KM preusmjerni na izgradnju azila. Pa ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti :-D
Luisa

#3 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by Luisa »

viciousD wrote:
moderator wrote:
viciousD wrote:Ova facebook grupa (http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 049&ref=mf) je dio realizacije našeg projekta na temu "Rješavanje problema napuštenih životinja". Svaka pomoć je dobro došla. Naš konačni cilj je doprinošenje otvaranju azila u Kantonu Sarajevo. Pa ako je iko zainteresovan da pomogne neka se učlani,trenutno smo u toku potpisivanja peticije za otvaranje azila u Rakovici!
Ej, izvini na upadu, ali mi koji ne koristimo FB bismo malo vise informacija o projektu.
Dakle, cilj znamo, ali sta konkretno zelite postici osim skupljanja potpisa i slika?

Malo vise info ne bi skodilo.

Mi smo učenici gimnazije "Dobrinja" i pokrenuli smo ovu akciju u sklopu projekta građanin koji je obavezan na trećoj godini u okviru demokratije. Međutim to nam je samo bila prilika da počnemo nešto što priželjkujemo već duže vrijeme. Po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja azilantski centra bi trebao postojati barem na nivou kantona,čak su predviđena i sredstva od 700.000 KM godišnje. 200.000 KM je utrošena na zvjerinjak u Pionirskoj dolini a ostatak novca je iščezao. Postoji idejni projekat za azil u Rakovici međutim izgradnja nikako da se pokrene. Mi smo pokrenuli peticiju za taj azil i prikupili potpise predstavnika pet stranaka kojim tvrde da će se složiti da dio sredstava od jednog neuspjelog projekta,tačnije 200.000 KM preusmjerni na izgradnju azila. Pa ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti :-D

Svaki 5-ti stanovnik BiH je gladan, akcija prevazilazenje siromastva u BiH je trenutno potrebnija 8-)
atko

#4 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by atko »

Luisa wrote: Svaki 5-ti stanovnik BiH je gladan, akcija prevazilazenje siromastva u BiH je trenutno potrebnija 8-)
Svaki 4 stanovnik u BiH ima prekomjernu tezinu pa neka pola porcije da svakom petom ;)

Zivotinje nisu nista krive, one su bespomocne i trebaju pomoc ... a ti umjesto sto spamas nahrani tog petog ili desetog ... a pusti druge da se brinu o nekim drugim stvarima na koje zele da imaju fokus i svi sretni ;)

za kaciju :thumbup: ... ta borba oko zastite zivotinja je izgleda zaglavila na pola puta sto je nekad opasnije nego da nista nije uradjeno ... zato to treba dovesti do kraja ... ;)
ajde_vise

#5 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by ajde_vise »

atko wrote:
Svaki 4 stanovnik u BiH ima prekomjernu tezinu pa neka pola porcije da svakom petom ;)

:lol: jes

ako mi ima ista gore - do su debeli ljudi kojii se prejedaju mesom ccc

nema veze s temom - al nek udje u zapisnik :lol:
viciousD

#6 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by viciousD »

Luisa wrote:Svaki 5-ti stanovnik BiH je gladan, akcija prevazilazenje siromastva u BiH je trenutno potrebnija 8-)
svako ima nešto za šta se bori, moj izbor su životinje 8-)
Cholina_Lokica

#7 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by Cholina_Lokica »

Luisa wrote: Svaki 5-ti stanovnik BiH je gladan, akcija prevazilazenje siromastva u BiH je trenutno potrebnija 8-)
a ti vjerujem izdvajas mjesecno bar za jedno i uplacujes u javnu kuhinju... :zzzz:

edit: gdje se moze podpisati peticija?
Friesian

#8 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by Friesian »

i ja cu je potpisati cim saznam gdje i kako... upravo sam se vratio kuci i u dolasku je jedna zena ispred mene isla nekih 10metara prema trolejbuskoj stanici... tu je bilo 8 ne malih pasa lutalica od kojih su samo dva imala markicu da su sterilisana... druga dva su se bavila ozbiljnijim problemom opstanka (citaj parenjem) dok su svi ostali napali zenu koja nije napravila niti jedan pogresan korak kako bi se oni osjecali ugrozenim... na ovih 8 komada ce ta jedna zenka dodati jos minimum 5 pa ce ih za 2 mjeseca biti minimum 13... to je ipak previse na jednom malom mjestu... zao mi ih je te se bojim da ce nekom prekipiti i izaci s pistoljem na ulicu (sto nije rijetko za vidjeti) pa prema tome bi ove nase guzonje trebale pomoci akciji pravljenja azila te bi tako bili sretni i oni koji vole i oni koji ne vole zivotinje...
mery1935

#9 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by mery1935 »

draga djeco..zelim vam puno srece na ovom planu...Ukljucite i druge skole..Samo vi mozete nesto promjeniti u ovom drustvu,budite jaki i dosledni,na vama svijet ostaje..ljubim vas..racunajte na mene...
mery1935

#10 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by mery1935 »

...Nacelnici Opstina ne zele uloziti ni jedan fening za ono, sto im nalaze Zakon o zastiti zivotinja...sve je odlozeno do daljnjeg..a to daljnje je "obaranje"Zakona...
viciousD

#11 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by viciousD »

mery1935 wrote:...Nacelnici Opstina ne zele uloziti ni jedan fening za ono, sto im nalaze Zakon o zastiti zivotinja...sve je odlozeno do daljnjeg..a to daljnje je "obaranje"Zakona...
Ovo je nadležnost kantona zbog nepostojanja zakona o lokolanoj samoupravi, međutim za ovu budžetsku godinu nisu odvojena sredstva predviđena zakonom. Ma šta radili do sledeće godine nema ništa. Osim ako ljudi sami ne skupe novac a to ide jaaako slabo.
CarobLJak

#12 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by CarobLJak »

Tema stala ili off topic? Ne znam za ostale djelove grada ali Dobrinja je katastrofa sto se tice lutalica. Te zivotinje treba negdje smjestiti ili cemo se o tome poceti zabavljati kad svaki dan bude vakcinisanje protiv bjesnila? Kroz centar Dobrinje iza 9 sati navece je katastrofa proci, leze ispred radnji. Doduse mirni su tamo ali ovde oko dvojke prema jedinici ujedaju auta za gume u prolazu. Stvarno ce neko izletiti sa pistoljem i poceti to rijesavati. Dajte aktivirajte te peticije, siguran sam da dosta majki strahuje za svoju djecu koja pohadjaju skolu ili kurseve i prolaze kroz Dobrinju iza 8 sati navece i siguran sam da ce se i one aktivirati u smjestaju napustenih zivotinja.

PS: Ljudi koji kupuju ili uzimaju zivotinje, koje smjeste kasnije na ulicu iz bilo kojeg razloga, a nema ga opravdanog, nisu tim zivotinjama ni do koljena. Ta zivotinja da je mogla birati, a nije, sigurno ne bi bila kod takvog "vlasnika". Zasto ljudi djecu ne ostavljaju na ulici pa ne kazu nemam ga s cim hraniti, dosadio mi je, ide mi na zivce, ne mogu ga izvoditi, ne mogu cistiti za njim? Nije isto? Naravno da nije, to se ne radi sa ljudima, ali zivotinja ne zna progovoriti i ne zna se braniti, nego zivi onako kako joj je bogom dato.
kod65

#13 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by kod65 »

Evo jedan fin docek na dobrinji.

Image

Uploaded with ImageShack.us
nottenera

#14 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by nottenera »

Vjerujte da nije problem samo u pojedinim dijelovima grada što se tiče pasa lutalica,Baščaršija ih je puna,Stari Grad uopšte....možda ću biti malo preopširna,ali evo da dam svoj doprinos,da se potakne razmišljanje o rješavaju problema,dobro je pogledati na ANIMAL PLANET TV-u kako ljudi, kojima je zaista stalo i naravno koji imaju bar s neke strane donacije i brigu od strane države, to rade....sterilizacija je svakako na prvom mjestu,a jako je skupa! Ako postoji način na koji bih ja mogla dati doprinos,ako treba volontirati u nekoj akciji,molim vas da mi javite....
Pasiflora

#15 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by Pasiflora »

Prije nekih 20-tak dana u mom kvartu bile dvije vet inspektorice - kazu da pokusavaju izvrsiti okvirni popis pasa po kvartovima.
Neki dan komsija vodio svoga psa kod veta i on mu rekao da uskoro opet idu sa masovnim sterilizacijama.
Znaci - nesto se krece. Ima li neko konkretnih info?
jaca78

#16 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by jaca78 »

U veterinarskoj stanici na Stupu od 13. do 17. septembra će se održati akcija besplatne sterilizacije/kastracije pasa (prvenstveno napuštenih ili lutalica). Uz sterilizaciju, psi će biti očišćeni od vanjskih i unutrašnjih parazita, te označeni tagom sa brojem, koji će biti stavljen na uho.
U boksovima kraj stanice biće (barem je tako bilo prethodnih godina) osiguran smještaj za oporavak pasa poslije operacije.
Na broj 033-470-240 već sad možete naručiti pse za sterilizaciju. Ja sam danas naručila njih nekoliko.
Eto prilike da svi mi doprinesemo rješenju problema napustenih zivotinja na ulicama. Ništa neće koštati da svako od nas barem jednog psa odvede na sterilizaciju (osim par maraka goriva).
minjonja

#17 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by minjonja »

jaco, ko finansira, ko operise? jesul opet samo psi?
nottenera

#18 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by nottenera »

jaca78 wrote:U veterinarskoj stanici na Stupu od 13. do 17. septembra će se održati akcija besplatne sterilizacije/kastracije pasa (prvenstveno napuštenih ili lutalica). Uz sterilizaciju, psi će biti očišćeni od vanjskih i unutrašnjih parazita, te označeni tagom sa brojem, koji će biti stavljen na uho.
U boksovima kraj stanice biće (barem je tako bilo prethodnih godina) osiguran smještaj za oporavak pasa poslije operacije.
Na broj 033-470-240 već sad možete naručiti pse za sterilizaciju. Ja sam danas naručila njih nekoliko.
Eto prilike da svi mi doprinesemo rješenju problema napustenih zivotinja na ulicama. Ništa neće koštati da svako od nas barem jednog psa odvede na sterilizaciju (osim par maraka goriva).
Svaka čast za informaciju, svakako ću učestvovati :thumbup:
jaca78

#19 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by jaca78 »

opet mislim ona ista sema kao i prosle godine, austrijska organizacija. nisam sigurna mogu li i mace, ali sve info u vet.stanici stup 033-470-240
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#20 Re: Pomozimo rjesavanju problema napustenih zivotinja na ulicama

Post by anjusha »

jaca78 wrote:U veterinarskoj stanici na Stupu od 13. do 17. septembra će se održati akcija besplatne sterilizacije/kastracije pasa (prvenstveno napuštenih ili lutalica). Uz sterilizaciju, psi će biti očišćeni od vanjskih i unutrašnjih parazita, te označeni tagom sa brojem, koji će biti stavljen na uho.
Na broj 033-470-240 begin_of_the_skype_highlighting              033-470-240      end_of_the_skype_highlighting već sad možete naručiti pse za sterilizaciju. Ja sam danas naručila njih nekoliko.
samo se nadam da nece kao i prosle godine biti slucajeva da "nestane, tj pobjegne" pas, i rezova od grla do zadnjih nogu i ispadanja sadrzaja stomaka.
Post Reply