Pomoc oko posla u Njemackoj

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haq

#1 Pomoc oko posla u Njemackoj

Post by Haq »

Pozdrav

Stupio sam u kontakt sa nekom njemackom firmom,i dogovorili smo se da radim od kuce za njih,preko interneta i telefona bih obavljao posao za njih od kuce.I rekli su mi da moram da prijavim firmu da bi mogao za njih radit,ili neku dozvolu izganjat ako to uopste postoji ?

Pa imam par pitanja sto se tice toga,da li ima neka dozvola da ne prijavljujem firmu a da radim za njih ?

I ako bi se morala prijavit firma sta bi to bilo ? ne vjerujem da bi trazili DOO u opstini za to.

Kako sam ja njih skonto njima je bitno porezni broj da mogu uplacivat pare meni da bi se oni u njemackoj osigurali

ako neko nesto zna o ovome bilo bi mi drago cuti

hvala unaprijed
talić

#2 Re: Pomoc oko posla u Njemackoj

Post by talić »

postoje prihodi, rashodi, doprinosi, porezi, dobit,...i da bi se sve moglo regulisati, naplatiti i platiti mora postojati neki oblik organizovanja.
Da li je dovoljno da registruješ neki oblik obrta ( uslužne djelatnosti ) ili to mora biti d.o.o. to ćeš razjasniti sa budućim računovođom a na osnovu zakonske regulative. U svakom slučaju moraš fakturisati usluge, bez ispostavljenog računa nema naplate.
Postoji opcija i da se "ubaciš" u neku firmu koja se bavi sličnim ili istim poslovima i da posao odrađuješ preko njih ukoliko postoji obostrano povjerenje i interes.
Post Reply