pomoc za malog zekonju

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
imač kada

#1 pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

pozz, hitno mi treba info. trazim zamjensko macje mlijeko u prahu (Gimpet, Royal Canin i sl.) ako neko ima info gdje se u Sarajevu moze naci neki od pomenutih proizvoda, neka javi pls.
donijelo mi malog divljeg zeca prije nekolika dana, i do sad sam ga hranio obicnim kravljim mlijekom iz prodavnice.. tek danas sam saznao da ga je neophodno hraniti ovim zamjenskim macjim mlijekom, jer je ono po sastavu najslicnije majcinom mlijeku...
Friesian

#2 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

prema "Hand Rearing Wild and Domestic Animals", Laurie J. Gage, dvm, 2002. saljem ti jedan od recepata za rucno odhranjivanje mladih zeceva... saljem ti i na engleskom da ja ne bi nesto pogresno preveo:

1 part evaporated milk (mislim da je ovo mlijeko u prahu);
1 part water (voda; moraju biti jednaki dijelovi npr. supena kasika mlijeka i supena kasika vode)
To each cup of this mixture add: (svakoj pojedinacnoj smjesi dodati)
1 egg yolk (zumanjce)
1 tablespoon corn syrup (supenu kasiku kukuruznog sirupa)

oko pronalaska sastojaka ce ti bolje neke domacice pomoci... recept je od Cheeke, 1987. Ima jos nekih recepata ali ti treba specijalno mlijeko tako da ti je ovaj najjednostavniji...

puno srece..
imač kada

#3 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

hvala na odgovoru.. nema mi druge nego probat ovo dok ne zbavim zamjensko macje. nakupio sam nekih brojeva telefona od veterinarskih stanica, pet-shopova i sl., pa cu zvat ujutru.

hvala jos jednom :)
Friesian

#4 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

nema na cemu... nadam se da ces uspjeti... znam da je tesko nabaviti i zamjensko macije i psece mlijeko tako da ces se dobro morati potruditi i za zecije... vjerujem da ces uspjeti... veliki pozdrav
imač kada

#5 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

po ovom sto sam o divljim zecevima procitao na netu, male su nam sanse bez zamjenskog macjeg.. al eto, moram pokusat...
hvala jos jednom i pozdrav
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#6 Re: pomoc za malog zekonju

Post by anjusha »

Zamjensko macije mlijeko Royal Canine mozes pronaci u Puppy Village-u ma C- Vili
Gradacacka 29A
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Phone:
033/657-392 ; 062/189-553
Mon - Sat:
9:00 am - 8:00 pm
imač kada

#7 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

anjusa, zahvaljujem se u ime zecjeg roda. kurir je vec u putu po mlijeko.. :)
Friesian

#8 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

kako je zekonja?
emina_snowflake

#9 Re: pomoc za malog zekonju

Post by emina_snowflake »

cao svima, moj tata je danas nasao malog zeca, jako je malen, stane mi u saku :shock: pokusali smo mu naci leglo ali nismo uspjeli :sad:
ne znam sta da mu dajem da jede, pije pomalo mlijeko, ali sam mu ja stavila ono za djecu, nedjelja je, nista ne radi :/
nadam se da ce mi prezivjeti do sutra :sad:
Friesian

#10 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

evo iznad imas nekoliko formula... a i svakako da ste i uspjeli pronaci leglo majka bi ga vjerovatno ubila zbog mirisa...
pozdrav i sretno
minjonja

#11 Re: pomoc za malog zekonju

Post by minjonja »

emina_snowflake wrote:cao svima, moj tata je danas nasao malog zeca, jako je malen, stane mi u saku :shock: pokusali smo mu naci leglo ali nismo uspjeli :sad:
ne znam sta da mu dajem da jede, pije pomalo mlijeko, ali sam mu ja stavila ono za djecu, nedjelja je, nista ne radi :/
nadam se da ce mi prezivjeti do sutra :sad:
nisam nikad imala zeca, ali moj brat je nedavno na par dana cuvao necijeg zeca jer su na more otisli. zeko je bio mlad, ali sad ne znam tacno koliko. brat mu je davao obicne vode, neke hrane za zeke i kupusa.

ja se nadam da je friesian tu, mislim da ce ti on znati odgovoriti.
Friesian

#12 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

ukoliko je zec veoma mlad da jos uvijek zahtjeva dojenje onda ni slucajno nemoj davati vodu jer ce doci do tzv. trovanja vodom sto dovodi do veoma brzog uginuca... bolje je, ukoliko nemas ostale sastojke, da do sutra dajes samo obicno kravlje mlijeko koje naravno mora biti mlako..
simbabimba

#13 Re: pomoc za malog zekonju

Post by simbabimba »

http://www.tarraland.com/sto-se-dogodi- ... ijeku.html

Ni slucajno ne hrani zeku kravljim mlijekom!!! Zamjenu za macje mlijeko mozes naci u gore pomenutom "Puppy village" centru.

Sretno!
Friesian

#14 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

super link, hvala na tome..
nego misljenja sam da od par sati mlijeka, koje mu je neophodno, mu nista nece biti dok ujutro ne nabavi macje jer mu se voda ne smije davati.. uglavnom, to je vec i proslo.. kako je zeko?
imač kada

#15 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

Friesian wrote:kako je zekonja?
zweko je ko mali zmaj :D navuko se na Royal Canin, pije ga ko da ga mater hrani. sa oko 150 grama narasto je na 550 do sad. jos smo skupa nekih desetak dana na odmoru blizu sume, pa ce taman do tad biti spreman za divljinu. vec jede cvrstu hranu, mrkvu, kupus, bezbroj raznih trava, grancica i sl. kad dodjem s odmora, bice koja fotka :)
Friesian

#16 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Friesian »

super, svaka cast!! sto prije fotke :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#17 Re: pomoc za malog zekonju

Post by Toto »

imač kada wrote:
Friesian wrote:kako je zekonja?
zweko je ko mali zmaj :D navuko se na Royal Canin, pije ga ko da ga mater hrani. sa oko 150 grama narasto je na 550 do sad. jos smo skupa nekih desetak dana na odmoru blizu sume, pa ce taman do tad biti spreman za divljinu. vec jede cvrstu hranu, mrkvu, kupus, bezbroj raznih trava, grancica i sl. kad dodjem s odmora, bice koja fotka :)

Cestitke na uspjehu
i ja ocekujem pozdravne slike kad se zekonja odmetne u sumu
imač kada

#18 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

prva slika, uradjena 7.7. težina manja od 150 grama

Image

dok nismo nabavili zamjensko macje mlijeko, prezivio je srecom na obicnom kravljem mlijeku. slikano 8.7.

Image

car mali :)

Image

... 28.7.

hapa :) slikano 2.8.

Image

upravo popio hapicu :) slikano 2.8. težak 740 grama

Image

detalj sa sunčanja, isto 2.8.

Image

od ponedjeljka je sam u prostoriji, uz minamalan kontakt sa samo jednom osobom koja ga hrani. iako je i do tad bio prilično divlji, ovih nekoliko dana će mu dodatno pomoći da se posve odvikne od ljudi. u nedjelju je puštanje u prirodu, pa ako šta uspijem uslikati, snimiti, postavim i to ..
AF81

#19 Re: pomoc za malog zekonju

Post by AF81 »

Kako je sladak, k'o med je :) ..Nadam se da ce se uspjesno vratiti u prirodu :thumbup: .. A tebi svaka cast na spasavanju zekonje ;-) !!!!!
No_oNe__

#20 Re: pomoc za malog zekonju

Post by No_oNe__ »

jooj ja ovo ovako slatko ne bih mogla nikada pustiti

medeni je!

i kako prodje pustanje
imač kada

#21 Re: pomoc za malog zekonju

Post by imač kada »

Pustila bi ga i ti, vjeruj mi, samo kad bi vidjela kako je divlji bio :) i kako toj životinji "ne stoji" zatvorena prostorija... uglavnom, uradio sam sve kako mi je rekla stručna osoba. na idealnoj lokaciji zamaskirao njegov paketić, ostavio unutra hranu i vodu, onda donio njega i ostavio u paketiću, te se izmakao i čekao 2 sata da se pojavi vani da ga snimam i slikam, međutim, kako se nije pojavljivao (cijele dane je svojom voljom provodio u tom paketiću, pa je i taj dan vjerovatno spavao unutra :D), otišao sam i nisam se više vraćao tu. dakle, uradio sam što je bilo do mene, a šta mu je Bog dao - nadam se bolje nego sto sam ja ikad mogao..
Post Reply