Pomoc oko servo volana

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nookey

#26 Re: Pomoc oko servo volana

Post by nookey »

SundanceKid wrote:Imam golf 3, i u zadnje vrijeme se patim sa volanom kao da uopste nemam servo. Prije godinu dvije sam mogao skoro prstom okretati volan, jako lagano i bez ikakvog napora, a sad, specijalno kad stojim, isparkiravam i sl. muku mucim dok okrenem volan... Kad skroz namotam na neku stranu, cesto se cuje pomalo skripanje, ili pumpanje, ili tako neki zvuk... Ulje sam provjeravao, dosipavao, ima ga dovoljno.

Sta mi je sljedece za radit, i koliko me moze kostati opravka orjentaciono da znam?? Ako neko zna kakvog kvalitetnog mehanicara koji to moze uraditi, a da nije dundjer, i da radi sa orginalnim dijelovima, molim da napise! Znam za AC Quatro, ali oni su strasno skupi... U Sarajevu sam.

Pozdrav, i hvala!!
Evo imam isti problem.
Obišao sam desetak boljih majstora i servisa i još uvijek nisam ništa riješio.
Dakle jedni mi kažu ovo je u redu, vozi dok se ne pogorša :-)
Drugi, otišla letva volana, nova 1200 KM, polovna 100 kM na otpadu za koju nema garancije :roll:
Treći da je pri kraju servo pumpa za koju smo već utvrdili koliko košta...
Stvarno nemam pojma šta da radim, ako neko ima kakvu ideju bio bih jako zahvalan.
shlauf

#27 Re: Pomoc oko servo volana

Post by shlauf »

SundanceKid wrote: Nego znal neko jos imal dze novih '14 felgi celicnih?
Jel to kralju namjeravaš tegove praviti da bicepse malo napumpaš ??? :D :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
rotor

#28 Re: Pomoc oko servo volana

Post by rotor »

nookey wrote:
SundanceKid wrote:Imam golf 3, i u zadnje vrijeme se patim sa volanom kao da uopste nemam servo. Prije godinu dvije sam mogao skoro prstom okretati volan, jako lagano i bez ikakvog napora, a sad, specijalno kad stojim, isparkiravam i sl. muku mucim dok okrenem volan... Kad skroz namotam na neku stranu, cesto se cuje pomalo skripanje, ili pumpanje, ili tako neki zvuk... Ulje sam provjeravao, dosipavao, ima ga dovoljno.

Sta mi je sljedece za radit, i koliko me moze kostati opravka orjentaciono da znam?? Ako neko zna kakvog kvalitetnog mehanicara koji to moze uraditi, a da nije dundjer, i da radi sa orginalnim dijelovima, molim da napise! Znam za AC Quatro, ali oni su strasno skupi... U Sarajevu sam.

Pozdrav, i hvala!!
Evo imam isti problem.
Drugi, otišla letva volana, nova 1200 KM, polovna 100 kM na otpadu za koju nema garancije :roll:
Stvarno nemam pojma šta da radim, ako neko ima kakvu ideju bio bih jako zahvalan.

Za pocetak idi u neki servis nek ti zamjene ulje u sistemu serva, i ujedno nek ti isperu sistem. Ukupno stane oko 2 l ATF ulja, ako mislis sam raditi, posto nije tesko, javi se da ti objasnim proceduru...
nookey

#29 Re: Pomoc oko servo volana

Post by nookey »

rotor wrote:
nookey wrote:

Pozdrav, i hvala!!
Evo imam isti problem.

Za pocetak idi u neki servis nek ti zamjene ulje u sistemu serva, i ujedno nek ti isperu sistem. Ukupno stane oko 2 l ATF ulja, ako mislis sam raditi, posto nije tesko, javi se da ti objasnim proceduru...
Uradio, prije nekih desetak dana iz navedenog razloga, kupio u ASA-i originalno ulje, staro ispustio na crijevu od pumpe..
Da dodam da mi nigdje ne gubi ulje :roll:
Bakir1

#30 Re: Pomoc oko servo volana

Post by Bakir1 »

nookey wrote:Da dodam da mi nigdje ne gubi ulje :roll:
pa i ne mora gubiti ulje sistem je sastavljen od dijelova koje ulje gura i od zraka.
ako je probilo jedan semering u letvi slabiji pritisak i mehanicki volan.
ljud hvale jakaru u brezi pa pokusaj
frankwhite

#31 Re: Pomoc oko servo volana

Post by frankwhite »

imao sam isti problem na svom audiju 80, svi su mi govorili da je servo pumpa otisla, dosipo ulja ali na kraju je bio onaj remen na servo pumpi skroz popusten.
nookey

#32 Re: Pomoc oko servo volana

Post by nookey »

frankwhite wrote:imao sam isti problem na svom audiju 80, svi su mi govorili da je servo pumpa otisla, dosipo ulja ali na kraju je bio onaj remen na servo pumpi skroz popusten.
Evo odlučio za par dana da idem u Far auto otpad,za 150 KM kupujem polovnu letvu, te sa njihovom ugradnjom na licu mjesta ( uračunato u cijenu ), ukoliko ne bude u redu mijenjaće ih bukvalno dok ne nađemo dobru, čak ću i dobiti nešto garancije...
Sve u svemu vidjećemo šta će se izdešavati :)
topcam
Vozim: uzbrdo

#33 Re: Pomoc oko servo volana

Post by topcam »

Sto manje vozi, mehanicki dijelovi nisu predvideni da vozis bez servo pumpe, To mozes kratko, tek toliko
da dodes do servisa. Moze ti se desiti da otkaze skroz, bez najave.

(ko iskopa ovu temu :run: )
zike90

#34 Re: Pomoc oko servo volana

Post by zike90 »

Posjedujem auto SEAT TOLEDO 1994 GODISTE
Interesuje me da li se kod njega mora mijenjati ulje za servo volan posto mi se cuje nekakvo zujanje kad okrecem volan.
Kako znati da li fali servo ulja ili da je skoro potroseno?
Ako neko zna neka odgovori
HVALA :)
dottore

#35 Re: Pomoc oko servo volana

Post by dottore »

pa pogledaj onu posudu za servo tekucinu, kad odvnes cep, imas sipku na kojoj gledas :thumbup:
ako je ulje crvenkasto, i bistro, onda je OK

to sto malo zuji, ne brini toliko, ali pogledaj da li na, i oko pumpe ima ulja...
makkaj

#36 Re: Pomoc oko servo volana

Post by makkaj »

Seat ibiza benz. 2000. god. Problem je , ako namotam puni desni ili lijevi ( odmah nakon što upalim auto), auto se uz malo treskanja ugasi...šta li bi moglo da bude??
sabanss

#37 Re: Pomoc oko servo volana

Post by sabanss »

makkaj wrote:Seat ibiza benz. 2000. god. Problem je , ako namotam puni desni ili lijevi ( odmah nakon što upalim auto), auto se uz malo treskanja ugasi...šta li bi moglo da bude??
Akumulator ili nesto od struje...
nookey

#38 Re: Pomoc oko servo volana

Post by nookey »

Evo dok je "živa" ova tema, ako neko ima preporuku za dobrog majstora ili servis ne preskup, da provjeri pritisak koji daje servo pumpa, zatim crijeva i sve te džidže nek javi hitno mi je stvarno!
Melami

#39 Re: Pomoc oko servo volana

Post by Melami »

Pozdrav, i hvala!!
Sretno! Vecina majstora izbjegava da istrazuje taj hidraulicki sistem i moras biti sreckovic pravi da naletis na nekog ko ce znati sta je u pitanju. Vecina ce pokusati odmah da se od**** rijecima da to nije bitno, ili da bi trebalo detaljni pregled da se to skonta sta je, (kazu ti masnu cijenu da te odbiju odmah).
klixo

#40 Re: Pomoc oko servo volana

Post by klixo »

Kad namotam puni u pokretu cuje se da grelji nesto.
Guma sigurno nije.
iTo

#41 Re: Pomoc oko servo volana

Post by iTo »

klixo wrote:Kad namotam puni u pokretu cuje se da grelji nesto.
Guma sigurno nije.

seleni ?
shandrprcSA

#42 Re: Pomoc oko servo volana

Post by shandrprcSA »

iTo wrote:
klixo wrote:Kad namotam puni u pokretu cuje se da grelji nesto.
Guma sigurno nije.

seleni ?
kineticki
Bakir1

#43 Re: Pomoc oko servo volana

Post by Bakir1 »

kiberneticki :D
klixo

#44 Re: Pomoc oko servo volana

Post by klixo »

Za kineticki sam vec naruceni , nisam znao da su mu i ovo simptomi.
Kad motam u rikverc cuje se pucketaje pogotovo ako nije na ravnom.

Hvala , bio sam se prepao da nije sta oko serva :mrgreen:
shandrprcSA

#45 Re: Pomoc oko servo volana

Post by shandrprcSA »

Bakir1 wrote:kiberneticki :D
:D Homo...
Bakir1

#46 Re: Pomoc oko servo volana

Post by Bakir1 »

to je jedan strucnjak provalio jos kada smo mali bili, oni tipovi prepametni koji znaju sve o svemu, kiberneticki lezaj :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#47 Re: Pomoc oko servo volana

Post by bitanga_sa_otesa »

hermeticki zglobovi :lol: :lol: :lol:
Post Reply