Pomoć pri kupnji laptopa.

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

CPT

#26 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by CPT »

beco wrote:Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom. Odnosno zavisi za sta ti treba laptop.

Ja recimo hocu sad laptop za posla, minimalni graficki zahtjevi samo youtube i tako.

Acer aspire 3 ryzen 5 2500u, 8gb rama i ssd mislim da je boba za 1100 KM.

-Ryzen 5 na nivou i5.
kupovati laptop na takav nacin je uopste pogresno... znaci krenuti od zahtjeva, budzeta, ekrana, keyboarda, periferije, baterije, garancije, itd, itd...

AMD ili Intel je danas vise u rangu debate hoces li jedne ili druge boje...
jctitan321

#27 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by jctitan321 »

Pozdrav svima :-D

i ja planiram uzeti neki laptop, pa ako kome nije mrsko da da neki savjet, ipak se velike pare daju haha

mislio sam uzeti: https://imtec.ba/laptopi/39177-laptop-h ... 28es-.html (i5-7200U, 8 gb, SSD 256, AMD RADEON 520)

Laptop mi treba za programiranje - odnosno fakultet. Nisam nasao ni jedan drugi da ima ovako "uravnotezene" komponente u odnosu na cijenu. Uglavnom je to ono 3 komponente jake a 4. slaba.

Ako ima neko nesto preporuciti: drugi laptop ili drugu prodavnicu, eventualno neka iskustva sa ovakvim laptopom ili imtecom, bio bih mu zahvalan :D
diablobih

#28 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by diablobih »

Za to ce ti sluziti skoro svaki, neces se usreciti sa cijenama ovdje nikako, jedino da ganjas u inostranstvu.
CPT

#29 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by CPT »

jctitan321 wrote:Pozdrav svima :-D

i ja planiram uzeti neki laptop, pa ako kome nije mrsko da da neki savjet, ipak se velike pare daju haha

mislio sam uzeti: https://imtec.ba/laptopi/39177-laptop-h ... 28es-.html (i5-7200U, 8 gb, SSD 256, AMD RADEON 520)

Laptop mi treba za programiranje - odnosno fakultet. Nisam nasao ni jedan drugi da ima ovako "uravnotezene" komponente u odnosu na cijenu. Uglavnom je to ono 3 komponente jake a 4. slaba.

Ako ima neko nesto preporuciti: drugi laptop ili drugu prodavnicu, eventualno neka iskustva sa ovakvim laptopom ili imtecom, bio bih mu zahvalan :D
-plastican,
-los ekran,
-nema OS,
-kratka garancija (mozes doplatiti za Care pack)
----------

+dobra konfiguracija
+dobra cijena (pogotovo za BiH)
jctitan321

#30 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by jctitan321 »

CPT wrote:

-plastican,
-los ekran,
-nema OS,
----------

+dobra konfiguracija
-plastican: a sta cu, ovakav sa drugim kucistem, koliko ja kontam, bio bih jos 100-tinjak km skuplji, sto mi se ne isplati
-nema os: planiram instalirati linux, tako da mi to ne igra veliku ulogu
-kratka garancija: kao sto si naveo moze se doplatiti, koliko sam shvatio u roku od 12 mjeseci mogu kupiti care pack koji je 60 km za 3 godine

-los ekran: u ekrane se bas i ne razumijem, je li bas los ili?
CPT

#31 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by CPT »

jctitan321 wrote:
CPT wrote:

-plastican,
-los ekran,
-nema OS,
----------

+dobra konfiguracija
-plastican: a sta cu, ovakav sa drugim kucistem, koliko ja kontam, bio bih jos 100-tinjak km skuplji, sto mi se ne isplati
-nema os: planiram instalirati linux, tako da mi to ne igra veliku ulogu
-kratka garancija: kao sto si naveo moze se doplatiti, koliko sam shvatio u roku od 12 mjeseci mogu kupiti care pack koji je 60 km za 3 godine

-los ekran: u ekrane se bas i ne razumijem, je li bas los ili?
Samo ti kazem da sta "racunaj". U principu mislim da je dobra stvar ako ti ekran nije kriticna stvar. Jeste, bas los ali za tu cijenu ne mozes ocekivati previse.
ranger

#32 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by ranger »

pozdrav,
treba mi preporuka za neki laptop do jedno 500KM, kucna upotreba iskljucivo, surfanje, filmovi slike... igrice nista.
bitna mi je brzina u radu i da fino izgleda, jer nisam neki tehno zaljubljenik ali me nervira kad zapinje stopa il mu treba 5 minuta da se upali...
imam mogucnost kupovine i u inostranstvu, dakle nisam ogranicen na bih samo.
citam ove neke kineze isto hvale, cuwi xiaomi itd... kakvi su oni?
diablobih

#33 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by diablobih »

Pa neki i3 6+ generacija sa SSD, to ti je potrebno.
merdas

#34 Re: Pomoć pri kupnji laptopa.

Post by merdas »

Pozdrav raja,
Hocu da kupim neki ultrabook laptop pa me zanima savjet nekoga ko se malo vise razumije u ovu sferu. Ono sto sam vidio jeste da ne idem ispod i5 7 generacije, 240 gb ssd-a, te 8 gb ddr4 ram-a. Treba mi pouzdan laptop, koji je i malo laksi te nekog ljepseg dizajna buduci da cesto putujem. Za oko mi je zapao Lenovo 320s (gore navedenih karakteristika) koji u genelecu kosta 1380 KM. Vidio sam da se moze kupiti i preko ebaya ili official stranica ovih kompanija jeftinije pa mozda neko moze podijeliti iskustva. Hvala unaprijed.
Post Reply