pomoć potrebna/problem s kočnicama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
premier01

#1 pomoć potrebna/problem s kočnicama

Post by premier01 »

pozdrav svima imam jedan problem s kočnicama u golfu II diskovi i pločice su u redu i auto normalno koči, ali kada samo lagano stisnem papučicu kočnice (onako kad se npr. spuštam niz nizbrdicu) osjetim trešnju na volanu majstor kaže da je sve ok ali ja sam nekako skeptičan molim vas za pomoć. unaprijed hvala
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

kocnice i golf II

hehehehe najveca boljka na tome modelu

sto se tice tresnje tokom kocnje moglo bi biti prouzrokovano sljedecim:

diskovi su neravani (mozda cak i krivi usljed velike temparature) . nekada se zna disk neravnomjerno istrositi. na nekim djelovima zna biti meksi. ovo je najvjerovatnije. dovoljno je jedan disk da bude malo kriv da bi se vibracije stvorile.

ljek:
promjeni diskove i pakne na oba tocka

isto tako mozda su otisle gumice (jel se zovu krajnice??? na suspenziji) provjeri gumice okolo tockova. vizuelna inspekcija je dovoljna. vidi jesu li u dobrom stanju ako ne one mogu da prouzrokuju vibracije pri kocenju kao i pri vecim brzinama i promjeni ih.

jos jedan od razloga moze da bude GUMA. mozda jedna od guma je bila negdje "nasjela" i ima "jaje". to bi moglo da prouzrokuje vibraciju pri kocenju kao i pri vecim brzinama.

moja dijagnostika je (iz iskustva vjeruj mi) neravnomjerno istroseni diskovi i pakne. ako je vibracija zanemariva onda nemoras nista mjenjati ali ako pocnes osjecati vibraciju pri kocenju na vecim brzinama ili se vibracija pogorsa mjenjaj diskove i kocnice bez razmisljanja. te vibracije mogu dovesti do puno vecih problema.

vibracije ce se pogorsati vremenom ali po tvom opisu mogo bi ti preci i preko 15,000 km prije nego se razviju vece vibracije (one koje ce ti zaista zasmetati). takodje rotiraj gume jer na mjestu gdje se vibracija javlja na tocku dolazi do veceg trosenja gume. (mozda na svako mjenjanje ulja)
LeKo

Post by LeKo »

Moje iskustvo sa istim problemom (dok sam imao GII), zamjenio kugle, krajnice, aksijalne lezajeve na amortizerima, diskove, disk plocice, gumigelinge lafeta (selen blokove) gumice balans stange i nista nisam rijesio, opet je treslo, na kraju zamjenim nabe lezaja (dio koji prolazi kroz lezaj i na koji se pricvrscuje disk) to mi je rijesilo problem, mada recimo prijatelju su gume bile uzrok toga. Tako je veoma tesko doci do pravog problema.
nineac

Post by nineac »

Mislim da je 90% do diskova. Neravni su, a inače na GII (osim GTI 16V) diskovi su mali, pa vrlo često se iskrive ako nisu kvalitetni. Ako su oni kupi diskove marke LUCAS ili ATE kao i njihove pločice.
Kako ćeš ustanoviti jel to?
Fino odeš na bolje opremljeni tehnički pregled, i ono na mjeraču kočione sile mogu utvrditi da li diskvi osciliraju, jer će izbaciti na kompjuteru liniju koja mora biti prava. Ako ima oscilacija to je to.
Ali s obzirom na simptome, mislim da trebaš početi tražiti nove diskove i pločice.
Post Reply