Pomoc - placanje racuna iz SAD

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zubar

#1 Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by zubar »

Hocu da kupim neku opremu iz firme iz Sarajeva i da mi se to isporuci u Mostar. To bi sve trebalo da kosta oko 60000 KM. Znaci odrbrao sam to iz ponude i gotov narucio ali mi je brat (koji je u SAD i koji se bavi istim poslom kao i ja) rekao da bi on moga tu robu platiti svojom biznis karticom ( dakle tih 60000) ali da bi to njemu u Americi odbili od poreza tako da bi to na kraju izaslo sve jeftinije oko 13000 $. Medjuti u ovoj firmi nece ni da cuju za to i kazu da bi to bilo komplikovano (nesto u smilu 2to je izvoz za SAD") Sad mene interesuje je li moguce to uraditi u BIH tj. da on taj racun plati svojom karticom iz SAD a da robu dostave meni u Mostar ?
cagi

#2 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by cagi »

Pa dogovori s njima da isporuka krene kada budu sigurni da su pare legle na njihov devizni racun... ili brate, izdaj mu ti kakvu fiktivnu fakturu, pa kad pare legnu na tvoj devizni racun, prebaci ih u KM i plati narudzbu, a onda to pravdaj kako znas i umijes :mrgreen:

A to "sto je izvoz za SAD" je suplja prica, kad neko plati, roba se moze isporuciti bilo gdje.... ili je moguce da im ti nisi dobro objasnio sta hoces...
akcija007

#3 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by akcija007 »

zubar wrote: Sad mene interesuje je li moguce to uraditi u BIH tj. da on taj racun plati svojom karticom iz SAD a da robu dostave meni u Mostar ?
moguce je ako ta firma prima kreditne kartice
ta je firma u Bosni koliko sam shvatio odes ti i tvoj brat s svojom kreditnom karticom izda teta racun za opremu ispegla se kartica i nosi robu gdje hoces.
Medjutim u pitanju je velika cifra od 60 hiljada maraka i prvo pitanje dal njemu američka banka dozvoljava iz sigurnosnih razlkoga da prvouče toliku veliku sumu, a drugo po našim BH zakonima ta transakcija podliježe spriječavanju pranja novca tako da ćete trebati i neki dokaz o porijeklu para na kartici dati. Ne znam vidjtite najbolje s trgovcem
melb26sa

#4 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by melb26sa »

KOju li to karticu brat ima? AmEx black?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:KOju li to karticu brat ima? AmEx black?
Sta te briga!
:D
frolac

#6 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by frolac »

Kod tebe je problem, sto hoce brat da plati (on je u USA) a da ti firma radi izvozne papire i da ti posalje to u Mostar. Brat moze da plati, uzme opremu, pa onda nek ti on posalje u Mostar.
zubar

#7 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by zubar »

Hvala na odgovorima. Sa ovim nasim u Sarajevu se nista nije moglo dogovoriti (razumjeti) tako da sam to uspio srediti preko iste firme samo sa sjedistem u Hrvatskoj (koja je i vlasnik ovog predstavinstva u SA).Kao platit brat ce platiti njima a onda ce ovi iz Sarajeva to poslati na moju adresu.
zubar

#8 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by zubar »

melb26sa wrote:KOju li to karticu brat ima? AmEx black?
Vjeruj mi da nemam pojma. Ali ima poprilicno zajebana godisnja primanja.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by corolla02 »

zubar wrote:Hocu da kupim neku opremu iz firme iz Sarajeva i da mi se to isporuci u Mostar. To bi sve trebalo da kosta oko 60000 KM. Znaci odrbrao sam to iz ponude i gotov narucio ali mi je brat (koji je u SAD i koji se bavi istim poslom kao i ja) rekao da bi on moga tu robu platiti svojom biznis karticom ( dakle tih 60000) ali da bi to njemu u Americi odbili od poreza tako da bi to na kraju izaslo sve jeftinije oko 13000 $. Medjuti u ovoj firmi nece ni da cuju za to i kazu da bi to bilo komplikovano (nesto u smilu 2to je izvoz za SAD") Sad mene interesuje je li moguce to uraditi u BIH tj. da on taj racun plati svojom karticom iz SAD a da robu dostave meni u Mostar ?
Je li ti brat probao izvaditi karticu sa istim accountom ali sa tvojim imenom na novoj kartici!? Ako nije, neka proba to.
zlatan01

#10 Re: Pomoc - placanje racuna iz SAD

Post by zlatan01 »

akcija007 wrote:
zubar wrote: Sad mene interesuje je li moguce to uraditi u BIH tj. da on taj racun plati svojom karticom iz SAD a da robu dostave meni u Mostar ?
moguce je ako ta firma prima kreditne kartice
ta je firma u Bosni koliko sam shvatio odes ti i tvoj brat s svojom kreditnom karticom izda teta racun za opremu ispegla se kartica i nosi robu gdje hoces.
Medjutim u pitanju je velika cifra od 60 hiljada maraka i prvo pitanje dal njemu američka banka dozvoljava iz sigurnosnih razlkoga da prvouče toliku veliku sumu, a drugo po našim BH zakonima ta transakcija podliježe spriječavanju pranja novca tako da ćete trebati i neki dokaz o porijeklu para na kartici dati. Ne znam vidjtite najbolje s trgovcem
Ja sam kontao platiti auto otprilike u visini 60 kKM ali je firma odbila i obrazlozila da su troskovi provizije u tom slucaju veliki. Ovo je sasvim razumno objasnjenje, ali to sa izvozom? Nema logike da se nesto tretira izvozom ako roba ne napusta zemlju! Porijeklo novca takodje nema veze sa ovim jer ako placas karticom sve ide preko banke i sve je vec evidentirano. Sto se tice limita, postoje kartice i bez limita.
Post Reply