Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seha_05

#1 Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Post by seha_05 »

Primjer:

Imam benzisku pumpu koja vrši prodaju gotovinski i žiralno. Pored toga ima internu potrošnju. Znači sipa gorivo u vozila firme i uzimaju pojedinu robu iz pumpe.
Moje je pitanje na koji to način knjigovodstveno evidentirati, i jeli neko ima isti slučaj? Jedan dio u zakonu kaže da interna potrošnja nije oporeziva. Ukoliko idem na tu varijantu onda pravim internu fakturu, koja ne ide kroz fiskalnu kasu jer nema pdv-a. Medjutim tu je problem jer u zakonu o fiskalnim uredjajima kaže da svaki vid prometa robe se mora evidentirati kroz fiskalnu kasu. Ukoliko ja tu robu evidentiram kroz fiskalnu kasu onda imam i izlazni PDV, pa samim tim stvaram sebi plaćanje pdv-a koji ne bih trebao plaćati.

Da li je iko imao ovakvu situaciju i na koji način je evidentira???
Ricken

#2 Re: Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Post by Ricken »

seha_05 wrote:Primjer:

Imam benzisku pumpu koja vrši prodaju gotovinski i žiralno. Pored toga ima internu potrošnju. Znači sipa gorivo u vozila firme i uzimaju pojedinu robu iz pumpe.
Moje je pitanje na koji to način knjigovodstveno evidentirati, i jeli neko ima isti slučaj? Jedan dio u zakonu kaže da interna potrošnja nije oporeziva. Ukoliko idem na tu varijantu onda pravim internu fakturu, koja ne ide kroz fiskalnu kasu jer nema pdv-a. Medjutim tu je problem jer u zakonu o fiskalnim uredjajima kaže da svaki vid prometa robe se mora evidentirati kroz fiskalnu kasu. Ukoliko ja tu robu evidentiram kroz fiskalnu kasu onda imam i izlazni PDV, pa samim tim stvaram sebi plaćanje pdv-a koji ne bih trebao plaćati.

Možeš li citirati dio zakona koji kaže da interna potrošnja nije oporeziva?
PRO165

#3 Re: Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Post by PRO165 »

Ako uzimaš sa vlastitog skladišta za obavljanje registrovane djelatnosti onda je PDV odbitni. Pazi da, kod goriva za putnička auta on nije odbitni svakako (kao ni rezervni dijelovi, ulje, filteri...)
Također pazi da je odbitni PDV već uračunat kod nabavke materijala i robe tako da ga ne možeš opet odbiti.

Interni promet ne ide kroz fiskalnu kasu bio oporezovan ili ne.
princeza i zvijer

#4 Re: Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Post by princeza i zvijer »

Naidjoh na ovu temu...pa da i ja pitam.

I kod mene je situacija da radimu u knjigovodstvu gdje između ostalog imamo i pumpu i glede ove interne potrošnje imam internu fakturu i interni izlaz. Može li neko pojasniti razliku, je li se to samo odonosi na PDV ( da li se plaća i kada) ili ima jos nesto. Sve ovo me pravo zbunilo...
Kako sam ja shvatila na internu fakturu imam izlazni pdv s pravom odbitka, a kod internog izlaza nemam PDV.

Koji propisi regulišu ovu materiju? Zakon o PDV-u i koji još propis?
Unaprijed hvala.
bosanka hercegovic

#5 Re: Pomoć računovođe/knjigovođe interna potrošnja

Post by bosanka hercegovic »

seha_05 wrote:Primjer:

Posto u firmi imamo identicnu situaciju prije nego smo se fiskalizovali postavili smo pitanje Federalnom ministartvu financija da li smo duzni internu potrosnju iz maloprodanje evidentirati preko fis. Uredjaj. Dobili smo odgovor da jesamo jer se radi o prometu i svaki promet ne treba zanaciti i prihod. Svi artikli iz maloprodaje su zaduzeni sa ukalk. Pdv_om 17% i ne postoji mogucnost da se interni promet kuca bez PDVa. Prilikom evidentiranja interne potrosnje kroz. Fis. Uredjaj pazimo da posebno eviden. Sa aspekta Zakona o PDVu oprezivu i neoporezivu potrosnju, jer za oporezivu izdajemo internu fakturu i placamo Pdv koji je iskazn u vrijeme nastanka prometa, doke za neoporezivu potrosnju izdajemo interni obracun kojim storniramo ukalkulisani pdv, ruc i zaduzenje maloprodaje i robu svodimo na nab. Vrijednost i knjizimo na odgovarajuci trosak.
Post Reply