Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
alleeeN

#1 Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

E ovako skoro sam uzeo hosting u mtel-u i htjeo sam domenu kod njih imali su sve na raspolaganju,kada sam podnio zahtjev za reg. domene .ba rekli su mi da nemaju licencu za to pa sam domenu uzeo preko UTIC Sarajevo na nic.ba
dobio sam ftp od mtel-a i dns ip koje sam unio na nic.ba ... e sad,radim u jednoj firmi koja se bavi projektovanjem i obavezo sam se da ja uradim sajt, prije sam pravio tamplete za web iz hobija u dreamweaver-u i fleshu al nisam koristio host,upload sam neku template na host u "httpdocs:" oni su mi rekli da sve za stranicu tu stavljam, i stavio sam flesh template tacnije ovako ; flash.fla , flash.js,flash.swf i index.htm i digo sam sajt kucam svoju stranicu u adressbar i radi sve..
aliii kada kucam na google search nema je nigdje. <meta name napravio , content= napravio ,<title> napravio na google webmaster tools dodao sajt i nista opet, negdje mi je pisalo add sitemap, onda kontao sam mozda je do template nesto a na hostu imam ponuđeno da instaliram aplikaciju joomla i wordpress i oni imaju neke template pa sam htjeo da samo preuredim gotov template i zdravo. Kad sam htjeo da instaliram te dvije aplikacije dobijem ovo :Error: Unable to install the app because its installation requirements are not met. Contact your hosting provider to resolve this problem. a ispod ovog pise :
Requirements : Database There are no resources of this type (MySQL databases) available from your service provider. Requested: 1; available: 0. A otiso sam na hostu database i kreiro jednu sa username i pw. STA DALJE JA NE ZNAM
DAJ NEKO PAMETAN DA SE JAVI PLS
alleeeN

#2 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

drgh348 wrote:propagiranje domene traje 48 sati pa čak i do mjesec dana da se domen pronađe u pretraživačima tj da roboti pođu crowl tvoj sajt, tako ne očekuj da se kada ukucaš u google example.com odmah pronađeš.

Znaci nije do mene , nisam nista loshe uradio vec gore sto sam naveo . Hvala
blue033

#3 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by blue033 »

UH. Prvo ne treba ti flash.fla na serveru, zauzimaš prostor bez potrebe, mogu misliti kakav je taj mtel hosting. Sajt si prjavio na na google.com, treba vremena da ga indeksiraju. Takođe u zavisnosti od imena moguće da će biti na nekoj 45635645 stranici kad je potražiš na google.com
Kreirao si bazu i prilikom instalacije trebaš imati ove podatke:

Location of database, localhost? Or a specific host's server such as dbserver1.yourhost.com
The database name
The database user's name
The database user's password

Ne znam koji im je control panel, možda trebaš dodati username bazi.
ovo su ti okvirne informacije ne znam kako je to na njihovom hostingu uradjeno, negdje te skripte same kreiraju bazu same se instaliraju i ti dobiješ samo username i psw za admina.
Ne znam malo si kofuzno ovo sve napisao.
alleeeN

#4 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

Ustvari imam netbiz+ neki paket u metelu i u njemu imam free hosting a hosting je teol vps.teol.net stavit cu koji SS da vidite kako mi izgleda panel -.-'
alleeeN

#5 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

blue033 wrote:UH. Prvo ne treba ti flash.fla na serveru, zauzimaš prostor bez potrebe, mogu misliti kakav je taj mtel hosting. Sajt si prjavio na na google.com, treba vremena da ga indeksiraju. Takođe u zavisnosti od imena moguće da će biti na nekoj 45635645 stranici kad je potražiš na google.com
Kreirao si bazu i prilikom instalacije trebaš imati ove podatke:

Location of database, localhost? Or a specific host's server such as dbserver1.yourhost.com
The database name
The database user's name
The database user's password

Ne znam koji im je control panel, možda trebaš dodati username bazi.
ovo su ti okvirne informacije ne znam kako je to na njihovom hostingu uradjeno, negdje te skripte same kreiraju bazu same se instaliraju i ti dobiješ samo username i psw za admina.
Ne znam malo si kofuzno ovo sve napisao.

Ovo je smijesno kod mene niti imaju tut kakav nista , ako vjerujes i meni je sve ovo konfuzno samo kad pogledam.
Mada mislim da mi baza mozda i ne treba jer sajt radi dobro kada ukucam u adress bar samo problem je sto je nema na google search mada mislim da cu skinut ovaj tamplate i postavit css .html ,, valja mi sve pokusat
alleeeN

#6 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

drgh348 wrote:
alleeeN wrote:Ustvari imam netbiz+ neki paket u metelu i u njemu imam free hosting a hosting je teol vps.teol.net stavit cu koji SS da vidite kako mi izgleda panel -.-'
bježi od tog smeća nikad ti sajt neće radit kako treba, zakupi neki dobar shared hosting, imaš ovaj malo skuplji

http://www.avalon.ba/web-hosting/

i ovaj za prilike u bosni pravo jeftin pa vidi

http://www.amwebhosting.net/

Jbg. nije do mene do šefa je, govorio sam al djaba,ja da raspolazem firmom i parama nebi ga sigurno uzeo u emtelu uzeo bi neki strani sa site builderom i zdravo zavresio bih sve za 1 sat a ne ovako, nit imam taj cpanl , ni seo tols , pa cak nemam nigdje ni folder sa public_html sa tim robotts.txt file-om. Nego sta je tu je, i ako napravim nekako da dignem sajt opet ce me glava bolit kad budem morao edit sajt
alleeeN

#7 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

drgh348 wrote:jebaji ga onda se pati ili šefu objasni da je zakup hostinga na godinu do 100 km pa valjda može izdvojit stoju :lol: :lol: :lol:
evo kako izgleda panel -.-
Image
DON_eARL

#8 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by DON_eARL »

drgh348 wrote:Cpanel treba da izgleda ovako
Hajd' ne lupaj gluposti, naravno da ne mora da mu bude takav. Šta fali Plesku? :-) Pusti se reklamiranja vlastitog hostinga. :D

@alleeeN
Ako vama hosting zadovoljava osnovne potrebe, i pored toga ne stvara nikakve troškove, ignoriši ove advokate.
alleeeN

#9 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

DON_eARL wrote:
drgh348 wrote:Cpanel treba da izgleda ovako
Hajd' ne lupaj gluposti, naravno da ne mora da mu bude takav. Šta fali Plesku? :-) Pusti se reklamiranja vlastitog hostinga. :D

@alleeeN
Ako vama hosting zadovoljava osnovne potrebe, i pored toga ne stvara nikakve troškove, ignoriši ove advokate.

Ma za osnovu neku dobar je al je pobrkano dosta pa se tesko snalazim a ovaj hosting neplacamo dodatno on je ukljucen u cijenu paketa interneta,faxa i tel. tako da je djaba imam 200 mb za web i 6gb protoka mjesecnog sasvim dovoljno flesh stranicu sam bio upload i svega mi je zauzimala 10 mb ,al imam nekih poteskoca i jos nitko mi nije odgovorio, jel obavezna database da pravim , volio bih da nije i onda u file menager httpdocs gdje su mi file-ovi od sajta na nekim mi pise kad stavim kursor unknown file type (bynari data) kako da stavim da cita binarny ? cuo sam da moze filezilla al i ona me hebe nesto nece da me spoji sa serverom -.- :cry: :cry:
DON_eARL

#10 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by DON_eARL »

Pa ako stranica koju si napravio nema potrebe za bazama, onda ti baze nisu potrebne, logično.

Filezille što se tiče, probaj www vasadomena.ba kao host, username i password kao i za pristup hostingu preko browsera. Ili pogledaj fajl koji si dobio od Mtela, u kom su sadržani podaci za pristup hostingu.

Slobodno prođi sve opcije control panela, vidi gdje se šta nalazi, pogledaj tutorijale, pa ćeš se ušteliti.

Što se pojavljivanja stranice na google pretrazi, pročitaj ovo:

http://www.wikihow.com/Get-Your-Website ... -by-Google

Sva upustva možeš pronaći na internetu naravno, samo je bitna volja da nađeš ono što ti je potrebno. :D
alleeeN

#11 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by alleeeN »

DON_eARL wrote:Pa ako stranica koju si napravio nema potrebe za bazama, onda ti baze nisu potrebne, logično.

Filezille što se tiče, probaj www vasadomena.ba kao host, username i password kao i za pristup hostingu preko browsera. Ili pogledaj fajl koji si dobio od Mtela, u kom su sadržani podaci za pristup hostingu.

Slobodno prođi sve opcije control panela, vidi gdje se šta nalazi, pogledaj tutorijale, pa ćeš se ušteliti.

Što se pojavljivanja stranice na google pretrazi, pročitaj ovo:

http://www.wikihow.com/Get-Your-Website ... -by-Google

Sva upustva možeš pronaći na internetu naravno, samo je bitna volja da nađeš ono što ti je potrebno. :D

Hvala kralju.. mah evo sad bas skidam ovu flesh stranicu, stavljam css stranicu...,, nego bio sam se zabrino,ne znam pravit bazu , ne znam kako na koji princim,sta kako, meni je problem sto mi google izbacuje da stranica nepostoji kada je kucam na pretrazivac a preko adress bara upadam odma, onda sam po nekom tutu koji sam naso odradio sve kao preko google webmaster tools da napravim neka sranja,,pa mi je negdje oko zapalo za database , ali ako ona nije uzrok tome sto mi google neizbacuje stranicu na search onda je nebi ni radio...
DON_eARL

#12 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by DON_eARL »

Da bi ti se sajt pojavio na prvoj stranici google pretrage, može proći i mjesec dana. I to samo kad je u pitanju početna. Odradi sve one korake i upustva, i ubrzat ćeš, koliko toliko.

Obzirom da je firma u pitanju, mislim da vam je bitnije da poslovnim saradnicima skenete pažnju na link kroz potpise u mailovima, vizit karte i sl.
webadmin

#13 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by webadmin »

Sto ti lijepo nisi kontaktirao tehnicku podrsku za hosting ili tiket sistem upotrijebio koji imas u svom kontrolnom panelu, vec trazis pomoc ko zna gdje umjesto tamo gdje treba i pise ti u uputstvu.

Hosting panel koji si naveo je posljednja verzija Plesk panela koja radi na stabilnoj platformi i dobrom hardveru, tako da ti savjetujem da kontaktiras tehnicku podrsku ili posaljes upit ili broj telefona na [email protected] . Provjereno znam da cete neko kontaktirati i rijesiti bilo koji problem.
webadmin

#14 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by webadmin »

alleeeN wrote:E ovako skoro sam uzeo hosting u mtel-u i htjeo sam domenu kod njih imali su sve na raspolaganju,kada sam podnio zahtjev za reg. domene .ba rekli su mi da nemaju licencu za to pa sam domenu uzeo preko UTIC Sarajevo na nic.ba
dobio sam ftp od mtel-a i dns ip koje sam unio na nic.ba ... e sad,radim u jednoj firmi koja se bavi projektovanjem i obavezo sam se da ja uradim sajt, prije sam pravio tamplete za web iz hobija u dreamweaver-u i fleshu al nisam koristio host,upload sam neku template na host u "httpdocs:" oni su mi rekli da sve za stranicu tu stavljam, i stavio sam flesh template tacnije ovako ; flash.fla , flash.js,flash.swf i index.htm i digo sam sajt kucam svoju stranicu u adressbar i radi sve..
aliii kada kucam na google search nema je nigdje. <meta name napravio , content= napravio ,<title> napravio na google webmaster tools dodao sajt i nista opet, negdje mi je pisalo add sitemap, onda kontao sam mozda je do template nesto a na hostu imam ponuđeno da instaliram aplikaciju joomla i wordpress i oni imaju neke template pa sam htjeo da samo preuredim gotov template i zdravo. Kad sam htjeo da instaliram te dvije aplikacije dobijem ovo :Error: Unable to install the app because its installation requirements are not met. Contact your hosting provider to resolve this problem. a ispod ovog pise :
Requirements : Database There are no resources of this type (MySQL databases) available from your service provider. Requested: 1; available: 0. A otiso sam na hostu database i kreiro jednu sa username i pw. STA DALJE JA NE ZNAM
Obrati se na [email protected]
webadmin

#15 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by webadmin »

alleeeN wrote:
drgh348 wrote:
alleeeN wrote:Ustvari imam netbiz+ neki paket u metelu i u njemu imam free hosting a hosting je teol vps.teol.net stavit cu koji SS da vidite kako mi izgleda panel -.-'
bježi od tog smeća nikad ti sajt neće radit kako treba, zakupi neki dobar shared hosting, imaš ovaj malo skuplji

http://www.avalon.ba/web-hosting/

i ovaj za prilike u bosni pravo jeftin pa vidi

http://www.amwebhosting.net/

Jbg. nije do mene do šefa je, govorio sam al djaba,ja da raspolazem firmom i parama nebi ga sigurno uzeo u emtelu uzeo bi neki strani sa site builderom i zdravo zavresio bih sve za 1 sat a ne ovako, nit imam taj cpanl , ni seo tols , pa cak nemam nigdje ni folder sa public_html sa tim robotts.txt file-om. Nego sta je tu je, i ako napravim nekako da dignem sajt opet ce me glava bolit kad budem morao edit sajt
Mislim da imas i Web Builder, i seo i root folder... Ispuco si kvotu na db pa ti ne da da kreiras vise baza, a nisi kontaktirao podrsku jer bi ti to odmah rekli!
webadmin

#16 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by webadmin »

alleeeN wrote:E ovako skoro sam uzeo hosting u mtel-u i htjeo sam domenu kod njih imali su sve na raspolaganju,kada sam podnio zahtjev za reg. domene .ba rekli su mi da nemaju licencu za to pa sam domenu uzeo preko UTIC Sarajevo na nic.ba
Problem registracije BA domena je na UTIC u Sarajevu. Vec niz godina provajderi se obracaju UTIC da dozvoli i prosiri listu ovlastenih registrara za BA domen, ali to oni ne cine iako je prica danas, sutra... Ocigledno nekome nije stalo da se BA domen bolje propagira.
w0rld

#17 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by w0rld »

Prati malo datum posta :)
detlic

#18 Re: Pomoć oko web-a i hosta.. PROBLEM

Post by detlic »

a bjez od avalona smece zivo koriste obicen reseller pakete msm protiv resellera nemam nista i sam ga koristim i prodajem al bar se trudim da stranica radi uvijek i moja i od klijenata a kod njih ahahah kaze hosting iz snova jest prije iz nocne more radije cu dati nekome gratis hosting samo njima da neide
Post Reply