Tema je veoma aktuelna a i ja hocu da ugradim plin a auto,pa et svaka pomoc je dobrodosla.
Znaci ko "najbolje" ugradjuje plinske instalacije u auta?
Hvala i pozdrav svim forumasima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
MOKE_R wrote:Ja mislim da tebi samo moze sekvent.
Moja preporuka ti je CARDEX na Dobrinji iznad Imzit pumpe.
Ja sam kod njih ugradio i od tad ih nisam vidio ( nisam imao potrebe ) sve radi savrseno.
Uz duzno i zvinjenje moram te ispraviti jer je ovo totalno pogresna konstatacija. Intervali za mjenjanje ulja i filtera sa ugradnjom plina se znatno produzavaju jer je plin mnogo cistiji energent od benzina sa mnogo manje cestica chadji i ostalih necistoca. Mnogo korisnih informacija mozes naci na sajtu koji sam preporucio u prethodnom postu. Da ne bude zabune ne vozim auto na plin ali ovo je jedna od klasicnih zabluda neupucenih.templar31 wrote:Uglavnom,
Plinskih instalacija da valjaju i da su sigurne, nema ispod 1400 KM.
U sustini, vrte se po trzistu neke instalacije raznih mesetara, cak i za 500 KM ali to stavi samo ako zelis da ti se auto zapali nakon 2 dana.
Kod skupljih sustava, spremnik je od plastike, i pogodan je sa sigurnosnog aspekta, jer se u slucaju udara ne moze slomiti niti eksplodirati (savija se kao plasticna flasa od mineralne i ne puca).
Uglavnom, kod plina ti vazi pravilo, jeftino je skupo, jeftinije je najskuplje, drugim rijecima, ako ugradis los sustav nadavat ces se para na otklanjanje nus pojava i posljedica.
Kad stavis plin budi spreman na cesce mijenjanje ulja, i opcenito vece trosenje motora (ljudi moji, ta instalacija nije neke pare, i da je ona tako dobra opcija, niko na svijetu ne bi vozio ni na jedno gorivo osim na plin, a auta bi fabricki dolazila sa instalacijama. Pogledajte realno,na cijenu od 24-25 hiljada za nov auto, nista je jos 1400 KM za plin, pa se zapitajte- zasto se to ne radi fabriciki tj. ne radi se cesto jer ipak postoje koja sa trake sidju sa plinskom instalacijom.
U sustini, sve ti je to prica-dobio na mostu izgubio na cupriji.
P.S. Nema toliko veze sa temom, ali sjetih se kad su se tamo '89. ili '90. pocele pojavljivati Zastave 128 i stojadini sa elektronskim paljenjem. Tako je dobro bilo rijeseno, da su vlasnici visili u redu na servisima, da im se skine elektronsko paljenje i vrati klasicna razvodna kapa....
Auu koliko pogresnih informacija u jednom postu.templar31 wrote:
Kod skupljih sustava, spremnik je od plastike, i pogodan je sa sigurnosnog aspekta, jer se u slucaju udara ne moze slomiti niti eksplodirati (savija se kao plasticna flasa od mineralne i ne puca).
Kad stavis plin budi spreman na cesce mijenjanje ulja, i opcenito vece trosenje motora (ljudi moji, ta instalacija nije neke pare, i da je ona tako dobra opcija, niko na svijetu ne bi vozio ni na jedno gorivo osim na plin, a auta bi fabricki dolazila sa instalacijama.
P.S. Nema toliko veze sa temom, ali sjetih se kad su se tamo '89. ili '90. pocele pojavljivati Zastave 128 i stojadini sa elektronskim paljenjem. Tako je dobro bilo rijeseno, da su vlasnici visili u redu na servisima, da im se skine elektronsko paljenje i vrati klasicna razvodna kapa....
Dobra ti je ovatemplar31 wrote:Ma drug, nemas se sta izvinjavati, pa tu smo da razgovaramo.
Jeste plin cisci, ali vise "sapire" ulje sa stijenki cilindara, zbog specificnog nacina izgaranja, zbog kojeg steti i nekim drugim sustavima (ventili itd) ali ti to prodavac plinske instalacije naravno nece reci.
Ja sam u zivotu realista i logicar, i kao takav cesto znam ici ljudima na zivce.
Uvijek sam se pitao zasto auta benzinci, preko 1,6 l zapremine, ne dolaze brate fabricki sa plinom. Na taj nacin, bili bi povoljniji od diesela, usteda maksimalna, i ljepota od zivota.
Takodjer, ljudi su mislili da ce pojavom modernih diesela, koji trose 4,5 - 5 l na 100 km, benzinci pasti u zaborav, ali i dalje je bezolovni najtrazenije gorivo na nasim pumpama ( u sustini, usteda na gorivu, naplati se na odrzavanju skupih i osjetljivih bosh ili common rail sustava).
Ima jedna narodna izreka, nesto kao "na bezin se vozi, na naftu ore, a na plin se kuha...."
Ne znam ima li istine u tome, ali narod je rijetko grijesio....
oktanska vrijednost nema veze sa temperaturom motora, motori se kod slabijih plinskih instalacija griju radi same instalacije koje je lose izvedena, ali to zavisi od majstora koji je to radio....ostecenja na ventilima su moguca kod nekih toyota i fordova...ali ima lijek i za to.valter.ba wrote:Zelio bih da dodam da je tacno da plin vise opterecuje motor. Zasto? Zato sto plin za razliku od benzina koji moze imati max. 100 oktana ima 130! Plin ima veću energetsku vrijednost, pa samim tim prilikom sagorjevanja plina radna temperatura motora je veća za 10 stepeni nego kada sagorijeva bezolovni benzin. Veća temperatura sagorijevanja može dovesti do oštećenja izduvnih ventila. Pored toga motor gubi na snazi u prosjeku 10% a u pokusaju da ipak imamo iste performanse jace pritiscemo papucicu gasa i permanentno opterecujemo motor da bi izvukli maximum itd...
ma koji bolan sustav? kakve probleme konkretno?? u porodici smo imali 17 godina 1989 stojadina..skala 55..el.paljenje, nikad problema s tim, samo jedna zamjena razvodne kape...nisam nikad ni od kog cuo da je to problem na tim autima, za razliku od mnogih drugih stvari...templar31 wrote:Toliko je bio dobar taj sustav el. paljenja u Zastavi 101, pa je stalno pravio neke probleme, da su se ljudi danima narucivali na servis, da im se vrati klasicni sustav sa platinama...raspitaj se malo kod starijih majstora, koji su penziju zaradili na autima, a sa kojim se nekad imam priliku druziti.
Pazi se ti da te amerikanci ne ukradu,previse znasdr.iver wrote:oktanska vrijednost nema veze sa temperaturom motora, motori se kod slabijih plinskih instalacija griju radi same instalacije koje je lose izvedena, ali to zavisi od majstora koji je to radio....ostecenja na ventilima su moguca kod nekih toyota i fordova...ali ima lijek i za to.valter.ba wrote:Zelio bih da dodam da je tacno da plin vise opterecuje motor. Zasto? Zato sto plin za razliku od benzina koji moze imati max. 100 oktana ima 130! Plin ima veću energetsku vrijednost, pa samim tim prilikom sagorjevanja plina radna temperatura motora je veća za 10 stepeni nego kada sagorijeva bezolovni benzin. Veća temperatura sagorijevanja može dovesti do oštećenja izduvnih ventila. Pored toga motor gubi na snazi u prosjeku 10% a u pokusaju da ipak imamo iste performanse jace pritiscemo papucicu gasa i permanentno opterecujemo motor da bi izvukli maximum itd...
gubitak na performansama zavisi vrste plinske instalacije...kod najboljih je maximalno par procenata....
Jel kod Radica u Lukavici?? Oni u reklamama stalno naglasavaju da su jedini certificirani od strane nekog italijanskog proizvodjaca. Daju kakao sam cuo i do 3 godine garancije. Ja sam bas kontao ovih dana odvuci svoju Alfu 2.0 TS dole da ugradim plin, jer mi je njihova cijena od 1100 KM za sekvent sistem najpovoljnija, a ipak daju neku garanciju za to sto urade!valter.ba wrote:Moj drug je ugradio u takvo isto auto u Lukavici a cjena je bila 1100 KM. Ugradili su mu opremu nekog ruskog proizvodjaca sto ja ne bih ni u ludilu. Zato prvo sve dobro prostudiraj pa tek onda dogovaraj ugradnju. Moj ti je prijedlog Lovatto oprema,ali evo ti jedan strashan sajt gdje mozes naci puno korisnih informacija o auto-plinu,uredjajima,ugradnji...
www.automarket.co.yu Imas njihov pretrazivac pa mozda nadjes savjete upravo za svoj model vozila.
Sretno!
ma nema problema, paljenje se nastima stroboskopom i taj sklop je vjecan...nema mu sta biti...dok su platine druga prica...malo malo pa se pomjere i ode paljenje van 10 ili 5 stepeni..koliko je vec fabricka norma...templar31 wrote:Ne kazem, mozda tvoj nije, ali ljudi su se znali napatiti sa tim elektronskim paljenjem, trokiranjima, fazama motora i sl.
Mozda si ti imao srece, kao sto mogu biti dvojica brace, jedan dozivi 90 godina a drugi u 40 umre od infarkta.
dr.iver wrote:ma nema problema, paljenje se nastima stroboskopom i taj sklop je vjecan...nema mu sta biti...dok su platine druga prica...malo malo pa se pomjere i ode paljenje van 10 ili 5 stepeni..koliko je vec fabricka norma...templar31 wrote:Ne kazem, mozda tvoj nije, ali ljudi su se znali napatiti sa tim elektronskim paljenjem, trokiranjima, fazama motora i sl.
Mozda si ti imao srece, kao sto mogu biti dvojica brace, jedan dozivi 90 godina a drugi u 40 umre od infarkta.
@valter.ba
sujeta radi i na forumu, kako li je tek u zivotu
Majjah wrote:Jel kod Radica u Lukavici?? Oni u reklamama stalno naglasavaju da su jedini certificirani od strane nekog italijanskog proizvodjaca. Daju kakao sam cuo i do 3 godine garancije. Ja sam bas kontao ovih dana odvuci svoju Alfu 2.0 TS dole da ugradim plin, jer mi je njihova cijena od 1100 KM za sekvent sistem najpovoljnija, a ipak daju neku garanciju za to sto urade!valter.ba wrote:Moj drug je ugradio u takvo isto auto u Lukavici a cjena je bila 1100 KM. Ugradili su mu opremu nekog ruskog proizvodjaca sto ja ne bih ni u ludilu. Zato prvo sve dobro prostudiraj pa tek onda dogovaraj ugradnju. Moj ti je prijedlog Lovatto oprema,ali evo ti jedan strashan sajt gdje mozes naci puno korisnih informacija o auto-plinu,uredjajima,ugradnji...
www.automarket.co.yu Imas njihov pretrazivac pa mozda nadjes savjete upravo za svoj model vozila.
Sretno!
Zanima me jeli imao jos ko iskustva sa njima??