Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Lenjin

#1 Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Lenjin »

Pozdrav svima,
pošto završavam ove godine 4. razred gimnazije, na red sada dolazi fakultet.
Eh sad je tu malo teže izabrati. Imam prosjek 5,0 kroz cijelo školovanje i nije mi problem upasti ni na jedan fakultet.
Ali ne znam šta da izaberem.
Koji je po vama najbolji fakultet (tj. smjer) u BiH (ne mislim na prestiž fakulteta) ?
Ja sam mislio upisati Elektrotehniku u Tuzli, pa se dvoumim između komunikacija (slabe struje) i energetike (jake struje) ? Šta je po vama bolje i gdje je veća mogućnost zaposlenja ?
Ali opet tu ima i medicinski fakultet, mašinski, građevinski i sl.
Ko god je kompetentan da pomogne neka pomogne, ako je u mogućnosti naravno.
Veliki pozdrav za sve !!
Last edited by Lenjin on 14/09/2011 21:44, edited 1 time in total.
vazi

#2 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by vazi »

sine, nisam kompetentna da pomognem u smislu s cime ces lakse i brze naci bolji i dobro placen posao. Ali sam mozda kompetentna :D da ti kazem, obzirom da ti je uzi izbor, po meni, jako dobar - od to troje upisi ono sto volis, ostalo ce samo ici.
amrica

#3 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by amrica »

prosjek 5,0 a pises smijer

i dzaba ti fax ako ne volis to :run:
vouvl

#4 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by vouvl »

Lenjin wrote:Pozdrav svima,
Eh sad je tu malo teže izabrati. Imam prosjek 5,0 kroz cijelo školovanje i nije mi problem upasti ni na jedan fakultet.
Koji je po vama najbolji fakultet (tj. smijer) u BiH (ne mislim na prestiž fakulteta) ?
Ja sam mislio upisati Elektrotehniku u Tuzli, pa se dvoumim između komunikacija (slabe struje) i energetike (jake struje) ? Šta je po vama bolje i gdje je veća mogućnost zaposlenja ?
Veliki pozdrav za sve !!

ja bih radije slabu struju jer ces uvijek raditi kao dingospo, ova visoka struja me odmah podsjeca na one radnike koji rintaju i po kisi i po suncu po raznim banderama itd...
znam da to nije tako ali ja bih prije slabu jer jbg bolje praviti npr. mobitele nego trafostanice itd...
kritichar

#5 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by kritichar »

Prijatelj mi jednom rece da je plan i program na komunikacijama zastarjeo, pa se htio prebacit na energetiku, mozda su sada nesto mijenjali oko programa, neznam raspitaj se :roll:

energetika je ipak energetika

enegetika, medicina, gradjevina, masinstvo ? upisi sta ti srce zeli, ni jedan nije los
Lenjin

#6 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Lenjin »

amrica wrote:prosjek 5,0 a pises smijer

Gramatička greška, brzo pisanje.
Nije mi jasno kako si zaključila da to ne volim ?
Lenjin

#7 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Lenjin »

Kllikker wrote:kupi diplomu. ako do sad nisi 100% siguran sta ces pa moras traziti misljenje preko foruma, onda ti je kupovina najbolje rjesenje.

i jos ti gramatika stopa...
Da sam htio kupiti diplomu, ne bih se onda ni javljao na forum.
Vidim da je tvoja gramatika odlična.
ema_

#8 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by ema_ »

Trebalo bi da moderacija reagira na redovna miniranja i spamanja najnormalnijih temi :roll: .

On topic, ne može ti niko dati savjet šta da upišeš, tj. može ali ne bi trebao, to je tvoj izbor, i ti najbolje znaš u čemu se pronalaziš i u kojoj struci se danas - sutra vidiš kao ZADOVOLJAN zaposlenik :wink: .
amilina

#9 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by amilina »

Lenjin wrote:Pozdrav svima,
Koji je po vama najbolji fakultet (tj. smjer) u BiH (ne mislim na prestiž fakulteta) ?
Veliki pozdrav za sve !!
Razmisli malo o Farmaciji!!! Naravno, raspitaj se!!
Lenjin

#10 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Lenjin »

ema_ wrote:Trebalo bi da moderacija reagira na redovna miniranja i spamanja najnormalnijih temi :roll: .

On topic, ne može ti niko dati savjet šta da upišeš, tj. može ali ne bi trebao, to je tvoj izbor, i ti najbolje znaš u čemu se pronalaziš i u kojoj struci se danas - sutra vidiš kao ZADOVOLJAN zaposlenik :wink: .
Ne moraš ovdje pisati neadekvantne odgovore, već ako znaš napiši gdje je veća mogućnost zaposlenja.
amrica

#11 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by amrica »

Lenjin wrote:

pa ti sam ne znas sta je "TO" sto volis :-)

upisi hortikulturu ako volis, dzaba ti dr ing ovo-ono ako ne volis....
Lenjin

#12 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Lenjin »

amrica wrote:
Lenjin wrote:

pa ti sam ne znas sta je "TO" sto volis :-)

upisi hortikulturu ako volis, dzaba ti dr ing ovo-ono ako ne volis....
Pa napisao sam da mi je ETF u prvom planu, analogno tome, to je ono što volim. Ali ne mrzim ni ostale smjerove.
Bitna je mogućnost zaposlenja. Džaba meni završiti kriminalistiku ako to volim kad ću s tim fakultetom svaki mjesec gurat se s nekim seljacima na birou. Kontaš ?
vazi

#13 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by vazi »

ja stvarno ne kontam kakvi smo to pa odmah ovako "na slobodno" i 100% uvjereni u tacnost naseg misljenja , mozemo kritikovati nekoga? cuj dzaba ti forum ako sam ne znas sta ces i te takve price :-)

postoji nesto sto se zove "profesionalna orijentacija" i sto je u uredjenim zemljama stavljeno na raspolaganje osnovcima i srednjoskolcima. Tu rade psiholozi i druga strucna lica koja djeci pomazu da djeca sama pronadju svoj put.

naravno, znam ja da forum nije "profesionalna orijentacija" ali odmah 'vako samouvjereno nasrnuti, ne kontam...

izvinjavam se na offu
FX1

#14 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by FX1 »

ako si vrijedan i pametan i ako imas talenta i interesa, upisi matematiku, fiziku ili hemiju.

pogotovo ako mislis nekada raditi, zivjeti i dodatno se skolovati u inostranstvu!

sve ostalo nije ni blizu ovim fakultetima. ako mislis biti u BiH svejedno ti je...
Platformas

#15 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Platformas »

Ako hoces ono da bas imas love upisi medicinu ili farmaciju, a ako te to ne zanima onda upisi masinstvo :D
nermin9200

#16 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by nermin9200 »

FX1 wrote:ako si vrijedan i pametan i ako imas talenta i interesa, upisi matematiku, fiziku ili hemiju.

pogotovo ako mislis nekada raditi, zivjeti i dodatno se skolovati u inostranstvu!

sve ostalo nije ni blizu ovim fakultetima. ako mislis biti u BiH svejedno ti je...
kakva matematika, fizika i hemija u bih, mosh se jedino po skolama vucat :lol: Nesto tehnicko, a ovime se mozes u slobodno vrijeme bavit :mrgreen:
Asana

#17 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by Asana »

Ne gledaj sad mogucnost zaposlenja jer - stvari se mijenjaju. Opcenita informacija o tome da je s nekim fakultetom "tesko" naci posao nikad se ne odnosi na zaljubljenike i strucnjake tog poziva - oni sebi uvijek nadju put do posla...
Zaviri duboko u sebe i razisli sta bi zelio raditi, sta bi te zanimalo, pa ti izucavanje te oblasti nece tesko padati, nadogradjivaces svoje znanje i sam ...

Studiraj ono sto volis. Sve ostalo ce doci samo po sebi.

(Savjet nekoga ko je bio isto tako "racionalan" pri upisu na fakultet, sa stavom - "mogu ja sve, hajde da vidimo sta vrijedi studirati" ... pa kad posustanes u studiranju necega sto te ne zanima, kad te prestrasi priblizavanje trenutka kad ces svaki dan ici na posao (koji te ceka...) i raditi TO ... shvatices da si bacio najbolje godine usmjeravajuci se u krivom pravcu.)
nermin9200

#18 Re: Pomoć/savjet u vezi izbora fakulteta

Post by nermin9200 »

Asana wrote:Ne gledaj sad mogucnost zaposlenja jer - stvari se mijenjaju. Opcenita informacija o tome da je s nekim fakultetom "tesko" naci posao nikad se ne odnosi na zaljubljenike i strucnjake tog poziva - oni sebi uvijek nadju put do posla...
Zaviri duboko u sebe i razisli sta bi zelio raditi, sta bi te zanimalo, pa ti izucavanje te oblasti nece tesko padati, nadogradjivaces svoje znanje i sam ...

Studiraj ono sto volis. Sve ostalo ce doci samo po sebi.

(Savjet nekoga ko je bio isto tako "racionalan" pri upisu na fakultet, sa stavom - "mogu ja sve, hajde da vidimo sta vrijedi studirati" ... pa kad posustanes u studiranju necega sto te ne zanima, kad te prestrasi priblizavanje trenutka kad ces svaki dan ici na posao (koji te ceka...) i raditi TO ... shvatices da si bacio najbolje godine usmjeravajuci se u krivom pravcu.)
u pravu si :D
Post Reply