Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
folti

#1 Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by folti »

Zdravo ;)

odnedavno učim arapski pa me interesira koja je, prema vama, najbolja gramatika i rječnik. Imam onaj mali Karamanov rječnik za studente i đake, a gramatiku sam našao na netu, ali iz 1936. E sad, s obzirom da želim učiti moderni standardni arapski, nisam siguran je li ta gramatika aktualna. Dalje, zanima me je li moguće u Sarajevu (ili negdje drugdje u Bosni) kupiti gramatiku Rade Božovića (Arapski jezik) i je li dobra. Profesor mi kaže da je ta najbolja, ali da on ne ide često u Bosnu da je kupi. Koliko sam shvatio, Božović je Srbin, pa nisam siguran ima li ga kod vas zbog politike... Inače sam iz Zagreba i ovdje je jako teško naći pristojnu literaturu za učiti arapski.

Dakle,

1) Koji rječnik? Trebao bih i arapsko-bosanski i bosansko-arapski. Našao sam jedino ovaj Muftićev (ali na netu, ne u knjižarama), ali samo arapsko-bosanski. Postoji li uopće bosansko-arapski? Je li Karaman izdao i studentski bosansko-arapski?

2) Koju gramatiku? Božovićevu ili Muftićevu? Kako to nabaviti? Pogotovo Božovićevu...Kupio bih obje da ih uspoređujem jer novac za takve stvari nije problem.

Aj hvala unaprijed. :)
nedzadrk

#2 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by nedzadrk »

Sto se tice rjecnika . ja sam radio po rijecniicima Muftica i Kalešija...A sto se tice gramatuke ovdje ima Sikiruiceva i Handziceva gramatika...mada i Bozoviceva nije losa.
folti

#3 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by folti »

Hvala na odgovoru:)

Znači da se držim ove iz '36-te...Aj probat ću je naći u tiskanom izdanju. Ova skenirana verzija što kruži po netu je užas za čitati. Ne mogu razlikovati fethe od hemzi...fa od qaf...ma ono, užas, tko god je skenirao..iako razumijem da je motiv bio plemenit...Božovićevu nema šanse da nađem u Zagrebu.

Ako netko želi prodati navedene gramatike i/ili rječnike, neka baci pm..Kažem, nije stvar u parama već u dostupnosti. Sumnjam da je ima u RS, a malo mi je nezgodno potezati do Sarajeva zbog par knjiga.

Aj živjeli ;)

(Naravno, netko tko živi u Bosni i putuje često u Zagreb ili obrnuto, je više nego poželjan. I bit će nagrađen materijalno iz mog novčanika.)
dolinalima

#4 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by dolinalima »

A je l' moraš baš da učiš preko srpskog/bosanskog?
Ako znaš engleski onda nećeš imati problema sa udžbenicima. Imaš ih na internetu koliko hoćeš.

2) Koju gramatiku? Božovićevu ili Muftićevu? Kako to nabaviti? Pogotovo Božovićevu...Kupio bih obje da ih uspoređujem jer novac za takve stvari nije problem.
Ove dve nisu za poređenje. Muftićeva kniga je gramatika, Božovićeva udžbenik.
Ova skenirana verzija što kruži po netu je užas za čitati.
Vidi da li ovo odgovara.
http://www.islamhouse.com/p/371304
folti

#5 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by folti »

A je l' moraš baš da učiš preko srpskog/bosanskog?
Ako znaš engleski onda nećeš imati problema sa udžbenicima. Imaš ih na internetu koliko hoćeš.
Znam engleski, ali me ubija različito tretiranje vokalizacije fethe i kesre (a ili e, ponekad ovisno o jaki suglasnicima, ponekad neovisno-to je najveći problem). Treba mi neki konzistentan sustav. Bosanski, iako preferira [e] nad [a] i prijatelj Egipćanin kaže da je učenje arapskog u Bosni pod velikim utjecajem Saudijaca, mi je ipak bliži. S druge strane, ne znam koliko su Sufare koje se uče u Bosni ogledalo Sharjah regije, tj. jesu li "naslonjenije" na klasični arapski (zbog Kur'ana) ili modernom standardnom arapskom. Volio bih biti što bliži "egipatskom" dijalektu jer, koliko sam shvatio, upravo je egipatski najrazumljiviji u arapskom svijetu, a opet biti što bliži standardnom modernom obliku.

Ove dve nisu za poređenje. Muftićeva kniga je gramatika, Božovićeva udžbenik.
Dobro, uzmi u obzir da sam totalni početnik i da me dijete iz kakanjske medrese "pere" po pitanju osnova. Božović mi je više puta preporučen, na više lokacija (Filozofski, kao sekularna ustanova, Arapski centar kao "religioznija" ustanova i u zagrebačkoj Džamiji) i mnogi mu pridaju atribut najkvalitetnijeg arabista na Balkanu. Otvoren sam prema Muftiću, nije problem. Volio bih usporediti jer mi nije problem dati novac za obje knjige. Muftić je, kako shvaćam, arabistički autoritet u Bosni.
Vidi da li ovo odgovara.
http://www.islamhouse.com/p/371304
Hvala, hvala :) Skinuo sam većinu tekstova s njihove stranice. I sa Scribd-a.

http://maktabah.info Muči me ova stranica. Imaju rječnike za "skinuti", ali ne dopuštaju slobodnu registraciju. Zna li netko što o tome? Ide li registracija samo na preporuku? Moram li biti musliman da bi me shvatili ozbiljno? :? Poslao sam im mail, ali se ne javljaju.
folti

#6 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by folti »

Napokon pronašao pristojan sken Sikirić-Handžić-Pašić gramatike.

http://archive.org/details/gramatikaarapskogjezika1936 http://archive.org/details/gramatikaara ... ka1937vol2
(u lijevom izborniku su pdf-ovi u boji, "teški" 80 i 90 mb)

Arapsko-bosanski rječnik našao u jednom zg antikvarijatu za 500kn.

Još "samo" Božović i/ili Muftić i Kalešijev Bosansko-arapski rječnik. "Kreće se..."
dolinalima

#7 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by dolinalima »

Najpre hvala na linku. Nisam imao one udžbenike za medresu.

Drago mi je da si našao pristojan sken gramatike. Bilo mi je čudno što se "žališ" na kvalitet,
jer znam da je ova koju ja imam sasvim OK. Mislim da sam je skinuo sa baš sa archive.org .

Božović je dobar za početak, dok ne naučiš osnove. Muftić je za kasniju fazu učenja, za
produbljivanje znanja.

Meni je za učenje najbolji Haywood/Nahmad-ov udžbenik, a trenutno prelistavam
nedzadrk

#8 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by nedzadrk »

Da li ti je Mufticev rijecnik stari ili novi...?
Postojao je stari ..( 2 knjizurine koje nisi mogao u putnoj torbi nositi)
a od 1996 je navodno nova verzija ( smanjen na 1 knjigu)
dolinalima

#9 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by dolinalima »

Svašta ima na archive.org; npr. Muftićev rečnik. Da ne poveruješ.
Doduše, fali mu prva strana. Ali su zato tu ostalih 1600+

http://archive.org/details/Rjecnik_Arapsko_Bosanski
folti

#10 Re: Pomoć pri kupnji arapskog rječnika i gramatike

Post by folti »

Novi Muftić. i bome u super stanju. Ugodno sam iznenađen fondom riječi. Sve što me zanimalo, našao sam u roku keks. Kaleši dolazi iz Bg ovih dana.

Ovaj sa archive.org mi ne prolazi jer trošim Linux i neću Prozore instalirati samo zbog rječnika. :D Čak sam obeščastio svoju mašinu instalacijom Adobe Readera 9. :D Bilo bi lijepo da to netko pretvori u .cbr file za nas pingvine. :D Ili barem u običan .pdf format..

Ok, dakle još uvijek surfam i tako učim, zapravo, dijalekte. Doći će i Božović. Ako netko treba "pomoć", nek me pm-a.

Hvala na linku za Muftića u .adobe-df-u :D :D :wink:
Post Reply