Pomoc oko kredita

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
trokut

#1 Pomoc oko kredita

Post by trokut »

Imam jedan komplikovan problem. Radio sam neko vrijeme preko studentske sluzbe i sad trebao sam otvoriti racun u banci i da dobijem platu. Tu je nastao problem jer mi je otac dizao neke kredite koje je koristio u firmi. Neki krediti nisu isplaćeni
i naravno banke traze nacin da to naplate. Ja sam se odrekao nasljedstva u korist majke, i sad moje pitanje je da li banka
u kojoj nema kredita moze da meni skine sa racuna novac zbog kredita u drugim bankama i da li ako bih otvorio tekuci racun
u nekoj od banki u kojima ima kredit da li bi mi oni mogli skinuti novac sa racuna?
aida.s

#2 Re: Pomoc oko kredita

Post by aida.s »

Ja tebe ovdje ništa nisam skontala, jesu li krediti dizani na tvoje ime ili na očevo??? Ako je na tvoje ime i ako otvoriš račun u banci u kojoj imaš kredit mislim da banka ima pravo da blokira sredstva i da se naplati a ako otvoriš račun u drugoj banci gdje nemaš zaduženja onda ti račun mogu blokirati tek nakon sudske presude. Bar je tako u praksi
anonimus19

#3 Re: Pomoc oko kredita

Post by anonimus19 »

Dobro pitanje je postavila aida.s? Na cije ime je kredit?
Durgo pitanje je da li je iko zirant za prijasnje kredite i ko?
Ukoliko tvoj otac nije placao kredite, a imao kolateral u vidu ziranta, onda za njega zirant placa. U slucaju da je kolateral hipoteka, onda se vrsi zapljena hipoteke.
Ti s tim svakako nemas veze, osim da si imao stalni radni odnos i da si bio zirant svom ocu.
trokut

#4 Re: Pomoc oko kredita

Post by trokut »

Kredit je bio na ocu i on ga je redovno placao dok je bio ziv. Sada taj kredit ne znam da li iko placa (postoje ziranti ali ne zele da placaju pa valjda su podnijeli tuzbu, bar tako kazu ali nama nije jos nista stiglo) jer ga ja nit mogu nit hocu da placam. Kao sto sam rekao bila je sudska rasprava i ja sam se odrekao nasljedstva i svega u korist majke.
Sto se tice ovog posla to je nesto kratkorocno, radio sam preko studentske tako da racun bih koristio samo za 1-2 uplate.

Hvala na odgovorima
anonimus19

#5 Re: Pomoc oko kredita

Post by anonimus19 »

trokut wrote:Kredit je bio na ocu i on ga je redovno placao dok je bio ziv. Sada taj kredit ne znam da li iko placa (postoje ziranti ali ne zele da placaju pa valjda su podnijeli tuzbu, bar tako kazu ali nama nije jos nista stiglo) jer ga ja nit mogu nit hocu da placam. Kao sto sam rekao bila je sudska rasprava i ja sam se odrekao nasljedstva i svega u korist majke.
Sto se tice ovog posla to je nesto kratkorocno, radio sam preko studentske tako da racun bih koristio samo za 1-2 uplate.

Hvala na odgovorima
Neko banci mora vratiti dug. Ziranti su vjerovatno vec poceli otplacivati, ali kako je tvoj otac umro, zao mi je zbog toga, onda se taj dug prenosi na njih. Ako oni podnesu tuzbu i skinu sa sebe taj dug, onda cete ga vi, morati vratiti banci, htjeli to ili ne.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Pomoc oko kredita

Post by Pera Trta »

anonimus19 wrote:
trokut wrote:Kredit je bio na ocu i on ga je redovno placao dok je bio ziv. Sada taj kredit ne znam da li iko placa (postoje ziranti ali ne zele da placaju pa valjda su podnijeli tuzbu, bar tako kazu ali nama nije jos nista stiglo) jer ga ja nit mogu nit hocu da placam. Kao sto sam rekao bila je sudska rasprava i ja sam se odrekao nasljedstva i svega u korist majke.

Hvala na odgovorima
Neko banci mora vratiti dug. Ziranti su vjerovatno vec poceli otplacivati, ali kako je tvoj otac umro, zao mi je zbog toga, onda se taj dug prenosi na njih. Ako oni podnesu tuzbu i skinu sa sebe taj dug, onda cete ga vi, morati vratiti banci, htjeli to ili ne.
Zbog čega će žiranti dizati tužbu? Zato što je čovjek umro? :?
Bože sačuvaj, kakav smo narod :sad:
gradskadjeca

#7 Re: Pomoc oko kredita

Post by gradskadjeca »

Ja mislim da samo zirant to moze otplatiti. Ali da sam ja nekome zirant i da znam ( ali samo da znam ) da njegova porodica moze bolje od mene nastaviti vracati taj kredit. Kad kazem bolje, mislim da je situiranija od mene, onda bih i ja pokrenuo tuzbu jer taj kredit sigurno nije potrosen na mene, te ne vidim moralnu obavezu da ga vracam.

A sto se tice pitanja iz ove teme, rekao bih, iako nisam pravnik pa nisam siguran, da to ziranti ipak moraju otplatiti kako sam gore i naveo.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#8 Re: Pomoc oko kredita

Post by Pera Trta »

gradskadjeca wrote:Ja mislim da samo zirant to moze otplatiti. Ali da sam ja nekome zirant i da znam ( ali samo da znam ) da njegova porodica moze bolje od mene nastaviti vracati taj kredit. Kad kazem bolje, mislim da je situiranija od mene, onda bih i ja pokrenuo tuzbu jer taj kredit sigurno nije potrosen na mene, te ne vidim moralnu obavezu da ga vracam.

A sto se tice pitanja iz ove teme, rekao bih, iako nisam pravnik pa nisam siguran, da to ziranti ipak moraju otplatiti kako sam gore i naveo.
To nije moralna, već zakonska obaveza, na koju se žirant svojim potpisom obaveže.
vjesticanametli

#9 Re: Pomoc oko kredita

Post by vjesticanametli »

u ovom slucaju dug ide na zirante a proces tuzbe traje jaaaaaaaaaaako dugo ...............ako tvoje ime nije u papirima i u vezi sa zirantima slobodno otvori racun.............
sinus

#10 Re: Pomoc oko kredita

Post by sinus »

trokut wrote:jer ga ja nit mogu nit hocu da placam.
Hvala na odgovorima
Prvo da kažem da mi je žao zbog tvog gubitka....

E sad ovo zeleno je ok, jer ne možeš, trenutno nisi u mogućnosti da platiš kredit/e koje je tvoj otac podigao sebi,tebi,tvojoj majci...

E zbog ovog crvenog iskreno ti želim, da ti nikada ni jedna banka ne iskaže dobrodošlicu u svoje poslovnice...

Jer nije problem što ti trenutno ne možeš da to vratiš pa to moraju žiranti, ali postaviti se tako da te Boli Qrac što neko mora da vraća pare koje je tvoj otac uzeo je krajnje bezobrazno...Umjesto da kažeš da ćeš ti to/da imaš namjeru kompenzirati žirantima kada budeš mogao, ti kažeš da tebe zaboli kita što oni vraćaju...
zelenashica

#11 Re: Pomoc oko kredita

Post by zelenashica »

sinus wrote:
Hvala na odgovorima

E sad ovo zeleno je ok, jer ne možeš, trenutno nisi u mogućnosti da platiš kredit/e koje je tvoj otac podigao sebi,tebi,tvojoj majci...

E zbog ovog crvenog iskreno ti želim, da ti nikada ni jedna banka ne iskaže dobrodošlicu u svoje poslovnice...

Jer nije problem što ti trenutno ne možeš da to vratiš pa to moraju žiranti, ali postaviti se tako da te Boli Qrac što neko mora da vraća pare koje je tvoj otac uzeo je krajnje bezobrazno...Umjesto da kažeš da ćeš ti to/da imaš namjeru kompenzirati žirantima kada budeš mogao, ti kažeš da tebe zaboli kita što oni vraćaju...
ok je da neko iz porodice mora vratiti dug,....ali zar nije logično da onaj ko je naslijedio dobra čovjeka koji je umro treba vraćati i njegove dugove,mislim momak se odreko nasljedstva u korist majke i sad je l treba još da vraća i kredit :roll: halo ba,valjda majka ili onaj ko je već prihvatio nasljedstvo treba da vraća dugove....sasvim je logično ako je zaduženi imao imovinu da se iz te imovine namire dugovanja,a ne da ih namiruje sin koji nije od očeva imanja prihvatio ništa............ :sad:
sinus

#12 Re: Pomoc oko kredita

Post by sinus »

zelenashica wrote:
sinus wrote:
Hvala na odgovorima

ok je da neko iz porodice mora vratiti dug,....ali zar nije logično da onaj ko je naslijedio dobra čovjeka koji je umro treba vraćati i njegove dugove,mislim momak se odreko nasljedstva u korist majke i sad je l treba još da vraća i kredit :roll: halo ba,valjda majka ili onaj ko je već prihvatio nasljedstvo treba da vraća dugove....sasvim je logično ako je zaduženi imao imovinu da se iz te imovine namire dugovanja,a ne da ih namiruje sin koji nije od očeva imanja prihvatio ništa............ :sad:
Halo ba :-) kako ovo uličarski zvuči, ali nebitno je to

Sad se pravimo malo ludi i naivni jel da...

Nisam prihvatio sada očevu imovinu jer je majka živa pa će sve njoj 1/1, ali kad majka umre prihvatiću se majčine imovine...davno ispričana priča.

Ako kaže da neće prihvatiti majčinu imovinu (nakon njene smrti) koje se on sada "odrekao" ja ću se javno izvinuti na ovome što sam napisao.
hadzinicasa

#13 Re: Pomoc oko kredita

Post by hadzinicasa »

sinus wrote:
Hvala na odgovorima

Ja se slazem. Tvoja moralna duznost je da vratis te kredite. Bez obzira na imovinu koje si se odrekao. Tvoja majka nece to ponijeti sa sobom u grob. Bez obzira na sta je tvoj otac potrosio kredit, to ti je otac. Rodio te, odgojio (pretpostavljam) i jako je nefer, da pored tebe zivog i zdravog i kako vidim radno sposobnog - kredite vracaju ljudi koji su tvom ocu ucinili uslugu tako sto su mu bili ziranti!? Da se otkida pa makat i marka od njihove djece, jer ti "nit' hoces" da vracas oceve kredite. Sramota!

Sve i da je hopoteticki te kredite prokockao..... Sramota je da to pored tebe placa neko treci. Ja u porodici imam slican slucaj. Mi placamo kredit nakon smrti clana porodice. nikada niko nije doveo u pitanje niti jednom rjecju to. Iako je ta osoba kredit potrosila na sebe. Sve do marke.

Pored zakona postoje moralne i ljudske vrijednosti, koje su opceprihvacene. Tvoje izbjegavanje placanja kredita tvoga pok. oca ne spada u tu kategoriju iako si zakonski oslobodjen duga.
zelenashica

#14 Re: Pomoc oko kredita

Post by zelenashica »

sinus wrote:
zelenashica wrote:
sinus wrote:

Halo ba :-) kako ovo uličarski zvuči, ali nebitno je to

Sad se pravimo malo ludi i naivni jel da...

Nisam prihvatio sada očevu imovinu jer je majka živa pa će sve njoj 1/1, ali kad majka umre prihvatiću se majčine imovine...davno ispričana priča.

Ako kaže da neće prihvatiti majčinu imovinu (nakon njene smrti) koje se on sada "odrekao" ja ću se javno izvinuti na ovome što sam napisao.
ne znam stvarno ko ovdje zvuči uvrjedljivo.....al hajde de,...nije pojašnjen način niti razlog odricanja imovine,samim tim "neću i ne mogu da vraćam "je samo dao do znanja da postoje moguće "prepirke"izmedju nasljedstva,jer da je sve kako treba ne bi se bježalo od dugova oca čije će imanje nakon majke pripasti opet sinu,..... :roll: ..... :roll: ali iskreno nije bitno.....ja nigdje ne nađoh da se pominje prihvatanje imovine poslije,prema tome ne vidim ništa loše što zaključih na osnovu zapetljano postavljene teme u startu da je riječ o nekom nesporazumu u porodici...............

odo ba nemam baš vrijeme za natezanje,a pogotovo ne na osnovu kakvom si počeo :run:....i hvala, znam da sam luda,...al eto jedna potvrda više ne škodi :oops:
patrius

#15 Re: Pomoc oko kredita

Post by patrius »

Ccc,ovdje sve vrvi od kojekakvih moralnih prodika i tradicionalnih predanja.Sve nesto "sbbkbb".
Zasto bi iko i za kog ista plac'o :? Drvlje i kamenje na co'jeka;valjda on najbolje zna je l' mu babo zasluzio il' nije...Mozda i jeste,al' ako on sam nije insan,sta's,jbg.Frajer pit'o za sasvim konkretnu stvar,a ono odma' oplelo "od Kulina bana",vaki si-naki si :run:
sinus

#16 Re: Pomoc oko kredita

Post by sinus »

zelenashica wrote:ne znam stvarno ko ovdje zvuči uvrjedljivo.....al hajde de,...nije pojašnjen način niti razlog odricanja imovine,samim tim "neću i ne mogu da vraćam "je samo dao do znanja da postoje moguće "prepirke"izmedju nasljedstva,jer da je sve kako treba ne bi se bježalo od dugova oca čije će imanje nakon majke pripasti opet sinu,..... :roll: ..... :roll: ali iskreno nije bitno.....ja nigdje ne nađoh da se pominje prihvatanje imovine poslije,prema tome ne vidim ništa loše što zaključih na osnovu zapetljano postavljene teme u startu da je riječ o nekom nesporazumu u porodici...............

odo ba nemam baš vrijeme za natezanje,a pogotovo ne na osnovu kakvom si počeo :run:....i hvala, znam da sam luda,...al eto jedna potvrda više ne škodi :oops:
Ne bih da osporavam tvoje zaključke, a još manje da se kako kažeš natežem. U pravu si.
anonimus19

#17 Re: Pomoc oko kredita

Post by anonimus19 »

Pera Trta wrote:
anonimus19 wrote:

Hvala na odgovorima
Zbog čega će žiranti dizati tužbu? Zato što je čovjek umro? :?
Bože sačuvaj, kakav smo narod :sad:
Pusti se ti merhametluka. Da ti moras placati neciji kredit, pitao bih te. Nemam ni ja oca, al koga interesuje. Ja zirantima ne bi mogao pogledati u oci, a ne reci da ne zelim placati kredit koji je moj otac digao u banci te koristio u firmi.
trokut

#18 Re: Pomoc oko kredita

Post by trokut »

Nije ovo mjesto da ja sad pricam o problemima koje imam ali da me boli qrac za kredite i zirante , ne boli da imam pare vracao bih ja.
Drugo ovdje ima jos dosta faktora o kojima ne zelim da pricam ali koji mi daju za pravo da kazem da ne zelim da otplacujem ove kredite.
Hvala svima koji su odg na moje pitanje.
Post Reply