Pomoć oko kupovine laptopa
Moderator: Benq
- SaciragicB
- Grijem se na: sluty
#1 Pomoć oko kupovine laptopa
Pozdrav,
student sam 1. godine Grafičkog dizajna i multimedije i shodno tome trebao bih da kupim kvalitetan laptop. Budžet mi je do 2000 KM i zanima me šta prvenstveno treba da gledam?
Laptopi sa IPS ekranima koji su, koliko znam, najpogodniji za multimediju su ujedno i znatno skuplji od istih modela sa recimo TN panelom. Da li uložiti novac u laptop sa boljim ekranom a uštedjeti na komponentama (kojim?) ili obrnuto?
Programi koje namjeravam koristiti su Adobe Lightroom, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas...
Unaprijed hvala!
student sam 1. godine Grafičkog dizajna i multimedije i shodno tome trebao bih da kupim kvalitetan laptop. Budžet mi je do 2000 KM i zanima me šta prvenstveno treba da gledam?
Laptopi sa IPS ekranima koji su, koliko znam, najpogodniji za multimediju su ujedno i znatno skuplji od istih modela sa recimo TN panelom. Da li uložiti novac u laptop sa boljim ekranom a uštedjeti na komponentama (kojim?) ili obrnuto?
Programi koje namjeravam koristiti su Adobe Lightroom, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas...
Unaprijed hvala!
- vješalica
#2 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Nezz šta ćeš od konfe uzeti ali izbjegavaj diletante iz mobilmedije/tehnomag koji vucaju ljude da imaju na stanju neki računar,pa svaki drugi dan kažu sutra će danas će itd samo dok dođe iz Banjaluke....pa iz Orašja pa iz pičke materine...dakle u slučaju da se javi neki njihov isljednik-Gestapo ni ukojem slučajunrk me ne citira.Vozdra.
- Filter
#3 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
uzmi desktop masinku sa jednim 24" monitorom, znam da je skalamerija ali ce ti oci iskapati na laptopu.
-
merdas
#4 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Pozdrav raja,
Hocu da kupim neki ultrabook laptop pa me zanima savjet nekoga ko se malo vise razumije u ovu sferu. Ono sto sam vidio jeste da ne idem ispod i5 7 generacije, 240 gb ssd-a, te 8 gb ddr4 ram-a. Treba mi pouzdan laptop, koji je i malo laksi te nekog ljepseg dizajna buduci da cesto putujem. Za oko mi je zapao Lenovo 320s (gore navedenih karakteristika) koji u genelecu kosta 1380 KM. Vidio sam da se moze kupiti i preko ebaya ili official stranica ovih kompanija jeftinije pa mozda neko moze podijeliti iskustva. Hvala unaprijed.
Hocu da kupim neki ultrabook laptop pa me zanima savjet nekoga ko se malo vise razumije u ovu sferu. Ono sto sam vidio jeste da ne idem ispod i5 7 generacije, 240 gb ssd-a, te 8 gb ddr4 ram-a. Treba mi pouzdan laptop, koji je i malo laksi te nekog ljepseg dizajna buduci da cesto putujem. Za oko mi je zapao Lenovo 320s (gore navedenih karakteristika) koji u genelecu kosta 1380 KM. Vidio sam da se moze kupiti i preko ebaya ili official stranica ovih kompanija jeftinije pa mozda neko moze podijeliti iskustva. Hvala unaprijed.
- CPT
#5 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
- losa baterija sto bas i ne ide sa "cesto putujem"merdas wrote:Pozdrav raja,
- los ekran
- bezveze graficna (mislim da je cak bolja Intel opcija)
al za taj novac bas i ne mozes birati bolje
-
kakavdanakneiskustvu
#6 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
smijesno je vjerovatno pitanje,laptoop mi je pod garancijom,ali da upitam,gdje je baterija na ovom laptopu,nesto mi je blokiralo,kontam da bateriju izvadim,ali jbg zaboravih gdje je baterija,kako se vadi?
https://www.lenovo.com/hr/hr/laptops/id ... 8IP3000971
- CPT
#7 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
citav donji dio moras raskopati (usput, isto vazi i za gornjim model)kakavdanakneiskustvu wrote:smijesno je vjerovatno pitanje,laptoop mi je pod garancijom,ali da upitam,gdje je baterija na ovom laptopu,nesto mi je blokiralo,kontam da bateriju izvadim,ali jbg zaboravih gdje je baterija,kako se vadi?
Ako je pod garancijom sumnjam da ces moci otvoriti da ne ostavis tragove
-
kakavdanakneiskustvu
#8 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
hvala,necu ni otvarati,isao sam u poroidavnicu gdje sam kupio,preporuka je da odenesem momku koji mi je instalirao windows 10 da provjeri da nije sistem pao,ako nije to slace ga na servis,ne kontam to,pola sata nisam koristio laptop,sjednem,ne radi,nidje veze
- CPT
#9 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Izklopi adapter i drzi power off desetak sekundi....kakavdanakneiskustvu wrote:hvala,necu ni otvarati,isao sam u poroidavnicu gdje sam kupio,preporuka je da odenesem momku koji mi je instalirao windows 10 da provjeri da nije sistem pao,ako nije to slace ga na servis,ne kontam to,pola sata nisam koristio laptop,sjednem,ne radi,nidje veze
Jel pao OS provjeriti i sam... Probaj uci u BIOS:
ili pokreni laptop sa usb/dvd medija.
neces nista ostetiti ili shebati garanciju
-
kakavdanakneiskustvu
#10 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
ako ti nije mrsko de ti to meni pojasni,sta znaci isklopi adpater,ne kontam gdje je ova tipka sa ovog videa,kod mene je nevidim
- CPT
#11 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
1.) izklopi iz napajanja/struje... i drzi off tipku 10 desetak sekundi, upali... trebao bi se upaliti normalnokakavdanakneiskustvu wrote:ako ti nije mrsko de ti to meni pojasni,sta znaci isklopi adpater,ne kontam gdje je ova tipka sa ovog videa,kod mene je nevidim
ako se ne upali 99.9% je laptopa i ne do OSa
2.) ako je ne mozes u BIOS onda je 100% do latopa i ne do OSa
U svakom slucaju kad ti padne nesto u vezi OSa vidis nesto na ekranu, kod W10 cak i QR kodu
-
kakavdanakneiskustvu
#12 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
CPT wrote:1.) izklopi iz napajanja/struje... i drzi off tipku 10 desetak sekundi, upali... trebao bi se upaliti normalnokakavdanakneiskustvu wrote:ako ti nije mrsko de ti to meni pojasni,sta znaci isklopi adpater,ne kontam gdje je ova tipka sa ovog videa,kod mene je nevidim
U svakom slucaju kad ti padne nesto u vezi OSa vidis nesto na ekranu, kod W10 cak i QR kodu
vidi,upaljen je,nisam ga koristio pola sata,sjednem i bude ona slika kad kliknem enter,sa satom i datumom u lijevom cosku,sad ima slike ali ne i datuma i vremena,kliknem enter,nista
- CPT
#13 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
To ti je do Windowsa... 'oce to kod "najfluidnijeg" OSa. Instaliraj W7 ili u najgorem slucaju 8.1kakavdanakneiskustvu wrote:CPT wrote:1.) izklopi iz napajanja/struje... i drzi off tipku 10 desetak sekundi, upali... trebao bi se upaliti normalnokakavdanakneiskustvu wrote:ako ti nije mrsko de ti to meni pojasni,sta znaci isklopi adpater,ne kontam gdje je ova tipka sa ovog videa,kod mene je nevidim
vidi,upaljen je,nisam ga koristio pola sata,sjednem i bude ona slika kad kliknem enter,sa satom i datumom u lijevom cosku,sad ima slike ali ne i datuma i vremena,kliknem enter,nista
-
kakavdanakneiskustvu
#14 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
mislis pao sistem?
- CPT
#15 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Kod W10 je to normalnokakavdanakneiskustvu wrote:mislis pao sistem?
-
kakavdanakneiskustvu
#16 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
kako skinuti bilo sta kad ne mogu nista pokrenuti,ne moigu doci do desktopa i onih ikonicaCPT wrote:Kod W10 je to normalnokakavdanakneiskustvu wrote:mislis pao sistem?skini W7 iso sa neta, instaliraj i kapak... Sat vremena i miran si. Sve ostalo ces doktorirati svaki put kad se nekome u MS digne ...
- CPT
#17 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
prijatelj, rodbina, cura, momak..... valjda ces naci negdje W7 dvdkakavdanakneiskustvu wrote:kako skinuti bilo sta kad ne mogu nista pokrenuti,ne moigu doci do desktopaCPT wrote:Kod W10 je to normalnokakavdanakneiskustvu wrote:mislis pao sistem?skini W7 iso sa neta, instaliraj i kapak... Sat vremena i miran si. Sve ostalo ces doktorirati svaki put kad se nekome u MS digne ...
ili plati nekome da ti to uradi
-
kakavdanakneiskustvu
#18 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
to da,hvala
-
kakavdanakneiskustvu
#19 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
sta mi savjetujes,pod garancijom je,da li da ga nekome dam da mi to popravi ili da ga salje ova firma na servis?
- CPT
#20 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Nema to veze sa garancijom cak i da imas originalne Win. Ako imas original pokreni recovery mode tj. vrati laptop u fabricko stanje. Ako ti bude to radio servis treba da ti naplate.kakavdanakneiskustvu wrote:sta mi savjetujes,pod garancijom je,da li da ga nekome dam da mi to popravi ili da ga salje ova firma na servis?
Za piratske Win si odgovoran sam
- Sanjarko
#21 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Ima komanda ali se nesjecam kako ide. Da ti plavi ekran izbaci. Shift i restart ide evo sad guglao. Pa tuda probaj recovery ili refresh.
-
kakavdanakneiskustvu
#22 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
ok,hvala
-
kakavdanakneiskustvu
#23 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Vizionar 1985 wrote:Ima komanda ali se nesjecam kako ide. Da ti plavi ekran izbaci. Shift i restart ide evo sad guglao. Pa tuda probaj recovery ili refresh.
sta da stisnem tacno?
- Sanjarko
#24 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Shift i restart valjda zajedno.kakavdanakneiskustvu wrote:Vizionar 1985 wrote:Ima komanda ali se nesjecam kako ide. Da ti plavi ekran izbaci. Shift i restart ide evo sad guglao. Pa tuda probaj recovery ili refresh.
sta da stisnem tacno?
-
kakavdanakneiskustvu
#25 Re: Pomoć oko kupovine laptopa
Vizionar 1985 wrote:Shift i restart valjda zajedno.kakavdanakneiskustvu wrote:Vizionar 1985 wrote:Ima komanda ali se nesjecam kako ide. Da ti plavi ekran izbaci. Shift i restart ide evo sad guglao. Pa tuda probaj recovery ili refresh.
sta da stisnem tacno?
evo radi,hvala ti puno