Pomoć u prepoznavanju stihova (npr. heksametar)....

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Dzemo_Prijatelj

#1 Pomoć u prepoznavanju stihova (npr. heksametar)....

Post by Dzemo_Prijatelj »

Pozdrav svim forumasima! Dali mi netko moze pomoci? Zanima me kako prepoznati heksametar, japanski pentametar, petostopni jamb i dali mogu jos nesto vise saznati o endecasillabu.

Tko zna da pita, taj ne skita...pa evo..cekam vase odgovore... :roll:
Shoshana

#2 Re: Pomoć u prepoznavanju stihova (npr. heksametar)....

Post by Shoshana »

Za heksametar znam, jer je klasicna grcka epika pisana u heksametru... za ostale sam cula, al' sam morala prelistati internet da vidim...

U nasoj narodnoj poeziji je veoma jednostavno, broje se slogovi. Na primjer nas epski deseterac:

Mi/li bo/ze cu/da ve/li/ko/ga
i/li gr/mi il' se zem/lja tre/se...

Mada se tu i tamo slog moze zamijeniti naglasenom pauzom. Ali, evo, citam, na engleskom da se razlicite mjere razlicito broje (npr samo akcentovani slogovi, ili jedan kratki plus jedan dugi samoglasnik, itd)... Pretpostavljam da moras dobro poznavati odredjeni strani jezik ako ces biti u stanju odrediti u kojoj je duzini pisan.

Ako razumijes engleski trk na wikipediju, http://en.wikipedia.org/wiki/Metrical_foot,

a valjda ce se naci neko ko ce ti to lijepo znati objasniti i na nasem,
Dzemo_Prijatelj

#3 Re: Pomoć u prepoznavanju stihova (npr. heksametar)....

Post by Dzemo_Prijatelj »

Shoshana wrote:Za heksametar znam, jer je klasicna grcka epika pisana u heksametru... za ostale sam cula, al' sam morala prelistati internet da vidim...

U nasoj narodnoj poeziji je veoma jednostavno, broje se slogovi. Na primjer nas epski deseterac:

Mi/li bo/ze cu/da ve/li/ko/ga
i/li gr/mi il' se zem/lja tre/se...

Mada se tu i tamo slog moze zamijeniti naglasenom pauzom. Ali, evo, citam, na engleskom da se razlicite mjere razlicito broje (npr samo akcentovani slogovi, ili jedan kratki plus jedan dugi samoglasnik, itd)... Pretpostavljam da moras dobro poznavati odredjeni strani jezik ako ces biti u stanju odrediti u kojoj je duzini pisan.

Ako razumijes engleski trk na wikipediju, http://en.wikipedia.org/wiki/Metrical_foot,

a valjda ce se naci neko ko ce ti to lijepo znati objasniti i na nasem,
Hvala na pomoci donekle...kazem donekle jer neznam engleski perfektno...a kao odgovor trazim nesto sto ce mi biti kristalno jasno odnosno 100%...Nesto sam razumio na wikipediji, ali jos su mi neka pitanja u zraku...kao npr...petostopni jamb...(kako bi se to izrazilo na jednostavniji nacin) i td.....Jos jednom hvala na pomoci...
Nadam se da ce se naci jos nekoliko odgovora... :|
Post Reply