Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PRO165

#1 Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Post by PRO165 »

Pozdrav,

Molim malo detaljniju pomoć oko načina knjiženja ugostiteljskih usluga u restoranu koji je doo preduzeće.
Fokus je na prijemui i rasknjiženju materijala odnosno proizvodnji

Do sada sam vidio više metoda knjiženja a nisam siguran koji je zakonski ispravan.

Evo primejr kako su radili do sada:

Materijal zadužuju na 1010.
Razduženje materijala 1010-5011.

Na kraju je stanje ispravno. Materijalni lager se slaže 1010 kontom. Prihod, kupac, dobavljač, PDV to je sve isto OK.

KOd prodaje robe koja nije u procesu proizvodnje (recimo koka kola) zadužujue se i razdužuje 1320 (kao da je veleprodaja).

Može li ovo uopšte ovako što se tiće zakona?

Mora li se raditi prava prizvodnja. Može li neko na primjeru objasniti ono preko učinaka (596 i 595). I posebno zna li neko neku šemu preko 9-ke (van bilansno).

Unaprijed hvala!
Ricken

#2 Re: Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Post by Ricken »

Meni nije jasno šta se proizvodi tu u tvom primjeru?

Što se tiče kole ne bi trebalo tako, nego bi trebalo ukalkulisati RUC i pdv, tako nalaže zakon o trgovini, mada nema efekta na finansijske izvještaje. Drugim riječima zaduženje knjižiš:

1) obračun nabavke, ulazni porez/ dobavljač
2) Roba (po prodajnoj vrijednosti)/ ruc, pdv, obračun nabavke

Prodaja:
Kupac/prihod,pdv

ruc,pdv,trošak prodaje/roba
Ovo je što se tiče prodaje robe u maloprodaji.

Kažeš da je riječ o restoranu, pa pretpostavljam da se radi i o utrošku materijala za pripremu obroka. To nije proizvodnja, jer se obrok odmah utroši.
Nema prepreka da se nabavka materijala knjiži:

Materijal, ulazni porez/dobavljač

A po utrošku

Trošak materijala/ Materijal
Kupac/prihod, pdv

Mislim da proizvodnje nemaš, makar ne po ovom što si opisao. Proizvodnja se pojavljuje kad imaš zalihe koje proizvodiš i prenosiš ih kao proizvodnju u toku ili gotove proizvode u naredni obračunski period.
PRO165

#3 Re: Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Post by PRO165 »

Ricken wrote:Meni nije jasno šta se proizvodi tu u tvom primjeru?

Što se tiče kole ne bi trebalo tako, nego bi trebalo ukalkulisati RUC i pdv, tako nalaže zakon o trgovini, mada nema efekta na finansijske izvještaje. Drugim riječima zaduženje knjižiš:

Prodaja:
Kupac/prihod,pdv

Kažeš da je riječ o restoranu, pa pretpostavljam da se radi i o utrošku materijala za pripremu obroka. To nije proizvodnja, jer se obrok odmah utroši.

A po utrošku

Kupac/prihod, pdv

Mislim da proizvodnje nemaš, makar ne po ovom što si opisao. Proizvodnja se pojavljuje kad imaš zalihe koje proizvodiš i prenosiš ih kao proizvodnju u toku ili gotove proizvode u naredni obračunski period.
Ovo za kolu je jasno. Knjižiš kao i svako drugo skladište koje se vodi po prodajnim cijenama.

Obroci - hrana, kako ti prelažeš tako sam i ja podesio ali mi dvoje iskusnih knjigovođa kažu "mora preko proizvodnje".
Iste sam argumente naveo kao i ti, nije prozvodnja klasična sa zalihama gotovih proizvoda nego se odmah pravi utrošak.
Zna li neko kako inspekcija gleda na ovo?
Ricken

#4 Re: Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Post by Ricken »

PRO165 wrote:

Prodaja:
Kupac/prihod,pdv

A po utrošku

Kupac/prihod, pdv

Ovo za kolu je jasno. Knjižiš kao i svako drugo skladište koje se vodi po prodajnim cijenama.

Obroci - hrana, kako ti prelažeš tako sam i ja podesio ali mi dvoje iskusnih knjigovođa kažu "mora preko proizvodnje".
Iste sam argumente naveo kao i ti, nije prozvodnja klasična sa zalihama gotovih proizvoda nego se odmah pravi utrošak.

Kako utiče ovo na inspekciju i njen rad da potvrdi porez? Nemožeš imati gotovih obroka koje ćeš prenijeti u narednu godinu kao gotove proizvode (pa eventualno tako uvečati poreznu osnovicu), niti to smije biti biti značajna cifra za poreznjake. Gdje piše u Zakonu o računovodstvu i reviziji da je ovo što si opisao proizvodnja? Izuzev što imaš nepotrebnih knjiženja šta dobijaš vozanjem preko proizvodnih konta. Suštinski besmisleno, a zakon s tim nema veze.

Provjereno, moja iskustva sa nekim hotelima, i restoranima pri tim hotelima, govore da svi rade tako kao što si i ti postavio vezano za obroke i niko im nije pravio probleme. Ostaje suštinsko pitanje, kad neko kaže da nešto mora, a u skladu sa čim mora? Gdje piše da mora, čisto da znamo?

Za ovo o čemu pričamo relevantan je MRS 2, i u MRS 2 nevidim da praviš neku grešku, jer je osnovni akrualni princip ispoštovan. Eventualno ako i imaš gotove obroke koji se mogu iskoristiti u narednom obračunskom periodu to možeš vrednovati naknadno po izvršenom popisu na način da umanjiš pripadajuće troškove materijala i priznaš gotove proizvode. Ali čisto sumnjam da je to moguće u restoranu, jer i obrok koji ostane, pitanje je koliko je upotrebljiv, a u skladu sa MRS 2, gubitci u proizvodnji, što bi ovo svakako bilo, bi teretili rashode perioda odmah.
PRO165

#5 Re: Pomoć oko knjiženja: Ugostiteljstvo za doo

Post by PRO165 »

Ricken wrote:
PRO165 wrote:

Prodaja:
Kupac/prihod,pdv

A po utrošku

Kupac/prihod, pdv

Kako utiče ovo na inspekciju i njen rad da potvrdi porez? Nemožeš imati gotovih obroka koje ćeš prenijeti u narednu godinu kao gotove proizvode (pa eventualno tako uvečati poreznu osnovicu), niti to smije biti biti značajna cifra za poreznjake. Gdje piše u Zakonu o računovodstvu i reviziji da je ovo što si opisao proizvodnja? Izuzev što imaš nepotrebnih knjiženja šta dobijaš vozanjem preko proizvodnih konta. Suštinski besmisleno, a zakon s tim nema veze.

Provjereno, moja iskustva sa nekim hotelima, i restoranima pri tim hotelima, govore da svi rade tako kao što si i ti postavio vezano za obroke i niko im nije pravio probleme. Ostaje suštinsko pitanje, kad neko kaže da nešto mora, a u skladu sa čim mora? Gdje piše da mora, čisto da znamo?

Za ovo o čemu pričamo relevantan je MRS 2, i u MRS 2 nevidim da praviš neku grešku, jer je osnovni akrualni princip ispoštovan. Eventualno ako i imaš gotove obroke koji se mogu iskoristiti u narednom obračunskom periodu to možeš vrednovati naknadno po izvršenom popisu na način da umanjiš pripadajuće troškove materijala i priznaš gotove proizvode. Ali čisto sumnjam da je to moguće u restoranu, jer i obrok koji ostane, pitanje je koliko je upotrebljiv, a u skladu sa MRS 2, gubitci u proizvodnji, što bi ovo svakako bilo, bi teretili rashode perioda odmah.
E baš ti hvala :)
Poenta je ako svi vode preko proizvodnje onda mora i "mali Mujo". Drago mi je da ima i logičnijih primjera sa uporištem u praksi pa se onda mogu dalje svađati ako do toga već dođe.
Post Reply