pomoc sa PC

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
tabija

#1 pomoc sa PC

Post by tabija »

Imam problem sa računarom pa me interesuje zna li ko šta bi moglo da bude.

U principu me sluša, ne grije se, radi fino, ne gasi se sam.Sve u skladu sa svojim mogucnostima.

Problem se desi kad nestane struje pa se on sam ugasi i onda kad krenem da ga upalim on krene da se pali i na pola procesa paljenja samo se ekran ugasi, a centralna nastavi da radi i da zuji.Ništa mu tad ne mogu.Ne reaguje na miš ili tastaturu uopšte, monitor se skroz ugasi, ona plava lampica sa monitora krene da svijetli narandzasto - kao kad je ugasen PC.
Tad jedino mogu na dugme na centralnoj da ga ugasim, drzim dugo te se on ugasi sam.Onda ga opet upalim i sve isto bude.
Ponovim to gasenje na dugme jos 1 ili 2 puta i poslje 3. ili 4. pokušaja se upali normalno i radi kao da nista nije bilo...
Rugafet

#2 Re: pomoc sa PC

Post by Rugafet »

Uzrok može da bude napajanje npr. ili cak maticna ploca. Jesi li je gledao imali koji kondenzator na njoj da je onako malo nabubrio? Koliko je star kompjuter?
muha_sa

#3 Re: pomoc sa PC

Post by muha_sa »

nešto se tu pokvarilo :-)
mayab

#4 Re: pomoc sa PC

Post by mayab »

tabija wrote:Imam problem sa računarom pa me interesuje zna li ko šta bi moglo da bude.

U principu me sluša, ne grije se, radi fino, ne gasi se sam.Sve u skladu sa svojim mogucnostima.

Problem se desi kad nestane struje pa se on sam ugasi i onda kad krenem da ga upalim on krene da se pali i na pola procesa paljenja samo se ekran ugasi, a centralna nastavi da radi i da zuji.Ništa mu tad ne mogu.Ne reaguje na miš ili tastaturu uopšte, monitor se skroz ugasi, ona plava lampica sa monitora krene da svijetli narandzasto - kao kad je ugasen PC.
Tad jedino mogu na dugme na centralnoj da ga ugasim, drzim dugo te se on ugasi sam.Onda ga opet upalim i sve isto bude.
Ponovim to gasenje na dugme jos 1 ili 2 puta i poslje 3. ili 4. pokušaja se upali normalno i radi kao da nista nije bilo...
Izgleda kod tebe cesto nestaje struja, to nikako nije zdravo za racunar, zna se kako treba da se ispravno gasi racunar, ona shutdown procedura, tako da nije cudo da te kasnije zeza i ne pali se kako treba, čak je moguce da ga tako nepovratno pokvaris!
Dakle, tebi je neizbjezna nabavka kakvog UPS-a, koji neće dozvoliti ta iznenadna gasenja kod nestanka struje!
tabija

#5 Re: pomoc sa PC

Post by tabija »

mayab wrote:
tabija wrote:Imam problem sa računarom pa me interesuje zna li ko šta bi moglo da bude.

Izgleda kod tebe cesto nestaje struja, to nikako nije zdravo za racunar, zna se kako treba da se ispravno gasi racunar, ona shutdown procedura, tako da nije cudo da te kasnije zeza i ne pali se kako treba, čak je moguce da ga tako nepovratno pokvaris!
Dakle, tebi je neizbjezna nabavka kakvog UPS-a, koji neće dozvoliti ta iznenadna gasenja kod nestanka struje!
A računar mi je stalno upaljen, bukvano 24/7 iako poslje 30 min nekoristenja ode u onaj stand by mode.A struje sigurno nestane bar jednom u 7-10 dana, makar jeste u zadnjim mjesec tako.
Nevjerovatno je da ga uvijek upalim iz drugog ili treceg pokušaja poslje toga i da nikakve druge nus pojave nema vec radi sasvim OK.
Kad malo bolje upratim ovo se počelo dešavati kako sam ubacio dodatnu pločicu od 2 GB rama.Je li moguce da je to razlog? Malo sam guglo neki kazu da im je prestalo kad su je izvadili.
diablobih

#6 Re: pomoc sa PC

Post by diablobih »

Rugafet

#7 Re: pomoc sa PC

Post by Rugafet »

Sta kaze event viewer jesi li gledao? Čisto sumnjam da je do rama, da je do njega prije bi imao restarte racunara, ovako ako ti uredno radi do nestanka struje pa imaš problem samo prilikom ponovnog paljenja ja tipujem na napajanje koje je vremenom oslabilo, pa sad pali na guranje.
AstorH

#8 Re: pomoc sa PC

Post by AstorH »

matična na izdisaju
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9 Re: pomoc sa PC

Post by pici »

probaj tu memoriju od 2 gige da izbacis i ponovi paljenje direkt preko strujenog kabla tj izvadi iz struje pa upali... ako se to ponovo desi imas problem sa memorijom u najgorem slucaju sa maticnom... vadi slotove memorije i ubacuj pa vidi koja radi a koja ne... memori test je dobar al dugo ga pelja, ovako ces znat koji je slot riknuo od memorije... najvjerovatnije pri dolasku struje si imao mali sok udar i memorija prva nahebe...
Dado34

#10 Re: pomoc sa PC

Post by Dado34 »

Racunar pokusava da vrati izgubljenu memoriju, odnosno ono sto je bilo u tom momentu aktivno. Ako je slab, spor racunar moze i satima trajati. Lijek je jednostavan, samo prekini proces ugasi ga i ponovo upali. Vjerovatno ce u dosu izbaciti jednu od recovery opcija. Tvoje je samo da izaberes start windows normally. Eto ga ciribu-ciriba. :D
problemnatravunu

#11 Re: pomoc sa PC

Post by problemnatravunu »

Ako kazes da ti racunar stalno radi, i onda jos kazes da pocesto nestaje struje, ja stvarno ne mogu da nadjem imalo racionalno opravdanje da ne nabavis kakav solidan UPS :shock:
cpu_fan

#12 Re: pomoc sa PC

Post by cpu_fan »

Otvori kučište, pregledaj kondenzatore na matičnoj i vidi jesu li napuhani !
tabija

#13 Re: pomoc sa PC

Post by tabija »

Dado34 wrote:

Racunar pokusava da vrati izgubljenu memoriju, odnosno ono sto je bilo u tom momentu aktivno. Ako je slab, spor racunar moze i satima trajati. Lijek je jednostavan, samo prekini proces ugasi ga i ponovo upali. Vjerovatno ce u dosu izbaciti jednu od recovery opcija. Tvoje je samo da izaberes start windows normally. Eto ga ciribu-ciriba. :D
Tako ga i palim kad se to desi, doduše nije već duze vrijeme.

Moracu uraditi ovaj test sa ramom, izbacivati pločicu po pločicu i testirati u kojoj je problem.

Izuzev toga radi ok, i osjetio sam određeni napredak dodavanjem te dodatne pločice od 2GB ram-a, znači da je na neki način ona aktivna i da radi neki posao, sad...

vdijecemo, hvala svima :)
Cavali

#14 Re: pomoc sa PC

Post by Cavali »

Pozdravljam.Imam i ja jedno pitanje za vas.
Naime,evo zadnja 2 dana kad na chromu otvaram stranice 2 od 3 puta mi ucitava i na kraju pokaze kao da nemam interneta i onda ponovo ucitam i otvori.Problem je sto je sve ok,internet je tu,skidam filmove bez problema,ne steka kad krene.da li neko zna u cemu je fora,bas me pocelo nervirati...
Post Reply