Pomoc pri kupovini SUV-a
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Selmir_Tz
#1 Pomoc pri kupovini SUV-a
Pozdrav svima! Ja sam Selmir, 27 godina, mašinski inženjer i magistar, zaposlen u jednoj privatnoj firmi.
Planiram na jesen nabaviti neki SUV, dakle ne treba mi terenac da idem na planinu vec SUV sa dosta prostora, relativno udoban i sa pogonom na sve točkove. Putujem svaki dan na posao oko 25-30km u jednom smjeru, od toga je nekih 5km brdovito, sporedni put prida tako da zimi uvijek poslednji dodje na red za čišćenje.
Vec gotovo 5 godina vozim Fiat Bravo 1.2 16V iz 2001. godine sa 80KS i maksimalno sam prezadovoljan tim autom. Nažalost, već je počela da ga pristiže kilometraža, tu je i prinova u porodici pa je auto sa dvoja vrata teška patnja a i porodica je povelika pa teško stajemo u Fiata. Inače me služi savršeno, nikad nije stao uz beznačajna ulaganja (najveća su bili prednji amortizeri odmah nakon kupovine, zupčasti remen prošle godine i razvodni kablovi, sve redovno održavanje, najbolje ulje i domaćinska vožnja, btw vozim kao baba kada ide u crkvu, navika)
SUV mi dakle treba prvenstveno zbog posla. Kuća mi je 100m od puta kroz naselje, jedini u tom "sokaku" koristim auto pa sam moram da čistim cijelu dionicu čim padne 10cm snijega jer se radi o uzbrdici a Fiat je jako nizak.
Drugi razlog je prostor, porodica se proširila.
Treći je sigurnost u vožnji, imao sam prilike vidjeti par jako teških udesa (svojevremeno sam provodio strašno mnogo vremena u vožnji dok sam držao časove na nekim fakultetima tako da sam se svačega nagledao po ovim našim putevima) pa sam na osnovu vidjeno zaključio da veliki SUV-ovi imaju očiglednu prednost. Pri tome mislim na situaciju da se neko zakuca u mene. Kao što sam rekao, spadam u jako pažljive vozače, apsolutno ne konzumiram alkohol i tako to. Bitno mi je da su mi djeca sigurna.
Budžet je nekih 6-7.000 evra.
Što se goriva tiče, u obzir dolazi i benzin i dizel. Omišljam se i o većim motorima na benzin kojima bi ugradio plinsku instalaciju što bi mi se isplatilo zbog velike kilometraže.
Molim da pri preporukama imate obzira ka održavanju vozila tj. servirisanje i nabavku dijelova.
Unaprijed se zahvaljujem svima na pomoći, čitao sam dosta toga na ovom forumu u zadnje vrijeme no tek sada sam se prijavio kao korisnik. Zbog toga, znam da ovdje ima ljudi sa dosta znanja o ovoj materiji i nadam se iskrenim i dobronamjernim savjetima i preporukama.
Planiram na jesen nabaviti neki SUV, dakle ne treba mi terenac da idem na planinu vec SUV sa dosta prostora, relativno udoban i sa pogonom na sve točkove. Putujem svaki dan na posao oko 25-30km u jednom smjeru, od toga je nekih 5km brdovito, sporedni put prida tako da zimi uvijek poslednji dodje na red za čišćenje.
Vec gotovo 5 godina vozim Fiat Bravo 1.2 16V iz 2001. godine sa 80KS i maksimalno sam prezadovoljan tim autom. Nažalost, već je počela da ga pristiže kilometraža, tu je i prinova u porodici pa je auto sa dvoja vrata teška patnja a i porodica je povelika pa teško stajemo u Fiata. Inače me služi savršeno, nikad nije stao uz beznačajna ulaganja (najveća su bili prednji amortizeri odmah nakon kupovine, zupčasti remen prošle godine i razvodni kablovi, sve redovno održavanje, najbolje ulje i domaćinska vožnja, btw vozim kao baba kada ide u crkvu, navika)
SUV mi dakle treba prvenstveno zbog posla. Kuća mi je 100m od puta kroz naselje, jedini u tom "sokaku" koristim auto pa sam moram da čistim cijelu dionicu čim padne 10cm snijega jer se radi o uzbrdici a Fiat je jako nizak.
Treći je sigurnost u vožnji, imao sam prilike vidjeti par jako teških udesa (svojevremeno sam provodio strašno mnogo vremena u vožnji dok sam držao časove na nekim fakultetima tako da sam se svačega nagledao po ovim našim putevima) pa sam na osnovu vidjeno zaključio da veliki SUV-ovi imaju očiglednu prednost. Pri tome mislim na situaciju da se neko zakuca u mene. Kao što sam rekao, spadam u jako pažljive vozače, apsolutno ne konzumiram alkohol i tako to. Bitno mi je da su mi djeca sigurna.
Budžet je nekih 6-7.000 evra.
Što se goriva tiče, u obzir dolazi i benzin i dizel. Omišljam se i o većim motorima na benzin kojima bi ugradio plinsku instalaciju što bi mi se isplatilo zbog velike kilometraže.
Molim da pri preporukama imate obzira ka održavanju vozila tj. servirisanje i nabavku dijelova.
Unaprijed se zahvaljujem svima na pomoći, čitao sam dosta toga na ovom forumu u zadnje vrijeme no tek sada sam se prijavio kao korisnik. Zbog toga, znam da ovdje ima ljudi sa dosta znanja o ovoj materiji i nadam se iskrenim i dobronamjernim savjetima i preporukama.
-
Seyfo
#2 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
SUV-ovi nemaju toliki staz na trzistu da bi ih bilo po toj cijeni. Za te pare mozes samo dobaciti do sx4, ili stepway, starih koju godinu.Ali to i nisu SUV-ovi, to su auta nize klase, tipa clio ili corsa, sa kojim samo mozes reci da imas terenca i da imas 4x4. Veci terenac od njih je, recimo, poviseni megane scenic RX ili kako se vec zvao.Tu ti upada jos i eventualno stari model RAV-a.
Bolje ti je potrudi se jos malo sto se tice para, digni kredit, prodaj nesto, dobaci do12-13 hiljada EUR i kupi 5-6 godina star dizel RAV4 ili novi Duster. Meni licno se najvise svidja Qashqai.
Bolje ti je potrudi se jos malo sto se tice para, digni kredit, prodaj nesto, dobaci do12-13 hiljada EUR i kupi 5-6 godina star dizel RAV4 ili novi Duster. Meni licno se najvise svidja Qashqai.
-
Selmir_Tz
#3 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Što se novca tiče, eventualno bi mogle da se nabace do 2k evra pošto bi prodao Fiata.
Auto inače planiram uvoziti iz Njemačke, imam dosta familije tamo pa bih tražio auto direktno od prvog vlasnika. Cilj mi je zaobići domaće uvoznike i trgovce. Fiata sam uvezao na isti način i vidite kako me služio. Kupljen je od prve vlasnice, jedne fine djevojke iz Stuttgarta.
Auto inače planiram uvoziti iz Njemačke, imam dosta familije tamo pa bih tražio auto direktno od prvog vlasnika. Cilj mi je zaobići domaće uvoznike i trgovce. Fiata sam uvezao na isti način i vidite kako me služio. Kupljen je od prve vlasnice, jedne fine djevojke iz Stuttgarta.
-
Seyfo
#4 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Ok, inace znaj da ti je najpametnije nenjemacki auto uvesti bas iz Njemacke.Ko je ikad bio u Njemackoj zna zasto
Inace znam par primjera individualnog uvoza, znali su se ljudi i zajebati, pa bude skuplja pita od tepsije. Nasi dileri imaju uhodane kanale kupovine,ne trebaju im zoll table ako se auto dovuce kamionom,imaju svoje ljude na carinama isl, pa im cijena kod nas na cesti zna biti ista ili cak manja nego sto platis u Njemackoj. Mozda ti je bolje ganjaj neku poznatiju kucu koja uvozi, tipa one u Ljubuskom, Kramar ili tako nesto. Mozes i naruciti, mozda ti je jeftinije da ga oni nadju i svojim kanalima dovuku ovamo.
Inace znam par primjera individualnog uvoza, znali su se ljudi i zajebati, pa bude skuplja pita od tepsije. Nasi dileri imaju uhodane kanale kupovine,ne trebaju im zoll table ako se auto dovuce kamionom,imaju svoje ljude na carinama isl, pa im cijena kod nas na cesti zna biti ista ili cak manja nego sto platis u Njemackoj. Mozda ti je bolje ganjaj neku poznatiju kucu koja uvozi, tipa one u Ljubuskom, Kramar ili tako nesto. Mozes i naruciti, mozda ti je jeftinije da ga oni nadju i svojim kanalima dovuku ovamo.
-
staradis
#5 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Malo ti je to para za bilo kakav SUV. Ne znam kakvo je stanje vani ovdje mozes samo kante naci
Puno srece
-
goran16v
#6 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Ako ti ne trebaa neke planine i off roada, ako ti treba pogon i poviseno podvozje zbog prilaza kuci, a istovremeno ti treba prostor zbog prinove, nazalost dobrog i relativno mladog SUV-a sa dosta prostora tesko da ces naci cak i vani, ali bi Kangoo 4x4 mogao biti rjesenje. Sa visokim krovom, dvoje kliznih vrata i odlicnim gepekom (doduse narusen rezervnom gumom) je haman savcrsen za porodicu, a istovrmeno ima poviseno podvozje i integralni pogon.
-
citroen xm
#7 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Što se tiče novca kojim raspolažeš i auta koje tražiš za sebe, mislim da je najbolje rješenje nešto ovakvo. Gledaj da je očuvan sa poznatom istorijom, ne velikom kilometražom i mislim da ne možeš puno pogriješiti.
http://www.pik.ba/artikal/3718964/renau ... c-rx4-4x4/
http://www.pik.ba/artikal/3718964/renau ... c-rx4-4x4/
-
2001
#8 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Kao strastveni "fauveovac"
, jedino ti mogu preporučiti ovo...
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ho ... lass=EURO3
Nepoderiv, izuzetno kvalitetan i među najboljim SUV vozilima na planeti! (naravno u svojoj klasi!)
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ho ... lass=EURO3
Nepoderiv, izuzetno kvalitetan i među najboljim SUV vozilima na planeti! (naravno u svojoj klasi!)
-
emko1234
#9 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
selmire, za te pare(racunam na nekih 8-9k eura) bi mozda mogao naci i oktaviju scout u njemackoj.
ne znam opcenito kakve su cijene. al prosli model je kod nas na cesti star 6-7 godina bio do 14 000km (pricam o obicnoj oktaviji) mozda bi se slicna oktavija scout gore mogla naci do 17-18k km. il ti ga do 9k eura. problem je sto ih je malo tesko naci, jer nisu bas ljudima bile prvo izbor.
ja bi gledao i starijeg santa fea na tvom mjestu il cak tucsona. takav auto se gore moze naci za 5-6 k eura. a mislim da je prilicno dobar auto.
evo nasao sam ti jednog
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/hy ... LSO_EXPORT
mislim da ti se ovo moze uklopit sasvim fino u tvoje potrebe.
ne znam opcenito kakve su cijene. al prosli model je kod nas na cesti star 6-7 godina bio do 14 000km (pricam o obicnoj oktaviji) mozda bi se slicna oktavija scout gore mogla naci do 17-18k km. il ti ga do 9k eura. problem je sto ih je malo tesko naci, jer nisu bas ljudima bile prvo izbor.
ja bi gledao i starijeg santa fea na tvom mjestu il cak tucsona. takav auto se gore moze naci za 5-6 k eura. a mislim da je prilicno dobar auto.
evo nasao sam ti jednog
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/hy ... LSO_EXPORT
mislim da ti se ovo moze uklopit sasvim fino u tvoje potrebe.
-
Selmir_Tz
#10 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Hvala na brzim odgovorima! Do kupovine auta ima još vremena tako da mogu dobro da "ispipam puls" raznim modelima.
Od ponudnjenih, svi mi se jako svidjaju. Renault Scenic RX4 mi se oduvijek svidjao, imao sam prilike i voziti ga (benzinac sa nekih 120KS čini mi se). Auto bi zaista odgovarala za ono što mi treba ali su me jako uplašile tvrdnje na koje sam naišao na raznim forumima gdje se tvrdi da je jaaaaaaaaaaaaaaaako teško doci do dijelova za njeg (posebno je problem pogon) te da je jako kvarljiv. Ne znam koliko je to istina ali slabo ko ga hvali.
Što se Hyundai tiče, Tucson i Santa Fe mi se jako svidjaju, Santa Fe posebno, ona starija generacija.
Gledao sam ih po oglasima, ima ih sa raznim motorima, 2.0 dizel, 2.2 dizel, 2.4 benzinac...
Ima li neko ikustva sa Santa Fe? Dosta ih vidjam kod nas na cestama ali ne znam nikoga ko posjeduje jedan tako da ne mogu da dodjem do informacija iz prve ruke. Po veličini, klirensu, motorima, gepeku, Santa Fe mi savršeno odgovara ali ne mora da znači da nema boljih od njeg.
Od ponudnjenih, svi mi se jako svidjaju. Renault Scenic RX4 mi se oduvijek svidjao, imao sam prilike i voziti ga (benzinac sa nekih 120KS čini mi se). Auto bi zaista odgovarala za ono što mi treba ali su me jako uplašile tvrdnje na koje sam naišao na raznim forumima gdje se tvrdi da je jaaaaaaaaaaaaaaaako teško doci do dijelova za njeg (posebno je problem pogon) te da je jako kvarljiv. Ne znam koliko je to istina ali slabo ko ga hvali.
Što se Hyundai tiče, Tucson i Santa Fe mi se jako svidjaju, Santa Fe posebno, ona starija generacija.
Gledao sam ih po oglasima, ima ih sa raznim motorima, 2.0 dizel, 2.2 dizel, 2.4 benzinac...
Ima li neko ikustva sa Santa Fe? Dosta ih vidjam kod nas na cestama ali ne znam nikoga ko posjeduje jedan tako da ne mogu da dodjem do informacija iz prve ruke. Po veličini, klirensu, motorima, gepeku, Santa Fe mi savršeno odgovara ali ne mora da znači da nema boljih od njeg.
-
emko1234
#11 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
predzadnji santa fe ti se ne ukpala u budjet. on je jos uvijek preko 20 k km.
mogao bi recimo uzet model prije toga. 2.0crdi sa 115ks. mislim da se moze uzet za pare koje su ti na raspolaganju.
bio je jedan takav u familiji kucnih prijatelja, nov kupljen kod nas. za 5 godina presao 100 000km, ljudi ga prodali i uzeli novog. samo cu ti reci da je jos uvijek kod covjeka koji ga je kupio od njih i da je frajer prezadovoljan.
mislim da je to jedna vrlo dobra opcija, u svakom slucaju ih ima vise neko RX4 renola kod nas i lakse ces naci dijelove.
problem kod renoa je sto je imao samo dva motora koliko ja znam. 1.9dci sa 105 ks i 2.0 benzin sa 140. oba su slaba za taj auto.
tucson 2.0crdi 2005-06+ ima 140ks. jako slican prvoj generaciji santa fea. moze se naci i kod nas u cijeni do 20 000km. sigurno dobar auto
mogao bi recimo uzet model prije toga. 2.0crdi sa 115ks. mislim da se moze uzet za pare koje su ti na raspolaganju.
bio je jedan takav u familiji kucnih prijatelja, nov kupljen kod nas. za 5 godina presao 100 000km, ljudi ga prodali i uzeli novog. samo cu ti reci da je jos uvijek kod covjeka koji ga je kupio od njih i da je frajer prezadovoljan.
mislim da je to jedna vrlo dobra opcija, u svakom slucaju ih ima vise neko RX4 renola kod nas i lakse ces naci dijelove.
problem kod renoa je sto je imao samo dva motora koliko ja znam. 1.9dci sa 105 ks i 2.0 benzin sa 140. oba su slaba za taj auto.
tucson 2.0crdi 2005-06+ ima 140ks. jako slican prvoj generaciji santa fea. moze se naci i kod nas u cijeni do 20 000km. sigurno dobar auto
-
Selmir_Tz
#12 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Da, i ja sam mislio na tu generaciju Santa Fe, nisam ni znao da je izašla još jedna. Takve stvari me zanimaju, iskustva od pozaninika i porodice. Kakav je Santa Fe sa dijelovima, gdje može to da se nadje?
- RedJohn
#13 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Ovdje sam vidjao dobra a vala i jeftina SUV-a od 6000 pa do 9000€ ,naravno mozes promjeniti cijenu
evo ti
Sretno
Sretno
-
530i
#14 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Dobro si čuo za RX4 i zato ga i zaobiđi.
-
Samid
#15 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Evo samo jedan primjer http://www.luxauto.lu/fr/occasion/hyund ... 786&page=1 ako te bas interesuje ovako nesto,cijena dobra ,kilometraza isto tako i 4x4
- corsa
#16 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Ma najbolje ti je uzmi Fiat Sedici, da ne mijenjas majstora! 
-
Mr.Fundamental
#17 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Moj ti je prijedlog da razmotriš Suzukija SX4. To ti je vjerovatno najmlađi SUV koji možeš dobiti za te pare, ima ih za tu sumu i 2009 godište, fino su opremljeni, i provest će te kroz te puteve koje si ti opisao bez problema. Ono što je također jako bitno, jeste da je SX4 u izvještaju njemačkog TuV-a, u konkurenciji 128 modela, zauzeo 7. mjesto u kategoriji auta starih 2-3 godine. Na ovom srbijanskom forumu ima dosta vlasnika Zukija, i svi su prezadovoljni sa njim. Ako hoćeš malo prelistaj ove temej, naći ćeš gomilu informacija, pa odluči hoćeš li njega u obzir uzeti:
http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=2&t=746
http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=2&t=1459
http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=2&t=982
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#18 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
koliko sam upratio vrlo ti je vazna sigurnost ?
Nekog veceg suva, tesko da dobijes za te novce, a ovi polovni Korejanci ti i nisu bas cemu.
Mislim da ti je bolje rijesenje da trazis nesto tipa Peugeota 607, A6 Allroad, BMW 5 Touring...
Nekog veceg suva, tesko da dobijes za te novce, a ovi polovni Korejanci ti i nisu bas cemu.
Mislim da ti je bolje rijesenje da trazis nesto tipa Peugeota 607, A6 Allroad, BMW 5 Touring...
-
goran16v
#19 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
SX4 je auto za 5, ali problem sa SX4 da je to relativno mali i tijesan auto malog gepeka, a covjek je postao sretni otac.Mr.Fundamental wrote:Moj ti je prijedlog da razmotriš Suzukija SX4. To ti je vjerovatno najmlađi SUV koji možeš dobiti za te pare, ima ih za tu sumu i 2009 godište, fino su opremljeni, i provest će te kroz te puteve koje si ti opisao bez problema. Ono što je također jako bitno, jeste da je SX4 u izvještaju njemačkog TuV-a, u konkurenciji 128 modela, zauzeo 7. mjesto u kategoriji auta starih 2-3 godine. Na ovom srbijanskom forumu ima dosta vlasnika Zukija, i svi su prezadovoljni sa njim. Ako hoćeš malo prelistaj ove temej, naći ćeš gomilu informacija, pa odluči hoćeš li njega u obzir uzeti:
-
Melami
#20 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Evo dobio si neki link za tucsona veoma lijepog.Selmir_Tz wrote:........
ja necu mnogo da se upustam u razgovor, samo da dodam da je hyundai jako izdrzljivo auto, izdrzljivije(manje kvarljivo) od Suzuki-a, Mitsubishi-a i slicnih, da ne spominjem renault,peugeot i slicne.
-
citroen xm
#21 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Sa ovim se nikako ne mogu složiti zbog iskustva sa Accent-om iz 2006-e.Melami wrote:Evo dobio si neki link za tucsona veoma lijepog.Selmir_Tz wrote:........
ja necu mnogo da se upustam u razgovor, samo da dodam da je hyundai jako izdrzljivo auto, izdrzljivije(manje kvarljivo) od Suzuki-a, Mitsubishi-a i slicnih, da ne spominjem renault,peugeot i slicne.
-
Melami
#22 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
kakvog iskustva?citroen xm wrote:Sa ovim se nikako ne mogu složiti zbog iskustva sa Accent-om iz 2006-e.Melami wrote:Evo dobio si neki link za tucsona veoma lijepog.Selmir_Tz wrote:........
Hyundai je daleko ispred peugeota i suzukia to je sigurno.
- Bakir1
#23 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
a nekim slucajem i spletom cudnih okolnosti taj isti hyundai i dan danas kupuje motore od mitsubishijaMelami wrote:ja necu mnogo da se upustam u razgovor, samo da dodam da je hyundai jako izdrzljivo auto, izdrzljivije(manje kvarljivo) od Suzuki-a, Mitsubishi-a i slicnih, da ne spominjem renault,peugeot i slicne.
to neko americko iskustvo, mitsubishija, koji je americki a ne japanski, u globalnoj prici ne vrijedi
- dustaban
#24 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Magistre, oce, univerzitetski predavacu, trezvenjace... reci nam jos par detalja iz tvoje biografije (vjeru ne moras skontali smo) kako bi tacno odredili auto za tebe!Selmir_Tz wrote:Pozdrav svima! Ja sam Selmir, 27 godina, mašinski inženjer i magistar, zaposlen u jednoj privatnoj firmi...
... dok sam držao časove na nekim fakultetima...spadam u jako pažljive vozače, apsolutno ne konzumiram alkohol i tako to.
-
citroen xm
#25 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a
Lično iskustvo. Godinu nakon kupovine rikne kompresor klime. Mjenjač se pokvari nakon 27000 km, ležaj lijevog točka nakon 30000 km. A da ne pričam da ne odaje utisak da ima onoliko snage koliko piše na papiru. Ubrzo je prodat za daleko manju cijenu od plaćene.Melami wrote: kakvog iskustva?
Hyundai je daleko ispred peugeota i suzukia to je sigurno.
možda je taj bio feleričan, ali ni sa jednim drugim autom čak i polovnim nisam imao toliko problema. A ovaj je bio nov.