Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ne znam jesam li stavio na pravo mjesto temu, pa ako sam poglrijesi molim administratore da je stave na pravo mjesto
uglavnom imam referat iz biologije na temu "aerobno disanje kod biljaka" i
trazio sam po netu ali nisam uspio nista naci...pa ako mozete da mi pomognete bilo kako bio bih vam zahvalan
Koja je razlika između aerobnog i anaerobnog disanja?
Stanično disanje je proces u kojem se oslobađa energija pohranjena u spojevima koji su nastali procesom fotosinteze. Postoje dva osnovna tipa disanja:
aerobno disanje za koje je nužna prisutnost kisika, a koje je uobičajeno za sve eukariotske organizme i
anaerobno disanje ili vrenje koje se zbiva u odsutnosti kisika (anaerobnim uvjetima)
Stanično disanje je biološki proces u kojem se mobiliziraju i postupno oksidiraju reducirani spojevi. U nizu reakcija kompleksne organske molekule bogate energijom se postupno razgrađuju do jednostavnih produkata koji sadrže manje energije pri čemu se dio oslobođene energije pohranjuje u obliku molekula ATP-a. Dio oslobođene energije se može utrošiti za rad, dio se rasipa u obliku topline, a dio i dalje ostaje zarobljen u kemijskim vezama drugih molekula.
Kao molekule goriva, osim glukoze, u biljnim stanicama se koriste i drugi ugljikohidrati, npr. škrob, saharoza i fruktozini te lipidi, organske kiseline i proteini. Aerobno disanje se kod eukariota odvija u mitohondrijima. Ono je višestupnjevit proces u kojem se glukoza oksidira u nizu reakcija koje se mogu podijeliti u 3 stadija:
glikoliza
ciklus limunske kiseline (Krebsov ciklus)
transportni lanac elektrona ili dišni lanac
Glikoliza je proces koji se zbiva u svim živim organizmima. Za glikolizu nije potreban kisik, što predstavlja prednost za biljna tkiva izložena manjku kisika npr. korijenje močvarnih biljaka. Odvija se u citosolu.
Glikolizni put ima dvojaku ulogu:
razgradnja glukoze u svrhu stvaranja ATP-a i NADH te
osiguravanje građevnih elemenata za sintezu brojnih staničnih sastojaka
Proces je reverzibilan, a put sinteze glukoze iz drugih organskih spojeva se naziva glukoneogeneza.
Ciklus limunske kiseline (Krebsov ciklus) predstavlja drugi stadij u procesu disanja, a zbiva se u matriksu mitohondrija. On je konačan i zajednički put oksidacije molekula goriva: ugljikohidrata, masnih kiselina i aminokiselina. Može se zbivati samo u aerobnim uvjetima. Nije identičan kod biljaka i životinja.
Transportni lanac elektrona je sustav prenositelja elektrona smještenih u unutrašnjoj membrani mitohondrija. Prijenosom elektrona oslobađa se velika količina slobodne energije, od koje se većina sačuva pretvorbom ADP-a i Pi u ATP. Lanac koristi tok elektrona za izbacivanje protona kroz unutrašnju membranu mitohondrija, pri čemu se energija pohranjuje u obliku protonskog gradijenta. Protonski gradijent pokreće enzim ATPazu koja fosforilira ADP kada protoni prolaze kroz nju. Takav način nastanka ATP-a se naziva oksidacijskom fosforilacijom.
Transportni lanac elektrona kod biljaka sličan je onom kod životinja.
Na intezitet disanja utječu okolišni faktori kao što su: temperatura, koncentracija kisika, opskrbljenost vodom, koncentracija ugljikova dioksida, svjetlost i oštećenja.