Pomozimo nani Hanifi!

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Ivy

#1 Pomozimo nani Hanifi!

Post by Ivy »

Preživljava od onog što joj komšije daju
U ratu ostala bez 13 članova uže porodice, među kojima je i njen sin Redžo...

25.01.2008. 19:28

Da su stari i iznemogli prepušteni sami sebi, na području općine Bratunac mnogo je primjera, a mahom su to žene kao što je Hanifa Alić (80) iz sela Sandići. Primanja nema nikakvih, kao ni djece koja bi joj pomogla. Uglavnom preživljava od onoga što joj komšije pruže.

- Nemam krompira, graha, ni brašna, a što je najgore nema se niko svoj ko bi pomogao. Tako da idem i išćem. Neko da krompir, neko brašna i od tog preživljavam - jada se Hanifa, koja je prije četiri godine ostala bez muža Muje.

U ratu je, kako kaže, ostala bez 13 članova uže porodice, među kojima je i njen sin Redžo. Zapamtila je Hanifa i Drugi svjetski rat, tada je imala samo deset godina, ali kaže da joj je ovaj nanio mnogo više štete i muke.

Osim što je ostala bez svojih najmilijih, još uvijek je prate povratničke muke. Godinama je sa mužem živjela u kolibi, pa je od donacije dobila šator i napokon, na temeljima prijeratne kuće postavljena joj je montažna kućica.

- Često me zna biti strah jer su prve komšije udaljene oko 600 metara od mene. Ne znam samo šta bih da mi nije ovih mojih mačaka. One su mi kao djeca, a da mi nije njih odavno bih krenula daleko odavde - kaže Hanifa i dodaje da je nikad niko i ne posjećuje.

Pomozite Hanifi Alić
Čitatelji Dnevnog avaza žele pomoći...
29.01.2008. 07:14

Nakon teksta u "Dnevnom avazu" o teškoj sudbini Hanife (80) Alić iz sela Sandići kod Bratunca, koja živi potpuno sama i bez ikakvih primanje, te preživljava od onog što joj komšije pruže, javili su se humani ljudi iz BiH i inostranstva koji žele da joj pomognu.

S obzirom na to da Hanifa nema ni osnovne uslove za život, pa ni telefon na koji bi je mogli kontaktirati, uz pomoć mještana otvoren joj je račun u NLB Razvojnoj banci na ime Hanifa Alić. Svi koji žele pomoći ovoj starici svoje priloge mogu uplatiti na žiroračun: 562-009-80644212-65.

Image
Hanifa na vratima svoje montažne kuće
Last edited by Ivy on 29/01/2008 23:43, edited 1 time in total.
buba

Post by buba »

Kako ce nana podizati te pare pobogu?? Preko ''ovlastenog'' komsije. :-? Je li bila njena adresa u Avazu? Ma ne znam..nani treba hrane,drva i odjece u kuci..a pare manje vise..valja njoj sa tih 80 godina tegliti da nesto kupi i nazad do kuce.
Ivy

Post by Ivy »

buba wrote:Kako ce nana podizati te pare pobogu?? Preko ''ovlastenog'' komsije. :-? Je li bila njena adresa u Avazu? Ma ne znam..nani treba hrane,drva i odjece u kuci..a pare manje vise..valja njoj sa tih 80 godina tegliti da nesto kupi i nazad do kuce.
Upravu si skroz! :faraon1: :faraon1: :faraon1:
CRO-srce-BiH

#4 Re: Pomozimo nani Hanifi!

Post by CRO-srce-BiH »

Joj meni kao da je 10 godina pa na sve i svasta bih mogao, plakati i kukati, nemam pojma zasto i kako sam postao ovakav ali sam pokrenuo sa svojim prijateljem akciju "angel network" u bukvalnom smo je prijevodu nazvali " posjet anđela" znaci bavimo se prikupljanjem i na licu mjesta dostavljanjem iste pomoci u bilo kakvim sredstvima(novcanim, hrana, odjeca ...), na adrese ljudi kojima je potrebna.Znaci bazira se ne smao na materijalnoj i finasijskoj pomoci no i fizickoj , jer npr, ako neko ima slobodnog vremena moze nas kontaktirati i da se svi skupa izorganiziramo za sada tu fizicku pomoc pruzamo iskljucivo u sarajevu, tako sto uz pomoc prijatelja koji su u stalnim kontaktima sa starim i iznemoglim i svima onima kojima je pomoc potrebna doznajemo i pravimo spiskove da ih se makar jednom u 15 dana ode posjetiti odnijeti im se nesto namirnica kao i pomoci u kucanskim poslovima,.Siguran sam da nas ima jako puno koji bi htjeli da to urade a do sada nisu znali na koji nacin , gdje , kako se i kome obratiti a ne lutati,Radi toga smo mi tu javite se da svi budemo jos humaniji i pokazemo zaista kakvi jesmo....pomozimo i bit cemo bogatiji..

Evo primjera kako mozemo u ovo slucaju, bilo bi dobro da se npr, javi netko od nas tko ima auto, onda jos jedno ili dvoje(pozeljno i vise) da se nadjemo skupimo nesko novca izmedju sebe koliko tko zeli i moze kupimo namirnice koje su potrebne nani Hanifi sve to spakiramo u auto i idemo direktno kod nane hanife predamo joj to, nema sumnje da ce biti ostecena ili izigrana niti nana niti nasa dobra volja, ja sam tu za sve kontakte javite se da se organiziramo ...
Nana Hanifa je jedan u moru slučajeva kojima je nas osmjeh i dobra volja jako potreban , pokrenimo se.
NAPOMENA: svaki ovakav i slican slucaj javite se i upoznajte nas sve sa istim kako bi mogli poduzeti konkretne mjere i korake i pomogli onima kojima je to potrebno ....srdacan pozdrav Vas prijatelj Denyel 063 139 556
HUMANO I OD SRCA
buba

#5 Re: Pomozimo nani Hanifi!

Post by buba »

Evo prijavljujem se za neke stvari koje mogu poslati nani, hrana, deke, posudje. Mislim da i orange ima stvari koje su joj ostale (nana kojoj su bile namjenjene je u medjuvremenu umrla :sad: ), pa mislim da bi bilo zgodno da ove stvari posaljemo nani Hanifi.
Dakle, racunaj na nas.
Ako ima jos ljudi koji bi mogli donirati u hrani, naravno vodeci racuna o tom da nana vjerovatno ne posjeduje frizider i sl. pa da namirnice budu prilagodjene tome, zbog stajanja.
Sto se tice vozila, ne mogu tu pomoci. :sad:
buba

#6 Re: Pomozimo nani Hanifi!

Post by buba »

CRO imal' kakvog odziva za ovo?
Izgleda niko nista :(
jasminasab

#7 Re: Pomozimo nani Hanifi!

Post by jasminasab »

Nakon teksta u "Dnevnom avazu" o teškom životu Hanife Alić (80) iz Sandića kod Bratunca, koja živi bez ikakvih primanja, a nema nikog svog ko bi vodio brigu o njoj, na otvoreni žiroračun stigle su i prve uplate naših čitalaca.

Za dio novca koji je podigla, Hanifa je s kesama punim osnovnih životnih namirnica, poput brašna, šećera, soli, ulja, ali i peškira, deka...barem narednih mjesec-dva promijenila svoj život. Za preostali dio novca Hanifa ima želju kupiti šporet, ali nije ostalo dovoljno.

Ovoj su starici mnogi humani ljudi barem nakratko uljepšali život. Svoje priloge, pored čitatelja "Avaza", dali su i bratunački džemat, Salko Bukvarević, predsjednik Kluba SDA TK i Salih Šabović, vlasnik "Giproma".

objavljeno: February 06, 2008, 07:26:45 pm, http://www.radio-zemljotres.com/forum/i ... 5#msg42565

Sto ovaj google svasta zna...
buba

#8 Re: Pomozimo nani Hanifi!

Post by buba »

pa onda najbolje da se uplati ipak :), jer ovako se nikad necemo organizovati da joj odnesemo stvari.

dobar google, nije mi ni naumpalo :D
Post Reply