pomoc za esej

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
arabeska

#1 pomoc za esej

Post by arabeska »

eh,,, treba mi mala pomoc

imam pismenu zadacu iz bosanskog jezika i knjizevnosti - teme ce biti vezane za sljedece lektire:
Žerminal - Emil Zola
Proces - Kafka
Stranac - Camus
Stepski vuk - Hesse
Gospoda Glembajevi - Krleža

sve sam lektire procitala, ali ako mi neko moze reci o kojoj bi bilo najbolje pisati i da mi da neke naznake na sta da se baziram, bila bih veoma zahvalna

unaprijed hvala svima
JThomas

#2 Re: pomoc za esej

Post by JThomas »

ovisi šta se tebi više sviđa, koliko si ambiciozna, šta želiš reći...

po meni je o germinalu najlakše (i najdosadnije) pisati, klasični socijalni realizam bez PREVIŠE neke apstraktnije filozofije. vuk, proces i stranac su mnogo teže, apstraknije knjige, egzistencijalizam, apsurd i otuđenje u čovjekovom životu...ali zato tu imaš više slobode da pišeš o nekom svom doživljaju djela, ili da povežeš s današnjom stvarnošću, to su vječne knjige, a centralni fenomen otuđenja pojedinca je danas izraženiji nego ikad...isto kao i svemoć birokratije koja je lajtmotiv procesa, to se može super povezati s našom BiH stvarnošću :lol:

kritičari kažu da kafku nikad niko nije shvatio, da može samo svako za sebe nagađati šta je htio da kaže :)
Giordano

#3 Re: pomoc za esej

Post by Giordano »

arabeska wrote:eh,,, treba mi mala pomoc

imam pismenu zadacu iz bosanskog jezika i knjizevnosti - teme ce biti vezane za sljedece lektire:
Žerminal - Emil Zola
Proces - Kafka
Stranac - Camus
Stepski vuk - Hesse
Gospoda Glembajevi - Krleža

sve sam lektire procitala, ali ako mi neko moze reci o kojoj bi bilo najbolje pisati i da mi da neke naznake na sta da se baziram, bila bih veoma zahvalna

unaprijed hvala svima
:roll:

Krleza!

:roll:
Post Reply