Pomoc za corsu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

slatkusina

#1 Pomoc za corsu

Post by slatkusina »

Treba mi pomoc.
Imam opel corsu 1.0 12 V 98 godiste. Naime jako slabo vuce i trosi 10 l. vozila sma je kod opelovih majstora ali oni u startu odustaju ako ne mogu ti uzeti dobru lovu, ne mogu je prkljuciti na kompjuter, dok u drugom opel servisu kazu da se to moze uraditi preko kastofona a on nije originalan pa tu nastaje problem, pa ako im ostavim auto da ce mi onda sve popraviti i tacnije skinuti kozu sa mene (obzirom na cifru). Neki majstori kazu da je otisao senzor protoka zraka...vise njih to kaze, a to je nenormalno skupo.
Da li se nekome desila slicna stvar pa da mi date svoje misljenje.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Pa kako hoćeš da vuče Corsa od 1000 kubika? Ako si mišljenja da slabo vuče, nije ni čudo što ti troši 10 litara. :-)
Ako se ne varam to je onaj motor sa 3 cilindra i, koliko znam, oni su dosta štedljivi, ako ga voziš kao što se vozi auto od 1000 ccm, tj. polako. Inače, ima lavovski apetit, kažu. :-)
slatkusina

Post by slatkusina »

ma sve to razumijem. ona ide npr 60 km/h i odjednom sama smanjuje brzinu iako je pritisnut gas, a u prvoj mili skroz, jedva krece....znam da ona ne moze biti extra jaka i to ne trazim od nje ali zamisli samo svecu ides sve ok i odjednom na sred raskrsnice ti smanji sama brzinu sa 60 na 20, mislim da to nema veze sa njenom snagom...
Robyn

#4 Slatkusice

Post by Robyn »

Hi,

idi na servis, najbolje ti je da odes u Opel Servis "Safety Car",kad od petlje krenes prema Interexu, sa lijeve strane jedno 150 m.
Idi, trazi Sanira, objasni mu sta je problem, kad ti prikljuci auto na tester znace sta je u pitanju.

Mozda je zracni filter tako prljav da jednostavno ne vuce, mozda ako ti se stalno desava da ne vuce - pumpa goriva, ili mozda potenciometar na usisu. Ne bih sada da filozofiram ali otidji to ti je dobar servis.

Potrosnja jeste veca, neka prekontrolisu lambda sondu.

Pozdravcic i ne brini se.

:-D
slatkusina

Post by slatkusina »

bila sam kod njih, ne mogu je prikljuciti na komp, mogu preko kastofona a on opet nije originalni pa moraju neke zice odvajati a to im bas nije sada prakticno.
oni su mi rekli da je vjerovatno mjerac protoka zraka - odgovoran je za to zasto ne vuce, ali ne znam jel i za potrosnju, to mi nisu nista rekli..
felix

Post by felix »

Corsa od 1000 kubika vuce i te kako, jer joj je obrtni momenat jako visok na niskim obrtajikma motora, za razliku od visokih obrtaja gdje jednostavno pocinje da se gusi, nesto kao i skoda fabija HTP i slicni mali gradski automobili to se ne bi smjelo desavati.

Pa ne bi rekao da je uzrok drasticne slabe vuce lambda sonda - iako utice na vucu i potrosnju ali ne ovako drasticno kao sto si napisala.

Da li redovno odrzavas automobil? Redovna promjena ulja, nivo ulja u motoru, i ostale stvari? Kao sto Robyn kaze filter goriva, zraka, ulja sve se to mora mijenjati prema uputama u servisnoj knjizici. Automobil treba jednom godisnje odvesti u servis na dijagnostiku - ovlasteni bi morao da napravi to. Znam da se bojis da ti ne uzmu mnogo novca ali trazi samo dijagnozu i kopcanje na PC - to ne bi trebalo biti iznad 30 km (za vw). Nemoj kod njih mijenjati senzore i dijelove - raspitaj se kod prodavaca. Zavisi hoces li jos dugo voziiti to auto - pa da uzmes orginal i koliko je zaista potrebno da je taj dio orginalan.

Nisi napisala koliko si kilometara presla.? Da li mozes voziti iznad 80km/h? Moderna elektronika, ukoliko je neispravan jedan od bitnih senzora za motormanagement, automatski pokrece safety program koji limitira brzinu i performanse automobila?

Od kada ti se to desava?
Da li ti se to desava samo kada je motor hladan? Mozda je davac temperature motora ako je na hladnom motoru.
Da li si mjenjala svjecice? Svjecice se moraju mijenjati svakih 30 -60000 km. Mozda su kablovi od svjecica osteceni, provjeri da li su ukopcane na svjecice. Mozda svjecica nije ukopcana na jedan cilindar pa jedan cilindar i ne radi vec preostala dva se muce i gutaju gorivo.

Senzor protoka zraka - moguce s tim da je glavni simptom u vecini slucajeva da se motor ugasi, pumpa goriva - moguce.
Bombina - a nebi trebalo, vjerovatno daje dovoljno struje...
Vec sam jednom momku pisao o senzoru protoka zraka - neka od ovih zadnjih tema pa procitaj. Dao sam mu mail da mi se javi za broj jednog servisera s tim da nisam siguran da li ima software sa opel vozila ali vjherovatno da.

Nemoj se brinuti ali nemoj da te gule, nisu to jeftini dijelovi.
Javni nam sta se desilo :)

[email protected]
slatkusina

Post by slatkusina »

hvala vam puno,
presla sam oko 80 000 km, nisam ni probala preko 80km7h...a ne moze se prikljuciti na PC , probala sma vec, ma sve mu je provjereno i svjecice i sve to i sve je ok....ne znam stvarno sta da radim, kupicu nov taj dio ali ako ne bude opet moglo onda cu je gurnuti u miljacku pa sta bude:)))izludjuje me pravo, uzas pravi
felix

Post by felix »

Ne ne. Nemoj kupovati dio prije nego sto ne budes 100 % sigurna u to. Corsa nije puno presla to je smjesno, dobro hgodiste, isplati se ugraditi orginal. A dijagnostiku 99% mora imati. Pogledaj manual od auta, uputstvo. On ima bruku elektronike, trebao bi da ima skart ili neki drugi đek. Ako neko ima opela, dajte pomozite djevojci. Nevjerovatno je da auto 97 godiste nema diag.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

slatkusina wrote:ma sve to razumijem. ona ide npr 60 km/h i odjednom sama smanjuje brzinu iako je pritisnut gas, a u prvoj mili skroz, jedva krece....znam da ona ne moze biti extra jaka i to ne trazim od nje ali zamisli samo svecu ides sve ok i odjednom na sred raskrsnice ti smanji sama brzinu sa 60 na 20, mislim da to nema veze sa njenom snagom...
E pa to nisi navela u prvom postu.
felix wrote:Corsa od 1000 kubika vuce i te kako
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
slatkusina

Post by slatkusina »

ma moze se priklkjuciti na dijag. ali ne znaju u opelu kako, oni imaju bruku ideja ali ne znaju koja je prava, valjda da skinu kastofon pa neke zice da spajaju ali za to im treba 2 do 3 dana.
Cile83

Post by Cile83 »

Vozdra;
Da li ti auto prima gas kad je u leru ili i tada gusi?
Da li trza kad kreces ili jednostavno nema snage da krene al netrza?
Da li ti gori lampica ENGINE CHEK/CHEK ENGINE zute boje s malim simbolom motora?

Neki razlozi zbog cega auto gubi snagu:

- Slab prtisak goriva(zacepljeni benzinski filter itd...)

- Paljene nije u redu(svejcice,kablovi svijecica,razvodna kapa i ostali dijelovi razvodne kape)

- Sensor za protok zraka montiran izmedju usisne grane i zracnog-filtera.On se moze jednostavno testirati stim sto se steker sa njega skine i ode jedan krugic provozat da se vidi imali razlike u ponasanju motora,znaci dali auto bolje reaguje ili jos losije.Ako ima razlike onda vratise steker na sensor da se vidi dali opet ima razlike.
slatkusina

Post by slatkusina »

auto tesko krece uopste,
probala sam sa tim stekerom i stanje je totalno drugacije, vuce ko lud....i kad vozim to istekam jer je tada sve ok, ali da li je to odgovorno za potrosnju?
slatkusina

Post by slatkusina »

kada je ustekan i tada ne prima gas u leru a prima istekan (mislim na mjerac protoka zraka).
ista stvar i sa trzanjem (iskljucen ne trza, ukljucen trza).
ne gori mi nikakva lampica.

nemam problema sa paljenjem..
sigurna sam da je mjerac protoka zraka otisao i da zato ne vuce jer vuce kada istekam to...al me zanima hoce li se potrosnja smanjiti kada zamjenim taj dio?
felix

Post by felix »

:-D
felix

Post by felix »

Senzor protoka zraka ima funkciju da mjeri koliko zraka ulazi u usisnu granu i na osnovu te informacije vrši se u motormanagementu ubrizgavanje goriva i pravljenje idealne smjese kako bi auto o datom trenutku imalo idealnu smjesu i performanse (u preticanju na visokim okretajima snage, na uzbrdici snage, u leru da se ne gasi, da smanji potrosnju.)

Ali nema na svakom dijelu zemlje ista kolicina zraka, tj. sada u garazi auto ti radi ok, i racuna da mu je npr. pri iskljucenom senzoru (ti si ga iskljucila) to je vjerovatno neka defaultna fabricka vrijednost koju on sada uzima, znaci da mu je potrebno npr dvije kile zraka da sagori pola litra benzina. I sta ce se desiti kada odes na planinu? Tamo je kisik puno puno rjedji, i autu vjerovatno treba npr sedam kila kisika a on sada pri iskljucenom senzoru daje dvije kile kisika. Ili kada odes na more tamo je situacija obratna, traziti ce jednu kilu kisika. Tada ce do izrazaja doci performanse, potrosnja, vjerovatno i zagrijavanje motora i zivotni vijek motora. Savjetuujem ti zamjenu dijela. Ako ne orginal onda barem neki brendirani proizvodjac po povoljnoj cijeni. Imas u hrasnom na trgu grk - tip koji nudi kvalitetne dijelove. Od njega sam uzeo helinu lambdu i zadovoljan sam.

ps. spominjes samo potrosnju, potrosnja ce ti se smanjiti u odredjenim situacijama a u odredjenim ce se povecati - u prosjeku mislim da ces imati manju potrosnju. Pored potrosnje tu su i performanse - jer npr. kada ides uz brdo manje ces trositi sa ispravnim senzorom protoka zraka, kuzis? Jer sada motormanagement dobiva netacne informacije i na osnovu njih pravi smjesu goriva u motoru, na osnovu smjese goriva koja sagori ispred katalizatora lambda ocitava vrijednost sagorjelih gasova (vrijednosti koje nisu normalne jer je senzor protoka gasa dao netacnu informaciju) i daje vrijednost motormanagementu da pravi bogatiju odnosno siromasniju smjesu - ukratko pokreces citav lanac netacnih i nepravilnih informacija koje senzori ocituju i daju racunaru koji na kraju proizvodi krive informacije. Znas, danas su motori puno pametniji - niti jedan dio nije bezveze u motoru, pa neoj to podcjenjivati ;)
Last edited by felix on 18/09/2006 11:54, edited 1 time in total.
slatkusina

Post by slatkusina »

uzecu taj dio...pisala sam ti na mail...samo gdje je taj lik, molim te objasni mi da odem i do njega..

ma ne podcjenjujem ali novcanik mi je mali:))))zato se brinem koji dio je ipak ono extra bitan:)))
vidjecemo sta ce biti kada to zamjenim......ako opet bude trosila prodacu je definitivno, odra me pravo...
Cile83

Post by Cile83 »

:D :D :D :D
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:14, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Haman mozda pomogne..inache nineac je expert za Opel verifikovan od moderatora podforuma...:D.
Autor: nineac Poslano: 24. mar. 2004. 14:11
Ma jaro ovi u WAG-u su meni spasili bukvalno 500 maraka!
Zaprljo mi se senzor protoka zraka, i znam da se zaprljo, ali jok ljudi me ubjedili (vozaci VW TDI) da moras promjeniti. OK, ja u servis, kaze frajer, ma jarane 20 minuta posla, samo skines crijevo, dodjes do njega i ocistis. I frajer mi to uradi tada, ja poslije opet nakon nekog vremena radi preventive.
A fino je mogo doc i rec, OK, 500 maraka!
Inace ciscenje je kostalo cijelih 40 maraka!

JD

Post by JD »

slatkusina wrote:ma moze se priklkjuciti na dijag. ali ne znaju u opelu kako, oni imaju bruku ideja ali ne znaju koja je prava, valjda da skinu kastofon pa neke zice da spajaju ali za to im treba 2 do 3 dana.

u kojem to opelu nisu znali ??

pa ima svako auto mjesto gdje se prikljucuje na kompjuter, ili negdje ispod volana itd itd itd. nema nikakvog spajanja zica a pogotovo ne preko kasetofona...
slatkusina

Post by slatkusina »

e u opelovom servisu u imsiru su probali ispod volana, vidjeli da ne moze i odustali su a u opelovom servisu na stupu su isto probali i vidjeli da ne moze pa onda kometarisali da je vjerovatno kod kastofona...
ma nasi majstori...uopste ih ne gotivim...ali eto i oni dobijaju platu...neka neka...
slatkusina

Post by slatkusina »

Kupila sam mjerac protoka zraka, i filter zraka. Corsa puno bolje vuce,a provjericemo i sta ce biti sa potrsonjom.
Hvala svima onima koji su mi pomogli u otklanjanju mojih problema na mom auticu.
Qler

Post by Qler »

imam corsu '97. godina 1.4i i mogu iskreno reci da brze ide mrtva krava nego ono... (100% ispravna...) mozda je subjektivno jer sam prije imao auto od 120KS :D
slatkusina

Post by slatkusina »

Ne znam, moze biti ali moja corsa nakon sto sam promijenila mjerac protoka zraka ide ko luda:) :-)
Qler

Post by Qler »

sve je relativno ;)
Post Reply