Pomoc za decka beskucnika iz Travnika

Forum za humanitarne akcije.
nezeljeni nadimak

#1 Pomoc za decka beskucnika iz Travnika

Post by nezeljeni nadimak »

Je li neko gledao prilog o decku beskucniku iz Travnika veceras na Vijestima u 7 na Tv Hayat?

Prilog sam vidio od pola, decko se zove se Atif, obolio je, gladan je, nema nikoga i godinama spava ispod nekog mosta.

Ima li neko iz Travnika da nam kaze nesto vise?

Moze li mu iko pomoci? Kaze da bi mu najveca pomoc bila krov nad glavom i da mu neko pomogne da se skoluje. Postoji li nacin da se vrsi pritisak na lokalnu vlast, opcinu, centar za soc. rad, kako bi mu obezbijedili bar krov nad glavom?
Bumbar

Post by Bumbar »

:( :(

ako itko ima ideju...
nezeljeni nadimak

Vijesti se mogu pogledati ovdje

http://www.ntvhayat.com/home/emisije/index.php?pid=4

Odmah ima isjecak u najavi, a cijeli prilog ide kasnije.
Referent za ONO i DSZ

Post by Referent za ONO i DSZ »

Sramota je bilo ono gledati. Nije moguce da odgovorni a i obicni ljudi iz Travnika nisu upoznati sa tim nesretnikom.
Po meni to samo realno pokazuje kakvi smo mi ljudi u vecini a da ne govorim vjernici-muslimani, postaci...kakvo je samo licemjerje zavladalo :( :( :( :( :( :(
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

momak se zove Atif Bejtic Casper. oslobodenje je jucer objavilo reportazu o njemu na dvije stranice "Casper, heroj ulice". pokusao sam pronaci text na netu, ali nema. pa ako neko ima pristup elektronskom izdanju oslobodenja od petka, nek' postavi.
ovo je uzas. koliko jos ovakvih sudbina ima, oko nas, a da ne znamo! uzas!
Ja_Ja

Post by Ja_Ja »

Gledao sam danas reportazu i pravo se razalostio. Momak je na prvi pogled uredu i sve sto treba jeste malo razumijevanja i pomoci. Hajde da organizujemo nesto, koliko toliko...
atmel

Post by atmel »

Užas. :(
Šta smo dozvolili.
razmazena

Post by razmazena »

Zaista zalosno.:(

Moze li se organizovati neki ziro racun, ili telefon...

Bilo sta???
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Pomenutog maladica poznaju uglavnom svi gradjani Travnika...a malo koga da interesuje njegova zivotna prica i tegoban zivot...U Travnik je dosao iz Zenice, tacnije iz doma za nezbrinutu djecu, majka je napustila njega i njegovu malodobnu sestru...a on je, kako kaze odlucio da pobjegne iz doma, jer je trpio fizicko zlostavljanje...

Vrijedan je decko, posten je...nekolicina ljudi se brine za njega, pozovu ga da nesto pregrize ili da obuce nesto na sebe...

donedavno je spavao u starom napustenom automobilu na parkingu, gdje je od zime i propuha dobio upalu vilice...i morao izvaditi zube...a lijekove i popravak zubi je morao uredno platiti...kao sta sam rekao, nikog ne ostavlja ravnodusnim ovaj nesretni mladic, ali takodje malo je ljudi koji su spremni pruziti konkretnu pomoc...nema gdje da spava, da jede, niti da se okupa...znam da je jedan momak bio dao inicijativu da mu F.K. Travnik dozvoli koristenje svojih svlacionica za kupanje...mislim da bi mu svaka pomoc dobrodosla...a primarni cilj je njegovo smjestanje u neku adekvatnu ustanovu, gdje ce imati pristojan krevet i topao rucak... :(
Bumbar

Post by Bumbar »

:( :(... da bar za prvu ruku organiziramo smjestaj i hranu :(...
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Bumbar wrote::( :(... da bar za prvu ruku organiziramo smjestaj i hranu :(...
Jeste Bumbar, smjestaj je imperativ, dolazi zima...a on ce je mozda i ovaj put docekati pod otvorenim nebom :(

Centar za Socijalni rad ovdje ne radi gotovo nista, uglavnom nemaju sredstava, ni prihoda, mislim da se od njih ne moze ocekivati mnogo, oni vec znaju za ovaj slucaj i nisu ucinili nista...pomoc se treba traziti na drugim vratima...
Bumbar

Post by Bumbar »

hmm...bilo bi idealno ako nekome treba kucu pricuvati dole...da daju da koristi jednu sobu ili tako nesto...

postoji li kakva narodna kuhinja ili kuhinja crvenog kriza dole za hranu?

ima li ovdje itko iz travnika da moze reci sta bi se moglo uciniti... :roll:

treba i odjeca za zimu :(
nezeljeni nadimak

HiBreeD wrote:
Bumbar wrote::( :(... da bar za prvu ruku organiziramo smjestaj i hranu :(...
Jeste Bumbar, smjestaj je imperativ, dolazi zima...a on ce je mozda i ovaj put docekati pod otvorenim nebom :(

Centar za Socijalni rad ovdje ne radi gotovo nista, uglavnom nemaju sredstava, ni prihoda, mislim da se od njih ne moze ocekivati mnogo, oni vec znaju za ovaj slucaj i nisu ucinili nista...pomoc se treba traziti na drugim vratima...

Prosle zime se gotovo na smrt smrzao, kaze da ga je neki mesar spasio, a ako se nesto ne poduzme hitno mozda ovu zimu i ne prezivi.

Ne znam koliko su ove stvari realne, ali evo nekoliko prijedloga.

Sta mislite da li je moguce da portal Sarajevo-x, Oslobodjenje i NTV Hayat, s obzirom da su oni objavili price o Atifu, pokrenu zajednicku akciju kako bi mu se obezbijedio dom, na nacin da objave promotivne clanke (tv priloge) o kompanijama koje bi ucestvovale u toj akciji?

Dovoljno bi bilo da nekoliko velikih kompanija kao sto su BH Telecom, Klas, Mercator itd. donira sredstva da mu se kupi ili izgradi kakav-takav dom, a za uzvrat ce pored toga sto ce uciniti dobro djelo stvoriti i dobar imidz u javnosti. Mozda ovo nije bas toliko eticki, ali sada je najvaznije spasiti ovaj mladi zivot.

Garsonjere u Travniku su sigurno puno jeftinije nego u Sarajevu, a mozda je cak jeftinije i bolje kupiti neki dunum zemlje negdje na selu, izgraditi mu bar jednu sobicu i kupatilo, a ostatak zemlje moze koristi da nesto posije kako bi mogao i da prezivi, moze nabaviti kokoske itd. Izgleda da je decko vrijedan i posten i da bi rado radio. Cak bi neka od tih kompanija mogla da mu kasnije obezbijedi bilo kakav posao.

Jedna od opcija bi bila pritisnuti opstinu i nacelnika da mu oni nesto obezbijede, ali kako sada stvari stoje, od takvih se ne moze nista ocekivati.

Siguran sam i da IZ ima neke prostor od silnih vakufa koji bi mu mogli ustupiti ako imaju imalo obraza i ljudskosti, da bar da koristi privremeno.

Izvinjavam se ako su ovi prijedlozi skroz nerealni.
Bumbar

Post by Bumbar »

nezeljeni nadimak wrote:[

Prosle zime se gotovo na smrt smrzao, kaze da ga je neki mesar spasio, a ako se nesto ne poduzme hitno mozda ovu zimu i ne prezivi.

Sta mislite da li je moguce da portal Sarajevo-x, Oslobodjenje i NTV Hayat, s obzirom da su oni objavili price o Atifu, pokrenu zajednicku akciju kako bi mu se obezbijedio dom, na nacin da objave promotivne clanke (tv priloge) o kompanijama koje bi ucestvovale u toj akciji?

Dovoljno bi bilo da nekoliko velikih kompanija kao sto su BH Telecom, Klas, Mercator itd. donira sredstva da mu se kupi ili izgradi kakav-takav dom, a za uzvrat ce pored toga sto ce uciniti dobro djelo stvoriti i dobar imidz u javnosti. Mozda ovo nije bas toliko eticki, ali sada je najvaznije spasiti ovaj mladi zivot.

Garsonjere u Travniku su sigurno puno jeftinije nego u Sarajevu, a mozda je cak jeftinije i bolje kupiti neki dunum zemlje negdje na selu, izgraditi mu bar jednu sobicu i kupatilo, a ostatak zemlje moze koristi da nesto posije kako bi mogao i da prezivi, moze nabaviti kokoske itd. Izgleda da je decko vrijedan i posten i da bi rado radio. Cak bi neka od tih kompanija mogla da mu kasnije obezbijedi bilo kakav posao.

Jedna od opcija bi bila pritisnuti opstinu i nacelnika da mu oni nesto obezbijede, ali kako sada stvari stoje, od takvih se ne moze nista ocekivati.

Siguran sam i da IZ ima neke prostor od silnih vakufa koji bi mu mogli ustupiti ako imaju imalo obraza i ljudskosti, da bar da koristi privremeno.

jaoj Boze :( :(...

eh...obrazi nekih...nemoj da o tome pricamo....

treba se nesto stvarno uraditi longterm...da decko moze skolu zavrsiti... eh...

mislm da telekom ne daje pojedinacne donacije...ali se mozemo raspitati...
nezeljeni nadimak

Najmanji problem je odjeca, obuca i slicne stvari. Najvaznije mu je prije zime obezbijediti bilo kakav dom.

Akcija se moze prosiriti, da neko preuzme stvari i otvori mu se racun gdje bi se mogle uplacivati pojedinacne donacije, omladina u Travniku bi mogla organizoati neku predstavu, koncert, dosta drugih nacina... Na kraju krajeva, da svaki zaposleni gradjanin Travnika odvoji samo 1 KM, kao sto nece, mogao bi se Atifu obezbijediti krov nad glavom i pruziti sansa. Sramota :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mozda cu zvucati bezobrazno - ali gdje su sve silne sluzbe koje se finansiraju iz budzeta i od para svakog gradjanina i Travnika i svih drugih gradova u BiH koje ocito ne rade nista? Gdje su tu sada gradjani da te pritisnu da rade svoj posao? Mislim da momku nece pomoci necijih 100KM jer to ne rjesava njegov problem cak ni privremeno... A takodje mislim da nema sanse da se moze forumski organizovati i izvesti akcija dovoljno velikih razmjera da mu se problem rijesi dugorocno.

A ta prica o obrazu... Da pojedini imaju obraza ne bi bilo uopste potrebe za ovim Cerimagicevim prilogom jer Atif i svi drugi Atifi ne bi uopste bili na cesti.
Bumbar

Post by Bumbar »

_BosanaC wrote:Mozda cu zvucati bezobrazno - ali gdje su sve silne sluzbe koje se finansiraju iz budzeta i od para svakog gradjanina i Travnika i svih drugih gradova u BiH koje ocito ne rade nista? Gdje su tu sada gradjani da te pritisnu da rade svoj posao? Mislim da momku nece pomoci necijih 100KM jer to ne rjesava njegov problem cak ni privremeno... A takodje mislim da nema sanse da se moze forumski organizovati i izvesti akcija dovoljno velikih razmjera da mu se problem rijesi dugorocno.

A ta prica o obrazu... Da pojedini imaju obraza ne bi bilo uopste potrebe za ovim Cerimagicevim prilogom jer Atif i svi drugi Atifi ne bi uopste bili na cesti.
naravno da mi ne mozemo organizovati akciju dovoljno velikih razmjera da se nesto dugorocno rijesi...samo sam rekla da to treba rijesiti longterm...
ali mozemo nekako to dalje oglasavati...mozemo barem nesto pokusati uciniti...
nezeljeni nadimak

Bumbar wrote:
nezeljeni nadimak wrote:[

jaoj Boze :( :(...

eh...obrazi nekih...nemoj da o tome pricamo....

treba se nesto stvarno uraditi longterm...da decko moze skolu zavrsiti... eh...

mislm da telekom ne daje pojedinacne donacije...ali se mozemo raspitati...
Dobro bi bilo raspitati se, ali ne mora samo Telecom, ima toliko kompanija u BiH i mnoge bi nadam se vjerovatno pomogle, ako ni zbog cega drugoga, onda zbog svog imidza. Samo treba stvar dobro organizovati, pokrenuti siru akciju, vidjeti s medijima sta se moze uciniti... Suma novca koja bi bila potrebna za Atifov dom vjerovatno nije nedostizna, ali sada mu mozda prije svega treba omoguciti da se bar privremeno skloni s ulice, prije nego krenu hladnoce.

Neko spomenu dom, a to bi bilo samo kratkorocno i opet bi ga sutra docekala ulica.
nezeljeni nadimak

_BosanaC wrote:Mozda cu zvucati bezobrazno - ali gdje su sve silne sluzbe koje se finansiraju iz budzeta i od para svakog gradjanina i Travnika i svih drugih gradova u BiH koje ocito ne rade nista? Gdje su tu sada gradjani da te pritisnu da rade svoj posao? Mislim da momku nece pomoci necijih 100KM jer to ne rjesava njegov problem cak ni privremeno... A takodje mislim da nema sanse da se moze forumski organizovati i izvesti akcija dovoljno velikih razmjera da mu se problem rijesi dugorocno.

Gdje su dragi Bosanac, ne pitaj. :(

Promaklo mi je, ali kako mi je rekla sestra koja je gledala cijeli prilog, otac mu je poginuo u ratu. :(

Mozda se i ja zanosim, ali ima li ikakav nacin da mu se pomogne? Cekati da se neko iz od nadleznih ili vecine gradjana Travnika smiluje, ovog ce momka mozda odvesti u smrt.
rmesa

Post by rmesa »

Dobri moji,mi mozemo komentarisati koliko hocemo,al on je i dalje ispod stepenista.Mora se hitno nesto uraditi.Mislim da je u ovom momentu najbolje da neko ko ima viska krevet i sobu u stanu da ga primi kod sebe,a u medzuvremenu otvorimo ziro racun(naravno pouzdana osoba i ona koja se boji Allaha,i nece zakinuti ni dinar) i da se apeluje na uplatu.Od tih novaca naci stan i smjestiti ga kao podstanara.Ramazan je ,treba na sve islamske stranice postaviti taj racun i traziti od ljudi da uplate vitre i zekat.jer vitre i zekat su za siromasne a ja nisam cuo ni vidio trenutno goru situaciju u Bosni.Narod mora shvatiti da Islamska zajednica ima novce i nije neophodno placati njima vitre i zekat svake godine,a posebno kad nam je pred ocima momak iz Travnika i slicni slucajevi.Treba dati i u Isl.zajed al ako ima nesto prece kao sad u Travniku,onda I.Z. ostavite po strani.Opet ponavljam farz su siromasni a Bogami,i Hvala Bogu u BOSNI Islamska zajednica nije siromasna,i trenutno je prece zbrinuti djete nego kupovat nove cilime i sl. po dzamijama,oni mogu pricekati.A gospoda iz Rijaseta nek organizuju sergije u petak na dzumi u svim dzamijama za ovo nase djete u Travniku.A sve treba medijski pratiti,i ako nista vlada ne ucini,mediski vrsit pritisak da odgovorni napuste stolice.
Bumbar

Post by Bumbar »

rmesa wrote:Dobri moji,mi mozemo komentarisati koliko hocemo,al on je i dalje ispod stepenista.Mora se hitno nesto uraditi.Mislim da je u ovom momentu najbolje da neko ko ima viska krevet i sobu u stanu da ga primi kod sebe,a u medzuvremenu otvorimo ziro racun(naravno pouzdana osoba i ona koja se boji Allaha,i nece zakinuti ni dinar) i da se apeluje na uplatu.Od tih novaca naci stan i smjestiti ga kao podstanara.Ramazan je ,treba na sve islamske stranice postaviti taj racun i traziti od ljudi da uplate vitre i zekat.jer vitre i zekat su za siromasne a ja nisam cuo ni vidio trenutno goru situaciju u Bosni.Narod mora shvatiti da Islamska zajednica ima novce i nije neophodno placati njima vitre i zekat svake godine,a posebno kad nam je pred ocima momak iz Travnika i slicni slucajevi.Treba dati i u Isl.zajed al ako ima nesto prece kao sad u Travniku,onda I.Z. ostavite po strani.Opet ponavljam farz su siromasni a Bogami,i Hvala Bogu u BOSNI Islamska zajednica nije siromasna,i trenutno je prece zbrinuti djete nego kupovat nove cilime i sl. po dzamijama,oni mogu pricekati.A gospoda iz Rijaseta nek organizuju sergije u petak na dzumi u svim dzamijama za ovo nase djete u Travniku.A sve treba medijski pratiti,i ako nista vlada ne ucini,mediski vrsit pritisak da odgovorni napuste stolice.

:D :D
lora

Post by lora »

Evo tekst iz "Oslobodjenja" od petka...

http://rapidshare.com/files/57795660/vi ... h.pdf.html
akka

Post by akka »

veceras sam cuo od jednog momka iz travnika da je se sinoc sat poslije priloga koji je isao na hayatu pojavila osoba nepoznata iz zenice i odvela ovog momka u zenicu gdje mu je placen stan i vandredno skolovanje...svaka cast ljudima dobre volje i nadam se da ce taj covjek dobiti dosta sevapa od boga...
Pooll

Post by Pooll »

akka wrote:veceras sam cuo od jednog momka iz travnika da je se sinoc sat poslije priloga koji je isao na hayatu pojavila osoba nepoznata iz zenice i odvela ovog momka u zenicu gdje mu je placen stan i vandredno skolovanje...svaka cast ljudima dobre volje i nadam se da ce taj covjek dobiti dosta sevapa od boga...
Ako je istina, super!!!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

MAlo mi je cudno da nikog iz Travnika nema al hajd...

Naci mu smjestaj, skupljati pare za kiriju i dokle? Nidokle...

Bosanac je 100% u pravu, ali se slazem i sa nezeljenim nadimkom - treba preskociti pitanja etike...
Treba, posto je Ramazan, udariti tajkunima na obraz pa da mu pruze i smjestaj i posao, pa ko nocnom cuvaru-nocnom cuvaru.
Dijete je kroz svoju pricu pokazalo da je posteno i da ne bi nikoga zeznulo, a svjedoci smo da u sarajevu ima gomila ljudi sa 3 stepenom SSS, koji bi da budu ni manje ni vise nego dikretori Telekoma, a ovaj momak trazi KROV NAD GLAVOM, i posteno zaradjenu paru. Znaci da ne bi trazio nikakav napucan posao sa vozacem, i da bi mu i posao nocnog cuvara na recimo gradilistu ili nekoj farmi ili sta vec ne, bio i vise nego dobrodosao...

Hajatu hvala na prilogu sinoc, meni se utroba okrenula dok je mali pricao kako ga je ocuh tjerao da prosi dok se mater opijala...

i pogled na one crvene ruke... prosto mi se zgade svi ovi fino obuceni, uhranjeni, sto spavaju na toplom i bole ih razni organi za atife i slicne...

:x
Post Reply