odnedavno učim arapski pa me interesira koja je, prema vama, najbolja gramatika i rječnik. Imam onaj mali Karamanov rječnik za studente i đake, a gramatiku sam našao na netu, ali iz 1936. E sad, s obzirom da želim učiti moderni standardni arapski, nisam siguran je li ta gramatika aktualna. Dalje, zanima me je li moguće u Sarajevu (ili negdje drugdje u Bosni) kupiti gramatiku Rade Božovića (Arapski jezik) i je li dobra. Profesor mi kaže da je ta najbolja, ali da on ne ide često u Bosnu da je kupi. Koliko sam shvatio, Božović je Srbin, pa nisam siguran ima li ga kod vas zbog politike... Inače sam iz Zagreba i ovdje je jako teško naći pristojnu literaturu za učiti arapski.
Dakle,
1) Koji rječnik? Trebao bih i arapsko-bosanski i bosansko-arapski. Našao sam jedino ovaj Muftićev (ali na netu, ne u knjižarama), ali samo arapsko-bosanski. Postoji li uopće bosansko-arapski? Je li Karaman izdao i studentski bosansko-arapski?
2) Koju gramatiku? Božovićevu ili Muftićevu? Kako to nabaviti? Pogotovo Božovićevu...Kupio bih obje da ih uspoređujem jer novac za takve stvari nije problem.
Aj hvala unaprijed.