Pomoć pri kupovini auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
njegos_j
#1 Pomoć pri kupovini auta
Pozdrav!
Tražim pomoć pri kupovini auta jer sam u dilemi. Mislio sam da kupim renoa megana ili novi citroen c3 koji su 2010 god, ali su oba auta presla oko 150 000 kilmometara. Onda sam saznao da u sarajevu može da se kupi nova škoda fabia na lizing za te pare. Ako neko ima iskustva sa kupovinom nove škode lili ovih automobila, svaki savjet je od pomoći.
Unapred hvala.
Tražim pomoć pri kupovini auta jer sam u dilemi. Mislio sam da kupim renoa megana ili novi citroen c3 koji su 2010 god, ali su oba auta presla oko 150 000 kilmometara. Onda sam saznao da u sarajevu može da se kupi nova škoda fabia na lizing za te pare. Ako neko ima iskustva sa kupovinom nove škode lili ovih automobila, svaki savjet je od pomoći.
Unapred hvala.
-
swatch
#2 Re: Pomoć pri kupovini auta
Druze nista nam konkrento nisi rekao...
- koliki ti je budzet za kupovinu?
- spominjes Megana pa onda C3, to su dvije razlicite klase... Za sta ti treba auto? Hoces li se samo ti voziti ili imas i porodicu?
- u kojem si gradu radi preporuke salona?
- koju bi ti marku volio da kupis?
- Koliko planiras prelaziti mjesecno/godisnje kilometara radi preporuke motora?
- koliki ti je budzet za kupovinu?
- spominjes Megana pa onda C3, to su dvije razlicite klase... Za sta ti treba auto? Hoces li se samo ti voziti ili imas i porodicu?
- u kojem si gradu radi preporuke salona?
- koju bi ti marku volio da kupis?
- Koliko planiras prelaziti mjesecno/godisnje kilometara radi preporuke motora?
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#3 Re: Pomoć pri kupovini auta
Reno: skupi dijelovi, skup servis (imao nekad Renoa 5, do 1999).njegos_j wrote:Pozdrav!
Unapred hvala.
Citroen: cijene dijelova na nivou Opela ili Forda, isto vazi za servis. Oficijelni servis u Sarajevu veoma dobar (trenutno imam Citroen C3, 2010., kupljen polovan preko njihova servisa i zadovoljan sam njihovim uslugama).
Inace na Grbavici, kod Strojorada u ul. Kemala Kapetanovica preko puta Osnovne muzicke skole, ima plac sa nekoliko polovnih C3. A tu je i PIK.BA
-
njegos_j
#4 Re: Pomoć pri kupovini auta
e ovako:
Vozač sam početnik,
nemam porodicu,
megana i citroena sam vidio u autokuci, i icjena im je bila približno ista
budžet mi je oko 15 000 KM, hiljadu gore dole,
najbliže mi je sarajevo,
ne namjeravam da prelazim velike razdaljine, uglavnom gradska vožnja i
meni se lično najviše sviđa fabija
Hvala unapred
Vozač sam početnik,
nemam porodicu,
najbliže mi je sarajevo,
Hvala unapred
-
njegos_j
#5 Re: Pomoć pri kupovini auta
e da, gled'o sam i daciu sendero, ali to auto nema nikakvu dodatnu oporemu. 
-
swatch
#6 Re: Pomoć pri kupovini auta
Uzmi benzinca zbog male kilometraze koju planiras praviti. Evo dva prijedloga posto ti se svidja Fabia:
www.pik.ba/artikal/6205907/skoda-fabia-scout/
www.pik.ba/artikal/6179349/skoda-fabia/
www.pik.ba/artikal/6205907/skoda-fabia-scout/
www.pik.ba/artikal/6179349/skoda-fabia/
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#7 Re: Pomoć pri kupovini auta
Ako namjeravas kupiti auto preko kredita,tih 15 000 na pet godina,rata ce ti biti oko 320 KM.
U tom slucaju ja ne bih nimalo razmisljao.
Imas ponudu KIA. Novi RIO,bez ucesca,bez kamata,rata 349 KM na pet godina. I imas nov auto,sa sedam godina garancije.
U tom slucaju ja ne bih nimalo razmisljao.
Imas ponudu KIA. Novi RIO,bez ucesca,bez kamata,rata 349 KM na pet godina. I imas nov auto,sa sedam godina garancije.
-
530i
#8 Re: Pomoć pri kupovini auta
Osnovna Fabija ima daleko manje opreme nego osnovni Sandero, moraš to malo bolje pogledati. Po meni je Fabia model na zalasku i nikako se ne isplati kupovati tu osnovnu za cca. 15-16 hiljada...ama baš nikako.
Neko je napisao da je za Renoa skuplje održavanje i navodi primjer nekakvog renoa 5...možda je to tada bilo. U ovlaštenim servisima održavanje je podjednako skupo ili jeftino (kako za koga) za većinu novih auta u tom početnom cjenovnom rangu...čak je možda reno tu i najjeftiniji...
Dilema polovan vs. nov...to je do tebe, u zavisnosti od tvojih potreba. Ako nećeš puno prelaziti, dileme nema biraš benzinca (kojeg god), nemaš ženu i djecu - ne treba ti veliko auto tipa megan....komotno možeš uzeti i štagod novo...
Neko je napisao da je za Renoa skuplje održavanje i navodi primjer nekakvog renoa 5...možda je to tada bilo. U ovlaštenim servisima održavanje je podjednako skupo ili jeftino (kako za koga) za većinu novih auta u tom početnom cjenovnom rangu...čak je možda reno tu i najjeftiniji...
Dilema polovan vs. nov...to je do tebe, u zavisnosti od tvojih potreba. Ako nećeš puno prelaziti, dileme nema biraš benzinca (kojeg god), nemaš ženu i djecu - ne treba ti veliko auto tipa megan....komotno možeš uzeti i štagod novo...
-
njegos_j
#9 Re: Pomoć pri kupovini auta
ne mogu da otvorim ove škode na piku 
ja bih ipak nov automobil, nekako se plašim kupovine polovnog automobila.
ja bih ipak nov automobil, nekako se plašim kupovine polovnog automobila.
-
530i
#10 Re: Pomoć pri kupovini auta
Put pod noge, pa u salone...pik je samo za najbanalnije informisanje.
- mali_milojica
#11 Re: Pomoć pri kupovini auta
Evo pokusaj ponovo
http://www.pik.ba/artikal/6205907/skoda-fabia-scout/
http://www.pik.ba/artikal/6179349/skoda-fabia/
Mada sam opet misljenja da bi trebao ici na nov auto. Bio to Sandero ili RIO. Fabia je vec model na zalasku kao sto je neko rekao.
http://www.pik.ba/artikal/6205907/skoda-fabia-scout/
http://www.pik.ba/artikal/6179349/skoda-fabia/
Mada sam opet misljenja da bi trebao ici na nov auto. Bio to Sandero ili RIO. Fabia je vec model na zalasku kao sto je neko rekao.
Last edited by mali_milojica on 05/04/2013 11:17, edited 1 time in total.
-
njegos_j
#13 Re: Pomoć pri kupovini auta
ovu sam naš'o na piku http://www.pik.ba/artikal/5852939/dacia-sandero/ cijena je nevjerovatno povoljna.
-
citroen xm
#14 Re: Pomoć pri kupovini auta
Za taj novac idi na novo auto, pogotovo što si rekao kakve su ti potrebe.
Za 15000 KM ili približno novca imaš širok izbor tih manjih autića.
Neko spomenu RIO, zatim za 14800 KM imaš novi sandero 1.2 sa klimom, servom, ESP, ABS, elekttro podizačima, centralnom bravom.... C3 ti je nov oko 17000 KM. Dakle idi na novo jer za te pare već možeš kupiti novo auto, a vozićeš ga prvi i imati garanciju od par godina.
Za 15000 KM ili približno novca imaš širok izbor tih manjih autića.
Neko spomenu RIO, zatim za 14800 KM imaš novi sandero 1.2 sa klimom, servom, ESP, ABS, elekttro podizačima, centralnom bravom.... C3 ti je nov oko 17000 KM. Dakle idi na novo jer za te pare već možeš kupiti novo auto, a vozićeš ga prvi i imati garanciju od par godina.
-
ladyblue
#15 Re: Pomoć pri kupovini auta
Evo jedne mame
Ideja da polozim vozacki mi je prva. Nakon toga, (veze nemam o autima) iako suprug tvrdi da nam ne trebaju dva auta, ja nemam problema s njim u zivotu sto se tice moje tvoje, ali auto je nesto drugo, kratko : zelim imati vlastito
Razlozi: 1. Ako ga zakacim ogrebem i slupam, sebi sam slupala
2. Da nisam ogranicena suprugovim, jer on s istim ide na posao svakodnevno, tako da moje mi uvijek na raspolaganju bude najnormalnije i zbog sebe i zbog djece.
3. svaka zena treba da bude neovisna, s time sam zakljucila ovu pricu.
Informacije :
1. za pocetak bih kupila polovan auto, malen i zenski, nesto tipa clio, jedino za njega i znam, dajte mi malo prosirite svijest jer zaista sam tipicno zensko koje zna sve o sminci i ljubavi i revijama i novoj odjeci, veze o autima nemam
2. polovan i koji biste meni mami preporucili za moje licne potrebe i za djecu da vozim, sto se tice ljetovanje isli bi sa suprugovim, zato mi i ne treba limuzina, nego nesto da se utrpa u parking pun ko sibica
3. cijena, od koliko do koliko bi taj automobil kostao, ne bih prestar, a ni nov, dakle, nesto staro recimo 3 - 4 godine maximalno
4. nakon sto razdrmam i okusam se na tom, prodala bih ga i kupila nov novcat sebi auto, jer poznajem kolegicu koja je polozila i kupila nov novcat autic iz ASE, i sluzi joj ko ukras u garazi, redovno se pere i glanca, i uvijek se plasi da mu se sta ne desi, tako se i vozi na najmanje moguce relacije, i po meni nedovoljno, zato sam i skontala da bih ja mozda isto, pa ne zelim tu sebi gresku napraviti... druga bi prica bila da vozim vec nekoliko godina, onda bih novog, pa bih ga i koristila najnormalnije.
Kratko : polovan malen auto za mamu, star 3 -4 maximalno godine, kolika se cijena za takav auto vrti, moze li se ista takvo kupiti do 10 000 km, ili zivim u snovima

Ideja da polozim vozacki mi je prva. Nakon toga, (veze nemam o autima) iako suprug tvrdi da nam ne trebaju dva auta, ja nemam problema s njim u zivotu sto se tice moje tvoje, ali auto je nesto drugo, kratko : zelim imati vlastito
Razlozi: 1. Ako ga zakacim ogrebem i slupam, sebi sam slupala
2. Da nisam ogranicena suprugovim, jer on s istim ide na posao svakodnevno, tako da moje mi uvijek na raspolaganju bude najnormalnije i zbog sebe i zbog djece.
3. svaka zena treba da bude neovisna, s time sam zakljucila ovu pricu.
Informacije :
1. za pocetak bih kupila polovan auto, malen i zenski, nesto tipa clio, jedino za njega i znam, dajte mi malo prosirite svijest jer zaista sam tipicno zensko koje zna sve o sminci i ljubavi i revijama i novoj odjeci, veze o autima nemam
2. polovan i koji biste meni mami preporucili za moje licne potrebe i za djecu da vozim, sto se tice ljetovanje isli bi sa suprugovim, zato mi i ne treba limuzina, nego nesto da se utrpa u parking pun ko sibica
3. cijena, od koliko do koliko bi taj automobil kostao, ne bih prestar, a ni nov, dakle, nesto staro recimo 3 - 4 godine maximalno
4. nakon sto razdrmam i okusam se na tom, prodala bih ga i kupila nov novcat sebi auto, jer poznajem kolegicu koja je polozila i kupila nov novcat autic iz ASE, i sluzi joj ko ukras u garazi, redovno se pere i glanca, i uvijek se plasi da mu se sta ne desi, tako se i vozi na najmanje moguce relacije, i po meni nedovoljno, zato sam i skontala da bih ja mozda isto, pa ne zelim tu sebi gresku napraviti... druga bi prica bila da vozim vec nekoliko godina, onda bih novog, pa bih ga i koristila najnormalnije.
Kratko : polovan malen auto za mamu, star 3 -4 maximalno godine, kolika se cijena za takav auto vrti, moze li se ista takvo kupiti do 10 000 km, ili zivim u snovima
- MedenoSrce
- mali_milojica
#17 Re: Pomoć pri kupovini auta
Fiat Panda 1.3 Multijet. 2008-2009. Po meni,kraj price.
-
njegos_j
#18 Re: Pomoć pri kupovini auta
Fiat Seicento
jeftin, odličan za početak
-
njegos_j
#19 Re: Pomoć pri kupovini auta
Fiat Seicento
jeftin, odličan za početak
-
ladyblue
#20 Re: Pomoć pri kupovini auta
MedenoSrce wrote:
kako se zove ovaj auto
- Optimist
#21 Re: Pomoć pri kupovini auta
Chevrolet Spark.
-
gogilica
#23 Re: Pomoć pri kupovini auta
Last edited by gogilica on 06/04/2013 01:55, edited 14 times in total.
- punta
#24 Re: Pomoć pri kupovini auta
kupi fiat punto 2012 godina nov u salonu 12.500 kmnjegos_j wrote:e ovako:
Vozač sam početnik,
nemam porodicu,
najbliže mi je sarajevo,
Hvala unapred
-
njegos_j
#25 Re: Pomoć pri kupovini auta
punta wrote:kupi fiat punto 2012 godina nov u salonu 12.500 kmnjegos_j wrote:e ovako:
Vozač sam početnik,
nemam porodicu,
najbliže mi je sarajevo,
Hvala unapred
imas li link, ili adresu?