Pomoc! Razlozi pregrijavanja motora!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Citizen-X
#1 Pomoc! Razlozi pregrijavanja motora!
Molio bih cijenjene znalce a i neznalce koji su imali iskustva da samnom podijele poznate i nepoznate razloge pregrijavanja motora!
- Citizen-X
Obzirom da sam upucen u neke razloge pregrijavanja kao pumpa, remen, odusak na kapi (stvaranje parnog cepa unutar sistema) itd. volio bih da se neko javi i ponudi jos poneki razlog kojeg bih mogao da dijagnosticiram!
Radi se o VW Ventu 2.0 benzin! 1994 godiste!
Bilo bi dobro kada bi se bar neko javio
- Citizen-X
Je l moguce da se iskrivio prsten a ventilator ipak vrtio medjutim ne snagom kojom treba odnosno brzinom? Dakle zbog deformacije od udarca u branik?Qler wrote:dok sam imao 190-ku mercedesa isto 2.0 burazer je bio udario i slomio onaj kao prstem oko ventilatora bez toga se grijala ko luda dva puta prokuhala u guzvi.. kad smo to napravili radila ko doxa... banalno ali eto i to je moguce
Bas te banalne stvari koje nikad ne bi ocekiv'o me interesuju ako neko ima da podijeli samnom!
Last edited by Citizen-X on 26/08/2007 13:20, edited 1 time in total.
- Citizen-X
Jasno je to meni k'o dan!stochar wrote:savjet: odes mehanicaru.
shuplja: nedavno sam is'o s haverom prema hercegovini i auto prokuh'o pred Jablanicom. odemo tamo, kad otis'o hladnjak i niko nije primijetio, da bi se usljed toga iskrivila glava motora i loodilo...
Medjutim imam prijatelja kojem se isto pregrijavao Punto i tamo i vamo povuci potegni promijenio sve zivo (a mehanicari to uredni naplate) motor se i dalje pregrijavao da je na kraju unistio motor... Prepakovo novi i bude ok...Medjutim izasli ga ti "mehanicari" 2500 maraka...A sve bi rek'o regulara...Zapravo nikad nije skontano sta je u pitanju bilo!
- chuchumbamayumbe
Termoprekidac?Citizen-X wrote:Obzirom da sam upucen u neke razloge pregrijavanja kao pumpa, remen, odusak na kapi (stvaranje parnog cepa unutar sistema) itd. volio bih da se neko javi i ponudi jos poneki razlog kojeg bih mogao da dijagnosticiram!
Ja ga imam na svojoj Hondi i ima standardnu temperaturu na kojoj se otvara (ja mislim oko 72C). On se nalazi na grani kuda ide voda za hladjenje i otvara se kada temperatura dostigne odredjenu vrijednost.
Mozda ti je na Ventu taj prekidac stalno zatvoren i voda ne cirkulise u sistemu kako bi trebala?
- stripiii
Moguce.Meni se pregrijavao,izbacivao vodu i sta sve ne...Sve zivo promjenio i opet istochuchumbamayumbe wrote:
Termoprekidac?
Ja ga imam na svojoj Hondi i ima standardnu temperaturu na kojoj se otvara (ja mislim oko 72C). On se nalazi na grani kuda ide voda za hladjenje i otvara se kada temperatura dostigne odredjenu vrijednost.
Mozda ti je na Ventu taj prekidac stalno zatvoren i voda ne cirkulise u sistemu kako bi trebala?
- chuchumbamayumbe
Sva sreca pa kosta 12km!bonsai wrote:Na mojoj hondi je taj termoprekidac crko a i kod jarana u sa taj isti'na istoj hondi je crko par mjeseci poslije.(slaba tacka kod honde).
- Citizen-X
Nema sta ja sam uvijek govorio da su Nippon auta zakon!
Hvala za sve komentare postavljene! Vrlo dragocjeno nema sta!
Ako ima jos neko svoje licno iskustvo neka ga podijeli sa svima ovdje prisutnima! Ja mislim da su takvi kvarovi uglavnom sitni i jeftini medjutim dovedu do vece havarije ukoliko se ne obrati paznja na njih! A po pisanju vas vidim da ima dosta tih "drangulija" koji zagorcavaju zivot sistema za hladjenje!
Hvala za sve komentare postavljene! Vrlo dragocjeno nema sta!
Ako ima jos neko svoje licno iskustvo neka ga podijeli sa svima ovdje prisutnima! Ja mislim da su takvi kvarovi uglavnom sitni i jeftini medjutim dovedu do vece havarije ukoliko se ne obrati paznja na njih! A po pisanju vas vidim da ima dosta tih "drangulija" koji zagorcavaju zivot sistema za hladjenje!
- Neelix
hehe, meni se prosle zime kad su najvece hladnoce bile - po -18C poceo pregrijavat auto
nidje veze, razlog - zaledila tecnost za hladjenje 
doduse, tebi to nije sigurno, ali eto, jos jedan banalan razlog
doduse, tebi to nije sigurno, ali eto, jos jedan banalan razlog
-
gumifufna
Moze biti dosta razloga zasto se motor pregrijava evo probacu nekoliko nevesti
1.Termostat:zbog njega se moze grijati motor a lako se moze utvrditi da li je do njega.Ako je motor vec zagrijan a hladnjak hladan(tj.ostao je zatvoren i nepropusta vodu u hladnjak).Isto tako moze zbog njega da se desaje da u toku voznje temperatura opada(ostane otvoren i stalno voda se hladi kroz hladnjak
2.Temoprekidac:on ukljucuje ventilator na hladnjaku.On ako ode auto vam se najcesce grije kad stajite na semaforu ili vozite uz veliku uzbrdicu,znaci nema dovoljno prirodnog strujanja zraka kroz hladnjak i on treba da ukljuci ventilator da ohladi vodu.
3.Motor se isto tako moze grijati ako nije dobro ozracen sistem to je cest problem na fiatu i francuskim vozilima.
4.Vodena pumpa:na novijim autima su propeleri od plastike pa se vremenom desi da se propeler odvoji od osovine koja je metalna i tako da motor ostane bez cirkulacije vode i dolazi do pregrijavanja motora.To se najcesce desaje na BMW-u i VW
5.Dihtung glave motora
6.Glava motora.ali vrlo rijetko ,obicno je kao posljedica od velikog pregrijavanja motora.
7.Problem elektrike.da je neispravan pokazatelj temperature ili ampula koja mjeri temperaturu vode
8.Mehanicki kvarovi da a vam pusta vodu na crijevu,pumpi ili hladnjaku.
9.Greska majstora
.Da je neko crijevo pogresno spojeno ili neodgovarajuci termostat ugradjen,pogresno spojen ventilator na hladnjaku da u kontra smjeru vrti,
eto nekoliko primjera ako se sjetim jos cega napisacu
1.Termostat:zbog njega se moze grijati motor a lako se moze utvrditi da li je do njega.Ako je motor vec zagrijan a hladnjak hladan(tj.ostao je zatvoren i nepropusta vodu u hladnjak).Isto tako moze zbog njega da se desaje da u toku voznje temperatura opada(ostane otvoren i stalno voda se hladi kroz hladnjak
2.Temoprekidac:on ukljucuje ventilator na hladnjaku.On ako ode auto vam se najcesce grije kad stajite na semaforu ili vozite uz veliku uzbrdicu,znaci nema dovoljno prirodnog strujanja zraka kroz hladnjak i on treba da ukljuci ventilator da ohladi vodu.
3.Motor se isto tako moze grijati ako nije dobro ozracen sistem to je cest problem na fiatu i francuskim vozilima.
4.Vodena pumpa:na novijim autima su propeleri od plastike pa se vremenom desi da se propeler odvoji od osovine koja je metalna i tako da motor ostane bez cirkulacije vode i dolazi do pregrijavanja motora.To se najcesce desaje na BMW-u i VW
5.Dihtung glave motora
6.Glava motora.ali vrlo rijetko ,obicno je kao posljedica od velikog pregrijavanja motora.
7.Problem elektrike.da je neispravan pokazatelj temperature ili ampula koja mjeri temperaturu vode
9.Greska majstora
- Gile Šampion
gumifufna wrote:Moze biti dosta razloga zasto se motor pregrijava evo probacu nekoliko nevesti
5.Dihtung glave motora
9.Greska majstora.Da je neko crijevo pogresno spojeno ili neodgovarajuci termostat ugradjen,pogresno spojen ventilator na hladnjaku da u kontra smjeru vrti,
Sve ovo i jos bih dodao da je bitno veoma sta se nalazi u rashladnom sistemu motora da li je permant ili voda 100% Medjutim to je tako jednostavno otkriti barem po meni...
Fino pregledas kad ti termostat otvara-zatvara ,odnosno kad ti ''kruska'' pali propeler za hladjenje tj. na kojoj temperaturi? Eh ako nije to onda veoma lako moze biti da ti ne valja kompresija na klipovima ili na glavi motora i da dolazi do mjesanja vode i ulja( to predpostavljam da si pregledao) , i ostaje treca mogucnost a to je da ima sofera da uzme auto i guli ga konstantno recimo u 2 brzini i dolazi do pregrijavanja,ali nadam se da ti nisi jedan od takvih...
Samo VW motori benzinci cuo sam da su podlozni pregrijavanju upravo zbog tih problema sa termostatom odnosno ''kruskom'' na rashladnom sistemu...mada ja imam isto VW benzinca i nisam nikad imao tih problema.
Eto toliko od mene
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Ja bih samo još dodao i mogućnost da ti je otišao senzor protoka rashladne tečnosti! Meni je na Puntu to bilo otišlo pa se pregrijavao motor. Srećom, ništa ozbiljno, stajalo me samo 25 KM... 
- Edin H.
Ako je to isti senzor malo su drugaciji simptomi.Romeo 80 wrote:Ja bih samo još dodao i mogućnost da ti je otišao senzor protoka rashladne tečnosti! Meni je na Puntu to bilo otišlo pa se pregrijavao motor. Srećom, ništa ozbiljno, stajalo me samo 25 KM...
Vozis normalno dok dodje do odredjene temperature i onda se auto ugasi.
Taj sigurnosni senzor trba da ugasi auto ukoliko sistem nije u redu pa se ugrije na nekih stotinjak stepeni.
E kada se istrosi pocne ti gasiti auto na recimo 80 stepeni.
- Citizen-X
Hvala u svakom slucaju svima redom od srca ako postoji jos nesto sto bi neko dodao ili ako se sjetite ostavite tu pa nek stoji, moze zatrebati nekom drugomGile Šampion wrote:gumifufna wrote:Moze biti dosta razloga zasto se motor pregrijava evo probacu nekoliko nevesti
5.Dihtung glave motora
9.Greska majstora.Da je neko crijevo pogresno spojeno ili neodgovarajuci termostat ugradjen,pogresno spojen ventilator na hladnjaku da u kontra smjeru vrti,
Sve ovo i jos bih dodao da je bitno veoma sta se nalazi u rashladnom sistemu motora da li je permant ili voda 100% Medjutim to je tako jednostavno otkriti barem po meni...
Fino pregledas kad ti termostat otvara-zatvara ,odnosno kad ti ''kruska'' pali propeler za hladjenje tj. na kojoj temperaturi? Eh ako nije to onda veoma lako moze biti da ti ne valja kompresija na klipovima ili na glavi motora i da dolazi do mjesanja vode i ulja( to predpostavljam da si pregledao) , i ostaje treca mogucnost a to je da ima sofera da uzme auto i guli ga konstantno recimo u 2 brzini i dolazi do pregrijavanja,ali nadam se da ti nisi jedan od takvih...
Samo VW motori benzinci cuo sam da su podlozni pregrijavanju upravo zbog tih problema sa termostatom odnosno ''kruskom'' na rashladnom sistemu...mada ja imam isto VW benzinca i nisam nikad imao tih problema.
Eto toliko od mene
-
The_Flyer2002
ima ona kazaljka koja pokazuje temparaturu motora. kada ona dosegne crveno onda ti se motor pregrijo. zato je najvjerovatnije ta kazaljka u pitanju. nju iskljuci i motor ti se vise nece pregrijavati. 
-
rihakm
#19 Re: Pomoc! Razlozi pregrijavanja motora!
VODENA PUMPA !!!!Citizen-X wrote:Molio bih cijenjene znalce a i neznalce koji su imali iskustva da samnom podijele poznate i nepoznate razloge pregrijavanja motora!
-
nineac
#20 Re: Pomoc! Razlozi pregrijavanja motora!
De malo pojasni kako se to desava. odmah kada krenes ili nakon nekog vremena? jel auto gubi vodu? Jel tekucina cista ili ima prljavstine? Kada radi auto a otvoris cep ekspanzione boce, jel ima baloncica? Da li ventilator plai na sredini ili kasni?Citizen-X wrote:Molio bih cijenjene znalce a i neznalce koji su imali iskustva da samnom podijele poznate i nepoznate razloge pregrijavanja motora!
- Citizen-X
Ima ona stranica za velike chike a ti odi malo pa se "smiri" oli ti kad si vec vickast na http://www.vicevi.net pa cirkusi do mile volje!The_Flyer2002 wrote:ima ona kazaljka koja pokazuje temparaturu motora. kada ona dosegne crveno onda ti se motor pregrijo. zato je najvjerovatnije ta kazaljka u pitanju. nju iskljuci i motor ti se vise nece pregrijavati.
- Citizen-X
#22 Re: Pomoc! Razlozi pregrijavanja motora!
Radi se o pregrijavanju koje pocinje odmah sa namirenjem radne temperature!nineac wrote:De malo pojasni kako se to desava. odmah kada krenes ili nakon nekog vremena? jel auto gubi vodu? Jel tekucina cista ili ima prljavstine? Kada radi auto a otvoris cep ekspanzione boce, jel ima baloncica? Da li ventilator plai na sredini ili kasni?Citizen-X wrote:Molio bih cijenjene znalce a i neznalce koji su imali iskustva da samnom podijele poznate i nepoznate razloge pregrijavanja motora!
Da li je moguce da unutarnji mehanicki sklopovi (radilica, osovine, lezajevi, prstenovi) prouzrokuju nesto slicno?
To sto ti nineac pitas je lako utvrdit' ! Izuzev ovoga za baloncice tu te nisam skonto?
-
nineac
Ma ne, napisao sam samo nesto od razloga.
Moj savjet ti je da prvo provjeris termoprekidac od ventilatora, on kod VW-a ima dvije brzine. Baloncici u vodi znace da je stradao dihtung glave motora, ali onda mora trositi vodu! Jel trosi vode?
Termostat isto moze biti problem, tj. da kasno otvara. Provjeri vodenu pumpu, neznam da li taj model ima pumpu sa mrezicom koja nedozvoljava prolazak prljavstine prema bloku motora.
Uglavnom, ja bi prvo provjerio termoprekidac, termostat.
Ako nefali vode, vidi stanje hladnjaka kakvo je. Jel cist, mozda je unutra prljav pa nema dovoljno cirkulacije.
Radilica, bregasta itd, nemogu dovesti do prerijavanja, jer primarni proizvodjac viska toplote je kompresioni prostor. Naravno da radilica i stali pokretni djelovi dovode do odredjenog grijanja motora, ali oni nisu primarni razlog grijanja motora. U slucaju da oni proizvode vise toplote to je zbog slabog ulja, manjka ulja itd. Medjutim ako imas dovoljno ulja, dobre kvalitete to nije razlog, jer su lezajevi na radilici i bregastoj toliko osjetljivi da bi odmah zaribali ako vozis sa losim uljem koje nema uljni film dovoljno jak da izdrzi njihov rad.
Zato se ti fokusiraj na ono sto sam vec rekao. Ako ventilator pali ako treba, termostat radi kako treba, a negubi vodu, trazi razlog u vodenoj pumpi ili hladnjaku.
Takodje, ako gubi vodu, a nema traga, obrati paznju na cep u ekzpanzionoj boci, jer on regulise pritisak ventilima koji su na unutrasnjoj strani cepa.
Moj savjet ti je da prvo provjeris termoprekidac od ventilatora, on kod VW-a ima dvije brzine. Baloncici u vodi znace da je stradao dihtung glave motora, ali onda mora trositi vodu! Jel trosi vode?
Termostat isto moze biti problem, tj. da kasno otvara. Provjeri vodenu pumpu, neznam da li taj model ima pumpu sa mrezicom koja nedozvoljava prolazak prljavstine prema bloku motora.
Uglavnom, ja bi prvo provjerio termoprekidac, termostat.
Ako nefali vode, vidi stanje hladnjaka kakvo je. Jel cist, mozda je unutra prljav pa nema dovoljno cirkulacije.
Radilica, bregasta itd, nemogu dovesti do prerijavanja, jer primarni proizvodjac viska toplote je kompresioni prostor. Naravno da radilica i stali pokretni djelovi dovode do odredjenog grijanja motora, ali oni nisu primarni razlog grijanja motora. U slucaju da oni proizvode vise toplote to je zbog slabog ulja, manjka ulja itd. Medjutim ako imas dovoljno ulja, dobre kvalitete to nije razlog, jer su lezajevi na radilici i bregastoj toliko osjetljivi da bi odmah zaribali ako vozis sa losim uljem koje nema uljni film dovoljno jak da izdrzi njihov rad.
Zato se ti fokusiraj na ono sto sam vec rekao. Ako ventilator pali ako treba, termostat radi kako treba, a negubi vodu, trazi razlog u vodenoj pumpi ili hladnjaku.
Takodje, ako gubi vodu, a nema traga, obrati paznju na cep u ekzpanzionoj boci, jer on regulise pritisak ventilima koji su na unutrasnjoj strani cepa.
-
proljetni kauboj
Vidi, sa nekim lokalnim majstorom utvrdi ove osnovne cake, tipa, gubi li vodu, mjesa li vodu i ulje (kada pukne glava). pali li ventilator.
AKo auto upalis i stanes na suhoj podlozi, vrlo brzo ces utvrditi pali li ventilator i kapa li voda negdje ispod.
Vazno ti je utvrditi te neke osnovne stavke, kako bi znao premijeti majstoru koji ce onda lako uspostaviti dijagnozu.
Ja sam odavno rekao da je najskuplji posao kod automehanicara -ispravna dijagnoza (nitko se nije napatio sa autom ,kao ljudi kod pogresnih dijagnoza koji namijenjaju pola auta, a ne rijese kvar, sjebu se financijski a jos se i nerviraju).
Zato se drzi dobrog majstora koji ce na osnovu tvojih podataka, brzo uspostaviti jasnu dijagnozu jer ispravnost termoprekidaca, termostata itd se utvrdjuje za 5 minuta.
Jedino zna bit zajeban problem kada auto gubi vodu polako, tj. kad isparava na nekom spoju, pa nigdje ne curi, a polako nestaje, to je malo teze ustanoviti, ali ima mahera i za to .
Ovo sto gumifufna kaze "ozracenost" to je u stvari "odzracenost" tj. kad nema zraka u sistemu, jer zrak ako se uvuce zna napraviti "balon" u vodi na odredjenom prostoru oko motora, pa onda dolazi do pregrijavanja.
Inace francuska vozila imaju problema sa odzracivanjem , bilo da se radi o rashladnom sistemu ili kocnicama.
Samo se drzi majstora koji ti nece auto raditi preko k***ca i kojoi ce imati strpljenja i otkriti dijagnozu. Vjeruj ima finih ljudi i kad se zainate, uzmu atuo dan dva, pa ga vozaju u razlicitim rezimima, i prate sto se dogadja.
Ja sam imao problem sa majstorima koje sam molio da sjednu samnom u auto i poslusaju jer mi nesto lupa iz trapova , ali brate teski ljudi, kazu , sad cu ja na dizalicu ,ma ja cu to vidit odma... i tako pola trapa namjenjah radi gumica od 28 KM.
AKo auto upalis i stanes na suhoj podlozi, vrlo brzo ces utvrditi pali li ventilator i kapa li voda negdje ispod.
Vazno ti je utvrditi te neke osnovne stavke, kako bi znao premijeti majstoru koji ce onda lako uspostaviti dijagnozu.
Ja sam odavno rekao da je najskuplji posao kod automehanicara -ispravna dijagnoza (nitko se nije napatio sa autom ,kao ljudi kod pogresnih dijagnoza koji namijenjaju pola auta, a ne rijese kvar, sjebu se financijski a jos se i nerviraju).
Zato se drzi dobrog majstora koji ce na osnovu tvojih podataka, brzo uspostaviti jasnu dijagnozu jer ispravnost termoprekidaca, termostata itd se utvrdjuje za 5 minuta.
Jedino zna bit zajeban problem kada auto gubi vodu polako, tj. kad isparava na nekom spoju, pa nigdje ne curi, a polako nestaje, to je malo teze ustanoviti, ali ima mahera i za to .
Ovo sto gumifufna kaze "ozracenost" to je u stvari "odzracenost" tj. kad nema zraka u sistemu, jer zrak ako se uvuce zna napraviti "balon" u vodi na odredjenom prostoru oko motora, pa onda dolazi do pregrijavanja.
Inace francuska vozila imaju problema sa odzracivanjem , bilo da se radi o rashladnom sistemu ili kocnicama.
Samo se drzi majstora koji ti nece auto raditi preko k***ca i kojoi ce imati strpljenja i otkriti dijagnozu. Vjeruj ima finih ljudi i kad se zainate, uzmu atuo dan dva, pa ga vozaju u razlicitim rezimima, i prate sto se dogadja.
Ja sam imao problem sa majstorima koje sam molio da sjednu samnom u auto i poslusaju jer mi nesto lupa iz trapova , ali brate teski ljudi, kazu , sad cu ja na dizalicu ,ma ja cu to vidit odma... i tako pola trapa namjenjah radi gumica od 28 KM.
-
The_Flyer2002
sto me neko pokusava uvrijediti blago meni.Citizen-X wrote:Ima ona stranica za velike chike a ti odi malo pa se "smiri" oli ti kad si vec vickast na http://www.vicevi.net pa cirkusi do mile volje!The_Flyer2002 wrote:ima ona kazaljka koja pokazuje temparaturu motora. kada ona dosegne crveno onda ti se motor pregrijo. zato je najvjerovatnije ta kazaljka u pitanju. nju iskljuci i motor ti se vise nece pregrijavati.
nego ciko da si toliko pametan koliko si vremena potrosio tipkajuci ovde mogo si otici do lokalnog mehanicara koji bi ti do sada rijesio taj problem a nebi samo prico o njemu.
ups to nas dovodi do pravog cilja ove teme. ti si loser koji nema nista bolje u zivotu vec raspravlja i dalje stvar na koju su mnogi vec ti dali odgovor.
ja i dalje smatram da ta kazaljka je krivac svemu. bez nje nebi znao da se pregrijava.