POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- hogar strasni
#51 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Zaista bi zamolio pojedince koji su u doticaju s plinom samo kad kuvaju kavu da se ostave prica o plinskim instalacijama u automobilima.
Ugradio plin predprosle godine kod Radica..Lovato- seqent, na Octaviu 1.6, osim obaveznog pregleda i dostimavanja koja su uzgred receno trajala 2x po 15 min, APSOLUTNO nikakvih problema nema,evo neki dan treci servis, presaao s plinom oko 36.000, motor radi ko Doxa, a ja na plinu ustedio za sva ova 3 servisa i isplatio instalaciju. Cijelokupna investicija me izasla meni se cini 1050 KM.
Moja topla preporuka svima..s tim da cu da uskoro kupit toroidnu bocu.
Ugradio plin predprosle godine kod Radica..Lovato- seqent, na Octaviu 1.6, osim obaveznog pregleda i dostimavanja koja su uzgred receno trajala 2x po 15 min, APSOLUTNO nikakvih problema nema,evo neki dan treci servis, presaao s plinom oko 36.000, motor radi ko Doxa, a ja na plinu ustedio za sva ova 3 servisa i isplatio instalaciju. Cijelokupna investicija me izasla meni se cini 1050 KM.
Moja topla preporuka svima..s tim da cu da uskoro kupit toroidnu bocu.
-
majar
#52 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Auto servis"LOVATO",ul.Ravnogorska 134,Istočna Ilidža
Sertificirani servis i ugradnja auto-gasa Lovato Autogas postiže ISO 9001 certifikat kao rezultat naprednih dizajnerskih tehnologija i upravljačkih metoda koji su uklopljeni u sve proizvodne procese. Posjedujemo sve potrebne certifikate. Jedan od najpopularnijih servisa, za brze opravke i dijagnosticiranje vozila u ovom kraju.Dugogodišnje iskustvo i profesionalan odnos u radu, podigli su ovaj servis na visoki rejting kod poznavalaca automobila. Auto servis opremljen i specijalizovan za vozila novije generacije.Auto mehanika Elektrika.Elektronika.Kompjuterska dijagnostika. Kompletna usluga i održavanje vozila.Ugradnja plinskih uređaja:
Lovato
AC
NX gas
Zavoli
Proverite!!!!
Sertificirani servis i ugradnja auto-gasa Lovato Autogas postiže ISO 9001 certifikat kao rezultat naprednih dizajnerskih tehnologija i upravljačkih metoda koji su uklopljeni u sve proizvodne procese. Posjedujemo sve potrebne certifikate. Jedan od najpopularnijih servisa, za brze opravke i dijagnosticiranje vozila u ovom kraju.Dugogodišnje iskustvo i profesionalan odnos u radu, podigli su ovaj servis na visoki rejting kod poznavalaca automobila. Auto servis opremljen i specijalizovan za vozila novije generacije.Auto mehanika Elektrika.Elektronika.Kompjuterska dijagnostika. Kompletna usluga i održavanje vozila.Ugradnja plinskih uređaja:
Lovato
AC
NX gas
Zavoli
Proverite!!!!
-
super girl
#53 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Interesuje me da li je neko mijenjao usisnu granu(ako je to moguce) i da li je sigurnije ugraditi plin kada je plasticna usisna grana? Auto mi je sa plasticnom usisnom granom i rekli su mi da moram ugraditi sekventni auto plin koji je skuplji,pa me interesuje sta je jeftinije a sta bolje? Ako neko ima savjet,bila bih zahvalna....
- drndalo
#54 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Ne diraj nista, ostavi ususnu, mada je ne bi ni ogla naci da je metalna, jer niko od proizvodjaca ne pravi 2 modela istog motora, jedan s plasticnom, jedan sa metalnom...
Nego sta nego sekvent plin, i bog te veselio... Jeste malo skuplje, mada je sada ta razlika u cijeni tolika da se ne isplati zezati i rizikovati, ali je mnogo bolje... Posebno sto plasticna podrazumijeva da ti je auto mladji, i skuplji, pa se ne iraj sa polu-rjesenjima... Plin je investicija koja se isplacuje sama, ali trazi vremena, dakle, bar ces ga 4-5 godina voziti tako, ne isplati se stediti par stoja KM na neko polu rjesenje...
Nego sta nego sekvent plin, i bog te veselio... Jeste malo skuplje, mada je sada ta razlika u cijeni tolika da se ne isplati zezati i rizikovati, ali je mnogo bolje... Posebno sto plasticna podrazumijeva da ti je auto mladji, i skuplji, pa se ne iraj sa polu-rjesenjima... Plin je investicija koja se isplacuje sama, ali trazi vremena, dakle, bar ces ga 4-5 godina voziti tako, ne isplati se stediti par stoja KM na neko polu rjesenje...
-
super girl
#55 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Hvala na savjetu.....sto neko gore rece na plin samo znam skuvati kafu i to je sve,pa mi treba misljenje nekog ko se razumije vise od toga....Mislim da cu tako i uraditi mada se nesto i bojim plina ali koliko sam procitala da je sigurniji od benzina a ja tek sa dizela presla na benzinca pa Boga mi dere po dzepu 
- AmADin_gospo
#56 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
plin, plin i samo plin. kakav dizel.
sequent ugradi i mirna si. sva auta od 95te i nadalje trebaju imati sequent.
sequent ugradi i mirna si. sva auta od 95te i nadalje trebaju imati sequent.
- AmADin_gospo
#57 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
osim volge i lade naravno, oni još prave auta na kurblu i svječicama ko limenka red bull-a
- friskyoreo
#58 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Mozda zato sto jos nema na svakoj benzinskoj tocenje plina. Mozda zato sto u zap. Europi ljudi kupuju auta na leasing, pa ih svake 3 god mijenjaju, i mozda im se ne isplati plin. Jer u EU sigurno neces naci ugradnju plina u auto po ovoj cijeni koja se nudi kod nas.templar31 wrote:Strucnjak,
Da je to tako rentabilno super-truper-hiper-extra rijesenje, sve i jedan benzinac nakon 2000. godine bi dolazio sa insalacijom za plin.
Sta kosta svakog proizvodjaca da poskupi svoj finalni benzinac za par stoja a da u njemu dolazi i plinska instalacija i da je tako povoljniji za vozanje i od diesela i konkurentniji na trzistu...
Pitas li se zasto samo plafon 5% benzinaca dolazi fabricki sa plinskom instalacijom, i to samo oni koji trose "bozju kisu" pa da se tako privuku kupci....
-
super girl
#59 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
A mozda zato sto je cijena goriva kod nas i u inostranstvu u odnosu na plate ne uporediva!!! Ono auta sto dodje na nase trziste je ne uporedivo sa onim procentom koji zavrsi na ostalom trzistu tako da oni po inostranstvu mogu sebi priustiti da se vozi na benzin,koji ce im plin.Boli njih uvo za nasu sirotinju!....Juce zvala servis,ugradjujem seqvent......hvala vam na savjetima!friskyoreo wrote:Mozda zato sto jos nema na svakoj benzinskoj tocenje plina. Mozda zato sto u zap. Europi ljudi kupuju auta na leasing, pa ih svake 3 god mijenjaju, i mozda im se ne isplati plin. Jer u EU sigurno neces naci ugradnju plina u auto po ovoj cijeni koja se nudi kod nas.templar31 wrote:Strucnjak,
Da je to tako rentabilno super-truper-hiper-extra rijesenje, sve i jedan benzinac nakon 2000. godine bi dolazio sa insalacijom za plin.
Sta kosta svakog proizvodjaca da poskupi svoj finalni benzinac za par stoja a da u njemu dolazi i plinska instalacija i da je tako povoljniji za vozanje i od diesela i konkurentniji na trzistu...
Pitas li se zasto samo plafon 5% benzinaca dolazi fabricki sa plinskom instalacijom, i to samo oni koji trose "bozju kisu" pa da se tako privuku kupci....
-
simens1
#60 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
druze imam auto na plin audi je u pitanju 90godina...plin je u njemu vec nekolko godina presao sam preko 150000km na plin i prezadovoljan sam,sad trazim da uvezem auto benzin takodje i odma ide ugradnja plina jer je isplatnije voziti na plin nego i jedan dzel....a pusti te price tipa od mog jarana sestrin radni kolega njemu je pricao rodjak da je plin shitt.....ja ti kazem em je isplatnije em je cistije za okolis plin... 
- SirOliver1
#61 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
motor koji koristi plin je dugotrajniji,a prica da se kao nesto vise trosi je obicna ubleha...citao nedavno hrvatski "auto Blic" i u njemu studija koja na tri stranice govori bas o ovoj temi...broj je star i na zalost ne mogu ga prikazati...templar31 wrote:Uglavnom,
Plinskih instalacija da valjaju i da su sigurne, nema ispod 1400 KM.
U sustini, vrte se po trzistu neke instalacije raznih mesetara, cak i za 500 KM ali to stavi samo ako zelis da ti se auto zapali nakon 2 dana.
Kod skupljih sustava, spremnik je od plastike, i pogodan je sa sigurnosnog aspekta, jer se u slucaju udara ne moze slomiti niti eksplodirati (savija se kao plasticna flasa od mineralne i ne puca).
Uglavnom, kod plina ti vazi pravilo, jeftino je skupo, jeftinije je najskuplje, drugim rijecima, ako ugradis los sustav nadavat ces se para na otklanjanje nus pojava i posljedica.
Kad stavis plin budi spreman na cesce mijenjanje ulja, i opcenito vece trosenje motora (ljudi moji, ta instalacija nije neke pare, i da je ona tako dobra opcija, niko na svijetu ne bi vozio ni na jedno gorivo osim na plin, a auta bi fabricki dolazila sa instalacijama. Pogledajte realno,na cijenu od 24-25 hiljada za nov auto, nista je jos 1400 KM za plin, pa se zapitajte- zasto se to ne radi fabriciki tj. ne radi se cesto jer ipak postoje koja sa trake sidju sa plinskom instalacijom.
U sustini, sve ti je to prica-dobio na mostu izgubio na cupriji.
P.S. Nema toliko veze sa temom, ali sjetih se kad su se tamo '89. ili '90. pocele pojavljivati Zastave 128 i stojadini sa elektronskim paljenjem. Tako je dobro bilo rijeseno, da su vlasnici visili u redu na servisima, da im se skine elektronsko paljenje i vrati klasicna razvodna kapa....
uglavnom mnogo je cisci i produzava vijek motora...
- SirOliver1
#62 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
kupio sam BMW-a 525 91g. sa vec ugradjenim plinom kod njega...dakle u autuje nekih godinu i po...nikakvih problema osim redovnog servisiranja nakon 15 000 predjenih km (kosta 50KM)...odlican sistem i ne znas kad je prebacio sa benzina...prporucujem u svakom slucajuMajjah wrote:Jel kod Radica u Lukavici?? Oni u reklamama stalno naglasavaju da su jedini certificirani od strane nekog italijanskog proizvodjaca. Daju kakao sam cuo i do 3 godine garancije. Ja sam bas kontao ovih dana odvuci svoju Alfu 2.0 TS dole da ugradim plin, jer mi je njihova cijena od 1100 KM za sekvent sistem najpovoljnija, a ipak daju neku garanciju za to sto urade!valter.ba wrote:Moj drug je ugradio u takvo isto auto u Lukavici a cjena je bila 1100 KM. Ugradili su mu opremu nekog ruskog proizvodjaca sto ja ne bih ni u ludilu. Zato prvo sve dobro prostudiraj pa tek onda dogovaraj ugradnju. Moj ti je prijedlog Lovatto oprema,ali evo ti jedan strashan sajt gdje mozes naci puno korisnih informacija o auto-plinu,uredjajima,ugradnji...
www.automarket.co.yu Imas njihov pretrazivac pa mozda nadjes savjete upravo za svoj model vozila.
Sretno!
Zanima me jeli imao jos ko iskustva sa njima??
- quasar
#63 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Ima li neko iskustvo sa ugradnjom na Opel Astra 1.6 16v motor iz 2000.g?
pretpostavljam da tu ide taj sequent sistem.
Da li tu treba ugraditi podmazivanje ispusnih ventila?
Da li se na tom relativno malom motoru osjeti gubitak snage?
Koliko ta ugradnja moze kostati, koja oprema se preporucuje i koji servis?
Da li ugraditi toroidni rezervoar i ako da kako ste rijesili pitanje rezervne gume? Set za opravku ili sl. i koliko taj set kosta?
Da li postoje razlicite zapremine klasicnih cilindricnih rezervoara, tako da se smanji gubitak prostora u gepeku?
Koliko kostaju redovni servisi instalacije?
Tek sam poceo traziti informacije da bih procjenio isplativost konverzije, pa molim ne zamjerite na mozda glupavim pitanjima.
Cijenim svaki savjet, ali molim one koji ne voze na plin da se suzdrze.
Da li ugraditi toroidni rezervoar i ako da kako ste rijesili pitanje rezervne gume? Set za opravku ili sl. i koliko taj set kosta?
Da li postoje razlicite zapremine klasicnih cilindricnih rezervoara, tako da se smanji gubitak prostora u gepeku?
Tek sam poceo traziti informacije da bih procjenio isplativost konverzije, pa molim ne zamjerite na mozda glupavim pitanjima.
- AmADin_gospo
#64 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
kod mene je taj motor s 74kW i imam sequent urađen u darkom d.o.o. u lukavici s toroidnom bocom umjesto rezervne gume. 950 je cijena ugradnje. ja prezadovoljan, evo godina i pol bez ikakvih problema gubitka snage nema, odnosno ako ima, ne primjeti se. garancija je 3 god ili 30.000km, nakon pređenih 5k km se radi pregled koji je đaba, nakon 15k km se radi izmjena filtera tečne i gasne faze, 40 KM te se isto radi i nakon pređenih 30k km.quasar wrote:Ima li neko iskustvo sa ugradnjom na Opel Astra 1.6 16v motor iz 2000.g?
- quasar
#65 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Odlicno, isti je motor. Koji proizvodjac je ugradjen kod tebe i kako si rijesio rezervnu gumu, tj. jel je vozas u gepeku ili nesto drugo?AmADin_gospo wrote:kod mene je taj motor s 74kW i imam sequent urađen u darkom d.o.o. u lukavici s toroidnom bocom umjesto rezervne gume. 950 je cijena ugradnje. ja prezadovoljan, evo godina i pol bez ikakvih problema gubitka snage nema, odnosno ako ima, ne primjeti se. garancija je 3 god ili 30.000km, nakon pređenih 5k km se radi pregled koji je đaba, nakon 15k km se radi izmjena filtera tečne i gasne faze, 40 KM te se isto radi i nakon pređenih 30k km.quasar wrote:Ima li neko iskustvo sa ugradnjom na Opel Astra 1.6 16v motor iz 2000.g?
- AmADin_gospo
#66 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
L-Fam boca srbijanska, Tomaseto rasplinjač, atiker multiventil, i neki poljski računar. boca je umjesto rezervne gume i kapaciteta je cca 43l (80% od 47l).
- quasar
#67 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Super je sve to ali sta za rezervnu gumu onda? Moras je po zakonu imati ili set za opravku. Kako si to rjesio?
- drndalo
#68 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Ja sam to rijesio tako sto rezervnu gumu vozim u gepeku kao prtljag... Rijetko mi treba pun gepek, pa mi to u 98% situacija nije nikakav problem...
- AmADin_gospo
#69 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
rezervnu gumu vozam u gepeku a kad zatreba prostora izbacim je i natovarim auto ko mazgu
inace, sad je dozvoljeno mjesto gume imati onaj set za brzo krpljenje pa kad to uzmem, izbacit cu gumu skroz
inace, sad je dozvoljeno mjesto gume imati onaj set za brzo krpljenje pa kad to uzmem, izbacit cu gumu skroz
- quasar
#70 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
A taj set, gdje - kako - koliko?
-
setup
#71 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Imam Sharana 28 V6 150KW 204 KS...plin sam radio u Bihacu Auto Plin NUNi firma i sve pohvale za tim koji radi tamo ...ovlaste ni su i posjeduju certifikat... trenutno imaju napovoljnije cijene ugradnje u BiH....

-
super girl
#72 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Ljudi,sjetih se i ja vas,pa da vam zahvalim na savjetima
Ugradila sam plin prije par mjeseci i vec mi se otplatilo pola ulozenih para a nikakvih problema,hvala Bogu. Plin je zakon 
-
bakonja
#73 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Jedna informacija.
Otisao sam neki dan kod Radića da uradim redovni servis, i dobro sam se iznenadio kad su mi rekli da je zatvorio radnje i da ne radi vise u BiH i ne javlja se na telefone, toliko o Radiću.
Otisao sam neki dan kod Radića da uradim redovni servis, i dobro sam se iznenadio kad su mi rekli da je zatvorio radnje i da ne radi vise u BiH i ne javlja se na telefone, toliko o Radiću.
- help_desk
#74 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Otisao je iz BiH, jer su mu prijetili reket metodom...Covjek vise nije mogao da izdrzi...
Sta reci, sve cvjeta osim postenog posla.
Sta reci, sve cvjeta osim postenog posla.
- iceman ze
#75 Re: POMOC PRI IZBORU SERVISA ZA UGRADNJU AUTO PLINA
Jos proslog ljeta je zatvorio radnju.....bakonja wrote:Jedna informacija.