P.S I strasno je plasljiv, boji se ljudi, drugih zivotinja, valjda je imao nekih trauma kada je bio stene, iako sam ga uzela kada je imao tri mjeseca... Stanujem preko puta ogromnog parka gdje svaku noc bude bar 10 divnih miroljubivih pasa, svi se igraju a moj po strani ne smije, samo gleda kad mu neki i pridje da se "upoznaju" on bjezi
POMOC
Moderator: anex
-
animal_love
#1 POMOC
Imam ogroman problem sa psom za koji sam priznajem ja kriva. Udomila sam mjesanca prije nekoliko mjeseci i uzasno sam ga razmazila... Apsolutno me ne slusa. Od pocetka sam mu dozvolila da spava sa mnom, tako da sada nema sanse da ga ostavim u drugoj sobi, cvili ne mogu spavati i na kraju ga uzmem. Da ga ostavim nekom drugom to nema sanse, kod prijateljice koju poznaje je bio jedan dan jer sam putovala i to je bio uzas, kaze da nije usutio cijeli dan. Ne zeli nigdje bez mene, ne znam sta da radim, bilo je dana kad smo 24 sata bili zajedno i on nema sanse da ostane kod nekog.....Brinem se, ne mogu nigdje otici, skijanje sam propustila, unaprijed ne znam sta cu za ostale vikende..... Mozda vam zvuci glupo ali ne mogu se opustiti ni kad u grad odem, zurim kuci.....a za to vrijeme on demolira stan... Neposlusan je u parku kada ga pustim, mogu ga zvati koliko hocu on ide gdje je naumio
Ne zelim biti gruba i silom ga uciti nesto, zato ako neko ima nekih iskustava pls help....
P.S I strasno je plasljiv, boji se ljudi, drugih zivotinja, valjda je imao nekih trauma kada je bio stene, iako sam ga uzela kada je imao tri mjeseca... Stanujem preko puta ogromnog parka gdje svaku noc bude bar 10 divnih miroljubivih pasa, svi se igraju a moj po strani ne smije, samo gleda kad mu neki i pridje da se "upoznaju" on bjezi
Ne znam sta da radim
- Pasiflora
#2 Re: POMOC
Dakle uzela si ga kada je imao 3 mjeseca. Reci nam koliko je sada star?
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#4 Re: POMOC
FUJ!mihajlopupin wrote:Daj ga sintorima
-
opet ja
#5 Re: POMOC
ja bih tebe rado dala sintorimamihajlopupin wrote:Daj ga sintorima
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#6 Re: POMOC
Nimalo smijesno.mihajlopupin wrote:Daj ga sintorima
- blackberry
#7 Re: POMOC
Ne znam koliko si finansijski sposobna/an da platis one ljude sto treniraju pse...nadjes nekog milog i finog ciku
...no, mislim da bi i ti trebala/o ucestvovati u obucavanju svog psica, a ne da ga samo oni nesto uce...ne znam da li to ima kod nas, ali znam da postoji neka vrsta treninga u kojoj imas instruktora i on ti govori kako da naucis psa da te slusa
...mozda bi to moglo pomoci...a to sto si ga umazila/o - eh, pa neka si
i ja sam umazila svoje bebe
vjerujem da postoji nacin da ga naucis kako da se ponasa...pokusaj naci na netu neke savjete...
Last edited by blackberry on 11/03/2009 12:01, edited 1 time in total.
-
Rambo-Amadeus
#8 Re: POMOC
Well, iako možda zvuči okrutno, mislim da ćeš morati primjeniti batinu. Naravno, podrazumijeva se u potrebnim, normalnim kolicinama, a razlog je taj sto psi funkcionisu na principu AUTORITETA, dakle moras mu pokazati da si autoritet, inace te nikad nece slusati. Dakle ne mislim ni na kakvo mučenje životinje, jednostavno ako želiš da te pas sluša, dresura je neminovna. I sam imam kuju, i morao sam nekada takve metode primjeniti, ali sada je sve ok, pas je i veseo, i igra se sa drugim psima, i cesto je pustan da hoda oko kuce a i hodamo po brdima, a uz sve to slusa kad je potrebno, prema tome, dresura je lijek... 
-
animal_love
#9 Re: POMOC
Da imao je oko 3 mjeseca, veterinar nije mogao bas tacno utvrditi, rekao je 2-3 mjeseca, sada je star oko 7 mjesecisitno wrote:Dakle uzela si ga kada je imao 3 mjeseca. Reci nam koliko je sada star?
- blackberry
#10 Re: POMOC
Jos uvijek je to mali pas...mozes ga nauciti svemu sto hoces...ali, bez obuke nista...animal_love wrote:Da imao je oko 3 mjeseca, veterinar nije mogao bas tacno utvrditi, rekao je 2-3 mjeseca, sada je star oko 7 mjesecisitno wrote:Dakle uzela si ga kada je imao 3 mjeseca. Reci nam koliko je sada star?
- Baby
#11 Re: POMOC
Pa počni ga socijalizovat...Neće se pas sam naučiti
:)
- Pasiflora
#12 Re: POMOC
Da, definitivno ga mozes "dovesti u red". Moj ti je savjet da nadjes iskusnog trenera, ali svakako da i ti sudjelujes. I bez batina, pls. Oko trenera ti ne mogu pomoci, ali ovdje ljudi svasta nesto znaju pa ce ti sigurno neko nekoga preporuciti. Sretno.blackberry wrote:Jos uvijek je to mali pas...mozes ga nauciti svemu sto hoces...ali, bez obuke nista...animal_love wrote:Da imao je oko 3 mjeseca, veterinar nije mogao bas tacno utvrditi, rekao je 2-3 mjeseca, sada je star oko 7 mjesecisitno wrote:Dakle uzela si ga kada je imao 3 mjeseca. Reci nam koliko je sada star?
-
animal_love
#13 Re: POMOC
raspitivala sam se za dresuru, to traje mjesec dana, puno mi je to bez njega
pokusat cu neki kurs gdje vlasnik ide s psom, ako neko bude imao neke informacije nek javi pls.....hvala svima
- Baby
#14 Re: POMOC
Hmmm,preporučujem ti d ga počneš ti sama malo podučavati,i ispravljatti njegovo ponašanje...Proguglaj malo o kućnoj dresurianimal_love wrote:raspitivala sam se za dresuru, to traje mjesec dana, puno mi je to bez njegapokusat cu neki kurs gdje vlasnik ide s psom, ako neko bude imao neke informacije nek javi pls.....hvala svima
-
Cober
#15 Re: POMOC
Dakle, mogu ti prenijeti neka svoja iskustva. Smatram da batina ne dolazi u obzir, uz puno ljubavi koju ti imaš sve se može uz igru. Pas je još mlad, i očigledno nesocijalozivan. Pravi način jeste druženje sa drugim psima i ljudima, naravno blago, nikakve batine niti grubosti ili nametanje silom. Od toga će ili pobjeći, ili od straha zbog "batina" ili kazne koja slijedi biti uz tebe. Pogrešno. Ti vjerovatno hočeš normalnog i sretnog psa, ne isfrustriranog i od straha poslušnog psa. Imam udomljenog psa koji je predobar, zdrav, izuzetno veseo, druželjubiv sa drugim psima i osobama, spava sa mnom ali isto tako može bez problema ostati i sam po čitav dan u kući i još baš meraka i uživa u tome, baš ništa ni ne dohvati a kamoli da demolira, onda samo spava i proteže se. Smatram da su za tako nešto neophodni preduslovi normalnog odnosa. Psi jesu društvena bića i po prirodi slijede hijerarhiju čopora. Ti se trebaš i moraš nametnuti kao autoritet i alfa, ali nikakva sila za to nije potrebna. Ne smiješ dozvoliti da on komanduje tobom što se očigledno dešava, ali to je zato što se jedino uz tebe osjeća zaštićeno i što je naučio da mu kao i djetetu uz pomoću plača sve prolazi. To je normalno, ali mu treba i malo samostalnosti. Pas koji bježi kada ga pustiš u parku je očigledno željan trčanja, njuškanja, on je još mlad i treba mu puno igre i slobode, i ako to uspiješ on će u potpunosti zadovoljiti tu svoju prirodnu potrebu, i naravno da će se vraćati tebi a ne bježati. Znači treba mu puno više fizičke aktivnosti. Ako je previše ili stalno na povodcu, naravno da će prvom prilikom kada ga pustiš zdušiti svojim putem. To je normalno. Ali, ako se dovoljno istrči i izigra, ne treba ti povodac u cilju da bude uz tebe, uvijek će biti tu negdje oko tebe. Za tako nešto i njegov normalan psihološki razvoj je neophodno da pronjuška tragove drugih pasa, razne čoškove i da se premori od igre i trčanja. Socijalizacija sa drugim psima zahtijeva malo vremena, izmicanje i skrivanje u početku, ali ako to ide postepeno i prirodno ali daje potpune i izvrsne rezultate, i sasvim normalnog i neagresivnog psa. On se uči odnosima u grupi, međi ljudima kao i među psima, ali to ne može tek tako odjednom. Samo puno ljubavi i igre može od njega napraviti normalnog psa. Dok još malo odraste, pokušaće on da isporoba svoje granice i malo dalje, nekada će osjetiti i da se drugi psi boje njega, ali dresurom češ dobiti psa koji sluša zbog - straha. Znači, možda i malo istraumatiziranog, i u nekim trenutcima možda spremnog i na iznenadno i neočekivano nasilje i agresivnost. Isti takav, neželjeni rezultat možeš dobiti i ako ga nastaviš "učiti" da sve može dobiti, pa rezultat može biti i agresivnost ako neko pokuša sjesti u "njegovu" fotelju. Dakle, ti si se moraš nametnuti kao Alfa, ti si gazda a ne on inače će te na svoj način teroririzirati kad god mu nešto nije pravo pogotovu kada odraste. Ako se nastavi bojati drugih pasa, kada malo odraste postaće agresivan prema njima. Isto tako, ako se boji drugih ljudi, postaće vremenom agresivan i prema njima, sve iz straha i nesocijaliziranosti. Znači, opet se vraćamo na početak. Puno druženja sa drugim psima, ljudima, ali sve uz igru i puno ljubavi. Nametanje poslušnosti i autoriteta mora biti bez kompromisa i vrlo jasno i nepopustljivo, ali to je moguće jedino ako je u granicama normale. On mora da provede svoje prirodne nagone i potrebe za igrom, njuškanjem, obilaskom i upoznavanjem okoline, mora da ima DOVOLJNO SLOBODE da bi mogao biti poslušan bez suvišne prisile tipa batina. Znači, ako sa njim prošetaš sat-dva negdje gdje je to izvodljivo, i ako se tom prilikom dovoljno istrči i izigra bez povodca, tek tada je psihički miran i spreman da te sluša bez pogovora. Naravno da će se te potrebe za igrom vremenom smanjivati, ali to je pravi i jedini normalan način da imate uzajamni odnos koji je za poželiti. Tada ti ne treba ni batina ni sila, ti si glavna i samo će u tebe gledati i pratiti svaki tvoj mig, pun sreće i radosti da te nešto posluša. Da sreće, ne straha. Jedva će čekati neku tvoju komandu koju ste naučili kroz igru i zabavu, inače će to isto raditi ali zbog straha od kazne koja slijedi ako ne posluša. Moraš mu dati priliku da se isprazni na svoj način. E onda, jedan takav normalan pas može ostati u kući sam bez problema i uživati u tome jer je miran, zadovoljan i neistraumiran.
Pozdrav, Cober
Pozdrav, Cober
-
neki
#16 Re: POMOC
Takav je zato sto je jos mlad...izdrzi jos koji mjesec i smirice se. Prilagodice se sam tvom zivotu...nemoj zbog malo nestrpljenja da ga odbacis poslije ces se kajati zbog toga
-
Cober
#17 Re: POMOC
I da, psi uglavnom primaju karakter svog vlasnika. Znači sve što ti ispoljavaš prenosi se i na njega. Ako si blaga, i on je, ako si mirna i stabilna, i on je, ali i ako si nervozna, i on je takav, ako si agresivna, on je još više, isprepadana ili nagla, sve to će se odraziti i prenijeti i na njegov karakter što je normalno i prirodno. Znači bez nervoze, živčanih ispada, bijesa, pa i sve što ne ispoljavaš ali je u tebi normalno prenosi se i na njega. Znači sve u gornjem postu napisano podrzumijeva i tvoju stabilnost karaktera i dosljednost da bi uspjelo. I imačeš ne samo psa nego predivnog člana familije i puno uzajamnog zadovoljstva i sreće koja ide uz sve to 
Pozdrav, Cober.
Pozdrav, Cober.
-
fat_mama
#18 Re: POMOC
Izvini, znam da ti nije lako ali nasmijala si me do suza. Citajuci tvoj post vidim sebe u svakom segmentu. Naime i ja sam udomila stene koje sada ima 7 mjeseci. Po ponasanju tvog psa koje opisujes pomislim da su tvoj pas i moj brat i sestra. Nisi ti kriva. Pobavala sam ja i stos sa prijetnjom novinama pa su kasnije kada bih otisla na posao zavrsile u komadicima kao i toaletni papir, carape, papuce, tene i sve sto je mogla dohvatiti, a sada moze piti vodu iz sudopera toliko je velika. Jedina pozitivna stvar je sto sam htjela ili ne primorana rasklanjati stvari pa sam sada turbo uredna hahaha. Helem, da na duljim, ja sam kod tetke odvela psa na 5 dana. To je bio horor, postala je totalno neuracunjljiva, pojela je nogicu od radijatora, telefonsku zicu, ogulila tapetu.... Vratili su mi ju po kratkom postupku pa sam na kraju morala da ju istucem kada mi je razvukla 3 lg deterdzenta u prahu po kuci. Bilo ga je i u krevetu.... Sada kada vidi prut, bjezi pod stol ali i dalje mi demolira kucu i svaki dan se pitam sta je novo na podu i u komadicima.animal_love wrote:Imam ogroman problem sa psom za koji sam priznajem ja kriva. Udomila sam mjesanca prije nekoliko mjeseci i uzasno sam ga razmazila... Apsolutno me ne slusa. Od pocetka sam mu dozvolila da spava sa mnom, tako da sada nema sanse da ga ostavim u drugoj sobi, cvili ne mogu spavati i na kraju ga uzmem. Da ga ostavim nekom drugom to nema sanse, kod prijateljice koju poznaje je bio jedan dan jer sam putovala i to je bio uzas, kaze da nije usutio cijeli dan. Ne zeli nigdje bez mene, ne znam sta da radim, bilo je dana kad smo 24 sata bili zajedno i on nema sanse da ostane kod nekog.....Brinem se, ne mogu nigdje otici, skijanje sam propustila, unaprijed ne znam sta cu za ostale vikende..... Mozda vam zvuci glupo ali ne mogu se opustiti ni kad u grad odem, zurim kuci.....a za to vrijeme on demolira stan... Neposlusan je u parku kada ga pustim, mogu ga zvati koliko hocu on ide gdje je naumioNe zelim biti gruba i silom ga uciti nesto, zato ako neko ima nekih iskustava pls help....
P.S I strasno je plasljiv, boji se ljudi, drugih zivotinja, valjda je imao nekih trauma kada je bio stene, iako sam ga uzela kada je imao tri mjeseca... Stanujem preko puta ogromnog parka gdje svaku noc bude bar 10 divnih miroljubivih pasa, svi se igraju a moj po strani ne smije, samo gleda kad mu neki i pridje da se "upoznaju" on bjeziNe znam sta da radim
Da ne dize haustor i zrak kada odlazim zavaravam je sa hranom. Dakle u cipelama joj dam da jede i pobjegnem. Jednom sam se morala vratiti po telefon vec je ravukla toaletni papir po kuci..
Dtustveni zivot?? sta ti je to?? jel se to jede? No svejedno. Mi je volimo, prilagodjavamo joj se. Vjerovatno cemo ljeto provesti na balkonu. Valjda nam nece zabraniti da se okupamo....
pogledaj nas na facebooku Roxy pup
-
animal_love
#19 Re: POMOC
Izvini, znam da ti nije lako ali nasmijala si me do suza. Citajuci tvoj post vidim sebe u svakom segmentu. Naime i ja sam udomila stene koje sada ima 7 mjeseci. Po ponasanju tvog psa koje opisujes pomislim da su tvoj pas i moj brat i sestra. Nisi ti kriva. Pobavala sam ja i stos sa prijetnjom novinama pa su kasnije kada bih otisla na posao zavrsile u komadicima kao i toaletni papir, carape, papuce, tene i sve sto je mogla dohvatiti, a sada moze piti vodu iz sudopera toliko je velika. Jedina pozitivna stvar je sto sam htjela ili ne primorana rasklanjati stvari pa sam sada turbo uredna hahaha. Helem, da na duljim, ja sam kod tetke odvela psa na 5 dana. To je bio horor, postala je totalno neuracunjljiva, pojela je nogicu od radijatora, telefonsku zicu, ogulila tapetu.... Vratili su mi ju po kratkom postupku pa sam na kraju morala da ju istucem kada mi je razvukla 3 lg deterdzenta u prahu po kuci. Bilo ga je i u krevetu.... Sada kada vidi prut, bjezi pod stol ali i dalje mi demolira kucu i svaki dan se pitam sta je novo na podu i u komadicima.fat_mama wrote:animal_love wrote:Imam ogroman problem sa psom za koji sam priznajem ja kriva. Udomila sam mjesanca prije nekoliko mjeseci i uzasno sam ga razmazila... Apsolutno me ne slusa. Od pocetka sam mu dozvolila da spava sa mnom, tako da sada nema sanse da ga ostavim u drugoj sobi, cvili ne mogu spavati i na kraju ga uzmem. Da ga ostavim nekom drugom to nema sanse, kod prijateljice koju poznaje je bio jedan dan jer sam putovala i to je bio uzas, kaze da nije usutio cijeli dan. Ne zeli nigdje bez mene, ne znam sta da radim, bilo je dana kad smo 24 sata bili zajedno i on nema sanse da ostane kod nekog.....Brinem se, ne mogu nigdje otici, skijanje sam propustila, unaprijed ne znam sta cu za ostale vikende..... Mozda vam zvuci glupo ali ne mogu se opustiti ni kad u grad odem, zurim kuci.....a za to vrijeme on demolira stan... Neposlusan je u parku kada ga pustim, mogu ga zvati koliko hocu on ide gdje je naumioNe zelim biti gruba i silom ga uciti nesto, zato ako neko ima nekih iskustava pls help....
P.S I strasno je plasljiv, boji se ljudi, drugih zivotinja, valjda je imao nekih trauma kada je bio stene, iako sam ga uzela kada je imao tri mjeseca... Stanujem preko puta ogromnog parka gdje svaku noc bude bar 10 divnih miroljubivih pasa, svi se igraju a moj po strani ne smije, samo gleda kad mu neki i pridje da se "upoznaju" on bjeziNe znam sta da radim
Da ne dize haustor i zrak kada odlazim zavaravam je sa hranom. Dakle u cipelama joj dam da jede i pobjegnem. Jednom sam se morala vratiti po telefon vec je ravukla toaletni papir po kuci..
Dtustveni zivot?? sta ti je to?? jel se to jede? No svejedno. Mi je volimo, prilagodjavamo joj se. Vjerovatno cemo ljeto provesti na balkonu. Valjda nam nece zabraniti da se okupamo....
pogledaj nas na facebooku Roxy pup[/quo
samo sam vidjela sliku profila dodala sam te u prijatelje.......i kod mene je nastradalo milion stvari, od stolica u trpezariji, jakni, kucnih papuca da ne pricam
- Pasiflora
#20 Re: POMOC
Postoji sprej kojim se mogu naspricati stvari da pas / macka ne grize. Ima ga kupiti u svakom pet shopu.Kada izadjes sa psom neka neko naspica namjestaj, zidove... Vidjet ces da ce dati rezultata. Vrlo je ugodnog mirisa (nesto na limun) i jako brzo ishlapi. Sretno
-
animal_love
#21 Re: POMOC
extra to mi nije nikada palo na pametsitno wrote:Postoji sprej kojim se mogu naspricati stvari da pas / macka ne grize. Ima ga kupiti u svakom pet shopu.Kada izadjes sa psom neka neko naspica namjestaj, zidove... Vidjet ces da ce dati rezultata. Vrlo je ugodnog mirisa (nesto na limun) i jako brzo ishlapi. Sretno
-
drvetmed
#22 Re: POMOC
sasvim ok i iz ličnog iskustva koje se nije nimalo razlikovala osim što sam ja svog pokupila sa ulice malo starijeg ( 6 mjeseci ) a i sa stanovišta veterinara.Sve ostalo će biti jalovi pokušaji.Rambo-Amadeus wrote:Well, iako možda zvuči okrutno, mislim da ćeš morati primjeniti batinu. Naravno, podrazumijeva se u potrebnim, normalnim kolicinama, a razlog je taj sto psi funkcionisu na principu AUTORITETA, dakle moras mu pokazati da si autoritet, inace te nikad nece slusati. Dakle ne mislim ni na kakvo mučenje životinje, jednostavno ako želiš da te pas sluša, dresura je neminovna. I sam imam kuju, i morao sam nekada takve metode primjeniti, ali sada je sve ok, pas je i veseo, i igra se sa drugim psima, i cesto je pustan da hoda oko kuce a i hodamo po brdima, a uz sve to slusa kad je potrebno, prema tome, dresura je lijek...