POMOC ZA WIRELESS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
mp3
Posts: 24
Joined: 20/05/2006 19:52

#1 POMOC ZA WIRELESS

Post by mp3 » 15/02/2007 12:33

Kupio sam swich, bezicna konekcija za dva komjutera u kuci. sve super funkcionira ali ako se iskljuci jedan racunar, onaj drugi ne moze da se konektuje na net. moze li mi iko pomkoci? da li oba racunara moraju da budu upaljena i postoji li neko podesavanje da se rjesi taj problem? hvala vam


sabanss
Posts: 3430
Joined: 13/08/2006 11:20
Been thanked: 3 times

#2

Post by sabanss » 15/02/2007 14:11

Za sve postoji rjesenje.

Kazes da si kupio switch a imas wirelles. Imas li Access Point i da li to nazivas switchem? Koja ti je konekcija, ADSL i Cable? Kada das malo vise informacija bice ti pruzen i adekvatan odgovor.

mp3
Posts: 24
Joined: 20/05/2006 19:52

#3

Post by mp3 » 26/02/2007 10:36

hvala sto zelis pomoci.
dakle imam ADSL konekciju BIHnet-ovu. Kupio wirelles. dakle, u jedan kompjuter idu svi kablovi, a drugi bi trebao da radi na bezicnom principu ( u nejga se ubaci samo usb). ali nesto mi ne ide.

sabanss
Posts: 3430
Joined: 13/08/2006 11:20
Been thanked: 3 times

#4

Post by sabanss » 26/02/2007 12:44

Koji ti je model tog "wirellesa"?

Ako oba kompjutera imaju bezicne mrezne kartice onda je logicno da ovaj na kojem je ADSL modem mora biti ukljucen.

Ako imas AP onda ne moraju biti ukljucena oba ali na AP kopcas ADSL modem (AP - Access Point)

Pretpostavljam da ti je na jednom racunaru USB bezicna kartica.

Rado bih ti pomogao ali cini mi se da nemam dovoljno informacija :?

User avatar
[email protected]
Posts: 196
Joined: 21/02/2007 10:07

#5

Post by [email protected] » 26/02/2007 16:22

ma jok ljudi...čovjek ima dva kompa, na jednom mrežnu kartu, gdje mu je modem, a na drugom je kupio USB dongle....

vidi...rješenje tvog problema, je da kupiš router, koji ima wireless. Sa USB "wirelessom" ti ostvaruješ konekciju sa routerom, koji opet ostvaruje konekciju sa tvojim provajderom, u ovom slučaju BIHnetom

sabanss
Posts: 3430
Joined: 13/08/2006 11:20
Been thanked: 3 times

#6

Post by sabanss » 26/02/2007 18:09

[email protected] wrote:ma jok ljudi...čovjek ima dva kompa, na jednom mrežnu kartu, gdje mu je modem, a na drugom je kupio USB dongle....

vidi...rješenje tvog problema, je da kupiš router, koji ima wireless. Sa USB "wirelessom" ti ostvaruješ konekciju sa routerom, koji opet ostvaruje konekciju sa tvojim provajderom, u ovom slučaju BIHnetom
Tako nesto sam i ja skonto. Ima dva racunara sa bezicnim karticama a na jednom od njih je ADSL modem i serovana konekcija.

Ako je ovo gore slucaj, preporucujem Linksys WR54G ili GL seriju AP+Ruter uredjaja. Ovo gore je nesigurno skroz...

mp3
Posts: 24
Joined: 20/05/2006 19:52

#7

Post by mp3 » 26/02/2007 21:47

marka wirelessa je Sitecom. Dakle wireless Broadband router 54g.
Imam sve prikljucke. dakle u jedan ide ADSL i sve ostalo, instalacija, router....... a u drugi ide samo usb i konekcija se ostvari.
medjutim, to sve funkcionira samo ako su oba racunara upaljena! ako ugasim onaj na kojem mi fiksno stoje svi prikljucci, onda ne mogu na onom drugom gdje je samo bezicni usb da se konektujem. to je problem. kako da to ostvarim, da se konektujem i kad je drugi racunar ugasen. hvala svima

mp3
Posts: 24
Joined: 20/05/2006 19:52

#8

Post by mp3 » 26/02/2007 21:51

izvinite, ali kako cu provjeriti imam li AP? i kako ADS prikljuciti na Access point?

sabanss
Posts: 3430
Joined: 13/08/2006 11:20
Been thanked: 3 times

#9

Post by sabanss » 26/02/2007 22:18

mp3 wrote:izvinite, ali kako cu provjeriti imam li AP? i kako ADS prikljuciti na Access point?
E sad su mnoge stvari mnogo jasnije...

Na Wirelles ruteru imas WAN port, jel' tako?

Tu ukljucis ADSL modem. Racunar koji ima USB wireless karticu ide bezicno na ruter, drugi racunar ako ima wireless karticu ide bezicno inace mozes spojit UTP kabelom jer cini mi se da tvoj ruter ima 4-portni switch.

Pogledaj kako pristupas postavkama rutera, najcesce putem web interfejsa cija je adresa vjerovatno http://192.168.1.1

Postelas mrezu i svi mogu na internet dok god je ruter ustekan. Samo bih ti napomenuo da obratis paznju na sigurnost:

- Sakrij SSID
- Filtriraj racunare koji pristupaju mrezi po MAC adresama
- Stavi neku jacu enkripciju (nemoj WEP)

Izgleda komplikovano ali nije. progooglaj i skontaces pojmove zacas a moze ti zatrebati u zivotu. Ako bas nemas vremena zovni nekog ko ce ti to sloziti za sitne pare.

mp3
Posts: 24
Joined: 20/05/2006 19:52

#10

Post by mp3 » 26/02/2007 22:27

super, sad cu to da pokusam. ako ne usojem sutra zovem nekoga da mi to sve nastima. hvala svima za trud

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#11

Post by The_Fluid » 27/02/2007 17:52

nije los sitecom, to je ono mala zelena kutijica koliko se sjecam, kineska roba, no radi kako treba, u nedostatku linksysa, noviji netgear 624 (stari model bijase 614, razlika je samo u brzini i pojacanoj sigurnosti) takodjer nije los.

Licno su mi super RangeMax proizvodi. Zvijeri za hvatanje hotspots, a bogami i otvorenih wireless mreza :D:D

User avatar
Tsubasa
Posts: 215
Joined: 12/07/2005 23:52

#12

Post by Tsubasa » 07/03/2007 17:15

ja sam dobio od bihneta kad sam adsl prikljucio modem sa antenom kojem se mogu wireless prikopcati

na laptopu ja nadjem signal i konektujem se ali mi nece nijednu stranicu da otvorim...zna li neko kako to podesiti?

hvala unaprijed

User avatar
iceman ze
Posts: 3083
Joined: 18/11/2004 00:25
Location: Sarajevo
Has thanked: 56 times
Been thanked: 23 times

#13

Post by iceman ze » 07/03/2007 20:13

da li je glupo.....da vec pored jednom kompa u kuci, koji je na kablovskom netu.......mimo njega na novi komp koji sam kupio, prikljucim se na ADSL BiHNet-a.......licno iz razloga odvojenih racuna.......drugi razlozi nisu bitni.....pozz. :-)

sabanss
Posts: 3430
Joined: 13/08/2006 11:20
Been thanked: 3 times

#14

Post by sabanss » 08/03/2007 23:33

Tsubasa wrote:ja sam dobio od bihneta kad sam adsl prikljucio modem sa antenom kojem se mogu wireless prikopcati

na laptopu ja nadjem signal i konektujem se ali mi nece nijednu stranicu da otvorim...zna li neko kako to podesiti?

hvala unaprijed
U propertisima od svoje wireless kartice na laptopu odes na TCP/IP pa propertis i stavis za gateway IP adresu rutera (ADSL modem), za DNS servere upisi bihnetove 195.222.32.10 i 195.222.32.20

User avatar
Tsubasa
Posts: 215
Joined: 12/07/2005 23:52

#15

Post by Tsubasa » 09/03/2007 12:16

sabanss wrote:
Tsubasa wrote:U propertisima od svoje wireless kartice na laptopu odes na TCP/IP pa propertis i stavis za gateway IP adresu rutera (ADSL modem)
a gdje mogu naci ip adresu rutera?

User avatar
Ady_2007
Posts: 3
Joined: 27/02/2007 18:08
Location: Rajvosa city

#16

Post by Ady_2007 » 09/03/2007 17:18

a gdje mogu naci ip adresu rutera?
Na nekim routerim imas od zada default ip adresu njihovu a inace default ip je cini mi se u vecini routera 192.168.1.1 barem je za linksys tako... ako sam pogresno napiso nek me neko ispravi :)

Post Reply