Pomoc oko opere....
Moderator: Chloe
- _harre_
#1 Pomoc oko opere....
Maurice Ravel - Bolero - Herbert von Karajan 1985
treba mi mala pomoc ako neko zna gdje mogu nac/procitat kakvi se sve instrumenti pojavljuju u ovoj operi
i u koju grupu spadaju... onda tema opere, tempo opere, jacina???
To je to hehe eto ako neko zna bio bi zahvalan!
treba mi mala pomoc ako neko zna gdje mogu nac/procitat kakvi se sve instrumenti pojavljuju u ovoj operi
i u koju grupu spadaju... onda tema opere, tempo opere, jacina???
To je to hehe eto ako neko zna bio bi zahvalan!
- slavkoimamodilera
#2 Re: Pomoc oko opere....
Opera?! Bolero OPERA?!?!
- _harre_
#3 Re: Pomoc oko opere....
DA... =)slavkoimamodilera wrote:Opera?! Bolero OPERA?!?!
- slavkoimamodilera
#4 Re: Pomoc oko opere....
OK..._harre_ wrote:DA... =)slavkoimamodilera wrote:Opera?! Bolero OPERA?!?!
Bolero je klasicna opera, u tri cina... tema je (kao i najcesce) ljubavna... radi se o mladom kraljevicu koji je nesretno zaljubljen u princezu iz susjednog kraljevstva...
Prvo ide orkestracija - uvod, prvi cin nas upoznaje sa glavnim glumcem (tenor) koji pjeva o svojoj zaljubljenosti i zlom ocu (bas) koji ga zeli ozeniti za ruznu princezu Svedske... na sceni mu se pridruzuje hor opere, podrzavajuci ga naravno u tome da ne odustane od svoje ljubljene...
Drugi cin nas dovodi do zapleta, gdje se glavni junak sukobljava sa svojim ocem i ocem princeze (bariton)... zli kralj biva ubijen u nesretnom spletu okolnosti...
U trecem cinu se konacno upoznajemo sa prelijepom princezom (lirski sopran) koja trci u zagrljaj svom jedinom i ljubljenom... pojavljuje se i hor koji skakuce od veselja i posipa ih laticama ruza...
Prateci orkestar je puni simfonijski, dakle 162 izvodjaca podjeljenih u gudace, puhace, udaraljke i soliste... tempo i jacina opere je bolero (odatle i naziv) addagio staccato molto piano e forte moderato...
- South Blue Mama
#5 Re: Pomoc oko opere....
Ja nisam znala da je to opera, a jako volim da slusam ovu muziku, a Boga mi ni wikipedia ne veli da je opera. Pa evo pogledaj i sam
http://en.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%A9ro
http://en.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%A9ro
- _harre_
#6 Re: Pomoc oko opere....
slavkoimamodilera wrote:OK..._harre_ wrote:DA... =)slavkoimamodilera wrote:Opera?! Bolero OPERA?!?!
Bolero je klasicna opera, u tri cina... tema je (kao i najcesce) ljubavna... radi se o mladom kraljevicu koji je nesretno zaljubljen u princezu iz susjednog kraljevstva...
Prvo ide orkestracija - uvod, prvi cin nas upoznaje sa glavnim glumcem (tenor) koji pjeva o svojoj zaljubljenosti i zlom ocu (bas) koji ga zeli ozeniti za ruznu princezu Svedske... na sceni mu se pridruzuje hor opere, podrzavajuci ga naravno u tome da ne odustane od svoje ljubljene...
Drugi cin nas dovodi do zapleta, gdje se glavni junak sukobljava sa svojim ocem i ocem princeze (bariton)... zli kralj biva ubijen u nesretnom spletu okolnosti...
U trecem cinu se konacno upoznajemo sa prelijepom princezom (lirski sopran) koja trci u zagrljaj svom jedinom i ljubljenom... pojavljuje se i hor koji skakuce od veselja i posipa ih laticama ruza...
Prateci orkestar je puni simfonijski, dakle 162 izvodjaca podjeljenih u gudace, puhace, udaraljke i soliste... tempo i jacina opere je bolero (odatle i naziv) addagio staccato molto piano e forte moderato...
hvala ti puno =)
drago mi je da ima jos ljudi koji pomazu u nekim mukama hehe
hvala jos jednom...
- slavkoimamodilera
#7 Re: Pomoc oko opere....
Iskreno se nadam da si skontao da se zajebavam i da si pogledao link koji ti je ostavila "south blue mama"...
- _harre_
#8 Re: Pomoc oko opere....
hvala ti kasnije citajuci sam shvatio da se sprdasslavkoimamodilera wrote:Iskreno se nadam da si skontao da se zajebavam i da si pogledao link koji ti je ostavila "south blue mama"...
- slavkoimamodilera
#9 Re: Pomoc oko opere....
Ja te fino pitam na pocetku odakle ti ideja da je to opera... ti i dalje uporan... e pa sta da ti radim?_harre_ wrote:hvala ti kasnije citajuci sam shvatio da se sprdasslavkoimamodilera wrote:Iskreno se nadam da si skontao da se zajebavam i da si pogledao link koji ti je ostavila "south blue mama"...a to meni treba
- sheilak
#10 Re: Pomoc oko opere....
@ _harre_
jesi pogledao ovdje http://en.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%A9ro?
Tu ces dosta saznati.
Bolero je inace orkestralno djelo, a nije opera
Sorry, sad sam tek vidjela da je vec neko postao ovaj link!
jesi pogledao ovdje http://en.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%A9ro?
Tu ces dosta saznati.
Bolero je inace orkestralno djelo, a nije opera
Sorry, sad sam tek vidjela da je vec neko postao ovaj link!
- x0z0y0
#11 Re: Pomoc oko opere....
slavkoimamodilera wrote:OK..._harre_ wrote:DA... =)slavkoimamodilera wrote:Opera?! Bolero OPERA?!?!
slavkoimamodilera kako ti se da?!
- djulba
#13 Re: Pomoc oko opere....
OPERA JE INTERNET BROWSER
Version information
Version
9.52
Build
10108
Platform
Win32
System
Windows XP
Java
Sun Java Runtime Environment version 1.6
XHTML+Voice
Plug-in not loaded
Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; en)
Version information
Version
9.52
Build
10108
Platform
Win32
System
Windows XP
Java
Sun Java Runtime Environment version 1.6
XHTML+Voice
Plug-in not loaded
Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; en)
- xeres
#14 Re: Pomoc oko opere....
"desetka" film sa bo derek i hmmm je..m li ga, zaboravih mu ime...jes' li tu dobio inspirejsn za pisanije libreta...slavkoimamodilera wrote:Dosada...
- slavkoimamodilera
#15 Re: Pomoc oko opere....
Jok... moje vlastite perverzije iz glave...xeres wrote:"desetka" film sa bo derek i hmmm je..m li ga, zaboravih mu ime...jes' li tu dobio inspirejsn za pisanije libreta...slavkoimamodilera wrote:Dosada...
- xeres
#16 Re: Pomoc oko opere....
ti si rodjen za sa-x forum....slavkoimamodilera wrote: Jok... moje vlastite perverzije iz glave...
- South Blue Mama
#17 Re: Pomoc oko opere....
slavkoimamodilera wrote:Jok... moje vlastite perverzije iz glave...xeres wrote:"desetka" film sa bo derek i hmmm je..m li ga, zaboravih mu ime...jes' li tu dobio inspirejsn za pisanije libreta...slavkoimamodilera wrote:Dosada...
- x0z0y0
#18 Re: Pomoc oko opere....
slavkoimamodilera wrote:
Jok... moje vlastite perverzije iz glave...
da imas blog redovno bi te citala