POMOC! Procjena zemljista pri prodaji???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
patriota.sila

#1 POMOC! Procjena zemljista pri prodaji???

Post by patriota.sila »

Zanima me da li u opstini u tom odjelu za urbanizam ili pak negdje drugdje postoji neki papir ili neko pravilo koje kaze da zemljiste na nekom dijelu grada odnosno na nekom podrucju vrijedi XX KM po kvadratu ili da li postoji neko pravilo odnosno neki koeficijent koji se primjenjuje da se izracuna vrijednost nekog zemljista odnosno cijena kvadrata.
I ako to sve ne postoji ko je nadlezan i koju bi ja adekvatnu osobu trebao zvati da procjeni vrijednost jednom metra kvadratnog na nekom podrucju..........ili je moguce da sami to od oka procjenjujemo sto nema smisla.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Sve zavisi u koje ti svrhe treba procjena vrijednosti zemljista.
Ako ti treba zato sto namjeravas sam da kupujes ili prodajes zemljiste na nekom podrucju, onda se raspitaj o cijenama zemljista pri nedavnim prodajama na tom podrucju.
Mislim da u svakoj opstini u FBiH treba da su opstinska vijeca utvrdila minimalne cijene gradjevinskog zemljista u vlasnistvu opstine koje sluze kao osnovica pri obracun rente tokom izgradnje objekata, odnosno dobijanja odobrenja za gradnju.
Poreske sluzbe bi trebalo da imaju podatke o cijenama zemljista, jer one obracunavaju porez tokom transakcije nekretninama.
Sudski vjestaci za potrebe sudova utvrdjuju cijene zemljista na nekom podrucju.

Nadam se da ti ovo moze bar malo pomoci.
patriota.sila

Post by patriota.sila »

ma trebam da prodam samo jedan komad zemljista pa me zanima koliko vrijedi jedan metar kvadratni tog zemljista.,odnosno kako bi najlakse mogao doci do tog podatka....da li bi mogao onda otici u poresku sluzbu i dobiti papir ili nesto slicno u kojem pise da zemljiste na tom i tom dijelu grada vrijedi toliko i toliko pa neka to bude neka priblizna cifra ali dobro ce mi doci.....a da izvodim neke vjestake da to procjenjuju ne bi imalo smisla jer radi se o malom komadu zemlje koji zelim da prodam odnosno zeli XX osoba da kupi od mene...
Cober

Post by Cober »

Zvaničnu procjenu vrši ovlašteni sudski vještak građevinske struke cijeneći sve parametre, koeficijente poput prilaznog puta i trenutnog stanja na tržištu. Ako je u urbanom području grada Sarajeva onda onda za građevinsko zemljište cijena ide do 200-300KM/m2. Ako je van grada a uz neki put to je 20 KM/m2, bolje parcele 7KM/m2 a livade bez pristupa oko 1-2 KM/m2. Naravno ovo je vrlo grubo i paušalno ali to je i bio tvoj upit, a bez zalaženja u mikrolokaciju i jedino moguće.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

patriota.sila wrote:ma trebam da prodam samo jedan komad zemljista pa me zanima koliko vrijedi jedan metar kvadratni tog zemljista.,odnosno kako bi najlakse mogao doci do tog podatka....da li bi mogao onda otici u poresku sluzbu i dobiti papir ili nesto slicno u kojem pise da zemljiste na tom i tom dijelu grada vrijedi toliko i toliko pa neka to bude neka priblizna cifra ali dobro ce mi doci.....a da izvodim neke vjestake da to procjenjuju ne bi imalo smisla jer radi se o malom komadu zemlje koji zelim da prodam odnosno zeli XX osoba da kupi od mene...
Za ovakav slucaj ti je najbolje da se rapsitas kako su isle posljednje prodaje u blizini predmetne lokacije i onda to uporedis sa onim sto ti prodajes. Mislim na parametre tipa, velicina lokacije, mogucnost izgradnje objekta, prilazni put i blizina ostale infrastrukture. Mozes ovo sve sam obaviti bez pomoci ikakvog specijaliste za ovu oblast.
Post Reply