Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
foxlife wrote: ↑02/04/2021 14:11
pa koje god auto kupi ici ce u brda ako zivi na sedreniku vratniku itd
koliko treba auto da trosi da bi ga kupila 3 litra?
svaki moze popiti 10l po gradu ako divljas
a kako ti vozis po gradu? trecom 100?
Pa 1.4 HDI u 206+ ce siguro dosta manje trositi od benzina uz ta brda, a po ravnici pogotovo.
Nisam nigdje napisao da divljam. Vozim 65-79 (3. ili 4. kako kad) u zavisnosti od situacije na putu, gužve, itd.
Dozer wrote: ↑02/04/2021 14:11
Tako ti i hoce popiti 10+, ako vozis petom 55
Btw, da zivi kod releja na Trebevicu, samo je pola voznje uzbrdo. Pola je uvijek i nizbrdo
Ne, nece trositi vise od onoga sto navedoh. Logicno, ako vozi normalno, salta, ne naganja se po cesti, itd.. Ako radi sve ovo, onda ce joj i dizel trositi toliko.
Za to joj treba kakav iskusniji vozač da je uputi, a to za nizbrdo jeste, al opet će je onda izaći da sipa 200KM mjesečno ako prelazi hiljadicu mjesečno.
Vjeruj mi, na isto to dodje u tim autima, bez obzira na vrstu goriva. Sa svakim ovim ce s rezervoarom preci cca. 450-500 km po gradu, testirano. S dizelom ce mozda, ali samo mozda, preci 50-60km vise.
Jedina usteda tu je mozda plin, ali to je cijela peripetija. Zensko je to ba... Ako nije kakva muskobanjasta i da je auta zanimaju, onda kao i 99% zena-vozaca nema blage veze ni o cemu vezano za auto, pa je tu najbolje ici na varijantu koja ce joj potencijalno praviti sto manje problema. A tu je benzin zakon.
TLOP wrote: ↑01/04/2021 19:51
Zbog cega su pezoi ovako skupi, cak i ovi 2001.-2004., npr 307 i 206?
Cijena im izgleda godinama ista
Auto kad padne na vrijednost od 3-4 milje jako sporo dalje pada, i otkud to da su skupi, 307 prvih serija imas solidnih po 3500 KM, to nije skupo. Ima i drloga ispod 3 milje, doduse 90% tih auta nebitno jel pezo ili golf ili focus su teski drlozi. Pa eto jebeni golf 4 je prije 5 godina bio 5-7 hiljada a sad je 3-5. Znaci stari auti malo gube na cijeni ali ima dosta vise popravaka i ulaganja. Da mi nismo tolika sirotinja ta generacija auta bi vec bila po otpadima ali tako je kako je, bosnji je jeftinije krpiti auto od 20 godina nego kupiti neki od 5 god. Zato nam i jest cetvorka stara 20 god i danas do 5 milja maraka.
Pa naravno da će biti jeftinije krpiti vozilo staro 20 godina nego kupiti ono staro 5 godina? Pa neće valjda obrnuto biti?
Bolje živjeti 100 godina u bogatstvu nego 7 dana u bijedi
foxlife wrote: ↑02/04/2021 14:11
pa koje god auto kupi ici ce u brda ako zivi na sedreniku vratniku itd
koliko treba auto da trosi da bi ga kupila 3 litra?
svaki moze popiti 10l po gradu ako divljas
a kako ti vozis po gradu? trecom 100?
Pa 1.4 HDI u 206+ ce siguro dosta manje trositi od benzina uz ta brda, a po ravnici pogotovo.
Nisam nigdje napisao da divljam. Vozim 65-79 (3. ili 4. kako kad) u zavisnosti od situacije na putu, gužve, itd.
Dozer wrote: ↑02/04/2021 14:11
Tako ti i hoce popiti 10+, ako vozis petom 55
Btw, da zivi kod releja na Trebevicu, samo je pola voznje uzbrdo. Pola je uvijek i nizbrdo
Ne, nece trositi vise od onoga sto navedoh. Logicno, ako vozi normalno, salta, ne naganja se po cesti, itd.. Ako radi sve ovo, onda ce joj i dizel trositi toliko.
Za to joj treba kakav iskusniji vozač da je uputi, a to za nizbrdo jeste, al opet će je onda izaći da sipa 200KM mjesečno ako prelazi hiljadicu mjesečno.
a cijena odrzavanja tog hdi-a u odnosu na benzinca je kolika?
A to jestee, samo da se što manje kvari. Ne znam, iskreno nisam imao iskustva sa njihovim benzincima. Znam da su se 1.1 i 1.2 u Fiesti od par poznanika raspali. Nisam posjedovao nikad benzince te male kubikaže da bih na dalje staze mogao reći nešto. A u široj porodici su imali baš 206+ sa 1.4HDI, nikad problem niti jedan nije bio za 2 godine, jednom prestao vući kako treba, cura ga ugušila. Autoput, gas, propuhan i vozi dalje.
Meni je 4.2 trošio 14L otvorene a tek po gradu, ne smijem ni reći... Tako da poslije toga mi sve "malo troši"... Al svakom početniku je cilj, je l, da za 10 maraka vozi 7 dana zato i jebu auta.
ma znam,po meni je punto nizi rang od 2,fieste,pola i slicnog,recimo da bi ga stavio u kos sa ibizom...to ne znaci da mislim da je los,cak stavise dobri auti
Ko hoce jeftino odrzavanje neka zaobidje dizele, vrlo jednostavno... Nema veze jel TDI, HDI, JTD, jel presao 50 ili 500 hiljada, nebitno svakog muce iste boljke (dizne, pumpa, turbina, ako je veca snaga plivajuci zamajac) uzrokovane losim gorivom i nasim putevima, guzvama i sl., Znaci ko nije spreman da u bilo kojem datom momentu izleti 500 maraka za popravak auta taj treba da gleda atmosferske benzince i da uopste ne razmislja o razlici u potrosnji i cijeni goriva koja donosi minorrnu ustedu u odnosu na gore spomenutih minimalnih 500 maraka u bilo kojem momentu.
Upravo to i govorim, i zato covjeku predlozih ona vozila.
A onaj Aveo je super. El. volan, odlicno ide, malo ima prostora i za putnike i u gepeku, motor ne zahtijeva nista, nema velikog servisa (lanac, i mijenja se samo vodena pumpa, tek kad rikne), nije velik, a ima i malo guzice ako curu ko stigne na semaforu.
Ja bih prije uzeo njega nego bilo kojeg krateza ala 207, Fabia, Clio i sl..
Vjerovatno se i cijena jos moze i spustiti.
Grade Punto je pravo simpatičan i povoljan auto, 1.4 benzin je nepoderiv, 1.3 mjet takodje odličan minimalan potrosac, malo skuplja investicija zamjene lanca i plivajuceg, ali ni to se ne radi svaki dan.
U protekloj, 2020. godini, ukupan broj pretraga za ključnu riječ “Golf” iznosio je nevjerovatnih 4.343.475 (što čini 3,3% ukupnih jedinstvenih pretraga na OLX.ba). Kada je u pitanju najtraženiji Golf u 2020. godini to je – Golf 5.
Trenutno, u kategoriji vozila (automobili), moguće je pronaći 9300 Golfova, a od toga 1,244 oglasa za Golf 5, 1,194 za Golf 6 i 755 za Golf 7*
Opet da se zahvalim na svim preporukama.
Od ponudjenih zanimljivi su mi 3 auta.
Nisam bas razmatrao benzince jer to sto vi kazete da nema razlike u potrosnji meni nije bas tako.
Njen 1.4 benzin doduse automatic je gutao 11 do 12 po gradu.
Moj 1.5 dci ima zakucan prosjek 3.9 ma board kompjuteru.
Prosjek je meni 5 litara po gradu, 3 po otvorenoj cesti.