Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7026 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by izvrsni direktor »

Evolution_IV wrote: 22/12/2021 21:11 Ti si zagovornik virtual kokpita, mi pojedinci nismo i zdrao...menui je bespotreban, al nekad mora, npr. Lexus LFA kojem se toliko brzo vrti motor, da ne moze analogni mjerac da prati :D

to sto pojedine fabrike(nazovi inovativne) trpaju to i oglasavaju na sva zvona, a ljudi puse u to necu ulazit...
Niti sam zagovornik niti mi smeta sto ti/vi niste. Covjek napisao i ja pita da objasni zbog cega je virtualni kokpit sa svim svojim novostima i inovacijama nazadak u odnosu na tablu sa lampicama i kazaljkama?
S4mpion wrote: 19/12/2021 13:48 Touch fazoni i virtual cockpit su, po meni, korak nazad, u smjeru od automobila prema mobitelu.

Neke stvari nije trebalo mijenjat'.
artur morgan

#7027 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Klasicni kokpit ili Virtuelni kokpit je kao zena u spavacoj ili virtuelna zena na mobitelu :roll: neko ima dilemu :? :D

Virtuelni kokpit se u voznji vecinom ne gleda bitna stvar koja se zaboravlja jer u voznji oci su vecinu vremena usmjerene na cestu. Tako da to nije isto kao da gledas tv u kuci. Zbog toga on sustinski nije u tolikoj prednosti u odnosu na klasicni, za one koji misle da je bolja opcija. Tako da se on svodi u pravilu na jedan vizuelni dojam koji je nekom privlacan a nekome nije. Nekad su stariji govorili, ako gledas na kazaljku za obrtaje da vidis kad trebas saltati, slab si vozac a danas svi gledaju u te kokpite :-D

I sa aspekta sigurnosti, cackanje po njemu u voznji i cesto gledanje moze biti rizicno da ti odvuce paznju sa ceste

I da dodam umjetnost je napraviti klasicni kokpit i da ti je uvijek ljep....to tako nije kod ovog digitalnog kad ti dosadi jedan samo ga promjenis u drugi...
Last edited by artur morgan on 22/12/2021 21:50, edited 1 time in total.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#7028 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

https://mobile.de/26834K

e jbga sad :shock: :-)

@izvrsni direktor
ok nisi, al prvo i osnovno virtuelnih kokpita kod pojedinih, nepregledno!!! Trazi da se ualzi u 101 meni i za osnove neke...neka hvala, za hightech aute ok, za obicne preseravanje...
S4mpion

#7029 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by S4mpion »

izvrsni direktor wrote: 22/12/2021 21:01
S4mpion wrote: 22/12/2021 17:31

Vidi, to je isto kao da me pitaš po čemu je korak nazad to što me auto može voziti samo, korištenjem autopilota, bez mojih intervencija.
Pa nije isto, ne pitam za autonomnu voznju vec pitam za virtualni kokpit.
Ako kazes da je tehnoloski nazadak, valjda mozes objasnit zbog cega to smatras da je tako
Nisam rekao da je tehnološki nazadak.

Može se reći da je, u neku ruku, nazadak u funkcionalnosti, a naveo sam i zbog čega. Kvarom ekrana ostaješ bez stotinu nekakvih funkcija, od kojih su mnoge ključne, ne možeš vozit' tehnički ispravno auto, jer je neko odlučio napravit' jedinstvenu tačku otkaza.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7030 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by izvrsni direktor »

artur morgan wrote: 22/12/2021 21:47 Klasicni kokpit ili Virtuelni kokpit je kao zena u spavacoj ili virtuelna zena na mobitelu :roll: neko ima dilemu :? :D

I sa aspekta sigurnosti, cackanje po njemu u voznji i cesto gledanje moze biti rizicno da ti odvuce paznju sa ceste
Skreces pogled da bi gledao u navigaciju na mobitelu ili centralnoj konzoli, pa su tamo ndki odlucili na ti tu navigaciju prebace ispred tebe u virtualni kokpit pri tpme je ta navigacija ogromna kako bi lakse vidio da se ne bi morao koncentrisati puno. Sa aspekta sigurnosti je bolje ovo drugo.
Skreces pogled da gledas u radio, pa se neko sjetio da prebaci to isto ispred tebe na virtualni kokpit kako ne bi toliko skretao pogled. Sa aspekta sigurnosti i u ovom slucaju pobjednik je virtualni kokpit.
U principu sve sto se nalazi na centralnom grebenu mozes upravljati i kontrolisati preko virt.kokpita, te time ne skreces puno pogled sa puta jer je ispred tebe.
Treba li jos nabrajati silne opcije koje ti nudi virtualni kokpit u odnosu na analogni sa 2 kazaljke?

Kako to sve moze biti korak nazad u odnosu na kazaljke?
artur morgan

#7031 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

izvrsni direktor wrote: 23/12/2021 00:07
artur morgan wrote: 22/12/2021 21:47 Klasicni kokpit ili Virtuelni kokpit je kao zena u spavacoj ili virtuelna zena na mobitelu :roll: neko ima dilemu :? :D

Skreces pogled da bi gledao u navigaciju na mobitelu ili centralnoj konzoli, pa su tamo ndki odlucili na ti tu navigaciju prebace ispred tebe u virtualni kokpit pri tpme je ta navigacija ogromna kako bi lakse vidio da se ne bi morao koncentrisati puno. Sa aspekta sigurnosti je bolje ovo drugo.
Skreces pogled da gledas u radio, pa se neko sjetio da prebaci to isto ispred tebe na virtualni kokpit kako ne bi toliko skretao pogled. Sa aspekta sigurnosti i u ovom slucaju pobjednik je virtualni kokpit.
U principu sve sto se nalazi na centralnom grebenu mozes upravljati i kontrolisati preko virt.kokpita, te time ne skreces puno pogled sa puta jer je ispred tebe.
Treba li jos nabrajati silne opcije koje ti nudi virtualni kokpit u odnosu na analogni sa 2 kazaljke?

Kako to sve moze biti korak nazad u odnosu na kazaljke?
Sve to sto si nabrojao ima i moze da ima i analogna tabla sa 2 kazaljke. Ja to sve imam.

Vezano za veliku navigaciju moja iskustva su da nije uopce prakticno sto je velika. Sto vise podataka to vise vremena za gledanje a po gradu nema bas vremena za gledanje.Kako je na vecini autu rijeseno ne znam ali znam neka koja su dobro rijesila a neka i ne bas.

Ako si je koristio vani u vecim i nepoznatim gradovima znas da je najvaznije da te usmjeri pravovremeno u gradu gdje da skrenes ili se prestrojis. Usmjeravate glasovnim putem obavjestava da se pripremis i pokazuje strelicu ili znak, i prikazuje ti razdaljinu u metrima do poduzimanja odredjene radnje. To je najbitnije a ne velika karta.

To ne vidis na sirokoj navigaciji jer ne vidis trenutak kad trebas poduzeti neku radnju niti mozes imati osjecaj kad trebas skrenuti i sl. vec za to sluzi klasicna strelica, prikaz udaljenosti u metrima po gradu i kilometrima po autoputu i glasovna poruka. Mislim da te velike navigacije u virtual kokpitima imaju automatski zoom i da su to dobro rijesile.

Ne mozes ti i vozit po stranom gradu, gledat u auta pored sebe, ulice, pjesake i gledati u takvu ogromnu kartu i malu tackicu od auta i oznacenu rutu. Zato se karta max zumira. Nekad kad nije bilo navigacija suvozac je gledao karte i vozacu govorio kamo da ide. To ti isto dodje sa velikom navigacijom. Samo je zumiranje prakticno i korisno a za to ti ne treba televizor u autu.
foxlife

#7032 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by foxlife »

cekajte let to vi virtualni kokpit ispred vozaca mijesate sa mutimedijom koja stoji na sredini?
Laplace

#7033 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

S4mpion wrote: 22/12/2021 23:10
izvrsni direktor wrote: 22/12/2021 21:01
Pa nije isto, ne pitam za autonomnu voznju vec pitam za virtualni kokpit.
Ako kazes da je tehnoloski nazadak, valjda mozes objasnit zbog cega to smatras da je tako

Može se reći da je, u neku ruku, nazadak u funkcionalnosti, a naveo sam i zbog čega. Kvarom ekrana ostaješ bez stotinu nekakvih funkcija, od kojih su mnoge ključne, ne možeš vozit' tehnički ispravno auto, jer je neko odlučio napravit' jedinstvenu tačku otkaza.
A zbog čega bi se ekran morao pokvariti? Mobiteli i tableti stari preko deset godina uredno rade, jedino im može baterija oslabiti a ljudi ih mijenjaju obično da bi kupili jače i moćnije a ne zato što je display izvrnuo papke. Pišeš kao da je obvezno da će LCD crknuti a da su klasični instrumenti besmrtni.
ElRe

#7034 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ElRe »

Virtuelni kokpit se u voznji vecinom ne gleda bitna stvar koja se zaboravlja jer u voznji oci su vecinu vremena usmjerene na cestu. Tako da to nije isto kao da gledas tv u kuci. Zbog toga on sustinski nije u tolikoj prednosti u odnosu na klasicni, za one koji misle da je bolja opcija. Tako da se on svodi u pravilu na jedan vizuelni dojam koji je nekom privlacan a nekome nije. Nekad su stariji govorili, ako gledas na kazaljku za obrtaje da vidis kad trebas saltati, slab si vozac a danas svi gledaju u te kokpite :-D

I da dodam umjetnost je napraviti klasicni kokpit i da ti je uvijek ljep....to tako nije kod ovog digitalnog kad ti dosadi jedan samo ga promjenis u drugi...
Virtuelni kokpit je jeftiniji, lakše ga je napraviti i naravno lakše će se pokvatiti a zamjena skupo platiti. Win Win situacija za proizvođače.
Lijepo izgleda na instagramu (većini), mogu mu se mijenjati boje.

Btw, kao i sve u današnjem svijetu. Istreniranoj masi je lako prodati sve što neko zamisli da je moderno, marketing odradi svoje. Mase se lijepe za to, kao što se lijepe za Gretu 17o godišnje dijete (kada se pojavila u javnosti imala je 15 godina) koje neko predstavlja kao spasioca planete, ima svoje sljedbenike. Današnjim svijetom je u principu lako manipulisati i prodavati mu "nove tehnologije" za lješi, ugodniji i ekološki prihvatljiv život.
Ali to je neka druga tema :)
Rockefeller

#7035 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Rockefeller »

Logicno da mi je ljepsi digitalni kokpit i ja sam sada istrenirana masa, :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7036 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

Image
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#7037 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

ma ima toga..

Image
NediM17

#7038 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by NediM17 »

Kad su tristaći i pezejci imali onu ćizu umjesto kazaljki brzinomjera. :D
Last edited by NediM17 on 23/12/2021 10:07, edited 1 time in total.
artur morgan

#7039 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Živimo u digitalnom dobu pa mane digitalne ere gubimo iz vida jer zaboravljamo kako je nekad bilo. Npr. slika na TV-u. Kad imas led TV recimo neke najnovije tehnologije tipa qled i sl. misliš da je to vrh slika. Šipak. :-D Pogledaj crnu boju na tom televizuru npr. kad prikaza noći u nekom filmu pa pogledaj crnu boju kad ti je ugašen Tv, pa ćeš vidjeti šta je vještačka crna boja. Upravo zbog toga postoji jedna alternativa koja je oled tehnologija koja se primjenjuje i u autoindustriji kod farova.
foxlife

#7040 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by foxlife »

ElRe wrote: 23/12/2021 08:50

Virtuelni kokpit je jeftiniji, lakše ga je napraviti i naravno lakše će se pokvatiti a zamjena skupo platiti. Win Win situacija za proizvođače.
Lijepo izgleda na instagramu (većini), mogu mu se mijenjati boje.

Btw, kao i sve u današnjem svijetu. Istreniranoj masi je lako prodati sve što neko zamisli da je moderno, marketing odradi svoje. Mase se lijepe za to, kao što se lijepe za Gretu 17o godišnje dijete (kada se pojavila u javnosti imala je 15 godina) koje neko predstavlja kao spasioca planete, ima svoje sljedbenike. Današnjim svijetom je u principu lako manipulisati i prodavati mu "nove tehnologije" za lješi, ugodniji i ekološki prihvatljiv život.
Ali to je neka druga tema :)
nista onda ajmo se vratiti na ford t jbg to je jedino auto koje nije moderno i marketinski gurano jel
nema kokpita pa nema se ni sta pokvariti kao sto i ne izgleda nikako je ne postoji
soha96

#7041 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by soha96 »

Penzioneri i kriza srednjih godina u borbi protiv bilo cega novog i modernog vol. 364729 :lol: :mrgreen:
TomANDJerry

#7042 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by TomANDJerry »

Mislim da je problem više u tome da kultura automibilizma izumire, i dolaskom elek.vozila ce totalno i nestati.

Auta ce biti kao fen, ili el.sporet ili televizor ... sjedneš i pritisneš šta želiš (gdje ideš) i ono te samo odveze .... nema više mjenjača, kvačila, paljenja guma, zvuka motora ... cijela ta kultura nestaje (prirodno, kao što su nestali i vitezovi na konjima i zamjenjeni tenkovima), tako da svi ti elektricni displeyi, pomagaci itd ---- ljudima se gade jer to nije neka evolucija auta kao nečega što voliš, nego zamjena i pretvaranje auta u obicni električni predmet.

99% ljudi nema problem sa tim jer im auto svakako služi da odu od tačke A do tačke B, ali naravno da ljudima koji vole auta se gade sve ove električne stvari
ElRe

#7043 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ElRe »

U tome je poenta.
citroen xm

#7044 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

Naravno i neću ih prihvatiti sve dok ne budem morao. Naravno, neke tehnologije, veliki broj njih sa zadovoljstvom prihvatam jer imaju smisla. Ali neke druge budalaštine neću.

Problem je što ako ne dijeliš stav sa širokim narodnim masama, odmah si zavidna i zastarjela budala. I to je uvijek bilo. Ljude spaljivali na lomači zbog ispravnih stavova koje masa tada nije željela da prihvati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7045 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by _BataZiv_0809 »

Niti sve prihvatam niti odbijam a priori.

Ne bih vozio auto bez klime, ABS-a, elektricnih podizaca, centralne brave, air bagova, ali bih bez problema bez hiljadu nekih drugih fazona.
artur morgan

#7046 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

"Auti koje vozimo puno govore o nama " stara dobra izreka....ima i ona " ravne ceste su za brze automobile, a zavoji su za brze vozače " :-D
S4mpion

#7047 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by S4mpion »

Laplace wrote: 23/12/2021 08:14
S4mpion wrote: 22/12/2021 23:10

A zbog čega bi se ekran morao pokvariti? Mobiteli i tableti stari preko deset godina uredno rade, jedino im može baterija oslabiti a ljudi ih mijenjaju obično da bi kupili jače i moćnije a ne zato što je display izvrnuo papke. Pišeš kao da je obvezno da će LCD crknuti a da su klasični instrumenti besmrtni.
Daću ti primjer, mnogima se pokvario display board kompjutera, ali uredno voze auto, imaju pokazivač brzine, goriva, temperature i uredne lampice.

To je razlika kod auta koje nema takvu jedinstvenu tačku otkaza.

Što se tiče mobitela starih 10 godina, teško da ijedan uopšte radi, a ne da radi uredno. :mrgreen:
S4mpion

#7048 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by S4mpion »

soha96 wrote: 23/12/2021 10:43 Penzioneri i kriza srednjih godina u borbi protiv bilo cega novog i modernog vol. 364729 :lol: :mrgreen:
Neće se svako obradovati opciji da auto vozi samo sebe, dok vozač sjedi na zadnjem sjedištu, neki od nas ipak vole sjediti za volanom, a vi bujrum, autonomija se pravi za vas. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7049 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

kurblate li penđere i dalje? :lol:

klimu ja ne bih palio po cijenu života :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7050 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

Sve će to bit na glasovne komande...otvori pendžer do pola,..zatvori do pola . :mrgreen: raspuši ovim na zadnjem sjedištu... :mrgreen:
Post Reply