Pomoc - neplacena kazna!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
odiol

#1 Pomoc - neplacena kazna!

Post by odiol »

Prije nekoliko dana sam informisan da imam neplacenu kaznu (radar na Pofalicima - prekoracenje 20-30 km/h, cl. 237/1/3 ZOBS), koja datira iz 2009. godine. No, za nju ne bih saznao da nisam u postupku registrovanja auta, i da iz policije nije stigla obavijest o tome. Dodatno, terete me i da moram platiti kaznu od 20 KM zato sto nisam na vrijeme platio ovu kaznu.

Medjutim, za tu kaznu prvi put cujem sada, obzirom da mi nikada nije stigla na kucnu adresu, a evo, proslo je vise od 2 godine od prekrsaja. Zvao sam PU i MUP KS, ali oni prebacuju jedni na druge, i niko ne zna tdati konacan odgovor. Zna li neko sta je ciniti u ovakvoj situaciji - u PU kazu da je rok za prinudnu naplatu 2 godine, a da apsolutna zastara nastaje nakon 5 godina. Rado bih platio kaznu od 50 KM, ali necu da im placam 20 KM za prekoracenje roka za placanje, obzirom da uopste nisam ni znao da sam pocinio prekrsaj.
alcho

#2 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by alcho »

odiol wrote:Prije nekoliko dana sam informisan da imam neplacenu kaznu (radar na Pofalicima - prekoracenje 20-30 km/h, cl. 237/1/3 ZOBS), koja datira iz 2009. godine. No, za nju ne bih saznao da nisam u postupku registrovanja auta, i da iz policije nije stigla obavijest o tome. Dodatno, terete me i da moram platiti kaznu od 20 KM zato sto nisam na vrijeme platio ovu kaznu.

Medjutim, za tu kaznu prvi put cujem sada, obzirom da mi nikada nije stigla na kucnu adresu, a evo, proslo je vise od 2 godine od prekrsaja. Zvao sam PU i MUP KS, ali oni prebacuju jedni na druge, i niko ne zna tdati konacan odgovor. Zna li neko sta je ciniti u ovakvoj situaciji - u PU kazu da je rok za prinudnu naplatu 2 godine, a da apsolutna zastara nastaje nakon 5 godina. Rado bih platio kaznu od 50 KM, ali necu da im placam 20 KM za prekoracenje roka za placanje, obzirom da uopste nisam ni znao da sam pocinio prekrsaj.
Odes fino u MUP i to raspravis. Sta ocekujes da ti ljudi na forumu kazu???
odiol

#3 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by odiol »

Pa ocekujem da ljudi podijele svoje iskustvo, ako im se desilo nesto slicno, kako bi drugima ustedili vrijeme, zivce, uzaludan trud, itd. Ne vjerujem da je to nerazumno,.
Ateista

#4 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by Ateista »

Tesko da tu ista mozes protiv njih, ja sam imao dvije situacije u kojima nije bilo do mene i nisam nista mogao.

Jednom mi nije stigao poziv sa suda za saobracajni prekrsaj za koji sam sam trazio sudsko odlucivanje, i primim samo rjesenje da sam kriv jer se nisam odazvao. Pisao zalbu, trazio dokaz da su mi urucili, ali nista nisam uspio, svadjao se sa sudinicom i opet nista, oni ako kazu da su dostavili ne treba im nikakav dokaz za to, ne moram ni potpisati da sam primio.

Za isti taj prekrsaj je dosla policija da mi oduzme vozacku i rekli mi kad da dodjem po nju (nakon 30 dana), ja dodjem kad zena u CIPS-u kaze da je stigla cetiri dana kasnije (a ja imam potvrdu kad su je oduzeli) i ona mi moze dati tek kad prodje 30 dana "lezanja" u CIPS-u. I za to sam se raspravljao sa nekim tamo sefom u MUP-u, ali dzaba, na kraju sam morao cekati jos ta 4 dana.

Sretno, ali tesko da ces ista uspjeti, isto kao slucaj kod mene, ako oni imaju neku potvrdu da je dostavljena kazna, cak i ako ti to nisi potpisao, dovoljno im je.
kockica_kockica

#5 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by kockica_kockica »

odiol wrote:Prije nekoliko dana sam informisan da imam neplacenu kaznu (radar na Pofalicima - prekoracenje 20-30 km/h, cl. 237/1/3 ZOBS), koja datira iz 2009. godine. No, za nju ne bih saznao da nisam u postupku registrovanja auta, i da iz policije nije stigla obavijest o tome. Dodatno, terete me i da moram platiti kaznu od 20 KM zato sto nisam na vrijeme platio ovu kaznu.

Da uruce prekrsajnu morali su ti poslati čage kako bi moj otac znao reci...
Kako to tebi nije stiglo trazi da ti daju potpisanu dostavnicu o primitku kazne...
Ako ti nisu dostavili ne mogu ti traziti naplatu za prekoracenje...

Imas tu puno zackoljica kad je dostavljenja u pitanju... to ti pravnici najbolje znaju objasniti...
Otidji u PU kojoj pripada nadleznost tog radara, mislim da je PU Novo Sarajevo.
Trazi da ti nadju tu kaznu koju su tebi poslali (onu obavijest o prekrsaju), i dostavnicu da si primio (njihova je duznost da ti to daju). Sve trazi pismenim putem ako ti ne budu dali nakon usmenog zahtjeva.....
sadmire

#6 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by sadmire »

Član 35. Zkona o prekrsajima FBiH
Uručenje prekršajnog naloga
(1) Prekršajni nalog sastoji se od originala i najmanje dvije kopije. Original zadržava ovlašteni organ u svojoj evidenciji. Dvije kopije uručuju se okrivljenom.
(2) Prekršajni nalog može se uručiti okrivljenom na bilo koji od sljedećih načina:
osobnim uručenjem,
uručenjem putem pošte ili
pričvršćivanjem, ili ostavljanjem prekršajnog naloga na sigurnom i vidljivom mjestu na motornom vozilu, ako je prekršaj koji je počinjen vezan za nepropisno parkiranje motornog vozila.
(3) Kada je prekršajni nalog uručen osobno, datum uručenja je datum kada ga je okrivljeni primio. Kada je prekršajni nalog uručen putem pošte smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana nakon što ga je ovlašteni organ predao na poštu. Kada je prekršajni nalog ostavljen na motornom vozilu datum uručenja je datum kada je ostavljen na motornom vozilu.

Ova ti odredba bas i ne ide na ruku. Nadlezni organ se predajom na postu rijesio brige, zavede u sistem datum dospijeca 13 dana nakon sto je predao nalog na postu i nakon toga ti sistem zaracuna 20 KM dodatne takse. Mozes se ti ganjati sa njima, eventualno pisati apelaciju Ustavnom sudu da su ti prekrsena ljudska prava, oni se cak i ne mogu prinudno namiriti, ali kakva ti korist kad ne mozes registrovati vozilo!?
Sreca pa je samo 20 KM dodatne, da su uveli nesto drugo, moglo se jos vise nakupiti!?
Ateista

#7 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by Ateista »

kockica_kockica wrote:

Da uruce prekrsajnu morali su ti poslati čage kako bi moj otac znao reci...
Kako to tebi nije stiglo trazi da ti daju potpisanu dostavnicu o primitku kazne...
Ako ti nisu dostavili ne mogu ti traziti naplatu za prekoracenje...

Imas tu puno zackoljica kad je dostavljenja u pitanju... to ti pravnici najbolje znaju objasniti...
Otidji u PU kojoj pripada nadleznost tog radara, mislim da je PU Novo Sarajevo.
Trazi da ti nadju tu kaznu koju su tebi poslali (onu obavijest o prekrsaju), i dostavnicu da si primio (njihova je duznost da ti to daju). Sve trazi pismenim putem ako ti ne budu dali nakon usmenog zahtjeva.....
Dzaba i ako dostavnica nije potpisana, ako je postar napisao da je dostavio to se racuna kao dostavljeno, imao sam isti slucaj. Nadam se da ce uspjeti, ali tesko.
kockica_kockica

#8 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by kockica_kockica »

Mislim da moraju imati negdje zavedeno kad je dostavljeno na postu - knjige poste i tako to u policijskoj upravi... ja mislim na pisani trag o tome da su oni to njemu zaista poslali, pa kako god... knjiga poste, dostavnica.... ako je postar potpisao dostavnicu, mora biti ta dostavnica negdje...

Meni je cudno kako je on prosle godine registrovao auto, ako ima kaznu iz 2009. hmmmm.... :? Moj komsija nije mogao dok nije platio tu neku kaznu, tako da je i prosle godine bio isti rezim za registrovanje, da se ne moze izvrsiti ako ima neplacenih kazni
odiol

#9 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by odiol »

sadmire wrote:Član 35. Zkona o prekrsajima FBiH

(3) Kada je prekršajni nalog uručen osobno, datum uručenja je datum kada ga je okrivljeni primio. Kada je prekršajni nalog uručen putem pošte smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana nakon što ga je ovlašteni organ predao na poštu. Kada je prekršajni nalog ostavljen na motornom vozilu datum uručenja je datum kada je ostavljen na motornom vozilu.

Ova ti odredba bas i ne ide na ruku. Nadlezni organ se predajom na postu rijesio brige, zavede u sistem datum dospijeca 13 dana nakon sto je predao nalog na postu i nakon toga ti sistem zaracuna 20 KM dodatne takse. Mozes se ti ganjati sa njima, eventualno pisati apelaciju Ustavnom sudu da su ti prekrsena ljudska prava, oni se cak i ne mogu prinudno namiriti, ali kakva ti korist kad ne mozes registrovati vozilo!?
Sreca pa je samo 20 KM dodatne, da su uveli nesto drugo, moglo se jos vise nakupiti!?
Mislim da si upravu, citao sam Zakon o prekrsajima, ali nisam vidio ovu odredbu. U biti, ako su poslali postom, oni su se pokrili, nebitno da li je doslo ili nije. Izgleda da cu ipak morati platiti i kaznu zbog prekoracenja roka, ali da imam vremena, pokusao bih istjerati ovu stvar do kraja, ukljucujuci i cinjenicu da sam prosle godine normalno registrovao auto, iako bi bilo logicno da se i tada pojavio ovaj problem. Uglavnom, hvala svima na komentarima i savjetima.
goran16v

#10 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by goran16v »

CL 35 Zakona o Prekrsajima se odnosi na urucenje Prekrsajnog naloga, ali mislim da je kamera u pitanju da prvo salju postom obavjest o evidentiranom prekrsaju na kojoj navode lokaciju, brzinu i reg br. vozila i na kojoj je navedeno da, ako vlasnik nije vozio da dostavi podatke osobe koja je upravljala vozilom. Ukoliko je vlasnik vozio ne mora nista slati. Poslije toga tek salju Prekrajni nalog. Kod mene je 2 x bila takva procedura, jednom bas na Pofalicima 52 km/h (BTW to ogranicenje od 40 je davno ukinuto) i jednom Kiseljak 70 km/h. Ne bih se zakleo 100% da se ovaj clan primjenjuje na sva pismena iz prekrsajnog pstupka ili samo na nalog.
*zena21

#11 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by *zena21 »

ja ne kontam kako si 2010 godine uspio registrovati auto ako je kazna iz 2009 :?

kad je uopste uvedeno ovo da se ne moze reg vozilo ako imas neplacenu kaznu?? koliko znam, nije uvijek bilo tako :?

ili jeste :D
Ateista

#12 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by Ateista »

Mozda je kaznu dobio nakon registracije, a iste godine. :D
*zena21

#13 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by *zena21 »

Ateista wrote:Mozda je kaznu dobio nakon registracije, a iste godine. :D

a znajuci nas sistem.. vrlo je moguce :lol: :lol: :lol:
odiol

#14 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by odiol »

*zena21 wrote:ja ne kontam kako si 2010 godine uspio registrovati auto ako je kazna iz 2009 :?

kad je uopste uvedeno ovo da se ne moze reg vozilo ako imas neplacenu kaznu?? koliko znam, nije uvijek bilo tako :?

ili jeste :D
Ne znam, ni meni nije jasno kako sam prosle godine registrovao auto. Ocigledno da im je tek nakon toga kazna dosla u sistem.

Nemogucnost registrovanja auta u slucaju da postoje neplacene kazne je regulisana zakonom.
lavic

#15 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by lavic »

Ja sam platio kaznu za radar, kad sam otisao za pola godine da registrujem auto, rekli mi plati kaznu, a ja glupan bacio uplatnicu, morao ponovo platiti, kraj price.
tvile

#16 Re: Pomoc - neplacena kazna!

Post by tvile »

Molim vas za pomoć nekog od pravnika.

Zanima me da li postoji zakonski rok u kojom bi trebala biti dostavljena kazna. Naime stigla nam je kazna za parkiranje tačno nakon 1 godinu i 1 dan to jest za 23.06.2012. stigla kazna 26.06.2013. a na pečatu pošte stoji datum slanja 24.06.2013.
Prekršajni nalog sastavljen 20.06.2013. Da li je moguće da su ga sastavili tek nakog godinu dana?
Unaprijed se zahvaljujem za informaciju.
Post Reply