Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
macconja

#1 Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by macconja »

Pozdrav svima.. Jutros kad sam krenuo da perem auto primjetio sam mnogo sitnih pukotina sto po limu sto po plastici. Ne znam sta bi to moglo biti. Koliko sam uspio prebrojati, oko 7 manjih pukotina velicine 4-5 mm..
Radi se o Opel Corsi 2010 godiste. Evo stavio sam sliku gdje se to fino moze vidjeti.. E sad me zanima da li mogu upotrijebiti garanciju na lim, koja vazi na 12 godina...
Hvala svima
Image

Image
drug profi

#2 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by drug profi »

Ova su ti ostecenja nastala od agresivnog otapala. Negdje si naletio na nesto sto je poprskalo boju i ostalo neko vrijeme na njoj dok nije izgrizlo zastitni lak i farbu.
Meni se slicno desilo od kapljice UK ulja koje nisam odmah obrisao, nego je tako ostala.
Ne vjerujem da ce ti garancija ovo pokriti, ali probaj, nista te ne kosta.
U suprotnom, vidi u kasindolskoj onog lakirera sto radi ovo "flekanje" jako dobro.
macconja

#3 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by macconja »

Da li je moguce da su ove pukotine nastale od smole? posto sam primjecivao da je bila poneka mrlja od smole ali nisam mogao skinuti :-?
drug profi

#4 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by drug profi »

Bravo. Upravo ti je to. U smoli imas terpentina koji razjeda lak.
testovi3

#5 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by testovi3 »

mislim da smola nije mogla ovo naravit jedino mozda nacin ili sredstvo kojim si pokuso skinut smolu
macconja

#6 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by macconja »

Ma nisam nikakva sredstva za ciscenje ni koristio. Operem ga samo krpom i vodom i ponekad na praonici voskom i saperem vodom..
citroen xm

#7 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by citroen xm »

Malo mi čudno da je ovo smola napravila. Moja preporuka je da odeš do servisa i pokušaš srediti da ti garancija pokrije. Ako ništa, onda idi kod dobrog majstora ili u ovlaštenom servisu odradi.
drug profi

#8 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by drug profi »

Smola 100%, ako si je vidio na laku. Iz smole cetinara se dobijaju uljana otapala i ovo ti je tacno to.
macconja

#9 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by macconja »

pa je li ne mogu primjenti garanciju ako je zaista smola u pitanju?
eeddiinn

#10 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by eeddiinn »

Ukoliko je oštećen samo lak nemožeš iskoristiti garanciju na lim. To bi ulazilo u garanciju za lak koja je kraća. Provjeri kolika ti je garancija na lak, ne bi trebala biti ispod 3 godine. Budi uporan, jer će se oni vjerovatno vadit na neadekvatno održavanje, odnosno da nisi smolu odklonio na vrijeme.
daxon

#11 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by daxon »

Ovako nešto, a ne mora biti, moguće je i od ptičjeg izmeta, ukoliko bi se isti dovoljno dugo zadržao na vozilu, jer ptičij izmet, između ostalog, u sebi sadrži i neke jake kiseline.
drug profi

#12 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by drug profi »

Od pticijeg izmeta strada samo zastitni lak, kao da matira, ali ne bude pukotina u boji koje su kao na slici. Ovdje na slikama je doslo do otapanja boje, a zatim ponovnog susenja, sto je izazvalo ovakve pukotine.
macconja

#13 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by macconja »

sta sad da radim :|
HardCore

#14 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by HardCore »

cekaj da ti se javi neko sa klixa i popravi for free :)
goran16v

#15 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by goran16v »

macconja wrote:sta sad da radim :|
Ovo je definitivno rezultat nekog hemijskog procesa, mislim da je smola previse agresivna za ovakvu stetu, ali uvijek je sve moguce pa tako i da je auto isprskan necim jako agresivnim. Ako je auto kupljen polovan ja ne bih iskljucio ni uzroke iz vremena predhodnog vlasnika tj. da je njemu nesto kapalo i nije dobro sanirano pa sad izaslo na vidjelo.
Provjeri prvo kolika je garancija na boju, a kolika je garancija na prohrdjavanje na tom autu i ako je jos u garanciji otidji do ovl. servisa i vidi da li ce to pokriti garancija. Ja sam licno skeptik da se biti ikakve koirsti, ali nista ne kosta provjeriti, jer bez obzira na garanciju postoje klauzule u uslovima garancije po kojima se ne priznaje ostecenja nastala mehanickim i hemijskim djelovanjem itd itd, a ovo ocigledno jeste nastalo hemijskim...
Bez obzira na garanciju , sto se samog popravka tice svakako to rijesiti prije minusa i soli, a eto imas jos koji lijep dan. S obzirom na godiste auta i relativno savremeniju tehnologiju zastite i lakiranja ja bih po savjet kako popraviti i sta tacno raditi isao kod strucnijih tj. skupljih lakirera. Koliko se moze vidjeti na slikama ta hemikalija je agresivna na sve vrste zastite i boje i da je prosla do golog lima, tako da se vjerovatno mora preduzeti neki postupak da se ostaci te hemikalije maknu sa lima jer zastita i lakiranje bez toga nece imati nikakvog efekta. Upravo taj postupak diktira koliko ce opsezna popravka biti, da li se moze flekovati usko podrucje, kako ce to izgledati flekovano ili se mora rjesavati vece zone pa se moraju lakirati cijele povrsine....
mayab

#16 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by mayab »

Ja isto ne vjerujem da je u pitanju smola-naime ljetos sam vidio da su borovi po juznom Jadranu nenormalno puno ispustali smolu, valjda zbog suse i velikih vrucina, pa sam vidio jako puuuno auta koji su bukvalno zaliveni smolom; dakle ako je smola tako agresivna sta mogu svi oni ocekivati
Better Man

#17 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by Better Man »

Meni je na Cliu znalo biti kapi smole kad odem na more i bude auto parkirano pod borovinom i nikad nije bilo nikakvo oštećenje boje, a čistio sam je polir pastom! Za 5 godina i par mjeseci koliko sam vozio Clia (dok nije prodan staro za novo) nikad mu boja nije stradala zbog kapi smole ili ptičijeg izmeta!
Bakir1

#18 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by Bakir1 »

moguce vrlo lako da je auto dosao u dodir sa uk uljem, ili ti je neko radio nesto oko auta ili dok je tvoje bilo u blizini a tice se doticnog ulja, isto je tako moguce da je nekom autu ispred tebe popustilo neko crijevo sto je moglo zaliti tvoj auto.
jos jedna stvar ima slican efekat na boju a to je mlijeko.
u svakom slucaju malo cesce trebas prati auto radi ovakvih i slicnih stvari
technoGeek

#20 Re: Pomoc!!! Male pukotine po karoseriji Corse (2010 god)

Post by technoGeek »

Nisam vidio goreg page-a nakon uskrsunuća Hrista
Post Reply