Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nezaposlenize

#1 Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Ima li slučajno neko, ko poznaje najlakši način za pronalazk posla u Njemačkoj ili Austriji, i način odlaska tamo, radna viza i ostalo...Mi smo bračni par, oboje inženjeri, oboje na birou i bez radnog iskustva...završili smo državne fakultete, da ne pomislite da smo sa ovih privatnih fakulteta...
Uglavnom, dugo već tražimo posao ovdje, i nakon velikog broja razočarenja, odlučili smo pokušati vani..
Ako ima bilo ko da je voljan pomoći nam, na bilo koji način..i ne samo nama, nego i ostalima koji pokušavaju otići zbog posla vani, molimo vas da napišete ovdje...mišljenje, iskustvo, bilo kakava informacija, sve je dobro došlo...unaprijed se zahvaljujemo..
Sanchez22

#2 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by Sanchez22 »

Pokusaj ovdje,ako znate njemacki jos bolje.
http://jobboerse.arbeitsagentur.de/
Nesto kao biro,u tom smislu.
nezaposlenize

#3 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Hvala puno...Nismo bas na ti sa njemačkim, ali bismo upisali napredni kurs, kada bi imali bilo kakvu šansu da idemo...
Sanchez22

#4 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by Sanchez22 »

Koliko znam trenutno traze medicinsko osoblje,vec tu treba jezik.Skoro izasao zakon da moras zavrsiti jezik da bi mogao ici.Sad ne znam da li je samo za medicinare ili sve.
nezaposlenize

#5 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Pa mi bi odmah upisali kurs njemačkog, jedno od nas već i zna osnove, ali da nam je bilo kakvu konkretnu informaciju šta i kako, pa da krenemo u realizaciju tog našeg plana...
Šunj

#6 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by Šunj »

Neznam koje ste fakultete zavrsili, ali postoji tzv. BlueCard za visoko kvalifikovanu radnu snagu u Njemackoj.
Evo link na engleskom:
http://www.bluecard-eu.de/eu-blue-card- ... rking.html
i na njemackom, mozda vam neko pomogne u prevodu:
https://www.muenchen.de/dienstleistungs ... n/1080627/.
Ukoliko govorite engleski, nijemci su uvijek spremni da pomognu, ali isto tako zele da se integrirate, znaci njemacki se mora nauciti, i vama ce naravno poslije toga biti lakse da se snalazite.
Last edited by Šunj on 10/03/2014 16:19, edited 2 times in total.
Sanchez22

#7 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by Sanchez22 »

Nisam dovoljno upucen pa neka me neko ispravi.Za polaganje jezika trebas A1,A2 i na kraju B1 u Sarajevu.Ukoliko placas casove kostace te barem 1000 KM.Najbolje je prvo pronaci posao pa onda polagati,opet je to lijep novac.Komsije,familija,nikoga nemate vani ?
I ja sam trazio i na kraju odustao,nisam imao srece.Vama sretno,sve najbolje :)
nezaposlenize

#8 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

@ Šunj hvala puno, pogledat ćemo ovo svakako...kad god budete imali vremena, bilo kakva informacija je dobro došla...

A što se tiče jezika, ukoliko je to uslov da se ide, onda je najbolje odvojiti vrijeme i za to, i naučiti...Naravno, ukoliko budemo imali bilo kakvo obećanje za odlazak...Što se tiče porodice van, svi su u SAD-u, a mi ipak ne bismo toliko daleko...
jahh

#9 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by jahh »

Ne skodi ga uciti i bez obecanja da ides vani. Nemas sta izgubiti (osim para za polaganje).
jahh

#10 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by jahh »

Ne skodi ga uciti i bez obecanja da ides vani. Nemas sta izgubiti (osim para za polaganje).
nezaposlenize

#11 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Pa da smo zaposleni i da imamo pare, svakako bi ucili odmah njemački...engleski oboje znamo, pa eto i njemački ne bi bio problem...ali za sve trebaju pare, tako da ne smijemo ulagati u nesto, u sta jos uvijek nismo sigurni, jer bez necije konkretne pomoci ne vjerujemo da mozemo otici tamo..
jahh

#12 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by jahh »

Pa imas na internetu mali milion nacina da ucis jezike BESPLATNO. Jedino sto se placa je polaganje, ali to mozes kad ti bude "sigurno."
nezaposlenize

#13 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Ma nije problem jezik, problem je naci nekog ko ce nas uputiti, sta i kako, malo nam pomoci oko pronalaska posla, jer nemamo nikakvo iskustvo..to je nas probelm, zbog cega smo i pisali ovdje...ucenje bilo cega nije problem..
krater

#14 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by krater »

nezaposlenize wrote:Ma nije problem jezik, problem je naci nekog ko ce nas uputiti, sta i kako, malo nam pomoci oko pronalaska posla, jer nemamo nikakvo iskustvo..to je nas probelm, zbog cega smo i pisali ovdje...ucenje bilo cega nije problem..
Kakvi ste inzinjeri el.teh, masin., gradj.... ? :roll:
nezaposlenize

#15 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Inžinjer metalurgije i inžinjer hemije...
kastab4

#16 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by kastab4 »

Za Austriju pogledaj na stranici :kariere at.Kontaktirat sa firmama mozete i na engleskom . Sretno
FN_28

#17 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by FN_28 »

Pozdrav nezaposlenom,
evo mozda ja mogu iz prve ruke da ti dam koju korisnu informaciju. Legalan nacin dolaska na osnovu zaposlenja je jako tezak,a i ako onda samo za deficitarna zanimanja. Medicinsko osoblje, ljekari , majstori , informaticari i slicno.
Fakultetske diplome sa balkana, bilo drzavne ili privatne same po sebi ne znace puno, nazalost. Cak i ljekari moraju dobro da se potrude, dok ne krenu da prakticiraju pod punom odg.
Prvo i najbitnije je jezicki ispit B1, znaci bez toga se ne moze izdati ni boravisna dozvola, taman da imate i radni ugovor vec u rukama. To je znaci nesto, sto se prilaze vec uz zahtjev za boravisnu dozvolu. Polagati se moze i u Sarajevu pri ambasadi Njemacke u Goethe institutu. Najelegantniji nacin dolaska a ujedno i priznanje kvalifiakcija bi bio upis na postdiplomske studije. Viza se u tom slucaju dobija rel. lako, a dok studij traje smije cak i da se raducka , nazalost samo do 400 eur mjesecno, a puno obaveza na faxu u tom slucaju i nemate, tako da se uvijek na crno moze nesto dosljakati.
Nakon studija imas njemacku diplomu u rukama i izdaje ti se po zelji normalna radna i boravisna dozvola na jos jednu godinu da pronadjete posao, ali u struci.
U oba slucaja opet cu ponoviti ispit za jezik je MUSS, samo sto se u slucaju studija zove DSH.
Nadam se da sam bio od koristi,
Sretno...
mirsek

#18 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by mirsek »

Zanimljiva tema. Imam par pitanja.
Kakve su sanse da dvije osobe, bracni par nadju posao u austriji/njemackoj ako:
- oboje imaju zavrsen Ekonomski fakultet u Sarajevu,
- odlicno znanje engleskog,
- A2 znanje njemackog
- jedno od njih je na pola puta drugog studija, FIT u mostaru ( znaci programiranje u C# i C++ vec solidno, kao i baze podataka i pomalo mreze)
- druga osoba je pri kraju CCNA cisco certifikata za kompjuterske mreze ( ostao finalni ispit )
Da li se isplati upisivati postdplomski u austriji radi lakseg odlaska, priznavanje diplome sa ekonomije i sticanja austrijske diplome (i sebe ograniciti na 4 sata dnevno posla ili 400 eura mjesecno plus troskovi skolarine dok se ne zavrsi studij) ili se treba posvetiti trazenju posla iz IT sektora pa kad se dobije posao onda da se ide u austriju ?
Koliko je uopste tesko naci posao u IT sektoru u austriji bez iskustva u CV-u u toj oblasti ?

Btw. gledao sam intervju na DW kanalu programera iz jedne IT firme i jedan momak iz bugarske, obicni radnik, je pricao u intervjuu na engleskom sto govori da znanje njemackog jezika mozda i nije neophodno da bi se tamo nasao posao. Prije ce biti da zavisi od tipa posla koji ces raditi.
FN_28

#19 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by FN_28 »

Ne znam kakvo je stanje u IT sektoru, nisam iz te branse ali ono sto znam je da su iskustvo te popratna pisma od predhodnih poslodavaca jako bitna. Iskreno, CV se da i usminkati, to se radi i ovdje. Ukoliko pucas na IT sektor, ja bi na tvom mjestu izresersirao na internetu i konkurisao direkt firmamam postom. CV sam po sebi totalno nedovoljan, potreban ti je kako oni kazu Bewerbung, kako se to kvalitetno pise i treba da izgleda mozes da nadjes na netu. Ovdje ljudi idu na kurs za to. Popratno pismo mora da bude apsolutno ubjedljivo, tj. onaj koji ga procita bi trebao da dobije i volju da te i pozove na razgovor. Fotografija koja se salje uz to sve takodje mora da bude malo vecih dimenzija nego u pasosu, iskreno cijela umjetnost. Znam da ce to svima svucati malo SCiFi , ali je stvarno tako.
Sto se tice tog Bugarina kojeg si gledao na tv, to je vec druga dimenzija. Bugari su EU gradjani, od ove god cak i FULL tako da za njih vaze druga pravila. On moze da se predstavi i na cukcijskom, ako se toj firmi to svidja. Sve steceno u BG, od vozacke, do vakcine se ovde silom zakona priznaje... ti dolazis iz trece zemlje...! Njemu ispiti ne trebaju, njemu ne treba boravisna dozovla, on ovdje dolazi i odlazi kako hoce.
nezaposlenize

#20 Re: Pomoć pri pronalasku posla u Njemačkoj ili Austriji

Post by nezaposlenize »

Hvala na svim informacijama...svakako je ta ideja sa upisivanjem postdilomskih studija najbolja, o tome smo vec i razmisljali, s tim da jedno od nas vec ovdje ide na postdiplomski studiji, ali znamo da ima i ona mogucnost prebacivanja tamo na postdiplomski, ako ovdje vec ides...
Ima li iko slucajno informaciju koliko se ova nasa zanimanja uopste traze tamo?
Post Reply