Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mlad i Nevin wrote: ↑15/09/2021 22:12
Realno za 7-8 milja ne mozes dobit savršeno auto, ovaj Megan i nije los, malo moras ulozit ali kilometara nema puno. Budes li dalje birao tesko ces naci nesto da iole valja
Tacno filozofija nepotrebna, uzimas auto od covjeka ne od svercera, otjeraj to u Gumu nek pregledaju, pazari, otjeraj majstoru nek ga ispopravlja i vozi, ne bih imao zivaca da se toliko ibretim oko jednog polovnog auta
Najbolje i jeste da ga odveze u Gumu i nek mu ga detaljno pregledaju. Moj je dvije godine mlađi, ali kod mene je berlina Dynamique, 1,6 benzin, koji ima 5 KS više od tog i dolazi sa 6 brzina, a taj ima 5. Ja sam sa svojim prešao 170 hiljada km i nisam imao nikakvih problema. Prosječna potrošnja mi je od 7,1 do 7,8 litara, zavisno od gužve u saobraćaju i da, kod mene je uglavnom otvorena vožnja. Vrlo malo je klasične gradske vožnje. Glede cijene, ne znam da li vrijedi toliko. Ja sam u procesu zamjene auta, tj. kupovine novog i imam mušteriju za svoj auto. I kad vidim vrijednost svog auta, koji je 2 godine mlađi od tog i koji ima daleko više opreme i nije generation, već berlina, možda taj ne vrijedi taj novac. Uglavnom nek dobro provjeri i razmisli prije kupovine.
Oprema i ne igra veliku ulogu kod polovnjaka ove klase, tvoj je mlađi ali ima vise km, nema plina ako se ne varam, oba su kupljena nova u BiH, dakle istorija je poznata. Tvoj je hajmo rec za nijansu skuplji samo zbog godista i eto nek bude to sto ima puno opreme.
Njegov plus je sto je nedavno ubacen nov plin , i naravno ima jako malo km na leđima
Obavezno odvesti na dijagnostiku u Gumu.
Lampica airbaga moze biti od banalnog oksidiranog kontakta pa do ispucanog airbaga.
Check engine, vjerovatno, od lose podesene plinske mape. Ko ti kaze da to tako treba posalji ga u pm i potrazi drugi servis, npr. Darkom, traziti Darka licno.
Taj motor ima hidraulicne podizace ventila i odlican je za plin.
Ima jedan takav u familiji, doduse sa Zavolijem, radi k'o doxa.
Napisao ljetne nokian zimske hankook, na slikama uniroyal gume. Ako mu je sve ovako, malo bi ga detaljnije pregledao. Inače taj turski megane je skula obična. Imao sam priliku da uporedim turčina i francuza. Hajde, oprema je manje više bitna. Međutim velika je razlika u kvalitetu izrade. Turčin ima jedno 40% lošiju zvučnu izolaciju.
I plin na 1.6 benzincu? pa koliko može goriva uzeti taj auto na benzin normalne vožnje? 9-10 litara grada. Ne znam gdje je tu računica sa 10k km godišnje.
Turski Megane Generation je ispod lima Megane 2. Francuski Megane 3 je nešto bolji.
A vidi, jedino sto ga vadi je lijepa godina, malo km i relativno nov plin....ja licno i ne gledam ovakva auta, ja radije vozim stariji i kvalitetniji passat za iste pare ali svako zna za sebe najbolje.
Planiram promijeniti auto, budžet je do nekih 18000 KM, ne bih išao preko tog iznosa. Bio sam se odlučio za Peugeot 308, ali neki dan se vozio u Citroenu 5 i auto me oduševio.
Znam da nisu u istoj kategoriji i da bi me Citroen na godišnjem nivou koštao više zbog osiguranja/guma/potrošnje, ali to mi nije neki bauk. Prelazim do 15k km godišnje, od čega je 90% otvorene vožnje. Gledajući cijene, za isti iznos bi se mogao kupiti dosta mlađi Peugeot, ali mislim da bi i više izgubio na cijeni za 5-6 godina, koliko obično vozim isti auto.
Šta bi vi odabrali, uzimajući u obzir da je P308 sasvim ok što se tiče dimenzija, nije mi nužno potreban veći auto.
Pezo 308 da izgubi vise od citroena 5? Ne znam bas brate.
Inace jaran mk neki dan prica kaze vozio se u nekoj mercedes klasi limuzina i poslije sjeo u c5. Ubio citroen nogama benzu
Ma C5 je avion naspram 308....malo su veci troskovi ali mislim da njegova udobnost to opravdava. Istina je takođe kad bude vrijeme prodaje, prije ces se rijesit 308. Na tebi je da odlucis.
tako to wrote: ↑16/09/2021 15:32
Planiram promijeniti auto, budžet je do nekih 18000 KM, ne bih išao preko tog iznosa. Bio sam se odlučio za Peugeot 308, ali neki dan se vozio u Citroenu 5 i auto me oduševio.
Znam da nisu u istoj kategoriji i da bi me Citroen na godišnjem nivou koštao više zbog osiguranja/guma/potrošnje, ali to mi nije neki bauk. Prelazim do 15k km godišnje, od čega je 90% otvorene vožnje. Gledajući cijene, za isti iznos bi se mogao kupiti dosta mlađi Peugeot, ali mislim da bi i više izgubio na cijeni za 5-6 godina, koliko obično vozim isti auto.
Šta bi vi odabrali, uzimajući u obzir da je P308 sasvim ok što se tiče dimenzija, nije mi nužno potreban veći auto.
Što se tiče cijene, izgubit će i C5 na vrijednosti, jer to nisu kod nas vozila koja drže cijenu zbog velike zaluđenosti za Njemcima.
Pored ovih ostalih trošaka što si nabrojao, ja bih još dodao da je u C5 zračni ovjes, koji zna biti skupa popravka pa imaj i to na umu. Također za motorizaciju u C5 po meni jedino 2.0 hdi za uzeti u obzir (dizele samo i razmatram, jer su oni uglavnon zastupljeni kod ovih modela kod nas), dok kod 308ice i 1.6 hdi odrađuje solidan posao. Ja sam lično vozio taj 1.6 sa 120ks i auto fino ide. Oba motora su generalno dobri i pouzdani u svakom slučaju, s tim što kod 1.6 treba pregledati u kakvom su stanju podloške dizni.
Eh sad, ja bih lično uzeo 308 jer je dosta dizajnom svježije auto, a i meni lično puno ljepše, kako interijer, tako i eksterijer.
C5 bi bio 2.0 hdi, svakako. Što se estetike tiče, meni jako lijepo izgleda, pogotovo zguza. Unutra je ok, onaj volan je malo čudan, ali navikao bih se. Preudoban auto, plovi po cesti. A za 308-cu znam sve, detaljno sam se raspitao i istražio, plus vozim prethodni model koji se skroz ok pokazao u ovih 6 godina.
Sačekaću još malo, da me prođe ova trenutna zaljubljenost u Citroena, pa ću hladne glave odlučiti.
Vama hvala na odgovorima.
NediM17 wrote: ↑16/09/2021 09:48
Lampica airbaga moze biti od banalnog oksidiranog kontakta pa do ispucanog airbaga.
Check engine, vjerovatno, od lose podesene plinske mape. Ko ti kaze da to tako treba posalji ga u pm i potrazi drugi servis, npr. Darkom, traziti Darka licno.
Ne vrijedi zezanja za te pare. Da je tako jednostavno pogasiti lampice pogasio bi ih ovaj što ga prodaje. Sredio bi krajnicu i kuglu...to su neke super jednostavne stvari. Friško ugrađen plin a auto se prodaje u prevodu znači da je ugradnja katastrofalna. Pogledaj mu račun, urađen veliki servis, na računu vodena pumpa i mikroremen. Ostalo bilo dobro bezbeli. Čovjek stavio pet slika guma, a piše pogrešno. Dajte ba ljudi.
Nego, ovi što nisu nikad pošteno auto imali u životu brane ovakve...kad im kažeš da ima ovakvih auta sa ispravnim svim zazorima i bez upaljenih lampica ne vjeruju. Sve je takvima trulja jer su i njihova auta trulje.
Mlad i Nevin wrote: ↑16/09/2021 15:45
Ma C5 je avion naspram 308....malo su veci troskovi ali mislim da njegova udobnost to opravdava. Istina je takođe kad bude vrijeme prodaje, prije ces se rijesit 308. Na tebi je da odlucis.
NediM17 wrote: ↑16/09/2021 09:48
Ne vrijedi zezanja za te pare. Da je tako jednostavno pogasiti lampice pogasio bi ih ovaj što ga prodaje. Sredio bi krajnicu i kuglu...to su neke super jednostavne stvari. Friško ugrađen plin a auto se prodaje u prevodu znači da je ugradnja katastrofalna. Pogledaj mu račun, urađen veliki servis, na računu vodena pumpa i mikroremen. Ostalo bilo dobro bezbeli. Čovjek stavio pet slika guma, a piše pogrešno. Dajte ba ljudi.
Nego, ovi što nisu nikad pošteno auto imali u životu brane ovakve...kad im kažeš da ima ovakvih auta sa ispravnim svim zazorima i bez upaljenih lampica ne vjeruju. Sve je takvima trulja jer su i njihova auta trulje.
Plin ugradjen kod jarana, bivseg radnika atikera, da ga ne imenujemo, ali zesceg vezalja.... Je li tako?!
Primijetio sam u oglasima da je volan kao "tapaziran" ili obložen kožom.
Original volan je...
Mislim da je original bez tapacirunga ali....
Ako ima slika originala ili info DANKE
Audi stranica volan je bez tzv. nahovanja
sta u tvom slengu znaci nahovanje?
znam sta znaci izraz i gdje se koristi, ali nema nikakve veze sa autima, tapaciranjem itd
ne podjebavam, fakat me interesuje
Kad volan smotaš udesno sa zvučnika se čuje "desno", kad smotaš ulijevo čuje se "lijevo", kad pritisneš sredinu volana sa zvučnika se čuje glas "bii-biiiiii",...
sta u tvom slengu znaci nahovanje?
znam sta znaci izraz i gdje se koristi, ali nema nikakve veze sa autima, tapaciranjem itd
ne podjebavam, fakat me interesuje
Kad volan smotaš udesno sa zvučnika se čuje "desno", kad smotaš ulijevo čuje se "lijevo", kad pritisneš sredinu volana sa zvučnika se čuje glas "bii-biiiiii",...
Pa svaki kožni volan je presvučen slično, logično da se vidi štep. Ali se u većini slučajeva može lako razlikovati fabrički presvučen volan od naknadno presvučenog.
C5/308 C5 je lađa, posebno ako u glavi prihvatiš da je u startu malo stariji za iste pare, da nije toliki šminker i da ćeš ga teže prodati. 308 je šminker unutra i to je to. Oba auta dobra, ali neuporediva. Ovo što lik kaže da je zračni ovjes pa da je skup. Da bi pričao o cijenama, prvo trebaš znati da nije zračni ovjes kao kod nekih drugih već hidro-pneumatski gdje je osnova tečnost, a ne zrak. Svako danas stručnjak...
Onome Meganu ne bih obarao cijenu, samo bih ga zaobišao. Ja ne znam u šta vi gledate, ali auto je i iz daleka solidno razdrndan. Možda se nekome baca 7-8000 KM, poštujem, ali ja isto tako poštujem i svoj trud da zaradim taj novac te ga ne bacam. A tih Megana već za 9000 ima odličnih. Razlika jeste 1500, ali vrijedi.