Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- b0sna
#1 Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Molim samo one koji su stručni da odgovore na pitanje! Hvala!
Naime, imam prijatelja koji živi u Švedskoj i koji posjeduje auto(Golf 5, 2004 god.) koje je registrovano na njegovo ime. Upravo to auto bi ja htio da kupim od njega.
Da li možemo auto prepisati na mene na slijedeći način: da on dođe u Bosnu sa autom dok je na njegovom imenu i da sve papire sredimo vezano za prepis/uvoz dok je on tu? Znači da dodje sa standardnim tablicama(kao inače) pošto je auto njegov, prepišemo auto i on onda odjavi auto u Švedskoj?
Jednostavnije rečeno: da li ja mogu prepisati auto na sebe u BiH (s tim da je vlasnik auta prisutan) ako auto nije odjavljeno u EU?
Molim samo stručne da mi odgovore! Hvala!
Naime, imam prijatelja koji živi u Švedskoj i koji posjeduje auto(Golf 5, 2004 god.) koje je registrovano na njegovo ime. Upravo to auto bi ja htio da kupim od njega.
Da li možemo auto prepisati na mene na slijedeći način: da on dođe u Bosnu sa autom dok je na njegovom imenu i da sve papire sredimo vezano za prepis/uvoz dok je on tu? Znači da dodje sa standardnim tablicama(kao inače) pošto je auto njegov, prepišemo auto i on onda odjavi auto u Švedskoj?
Jednostavnije rečeno: da li ja mogu prepisati auto na sebe u BiH (s tim da je vlasnik auta prisutan) ako auto nije odjavljeno u EU?
Molim samo stručne da mi odgovore! Hvala!
- dinaraaa
#2 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
S tim da on mora uzti reg. pločice i prometnu dozvolu i odjaviti ga u Sweden. Zatim ti pošalje poštom ili busom odjavne papire i moraš imati ovjeren kupoprodajni ugovor i tek onda može početi proces carinjenja
Carina ga procijeni po svojoj volji
na tu njihovu cijenu
13,5 % carina
1 % carinski postupak
17 % PDV na sve ove iznose
+registracija i ćeraj Mile
S tim da on mora uzti reg. pločice i prometnu dozvolu i odjaviti ga u Sweden. Zatim ti pošalje poštom ili busom odjavne papire i moraš imati ovjeren kupoprodajni ugovor i tek onda može početi proces carinjenja
Carina ga procijeni po svojoj volji
na tu njihovu cijenu
13,5 % carina
1 % carinski postupak
17 % PDV na sve ove iznose
- b0sna
#3 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Problem je što se auto u Švedskoj ne može odjaviti dok Švedska ne vidi carinske papire iz druge države(BiH) a "po tvome" u Bosni ne mogu ocariniti auto dok se auto ne odjavi...ispade nemoguća misijadinaraaa wrote:Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
Ovdje stoji šta Švedi traže, Alternativa 2. pod tačkom tri http://www.transportstyrelsen.se/en/roa ... -vehicles/
- dinaraaa
#4 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Možda sada hoće da od njih kupiš carinske pločice odjaviš ga tako i kažeš da hoćeš u BiH na krajnju destinacijub0sna wrote:Problem je što se auto u Švedskoj ne može odjaviti dok Švedska ne vidi carinske papire iz druge države(BiH) a "po tvome" u Bosni ne mogu ocariniti auto dok se auto ne odjavi...ispade nemoguća misijadinaraaa wrote:Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
Ovdje stoji šta Švedi traže, Alternativa 2. pod tačkom tri http://www.transportstyrelsen.se/en/roa ... -vehicles/
Ali iz Italije , Njemačke , Holandje i sl. išlo je normalno sa pločicama originalnim dođeš, prodaš i vratiš ih u matičnu zemlju , odjaviš skroz, poništiš ( ovdje se vozilo skroz briše iz baze ... i poslije ovoga nije moguće više reg. u istoj zemlji-ovo je slučaj za Njemačku)
Ovaj način baš ne vole ni na carini u BiH , ali prođe nekako malo više obaveze ali prođe
Moj prijedlog: pokušati dovesti ga ovdje pločice nazad u Sweden i reći da auto nije više u voznom stanju i da se mora odjaviti jer ne može više da dođe nazad...te je prodan kao takav
po meni bi trebalo proći... Eh sad kako ćeš ti ako ti uspije to voziti na carinu u BiH..valjda na prikolici ili probne pločice
Za napomenu stotine i stotine vozila je tako uvezeno u BiH jer ljudi uštede onih cca 250,-E za carinske pločice
Last edited by dinaraaa on 16/11/2009 20:16, edited 1 time in total.
- sinus
#5 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Carina ti zavisi od kubikaže auta, tako da može biti i 11 % , može biti i 15 %, a može i 13 % plus to sve ostalo što si nabrojaodinaraaa wrote:Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
Carina ga procijeni po svojoj volji![]()
na tu njihovu cijenu
13,5 % carina
1 % carinski postupak
17 % PDV na sve ove iznose![]()
- b0sna
#6 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Radi se o tome što će prijatelj doći u BiH i ostati par mjeseci a kad krene nazad ja sam mislio od njega kupiti njegov auto i mislio sam da možemo jednostavno sve rješiti na carini pošto je on vlasnik auta, pa da on odjavi auto tek kada se vrati u Švedsku...ali ispade da na carini traže prvo odjavu,a u Švedkoj traže carinske papire prije odjavedinaraaa wrote:Možda sada hoće da od njih kupiš carinske pločice odjaviš ga tako i kažeš da hoćeš u BiH na krajnju destinacijub0sna wrote:Problem je što se auto u Švedskoj ne može odjaviti dok Švedska ne vidi carinske papire iz druge države(BiH) a "po tvome" u Bosni ne mogu ocariniti auto dok se auto ne odjavi...ispade nemoguća misijadinaraaa wrote:Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
Ovdje stoji šta Švedi traže, Alternativa 2. pod tačkom tri http://www.transportstyrelsen.se/en/roa ... -vehicles/![]()
Ali iz Italije , Njemačke , Holandje i sl. išlo je normalno sa pločicama originalnim dođeš, prodaš i vratiš ih u matičnu zemlju , odjaviš skroz, poništiš ( ovdje se vozilo skroz briše iz baze ... i poslije ovoga nije moguće više reg. u istoj zemlji-ovo je slučaj za Njemačku)
Ovaj način baš ne vole ni na carini u BiH , ali prođe nekako malo više obaveze ali prođe![]()
Moj prijedlog: pokušati dovesti ga ovdje pločice nazad u Sweden i reći da auto nije više u voznom stanju i da se mora odjaviti jer ne može više da dođe nazad...te je prodan kao takav![]()
po meni bi trebalo proći... Eh sad kako ćeš ti ako ti uspije to voziti na carinu u BiH..valjda na prikolici ili probne pločice![]()
Za napomenu stotine i stotine vozila je tako uvezeno u BiH jer ljudi uštede onih cca 250,-E za carinske pločice
I sad ispade da mi je auto pred kućom a ne mogu ga cariniti pošto nemam odjavu a odjavit ga ne mogu pošto nemam carinske papire i ispade da moram kupiti tablice u Švedskoj a auto mi ispred kuće u BiH!!!
Mora postojati neko jednostavnije rješenje za ovaj moj slučaj!
- dinaraaa
#7 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
13,5 je najveća stopasinus wrote:Carina ti zavisi od kubikaže auta, tako da može biti i 11 % , može biti i 15 %, a može i 13 % plus to sve ostalo što si nabrojaodinaraaa wrote:Može, se sve uraditi ali bez odjave nema carinjenja.
Carina ga procijeni po svojoj volji![]()
na tu njihovu cijenu
13,5 % carina
1 % carinski postupak
17 % PDV na sve ove iznose![]()
Ima do 999 ccm carina ?
do1499 ccm carina ?
do 1999 ccm carina ?
preko 2000ccm 13,5%
Kako god , opet je tu negdje oko 13,5 % to je najveća stopa
Carina je bila 16 % tako da je smanjeno u oktobru 2008 na 13,5 %
A treba da se još smanji u 2010 na koliko ne znam
- HAVANA
#8 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
O čemu vi majke vam
Carina je ako imaš ex1 i euro 1 papir o EU porijeklu vozila 12% a ako nemaš euro1 16% (15+1).U nekim slučajevima vozilo EU porijekla sa nižom fakturnom cijenom od 6000 eura može ići na carinsku stopu od 12%(ako na fakturi imaju dva pečata sa potpisom i izjava da je roba EU porijekla)Na teretno vozilo sa euro1 papirom nema carine.
Carina je ako imaš ex1 i euro 1 papir o EU porijeklu vozila 12% a ako nemaš euro1 16% (15+1).U nekim slučajevima vozilo EU porijekla sa nižom fakturnom cijenom od 6000 eura može ići na carinsku stopu od 12%(ako na fakturi imaju dva pečata sa potpisom i izjava da je roba EU porijekla)Na teretno vozilo sa euro1 papirom nema carine.
- HAVANA
#9 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Što se tiče auta,kada kupuješ vozilo direktno od vlasnika možeš sve ovde završiti i u tom slučaju ne moraš imati ni klasični ugovor nego vlasnik daje izjavu o vrijednosti vozila i vozilo ide na procjenu i carinjenje.Ali procijena vrijednosti švedskog vozila ide po BiH katalogu i onda tu vrijednost uvećaju za porezni procenat koji je na snazi u švedskoj.Tako da će ti procijenjena vrijednost biti prilično velika u odnosu na neke druge zemlje.To koliko si ti platio vozilo njih ne interesuje.
Možeš ocariniti vozilo bez odjave ali nemoj zaboraviti euro1(12%).Vozilo ne možeš registrovati bez odjave ali to ti može vlasnik naknadno poslati.Sve u svemu nije to baš jednostavno i moraš paziti da ne napraviš neku grešku i da ne bude skuplja pita neg tepsija.
Možeš ocariniti vozilo bez odjave ali nemoj zaboraviti euro1(12%).Vozilo ne možeš registrovati bez odjave ali to ti može vlasnik naknadno poslati.Sve u svemu nije to baš jednostavno i moraš paziti da ne napraviš neku grešku i da ne bude skuplja pita neg tepsija.
- dinaraaa
#10 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
To se podrazumijeva da moraš imati E-brojHAVANA wrote:O čemu vi majke vam![]()
U suprotnom se računa kao vozilo van EU, i carina je 16 %
- b0sna
#11 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Znači ipak mogu ocariniti auto bez odjave pa kad kolega pošalje papire iz Švedske da je auto odjavljen onda mogu auto registrovati u BiH...nadam se da je to tako jer takvo nešto bi mi odgovaralo!!!HAVANA wrote: Možeš ocariniti vozilo bez odjave ali nemoj zaboraviti euro1(12%).Vozilo ne možeš registrovati bez odjave ali to ti može vlasnik naknadno poslati.Sve u svemu nije to baš jednostavno i moraš paziti da ne napraviš neku grešku i da ne bude skuplja pita neg tepsija.
- sinus
#12 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Ja platio carinu 15 %
špediterske usluge 1%
Na sve to PDV 17%
Auto iz Njemačke, registrovano na colovke, Ugovor auto-kuća u njemačkoj, zeleni karton i ti fazoni u Njemačkoj, Euro 3 norma, 2000 kubika...prije par mjeseci
P.S.
Na onom papiru što sam dobio sa carine Jedinstvena Carinska Isprava fino piše zemlja otpreme: Njemačka zemlja porijekla: Njemačka
E sad zašto je meni to tako obračunato sve ja ne znam, ali znam da sam gledao kod špeditera onu knjigu iz koje je on tražio carinsku stopu pa sam vidio da carina može da bude za neka auta i 11 %, ima tamo opis bukvalno auto ovakvo, onakvo, kubikaža od toliko do toliko, ali isto tako i 15 %
špediterske usluge 1%
Na sve to PDV 17%
Auto iz Njemačke, registrovano na colovke, Ugovor auto-kuća u njemačkoj, zeleni karton i ti fazoni u Njemačkoj, Euro 3 norma, 2000 kubika...prije par mjeseci
P.S.
Na onom papiru što sam dobio sa carine Jedinstvena Carinska Isprava fino piše zemlja otpreme: Njemačka zemlja porijekla: Njemačka
E sad zašto je meni to tako obračunato sve ja ne znam, ali znam da sam gledao kod špeditera onu knjigu iz koje je on tražio carinsku stopu pa sam vidio da carina može da bude za neka auta i 11 %, ima tamo opis bukvalno auto ovakvo, onakvo, kubikaža od toliko do toliko, ali isto tako i 15 %
- HAVANA
#13 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
sinus wrote:Ja platio carinu 15 %
špediterske usluge 1%
Na sve to PDV 17%
P.S.
Nisi imao euro 1 papir.
- sinus
#14 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Može biti da nisam imao...ali ako je to potvrda/dokaz o porijeklu da je vozilo iz EU, zašto su mi onda na onoj Carinskoj ispravi napisali u polje porijeklo: Njemačka (Njemačka je EU) ako im to treba da bi znali porijeklo vozila 
Kako izgleda taj Euro 1 papir? Ima li igdje da se vidi?
Ovo me zanima čisto da vidim kako izgleda ako ima negdje da se vidi...ja sam davno poplaćao sve što su mi naredili...tako da je ovo samo u svrhu informisanja
Kako izgleda taj Euro 1 papir? Ima li igdje da se vidi?
Ovo me zanima čisto da vidim kako izgleda ako ima negdje da se vidi...ja sam davno poplaćao sve što su mi naredili...tako da je ovo samo u svrhu informisanja
- HAVANA
#15 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
EURO 1 !!!!!- sinus
#16 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Euro 1, odnosno, ovakav papir nisam imao koliko se mogu sjetiti...
Ovaj EX1 isti kao ova jedinstvena carinska isprava što ja imam, samo što je na našem...Valjda se zato i zove jedinstvena jer je svugdje ista
Ovaj EX1 isti kao ova jedinstvena carinska isprava što ja imam, samo što je na našem...Valjda se zato i zove jedinstvena jer je svugdje ista
-
harka
#17 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
Moj rodjak koji se vraca u BiH i ima sve uredne papire i za povratak i za uvoz
na granici nije mogao uvesti auto jer kao licna karta nesmije biti starija od 1g
On ima BiH licnu kartu koja vazi do 2013g i rekli mu da mora izvaditi novu ako
hoce da uveze auto.Ima li neko da mi moze ovo objasniti.Meni nije jasno
ako ima LK koja vazi do 2013g,zasto mora pri uvozu biti LK ne starija od 1g.
Gdje to pise u zakonu i da li ga ima uopste?
na granici nije mogao uvesti auto jer kao licna karta nesmije biti starija od 1g
- Edin H.
#18 Re: Pomoć oko uvoza auta u BiH/prepis auta na fizičko lice u BiH
harka wrote:Moj rodjak koji se vraca u BiH i ima sve uredne papire i za povratak i za uvoz
na granici nije mogao uvesti auto jer kao licna karta nesmije biti starija od 1g![]()
Svasta, e kakve sve gluposti nasa birokracija nece izmisliti
- Edin H.