Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosanac 1/1

#1 Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Poštovani clanovi foruma,
obracam se sa jednom, na znam da li uobicajenom molbom...
Namjeravam sutra kupiti auto. Vec dogovorena cijena, isprobano,
pregledano i jako sam zadovoljan.
Što se tice tehnicke provjere auta znam uobicajene nacine,
ali isto toliko je bitna i istorija tog vozila
kada je u pitanju regularnost, porijeklo i slicno.
Zanima me gdje i na koji nacin je moguce dobiti konkretan "nalaz"
kada su te stvari u pitanju.
Vozilo je vec dva puta registrovano u jednoj od opcina Sarajeva
i posjeduje urednu saobracajnu i vlasnicku knjižicu. Isto tako
mene zanima nacin provjere u Sarajevu.Ima li potrbe provjeravati?
Unaprijed zahvaljujem na konkretnim odgovorima.
Pozdrav svima!

:?
shlauf

#2 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by shlauf »

Koje auto je u pitanju ?????

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Bosanac 1/1

#3 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Audi
sheikh

#4 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by sheikh »

ako imas servisnu knjizicu ne mozes nista profulati :)
tu ti sve pise,sta je mjenjano,kad je mjenjano,zbog cega,tacna kilometraza :)
eventualno mozes u mup-u provjeritit (ako si mislio na tu provjeru)
:D
shlauf

#5 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by shlauf »

Imaš na Dobrinji jedan servis "DM" Dino i Mirso (pored Azel-a) 061/202-115; 061/102-927; 033/467-666, pa vidi da ti oni skopčaju na dijagnostiku. Medju prvima su u Sarajevu to radili. Rijetki su vlasnici auta koji svaki servis rade u ovlaštenom servisu ako je mladje auto, već odu kod bilo kojeg majstora da im izvrši popravak. Ja bih tako uradio.

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Bosanac 1/1

#6 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Dobro. Bice mi sve to od koristi, ali kao sto gore rekoh, pored tehnicke provjere puno vise me zanima na koji nacin je moguce provjeriti regularnost auta (npr. dali je negdje slucajno ukraden i da li je to moguce ako je uredno registrovan vec 2 puta u Sarajevu). Znaci, zanima me nacin provjere u MUP-u (?)
sheikh

#7 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by sheikh »

Bosanac 1/1 wrote:Dobro. Bice mi sve to od koristi, ali kao sto gore rekoh, pored tehnicke provjere puno vise me zanima na koji nacin je moguce provjeriti regularnost auta (npr. dali je negdje slucajno ukraden i da li je to moguce ako je uredno registrovan vec 2 puta u Sarajevu). Znaci, zanima me nacin provjere u MUP-u (?)
nikakav problem,jednostavno odes,imas info pult,broj sasije i to je to :)
olensoner

#8 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by olensoner »

Odes u policiju das broj sasije i daju ti podatke. Odes u Audi servis i oni ukucaju broj sasije, ako se poklapaju podaci, onda je auto regularno. Znam jednu situaciju kada su u Italiji u Audi A4 1.9TDI upakovali sve od razbijenog S4 i u policiji kazu da je S4, a u ovlastenom servisu da je 1.9TDI...
Bosanac 1/1

#9 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

sheikh wrote:
Bosanac 1/1 wrote:Dobro. Bice mi sve to od koristi, ali kao sto gore rekoh, pored tehnicke provjere puno vise me zanima na koji nacin je moguce provjeriti regularnost auta (npr. dali je negdje slucajno ukraden i da li je to moguce ako je uredno registrovan vec 2 puta u Sarajevu). Znaci, zanima me nacin provjere u MUP-u (?)

Eh, to me zanima, gdje cu otici (koja uprava, sluzba, adresa)? :)
Bosanac 1/1

#10 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

olensoner wrote:Odes u policiju das broj sasije i daju ti podatke. Odes u Audi servis i oni ukucaju broj sasije, ako se poklapaju podaci, onda je auto regularno. Znam jednu situaciju kada su u Italiji u Audi A4 1.9TDI upakovali sve od razbijenog S4 i u policiji kazu da je S4, a u ovlastenom servisu da je 1.9TDI...
Zahvaljujem
sheikh

#11 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by sheikh »

Bosanac 1/1 wrote:
sheikh wrote:

Eh, to me zanima, gdje cu otici (koja uprava, sluzba, adresa)? :)
Pretpostavljam da zivis u Sarajevu,odes u najblizu stanicu i oni ti pomognu ili ti eventualnu kazu u koju ces stanicu ici,jer svaka stanica je glavna ili za pljacke,prekrsaje,ubojstva.....
Oni ce ti to sve pojasniti :)
Bosanac 1/1

#12 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Reče mi jaran da iza narodne banke Federalni MUP to može uraditi, pa ču vidjeti da pokušam... Raspitujem se, ali sam prvo pito Forum SA-x, puno stvari sam ovdje naučio :). Zahvaljujem se vama koji svoje dragocjeno vrijeme trošite na ovom postu da bi meni pomogli.:)
sheikh

#13 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by sheikh »

Bosanac 1/1 wrote:Reče mi jaran da iza narodne banke Federalni MUP to može uraditi, pa ču vidjeti da pokušam... Raspitujem se, ali sam prvo pito Forum SA-x, puno stvari sam ovdje naučio :). Zahvaljujem se vama koji svoje dragocjeno vrijeme trošite na ovom postu da bi meni pomogli.:)
Peace! :)
Bilo bi najbolje da su svi takvi pa da ne bude ljudi koji kupe ukradeno auto :) pa eto belaja :)
Sve na vrijeme pregledati :)
Samo nam kasnije javi kakvo je auto ;) :)
LeKo

#14 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by LeKo »

Drug, provjeri na 100 mjesta, ako je maher radio "bezobrazluke" nema šanse da ga provali ni MUP ni ovlašteni servis. Najbitnije je da auto nije ukraden i da nije na nekoj od potrjernica (jedini način za provjeru je prelazak preko granice - MUP tu slabo može pomoći). Sretno, posebno s VAG-om.
TheGodfather001

#15 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by TheGodfather001 »

Prijatelju iz iskustva ti znam da nijedna policijska uprava nema objedinjenu bazu podataka za ukradena vozila.
Provjera se vrsi preko F MUP-a i INTERPOL-a, mislim da kosta oko 150 KM i izvjestaji se cekaju cca 1 mjesec.
Moj savjet je da iskopiras sve moguce identifikacione dokumente prodavca, odes mu kuci, vidis mu djecu, zenu, oca, majku, brata, raspitas se gdje radi, sta radi, odakle mu je zena, punac, punica, gdje ljetuje, itd. Diskretno ispitas sve o prodavcu. A sve navedeno iz jednog razloga, neko je spomenuo da kod "mahera" se nista ne moze provjeriti ad hoc. Postoji hrpa slucajeva gdje su ljudi godinama prelazili granice, registrovali auto u BiH, isli u ovlastene servise, i jednom krenu preko granice ili dodju da registruju vozilo, i ustanovi se da je vozilo ukradeno prije 5 godina u Njemackoj, italiji, Spaniji, pa cak i u BiH. Onda nastaje problem od koga si kupio, pa tebe ispituju, oduzmu ti vozilo, traze sve moguce i nemoguce podatke, itd. Napatis se i dodje ti da halalis svaki dinar sto si dao za auto, najvise bi volio da si ga poklonio nekom neznancu. Da skratim, o prodavcu sve isprovjeravaj, iskopiraj, obidji, pa tek onda parafiraj ugovor.
Sretno i pozdrav.
sheikh

#16 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by sheikh »

TheGodfather001 wrote:Prijatelju iz iskustva ti znam da nijedna policijska uprava nema objedinjenu bazu podataka za ukradena vozila.
Provjera se vrsi preko F MUP-a i INTERPOL-a, mislim da kosta oko 150 KM i izvjestaji se cekaju cca 1 mjesec.
Moj savjet je da iskopiras sve moguce identifikacione dokumente prodavca, odes mu kuci, vidis mu djecu, zenu, oca, majku, brata, raspitas se gdje radi, sta radi, odakle mu je zena, punac, punica, gdje ljetuje, itd. Diskretno ispitas sve o prodavcu. A sve navedeno iz jednog razloga, neko je spomenuo da kod "mahera" se nista ne moze provjeriti ad hoc. Postoji hrpa slucajeva gdje su ljudi godinama prelazili granice, registrovali auto u BiH, isli u ovlastene servise, i jednom krenu preko granice ili dodju da registruju vozilo, i ustanovi se da je vozilo ukradeno prije 5 godina u Njemackoj, italiji, Spaniji, pa cak i u BiH. Onda nastaje problem od koga si kupio, pa tebe ispituju, oduzmu ti vozilo, traze sve moguce i nemoguce podatke, itd. Napatis se i dodje ti da halalis svaki dinar sto si dao za auto, najvise bi volio da si ga poklonio nekom neznancu. Da skratim, o prodavcu sve isprovjeravaj, iskopiraj, obidji, pa tek onda parafiraj ugovor.
Sretno i pozdrav.

prijatelju ovo je sve istina sto si rekao :)
Radili su na novom sistemu koji se usavrsio i sada imaju vece baze podataka sto se tice kradje vozila.Sumnjam da mogu svako vozilo identificirati i to,ali sigurno ti moze pomoci :)
Pa ako imas novije auto,ukucaj sasiju na webu i izbaci ti sve o vozilu,gdje zadnji put registrovan,boju,koliko vrata,koje gorivo,snagu.....sve zivo...
Bosanac 1/1

#17 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Uh, izgleda da se sve na kraju svodo na faktor sreće, čini mi se..:). Prodavac mi nije sumnjiv i tvrdi da mi je lično odgovoran za sve...i bio sam mu kod kuče i nisam vidio da išta taji.. Uglavnom, ja sutra po auto pa šta bude. Obaviču sve šta bude moguće u gradu i valjda to bude to...:)
Discball

#18 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Discball »

Moj komšija je kupio kod nas pasata, izašao iz fabrike kao dizel, on kupio benzinca. Naravno bio uredno registriran više puta kod nas. istinu saznao na Italijanskoj granici gdje mu je auto zaplijenjen. Naravno nikad do auta a ni do love. Moja preporuka je poeban oprez. Obavezno tražiti svu moguću dokumentaciju od automobila do koje se može doći i sve provjeriti.

Sretno.
Grga07

#19 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Grga07 »

evo pokusaj i ovde, ne kosta te nista unesi vin broj i pogledaj http://stolencars24.eu/
Bosanac 1/1

#20 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Uradio sve sto je bilo u mojoj mogucnosti - savjest mirna :), sve ok, kupio auto. Sa autom sam zadovoljan kada je u pitanju "uloženo - dobijeno". Hvala svima na pomoći!
olensoner

#21 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by olensoner »

Bosanac 1/1 wrote:Uradio sve sto je bilo u mojoj mogucnosti - savjest mirna :), sve ok, kupio auto. Sa autom sam zadovoljan kada je u pitanju "uloženo - dobijeno". Hvala svima na pomoći!
Neka je sa srecom :thumbup: , sa Audijem rijetko ima fule, tako da se nadam da ce te dobro sluziti. Obavezno ako nema neku prikladnu zastitu treba staviti.
respo

#22 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by respo »

ako je audi dobio nove registracije vrlo mala skoro nemoguca situacija da je auto ukradeno
jer je cips sistem fazoni ovo ono
tako da ja s te strane ne bi bas brinuo
vise bi brinuo da nije udaran mjenjano sve i svasta unutra i tako te stvari
jazzer

#23 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by jazzer »

Bosanac 1/1 wrote:Uh, izgleda da se sve na kraju svodo na faktor sreće, čini mi se..:). Prodavac mi nije sumnjiv i tvrdi da mi je lično odgovoran za sve...i bio sam mu kod kuče i nisam vidio da išta taji.. Uglavnom, ja sutra po auto pa šta bude. Obaviču sve šta bude moguće u gradu i valjda to bude to...:)
A ljubavnicu?? :-) :)

Ako je vec dva puta registrovan u BiH tesko da mozes imati ikakvih problema sto se valjanosti papira tice.

Sretno s novim autom.
Bosanac 1/1

#24 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

Neka je sa srecom :thumbup: , sa Audijem rijetko ima fule, tako da se nadam da ce te dobro sluziti. Obavezno ako nema neku prikladnu zastitu treba staviti.[/quote]

Naravno. Zeder + elektronska zaštita. U avliji garaža i vučijak :). Ne parkirati svuda...
Hvala druže
Bosanac 1/1

#25 Re: Pomoć!!!! Kupovina automobila, provjera

Post by Bosanac 1/1 »

jazzer wrote:
Bosanac 1/1 wrote:Uh, izgleda da se sve na kraju svodo na faktor sreće, čini mi se..:). Prodavac mi nije sumnjiv i tvrdi da mi je lično odgovoran za sve...i bio sam mu kod kuče i nisam vidio da išta taji.. Uglavnom, ja sutra po auto pa šta bude. Obaviču sve šta bude moguće u gradu i valjda to bude to...:)
A ljubavnicu?? :-) :)

Ako je vec dva puta registrovan u BiH tesko da mozes imati ikakvih problema sto se valjanosti papira tice.

Sretno s novim autom.

Hvala druže
Post Reply