Pomoc - Laptop

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Pomoc - Laptop

#1

Post by Svemirski_Jebach » 18/12/2006 05:11

Posto sam ja vrlo glup za kompjutere imam jedno pitanje ako mi neko moze pomoci.

Konto sam ovdje u americi kupiti laptop za poklon nekome u Bosni, pa me zanima ima li ikakvih smetnji za tu osobu u Bosni da taj laptop koristi, odnosno je li to kompatibilno? Naravno, adapter se podrazumijeva. Ili mogu promijeniti onaj kabal?

Eto, moze li malo informacija.

hvala


velaxsa
Posts: 237
Joined: 12/04/2005 06:53
Location: Sarajevo
Contact:

#2

Post by velaxsa » 18/12/2006 06:31

Naravno da moze ,samo pazi sta ces uzeti.E-machine nemoj ni slucajno,Gateway-oprez.....mislim da ti je Toshiba(duo core oko $800) najbolji izbor za najmanje para....ako zelis pravi kvalitet onda Apple ili Sony....

Frutek
Posts: 1439
Joined: 22/01/2005 01:39

#3

Post by Frutek » 18/12/2006 06:32

:) Sve sto treba da kupis je strujni adapter da ga mozes prikljucit na 220V. Osim toga, nema sta da zeza :-)

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#4

Post by Svemirski_Jebach » 18/12/2006 08:09

hvala puno momci. svaka cast na brzom odgovoru. !!! :-D

Najvjerovatnije ce biti u pitanju Compaq Presario ili Acer Aspire ili IBM ThinkPad T30. Ovi su najjeftiniji, a to je otprilike koliko mogu potrositi sada :D ne znam valjal to sta...

User avatar
burekodsira
Posts: 3306
Joined: 09/07/2006 00:23
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

#5

Post by burekodsira » 18/12/2006 09:29

i pazi da ti je qwertz tastatura (ako je mozes takvu naci u ameriKi) jer ce te proklinjati onaj kome ga poklonis ovdje kad stalno bude morao traziti z i brisati ipsilon :D

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

#6

Post by car-x » 18/12/2006 10:32

Svemirski_Jebach wrote:hvala puno momci. svaka cast na brzom odgovoru. !!! :-D

Najvjerovatnije ce biti u pitanju Compaq Presario ili Acer Aspire ili IBM ThinkPad T30. Ovi su najjeftiniji, a to je otprilike koliko mogu potrositi sada :D ne znam valjal to sta...


nije to tako ni los izbor..
apple nemoj kupovati radi software-a, jer to kod nas jos nije tako zazivilo..
a sony je sigurno najbolji izbor, doduse i ponajskuplji..

u svakom slucaju obradovaces nekog pravo za sta god da se odlucis..

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#7

Post by Svemirski_Jebach » 18/12/2006 18:30

hajd super onda da necu profulat s ovim.

znam za apple i software pa je to bilo izvan konkurencije.

Ja imam Sony Vaio novi (uzeo ga na nekom snizenju ovdje 850$ super cijena), i zadovoljan sam uglavnom. nisam imao nekih problema osim sto je malo povelik za nositi na faks i to...jer je widescreen. I jednom mi je nesto zakocio nakon sto sam instalirao neki software na faksu (za ispite) pa je bio spor do bola par dana (ne znam zasto), jedva je dosao sebi.

Ne sjecam se tacno cijena laptopa u europi, al ovdje su stvarno prejetfini, jos ako je neko snizenje. Bio je dobar Compaq prije par sedmica samo 399$ al mi izmace.

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 3 times

#8

Post by The_Fluid » 18/12/2006 20:10

burekodsira wrote:i pazi da ti je qwertz tastatura (ako je mozes takvu naci u ameriKi) jer ce te proklinjati onaj kome ga poklonis ovdje kad stalno bude morao traziti z i brisati ipsilon :D


cuj qwertz?????


valjda qwerty :D :D

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 3 times

#9

Post by The_Fluid » 18/12/2006 20:13

Svemirski_Jebach wrote:hajd super onda da necu profulat s ovim.

znam za apple i software pa je to bilo izvan konkurencije.

Ja imam Sony Vaio novi (uzeo ga na nekom snizenju ovdje 850$ super cijena), i zadovoljan sam uglavnom. nisam imao nekih problema osim sto je malo povelik za nositi na faks i to...jer je widescreen. I jednom mi je nesto zakocio nakon sto sam instalirao neki software na faksu (za ispite) pa je bio spor do bola par dana (ne znam zasto), jedva je dosao sebi.

Ne sjecam se tacno cijena laptopa u europi, al ovdje su stvarno prejetfini, jos ako je neko snizenje. Bio je dobar Compaq prije par sedmica samo 399$ al mi izmace.


cijene u evropi, jeftiniji 600-700 eura, da su imalo u korak sa vremenom 900 eura, po prodavnicama, naravno


nedostaje specifikacija tih tvojih laptopa, barem tri parametra: ram, velicina diska i jacina procesora i duzina garancije

User avatar
burekodsira
Posts: 3306
Joined: 09/07/2006 00:23
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

#10

Post by burekodsira » 18/12/2006 21:49

The_Fluid wrote:
burekodsira wrote:i pazi da ti je qwertz tastatura (ako je mozes takvu naci u ameriKi) jer ce te proklinjati onaj kome ga poklonis ovdje kad stalno bude morao traziti z i brisati ipsilon :D


cuj qwertz?????


valjda qwerty :D :D


pogledaj na tvoju tastaturu i reci mi koje ti slovo stoji pokraj slova T :D

ps: meni je ipsilon (ovo Y) u dnu lijevo pokraj iksa :-)

User avatar
tech10
Posts: 9850
Joined: 14/09/2005 14:04

#11

Post by tech10 » 18/12/2006 21:52

Kupi im Commodore 64. Pravo ces ih obradovati. :D

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 3 times

#12

Post by The_Fluid » 18/12/2006 22:00

burekodsira wrote:
The_Fluid wrote:
burekodsira wrote:i pazi da ti je qwertz tastatura (ako je mozes takvu naci u ameriKi) jer ce te proklinjati onaj kome ga poklonis ovdje kad stalno bude morao traziti z i brisati ipsilon :D


cuj qwertz?????


valjda qwerty :D :D


pogledaj na tvoju tastaturu i reci mi koje ti slovo stoji pokraj slova T :D

ps: meni je ipsilon (ovo Y) u dnu lijevo pokraj iksa :-)



Y uvijek, nisam nikad koristio qwertZ tastaturu, niti imam namjeru, to je nekada davno, prije nekih 20-tak godina postala pomama , preko njemacke pa sve do nas.

QWERTY je uvijek bio osnova. :D

User avatar
Qler
Posts: 19409
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 22 times

#13

Post by Qler » 18/12/2006 23:16

i kod mene je qwertz nikad nisam koristio qwerty jer hebi ga nije lokalizovana... a i navika...

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

#14

Post by car-x » 18/12/2006 23:31

kod mene je isto qwertz.. ucio sam tipkat na qwerty, al se brzo presaltah na faksu..

Poguzija
Posts: 52
Joined: 20/10/2006 11:54

#15

Post by Poguzija » 18/12/2006 23:42

e a kako se bluetooth upali na laptopu?

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#16

Post by Svemirski_Jebach » 18/12/2006 23:48

kod mene je QWERTY tastatura a laptop kupljen u americi.

ovaj jedan sto bih sada kupio je 512 Rama, mislim da je 60 GB hard disk, AMD Turion 64 Mobile Technology procesor

a ima i drugi 512 rama, 40 GB, Celeron M procesor 380 1.6 GHz

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

#17

Post by dugmee » 19/12/2006 22:21

Poguzija wrote:e a kako se bluetooth upali na laptopu?


kod mene se aktivira kad upalim wireless,probaj i ti...

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

#18

Post by dugmee » 19/12/2006 22:24

Sta mislite o ovom laptopu?

* Processor: Available with Mobile AMD Turion 64 X2 dual-core and Mobile AMD Sempron processors
* Screen: 15.4" widescreen with HP BrightView
* Graphics: Optional NVIDIA GeForce Go 7200 discrete graphics. Standard NVIDIA GeForce Go 6150 graphics and NVIDIA nForce Go 430 chipset with AMD processors.
* Wireless: Integrated wireless support for 802.11 b/g, configurable 802.11 a/b/g, Wireless LAN and Bluetooth technologies on select models
* Media Card: 5-in-1 media card
* IEEE1394 / FireWire port
* Three USB 2.0 ports on select models, ExpressCard/54 slot
* Speakers: Integrated Altec Lansing stereo speakers
* OS Options: Microsoft Windows XP Home SP2 or Microsoft Windows XP Pro SP2.
* Battery: Standard 6-cell or optional 12-cell battery available for additional battery life
* Weight: weight starting at 6.5 lbs
* Two omni-directional microphones on select models with integrated camera
* Optional dual stereo headphone jacks -- one with high-definition digital audio support (S/PDIF capable)
* Optional HP Pavilion WebCam

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

#19

Post by rajvosa^ » 19/12/2006 22:50

1gig Ram je "a must". XP guta ram ko lud. Nije skupo kupiti karticu rama jer fakat pomaze ako otvaras vise aplikacija odjednom. Moje misljenje je imati najmanje 1gig rama.

Post Reply