P.S. Za plaćanje ćemo se dogovoriti
Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
- sagosen
#1 Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Pozdrav svima, potreban mi je neko ko zaista zna matematiku, i zna prenijeti znanje na učenika, da mi objasni par stvari
Riječ je o matematici prvog razreda gimnazije.
-
almir_tz
#2 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Ništa ala ovo ne pomaže?:IkaIJ wrote:Pozdrav svima, potreban mi je neko ko zaista zna matematiku, i zna prenijeti znanje na učenika, da mi objasni par stvariRiječ je o matematici prvog razreda gimnazije.
https://www.youtube.com/channel/UCMTNwJ ... myMLOqIuqA
Guglaj malo, možda će ti i internet biti dovoljan.
Koja oblast matematike ti šteka?
- sagosen
#3 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Ništa, gledao ga dosta puta, i njega i još par ljudi, ali ne ide...
Algebarski razlomci i nejednačine.
-
almir_tz
#4 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Ustvari, ovo:
http://www.youtube.com/user/ToniMilunCOM/videos
Pa šta te tu ima zezati?
Jesi li generalno loš u matematici?
http://www.youtube.com/user/ToniMilunCOM/videos
Pa šta te tu ima zezati?
Jesi li generalno loš u matematici?
-
almir_tz
#5 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Evo:IkaIJ wrote:Ništa, gledao ga dosta puta, i njega i još par ljudi, ali ne ide...
http://www.matematika-bih.com/index.php ... i-razlomci
- sagosen
#6 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Pokušao sam to na netu sve, primjere i to, ali ne ide to. Potreban mi je neko s kojim mogu razgovarati o tome, šta mi ne ide, šta mi konkretno nije jasno. Naravno, matematičar sam očajan, mislim da nema goreg u školi, ali isto tako mislim da bi uz malo vježbe mogao sve to fino shvatiti.
-
almir_tz
#7 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
E, zato sam i pitao. Moraš krenuti onda od osnova. Matematika je skup velikog broja pravila i rad, ništa drugo, tako da ne postoji druga opcija, ovo dvoje kad savladaš nego da ćeš sve fino shvatiti. Raspitaj se kod kolega u školi. Možda još neko ide na instrukcije i kaže ti da je instruktor dobar i lagano.IkaIJ wrote:Pokušao sam to na netu sve, primjere i to, ali ne ide to. Potreban mi je neko s kojim mogu razgovarati o tome, šta mi ne ide, šta mi konkretno nije jasno. Naravno, matematičar sam očajan, mislim da nema goreg u školi, ali isto tako mislim da bi uz malo vježbe mogao sve to fino shvatiti.
Iz ovog linka:
http://www.matematika-bih.com/index.php ... -razlomci
sam se prisjetio sve ti se svede na one kvadrate razlike, kub razlike itd.
Ono a^2 - b^2 = (a-b)*(a+b), na primjer. Jedno 5, 6 pravila i udri.
Last edited by almir_tz on 03/06/2016 15:33, edited 1 time in total.
- sagosen
#8 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Već znam osnove ovih razlomaka, čak ja to i uradim nekako, znam pravila, ali jednostavno često ne bude tačno. Kako god, ako ima neko zainteresovan neka se javi.
-
almir_tz
#9 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Sve super, možda i se neko i javi, ali po meni, bolje pitaj prijatelje, poznanike, ako su išli kod nekoga da ti preporuče i već sutra lagano na instrukcije. Još jednom, sretno!IkaIJ wrote:Već znam osnove ovih razlomaka, čak ja to i uradim nekako, znam pravila, ali jednostavno često ne bude tačno. Kako god, ako ima neko zainteresovan neka se javi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
znoj me oblije kad se sjetim matematike algebre i zbirki

- duspi
#11 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
koliko ti je hitno, tj do kad moraš ovo naučiti / uraditi? rado ću ti pomoći, ako nije odmah za ponedjeljak, pošto sam zauzet preko vikenda
ako ti to odgovara, javi se u pp, pa ćemo onda o ostalim detaljima
EDIT: mogu ti odmah poslati ovih prvih nekoliko primjera rješenih, da vidiš princip, ako ti se da sam patiti i pokušavati dalje
EDIT: mogu ti odmah poslati ovih prvih nekoliko primjera rješenih, da vidiš princip, ako ti se da sam patiti i pokušavati dalje
- sagosen
#12 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Vjeruj mi da ima razloga zbog kojeg sam se ovdje obratio, a ne otišao kod profesorice koja daje časove. Najlakše mi je otići kod nje i platiti joj 10km, objasni mi to što mi nije jasno, ali, uvijek ima alialmir_tz wrote:Sve super, možda i se neko i javi, ali po meni, bolje pitaj prijatelje, poznanike, ako su išli kod nekoga da ti preporuče i već sutra lagano na instrukcije. Još jednom, sretno!IkaIJ wrote:Već znam osnove ovih razlomaka, čak ja to i uradim nekako, znam pravila, ali jednostavno često ne bude tačno. Kako god, ako ima neko zainteresovan neka se javi.
Pa trebalo bi mi što prije, kontao sam da preko vikenda to vježbam za ponedeljak pa da se javim i riješim se toga.
-
almir_tz
#13 Re: Pomoć: Matematika, prvi razred gimnazije
Algebarski razlomci, sad se prisjetih, prosti k'o pasulj.duspi wrote:koliko ti je hitno, tj do kad moraš ovo naučiti / uraditi? rado ću ti pomoći, ako nije odmah za ponedjeljak, pošto sam zauzet preko vikenda
1.) Naučiš one kvadrate razlike, razliku kvadrata.
2.) U startu kažeš da ti imenilac (ovo ispod razlomačke crte) ne smije biti 0
3.) kreneš u rastavljanje i kraćenje.
i to je to.

Na ovom primjeru konkretno, ovo ispod crte ti en smije biti nula jer se s nulom ne može dijeliti:
Dakle a+a^2 mora biti različito od nule. a+a^2 = (kad izvučeš zajedničko) a*(1+a). Dakle
Sad imaš a i 1+a. Koji moraju biti različiti od nule, tj. nijedno od ovo
dvoje ne smije biti nula jer koji god broj množili s nulom, dobijemo nulu, je li tako? Logično, iz toga, a ne smije biti nula i 1+a mora biti različito od nule.
Zato a ne smije biti -1, jer kad uvrstimo namjesto a -1 dobijemo 1+(-1) što je jednako nuli. Dobro, možda ovo stave kao preduslov zadatka, jer, ponavljam, ne smije se dijeliti s nulom, ali eto da skontaš zašto je to tako.
To je ovo:

Kad je to razrješeno. Iznad i ispod crte izvlačiš zajedničke djeljitelje ili kako se to već zove.
U ovom konkretnom zadatku i ispod i iznad je to a:

Iznad crte ti mimo a ostane u zagradi razlika kvadrata a^2 -1 koji je jednak (a-1)(a+1).
Skratiš iznad i ispod crte a i (a+1) i ostaje ti a -1 uz ogradu da a ne smije biti:
.Eto.
Sad ovo isto primijeni na drugi zadatak, recimo ovaj kod kojeg imaš
razliku kvadrata:

Možda se pitaš koja je razlika između kuba razlike i razlike kubova?
Odnosno razlike kvadrata -> kvadrata razlike?
1 na treću je kub jedinice, a kako je jedan na bilo šta pa na tri isto jedan, uvijek se u ovim zadacima vrti jedinica.
logično a^3.
E sad, kub razlike je (1-a)^3 (na treću). zato što je 1-a razlika nekih eemenata, bilo kojih (između njih je znak minus). pa je ona zajedno na što ukazuje zagrada -> ()
kub razlike. Alles klar?
Opet, razlika kubova je 1-a^3 jer je 1 = 1*1*1 prvi kub, a a^3 je drugi kub, pa je to razlika kubova.
Isto je s kvadratom razlike, odnosno razlikom kadrata. Ovo kad ljud skontaju sve ide k'o flak.
Pitaj slobodno ako je šta nejasno.