U ratu ostala bez 13 članova uže porodice, među kojima je i njen sin Redžo...
25.01.2008. 19:28
Da su stari i iznemogli prepušteni sami sebi, na području općine Bratunac mnogo je primjera, a mahom su to žene kao što je Hanifa Alić (80) iz sela Sandići. Primanja nema nikakvih, kao ni djece koja bi joj pomogla. Uglavnom preživljava od onoga što joj komšije pruže.
- Nemam krompira, graha, ni brašna, a što je najgore nema se niko svoj ko bi pomogao. Tako da idem i išćem. Neko da krompir, neko brašna i od tog preživljavam - jada se Hanifa, koja je prije četiri godine ostala bez muža Muje.
U ratu je, kako kaže, ostala bez 13 članova uže porodice, među kojima je i njen sin Redžo. Zapamtila je Hanifa i Drugi svjetski rat, tada je imala samo deset godina, ali kaže da joj je ovaj nanio mnogo više štete i muke.
Osim što je ostala bez svojih najmilijih, još uvijek je prate povratničke muke. Godinama je sa mužem živjela u kolibi, pa je od donacije dobila šator i napokon, na temeljima prijeratne kuće postavljena joj je montažna kućica.
- Često me zna biti strah jer su prve komšije udaljene oko 600 metara od mene. Ne znam samo šta bih da mi nije ovih mojih mačaka. One su mi kao djeca, a da mi nije njih odavno bih krenula daleko odavde - kaže Hanifa i dodaje da je nikad niko i ne posjećuje.
Pomozite Hanifi Alić
Čitatelji Dnevnog avaza žele pomoći...
29.01.2008. 07:14
Nakon teksta u "Dnevnom avazu" o teškoj sudbini Hanife (80) Alić iz sela Sandići kod Bratunca, koja živi potpuno sama i bez ikakvih primanje, te preživljava od onog što joj komšije pruže, javili su se humani ljudi iz BiH i inostranstva koji žele da joj pomognu.
S obzirom na to da Hanifa nema ni osnovne uslove za život, pa ni telefon na koji bi je mogli kontaktirati, uz pomoć mještana otvoren joj je račun u NLB Razvojnoj banci na ime Hanifa Alić. Svi koji žele pomoći ovoj starici svoje priloge mogu uplatiti na žiroračun: 562-009-80644212-65.

Hanifa na vratima svoje montažne kuće