Pomozimo Asovima

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Miki90

#1 Pomozimo Asovima

Post by Miki90 »

Mladi teniseri žrtve tuđih grešaka

--------------------------------------------------------------------------------

Mladi teniseri žrtve tuđih grešaka

14.01.2009
Selma Boračić
Mladim teniserima iz Sarajeva, sestri i bratu Neiri i Nermanu Fatiću, onemogućeno je da u narednih pet godina igraju na turnirima u zemljama “šengenskog viznog režima”, jer se njihova imena nalaze na spisku ljudi kojima je zabranjen ulazak u ovu zonu. Problem je nastao zbog greške drugih – kampa za mlade tenisere iz Peruđe u Italiji, odakle je stiglo falsifikovano garantno pismo.

Dvoje mladih tenisera, osamnaestogodišnja Nejra i njen četiri godine mlađi brat Nerman Fatić iz Sarajeva, nove su žrtve tuđih grešaka. Naime, nakon što su u novembru prošle godine predali svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje italijanskih viza kako bi proveli šest mjeseci na akademiji Alberta Kasteljanija u Peruđi, italijanska ambasada u BiH im je odbila izdati vize. Razlog tome je navodno falsifikovano garantno pismo koje je stiglo u ambasadu Italije, kaže majka mladih tenisera Amra Fatić:

„Da li da razgovaramo o administrativnoj greški, o falš pismu koje mene apsolutno ne zanima? Ja sam državljanin BiH. Ako se neko pokušava braniti falsifikatom koji je stigao iz Italije, onda smo mi svim drugim članicama EU dali odličnu ideju da nam šalju falš pozivnice i tako će naša djeca dobivati zabrane. Pa odakle pravo nekome za ono što je počinjeno u Italiji da kazni mene, ako ga je dobio direktno na ambasadu?“

Nedugo nakon toga, Nejra i Nerman dobili su pozivnice sa akademije iz Barcelone. Prilikom predavanja dokumenata u ambasadu Španije, saznaju da im je u sljedećih pet godina vlada Italije stavila zabranu na ulazak u zemlje šengenskog viznog režima. Kako bi ostvarila svoja prava, porodica Fatić angažovala je advokaticu Eminu Biščević, koja kaže da ne postoji mogućnost pravnog rješavanja ovog problema dok ne dobiju dokument kojim je izrečena zabrana Fatićima:

„Imamo samo jednu informaciju, usmenu, da se radi o garantnom pismu koje je falsificirano, i zbog toga se kažnjavaju ljudi koji su trebali za svoj novac da idu. Da bismo zaštitili njihova prava, ja ću danas istaći da ćemo mi zasigurno sve učiniti da dođemo do dokumenata da bismo mogli ostvariti prava porodice Fatić i da ćemo se pojaviti zasigurno za zaštitu njihovih prava u Strazburu.“

Nakon zahtjeva Teniskog saveza BiH, u rješavanje ovog problema uključilo se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Direkor Teniskog saveza BiH, Zlatko Šoše ističe kako je savez u kontaktu sa ljudima u akademiji, koji su napravili falsifikovanje garantnog pisma:

„Našom komunikacijom smo uspjeli doći do jednog vrlo bitnog dokumenta koji poprilično jasno i precizno oslikava pravu situaciju u tom čitavom slučaju i koji je, praktično, ključni dokaz da familija Fatić nema ništa sa tim falsifikatom.“

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović, kaže da je sramotna ćutnja relevantnih institucija BiH:

„Iznenađen sam šutnjom onih koji su na neki način bili dužni prvi reagirati, jer mi se nekako čini nelogičnim da se neke potpuno nekompetentne institucije, u ovom konkretnom slučaju, uključuju na jedan vrlo strasan način i reagiraju onako vrlo emotivno, a pri tome se dešava jedna sportska, pa ako hoćete i državotvorna inverzija, da onaj ko je zaista zadužen na neki način za sudbinu dvoje kvalitetnih sportista, ne reaguje.“

Osamnaestogodišnja Nejra osvojila je prve bodove na WTA listi, te se prošle godine plasirala kao učesnik u profesionalnim teniskim turnirima, vrijednim od 10 do 25 hiljada dolara:

„Najgore je, ako se to ne bude moglo riješiti – pet godina zabrane –izdržaćemo i to, pa s 23 godine ću nastaviti igrati na turnirima.“

Nerman trenira tenis već deset godina, a zbog svoje najveće ljubavi kaže da se odrekao i svog djetinjstva:

„Ovo je veliki problem za našu porodicu. Pokušaćemo ga riješiti i ako ga riješimo, ja obećavam da ćemo mi biti u svjetskom vrhu, u inat svima koji su nam ovo uradili.“

Majka Nermana i Nejre, Amra Fatić, kaže da je, ukoliko se ne riješi ovaj problem, spremna napustiti i BiH:

„Nisam za promjenu ove zemlje koju volim, ali, ako to budem morala uraditi zbog njihove karijere, ja ću to uraditi.“

Nejra i Nerman Fatić do sada su učestvovali na velikom broju međunarodnih turnira. Oboje su reprezentativci BiH, a Nerman je svrstan u najperspektivnije mlade tenisere u državi.

P.S
Tako to biva kad su slonovi na celu institucija.

Dragi sugradzani bilo bi jako humano da sacinimo jednu peticiju i na taj nacin pomognemo ovoj vrijednoj djeci.
Ova zabrana ce im unistit ne samo karijeru vec i citav zivot a garantujem da bi nas u suprotnom slucaju vrlo cesto obradovala i bar na trenutak ucinila sretnim gledajuci ih u mecevima sa Tenniskim elitom. Hvala!
armin_tz

#2 Re: Pomozimo Asovima

Post by armin_tz »

A asovima, ja konto Ašovima...... najozbieljnije..cccc
Madame de Pompadour

#3 Re: Pomozimo Asovima

Post by Madame de Pompadour »

Kako :? :? ?
Imaju institucije koje se bave stim 8-)
nen-a

#4 Re: Pomozimo Asovima

Post by nen-a »

Madame de Pompadour wrote:Kako :? :? ?
koje ba institucije ? ti kao da si smarsa pao ovo su im institucije i zakuhale !!
nen-a

#5 Re: Pomozimo Asovima

Post by nen-a »

Madame de Pompadour wrote:Kako :? :? ?
Ti si bio jako bučan kad su bile postavljene "šuplje teme" o kojima si naklapao danima i šupljirao, sad ste se svi ošutili kada je nešto konkretno i nepravedno na sceni, porodica Fatic ovim ne rijesava samo svoj problem u koji su upali nepravedno nego i problem cijele nase djece iz ove .ebene Bosne, ili ti mozda nemas tih problema !?
karanfilcic

#6 Re: Pomozimo Asovima

Post by karanfilcic »

Strašno, nemam riječi za ponašanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, da nije u stanju da pogmene porodici da riješi ovaj veliki problem, pogotovo što se radi o dvoje mlade i talentirane djece.
Jasmina_00

#7 Re: Pomozimo Asovima

Post by Jasmina_00 »

Zaista neznamo dokle su spremni ići naši funkcioneri? vidjet ćemo hoće li išta uraditi da bi pomogli našim višestrukim prvacima Nejri i Nermanu,te istim tim ohrabrili našu mladu Bosanskohercegovačku omladinu u njihovim sposobnostima.Da li ste vi gospodo spremni da se ovo događa vašoj djeci i da sekirate njihove roditelje koji su maksimalno sve uložili u njih da bi izrasli u ono što jesu sa vjerom u Alahha Dž.Bolje bi vam bilo da raspravljate o budžetu koji će finansirati mlade ljude poput Nejre i Nermana a ne da sami finansiraju svoje uspjehe, nego da se bavite nedužnim ljudima i njima podvaljujući nečije greške, ali uz pomoć Alahha Dž. nećete uspjeti u vašim namjerama.
Spremni smo ići do kraja i bilo gdje da bi nedužnu djecu podržali a vjerujte da nas ima jako puno.Ako vas zanimaju naša imena možete ih naći kod onih koje optužujete.
soraya1

#8 Re: Pomozimo Asovima

Post by soraya1 »

Zna li iko dali porodica Fatic zavrsi ista oko pasosa i papira za djecu??
king kong

#9 Re: Pomozimo Asovima

Post by king kong »

...neka ih podrže veliki "biznismeni", sponzori, menadžeri....ja im pomoći ne mogu...iskreno, za budućnost te djece se ne moram brinuti, s obzirom na okolinu u kojoj odrastaju i ljude koji se za njih brinu....više se brinem o nevinoj djeci, koja za liječenje svojih teških bolesti ne mogu dobiti dovoljno neophodnih sredstava od nadležnih institucija...a to što je nečije dijete (dvoje djece...) dobilo zabranu ulaska u gore navedene zemlje, zbog neke krivotvore pozivnice, to mi baš i nije neki problem...riješit će oni to...na ovaj ili onaj način...osim toga, da li neko od nas zna pravu istinu? da li je za to krivotvoreno pismo kriv Italijan ili "neka porodična veza", koja nije dobro odradila svoj posao?...

...i da se razumijemo...njima želim svu sreću, neka napreduju i postanu neko i nešto...mada, čak i da uspiju, to će se desiti pod zastavom neke druge zemlje...u to sam 99.99% siguran...iz ovog ili onog razloga....ali smatram da od ovoga ne treba praviti neki skandal dok se ne istraži prava istina...jer, fakat mi je "malo" čudno da iz jedne "ugledne škole tenisa" stigne krivotvoreno pismo na njihovu adresu...hm...
soraya1

#10 Re: Pomozimo Asovima

Post by soraya1 »

king kong wrote:...neka ih podrže veliki "biznismeni", sponzori, menadžeri....ja im pomoći ne mogu...iskreno, za budućnost te djece se ne moram brinuti, s obzirom na okolinu u kojoj odrastaju i ljude koji se za njih brinu....više se brinem o nevinoj djeci, koja za liječenje svojih teških bolesti ne mogu dobiti dovoljno neophodnih sredstava od nadležnih institucija...a to što je nečije dijete (dvoje djece...) dobilo zabranu ulaska u gore navedene zemlje, zbog neke krivotvore pozivnice, to mi baš i nije neki problem...riješit će oni to...na ovaj ili onaj način...osim toga, da li neko od nas zna pravu istinu? da li je za to krivotvoreno pismo kriv Italijan ili "neka porodična veza", koja nije dobro odradila svoj posao?...

...i da se razumijemo...njima želim svu sreću, neka napreduju i postanu neko i nešto...mada, čak i da uspiju, to će se desiti pod zastavom neke druge zemlje...u to sam 99.99% siguran...iz ovog ili onog razloga....ali smatram da od ovoga ne treba praviti neki skandal dok se ne istraži prava istina...jer, fakat mi je "malo" čudno da iz jedne "ugledne škole tenisa" stigne krivotvoreno pismo na njihovu adresu...hm...
ma neznam malo ti je cudna prica, zar nemislis da smo i mi svi i nasa djeca u apsulutno istoj situaciji, iskreno i posteno od tebe kad kazes da im ti nemozes pomoci evo nemogu nija, al mogu dici glas ako nista drugo protiv nasih institucija sto nas oni prvo ovdje tretiraju kao stoku pa onda i bjelosvjeski mocnici, ovo sto kazes da brines o bolesnoj djeci to je za pohvaliti samo neznam na koji nacin brines volila bi to da pojasnis jeli se samo "sekiras" ili finasijski pomazes , ako finasijski pomazes to je stvrno za sve pohvale ako se samo sekiras ja ti savjetujem da prestanes odmah jer od toga apsulutno nema niko koristi a tebi bi moglo nastetiti
maxima

#11 Re: Pomozimo Asovima

Post by maxima »

Ma ja nasi ce celnici i drzava sacekati da se ova djeca negdje drugo dokazu i uspiju i da ih neka druga drzava uzme pod svoje okrilje i kad se to desi onda ce se zdusno faliti kako su to nasa BOSANSKA djeca, kao i u svim dosadasnjim slucajevima zalosno !
a znaju milone ulagati u komune za odvikavanje od droge, pa samo zamislite da se taj silni novac ulozi u sport u jedno zdravo odrastanje gdje bi nam kraj bio, nego jok mi uvijek lijecimo posljedicu a ne uzrok
king kong

#12 Re: Pomozimo Asovima

Post by king kong »

soraya1 wrote:
king kong wrote:...neka ih podrže veliki "biznismeni", sponzori, menadžeri....ja im pomoći ne mogu...iskreno, za budućnost te djece se ne moram brinuti, s obzirom na okolinu u kojoj odrastaju i ljude koji se za njih brinu....više se brinem o nevinoj djeci, koja za liječenje svojih teških bolesti ne mogu dobiti dovoljno neophodnih sredstava od nadležnih institucija...a to što je nečije dijete (dvoje djece...) dobilo zabranu ulaska u gore navedene zemlje, zbog neke krivotvore pozivnice, to mi baš i nije neki problem...riješit će oni to...na ovaj ili onaj način...osim toga, da li neko od nas zna pravu istinu? da li je za to krivotvoreno pismo kriv Italijan ili "neka porodična veza", koja nije dobro odradila svoj posao?...

ma neznam malo ti je cudna prica, zar nemislis da smo i mi svi i nasa djeca u apsulutno istoj situaciji, iskreno i posteno od tebe kad kazes da im ti nemozes pomoci evo nemogu nija, al mogu dici glas ako nista drugo protiv nasih institucija sto nas oni prvo ovdje tretiraju kao stoku pa onda i bjelosvjeski mocnici, ovo sto kazes da brines o bolesnoj djeci to je za pohvaliti samo neznam na koji nacin brines volila bi to da pojasnis jeli se samo "sekiras" ili finasijski pomazes , ako finasijski pomazes to je stvrno za sve pohvale ako se samo sekiras ja ti savjetujem da prestanes odmah jer od toga apsulutno nema niko koristi a tebi bi moglo nastetiti
nismo svi u istoj situaciji...nažalost...neko ima i može (kako, o tome se može diskutovati), neko nema i ne može (i to ne svojom krivicom)...kako ja pomažem to je lično, ja ne pravim reklamu, niti se hvalim sa tim (kao što to radi ovaj ili onaj, pa u svakim novinama stoji kako je donirao toliko i toliko za tu i tu stvar)...to se radi anonimno ili preko fondacija...bitno je da se na neki način (u našem slučaju najbolje finansijski) pomaže...

što se tiče "tretiranja kao stoku"...vjeruj mi, da smo kamo sreće jedinstveni u akcijama kao što smo na riječima, samo dva dana bila dovoljna da se neke stvati promijene....a dokle god na proteste izlazi 2% stanovništva ništa se promijeniti neće...jer uvijek ima onih kojima je toliko dobro da ih boli racku za one kojima nije....

generalno, moja priča nije nimalo čudna, iz jednostavnog razloga što ni ti ni ja ne znamo pravu istinu oko ovog garantnog pisma...meni je samo jaaaaako čudno da neko iz takve škole ima potrebe da šalje falsifikat garantnog pisma...kad se to razjasni možemo pričati dalje o našim institucijama i stukturama vlasti, a do tada je za mene ova stvar jasna kao dan...probali su ilegalnim putem, taj put nije prošao i sad je država kriva...i tako je dok se ne dokaže suprotno, jer je očigledno da sve upućuje u tom smjeru...u slobodnom prijevodu: ja hoću vani, niko me neće, ja nagovorim havera da mi sklepa neko garantno pismo, on to uradi, pošalje, ja odem po vizu, a teta na šalteru mi kaže da je pismo krivotvoreno i da imam zabranu ulaska u EU narednih 5 godina...država kriva?

...a iskreno, volio bih da se dokaže suprotno i da djeca ne ispaštaju...
las-t

#13 Re: Pomozimo Asovima

Post by las-t »

ovo je samo do nasih vlasti, i sve ce nam ovako biti dok se zaista narod ne digne na noge , ja isto smatram da bi se vrlo brzo moglo sve izmijeniti samo da je malo vise volje i htjenja u narodu, vlasti debelo koriste indolentnost naroda
Post Reply