Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali Ninja

#1 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by mali Ninja »

na golfu 4 imaju gumice na balans štangi, kad se potroše onda kucka ...

cca 5KM jedna, ne znam je li isti slučaj i sa francuzom ;)
citroen

#2 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by citroen »

ThunderbirD wrote:Na prednjem dijelu vozila / peugeot 307 2003.g. / kod točkova, i ponekad ispod motora, osjetim kao neko kuckanje željeza od željezo, bez ikakvog djelovanja na upravljivost vozila. To se dešava jedino kad je mokar kolovoz i kad je asfalt neravan. Ono što mi je čudno ( blago rečeno ) je to, da dok padne kiša, a vidite da ovih dana lije, to se čuje. Kada je ljeto :D i kada je suh kolovoz ništa ne osjetim :sad:

Promijenio sam krajnice, majstor mi veli da su balans štagle ok., letva volana je suha kao barut, na tehničkom je sve ok. osim ručne koja je kaže previše zategnuta :)

Sad, ja ipak sumnjam na balans štaglu, odnosno stabilizator iste, bez obzira što mi majstor kaže da je dobra !?

Vaša iskustva i preporuke !
AKO SI IZ SARAJEVA PRAVAC STUP servis peugeot 206,mislim da je stabilizator u pitanju...
shlauf

#3 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by shlauf »

I ja mislim da su stabilizatori u pitanju. Imaš u Barama servis pa ako oni utvrde da jesu mjenjaj. Na obadva kraja stabilizarora imaš male kugle gdje se plastika između njih potroši pa dolazi do kuckanja. Ma kakav servis jer imaju da ga oderu, bolje vidi kod Škore (bivši NOSSE) ili u A-NET (krug Strojorada), nisu skupe i to će ti svaki majstor da promjeni.

ale aleeeee :dance:
maxell_sarajevo

#4 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by maxell_sarajevo »

100% stabilizator, nikakav veci problem, to najvise ode od propalih sahtova, makadamskih cesta po centru Sarajeva.
Jel moguce dici tuzbu protiv Ministarstva saobracaja i traziti odstetu zbog losih cesta koje su krivci za kvarove na autima, a svi znamo koje pare dajemo kad registrujemo auto.
citroen

#5 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by citroen »

shlauf wrote:I ja mislim da su stabilizatori u pitanju. Imaš u Barama servis pa ako oni utvrde da jesu mjenjaj. Na obadva kraja stabilizarora imaš male kugle gdje se plastika između njih potroši pa dolazi do kuckanja. Ma kakav servis jer imaju da ga oderu, bolje vidi kod Škore (bivši NOSSE) ili u A-NET (krug Strojorada), nisu skupe i to će ti svaki majstor da promjeni.

ale aleeeee :dance:
Ma ovaj servis 206 na stupu nije ovlasteni kao blok(vermont) ali ljudi rade svoj posao 100% regularno i povoljno,Eto ja zamijenio set zupcastog 1.6 HDI za 350KM sa rukama,vidio sam da su kod njih krajnice za peugeot 307 2.0HDI 25KM i tako jos neki dijelovi veoma povoljno,a uz to daju i garanciju.
Betand

#6 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Betand »

ja ti imam indentican problem samo na Hyundaiu , kad je ljeto nista se necuje , kako je zahladilo po neravninama (ne rupama) se čuje kuckanje na obe strane , tako evo vec drugu zimu , hajd bas da vidim sta si ti rijesio mogo bi i ja konacno otkloniti to ,al sumnjam kakve su ceste da ce biti duga vijeka
Fordas

#7 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Fordas »

Betand wrote:ja ti imam indentican problem samo na Hyundaiu , kad je ljeto nista se necuje , kako je zahladilo po neravninama (ne rupama) se čuje kuckanje na obe strane , tako evo vec drugu zimu , hajd bas da vidim sta si ti rijesio mogo bi i ja konacno otkloniti to ,al sumnjam kakve su ceste da ce biti duga vijeka
Vjerovatno se ne cuje od puhanja ventilatora. Sto rekose prethodnici gumice na balans stangli ili stabilizatori uglavnom prouzrokuju te udare, naravno u zavisnosti od toga sta auto ima.
shlauf

#8 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by shlauf »

Jesu li stabilizatori, šta se riješilo po tom pitanju ????????

ale aleeeeee :dance:
shlauf

#9 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by shlauf »

Izgleda da niko nije ckuckao lovu za popravak vlastitog prometala.

Alee aleeeeeee :dance:
Betand

#10 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Betand »

ma u mene opet čim je ovo otoplilo od neki dan prestalo kuckat, reko bi covjek utegnuto auto samo tako , a znam cim zahladni opet ce poceti , lud zbunjen normalan :D
Grga07

#11 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Grga07 »

ja imam isti problem sa svojim pug 307, al meni lupa nazad, znalo je lupkat i ljeti ali skroz slabo, a sada redovno lupeta, jel ima na zadnjim tockovima sta, sto bi moglo uzrokovat takav problem ?
shlauf

#12 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by shlauf »

More bid bidne da su ti riknuli selenski blokovi. Kod majstora i to on utvrdi pomoću pajsera a ako jesu mislim da su kod Škore najjeftiniji.

Alee aleeeeeeee :dance:
Grga07

#13 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Grga07 »

a koliko od prilike to kosta...:D
hvalaaaaa
shlauf

#14 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by shlauf »

Grga07 wrote:a koliko od prilike to kosta...:D
hvalaaaaa
Nazovi Škoru 033/538-333 i raspitaj se ali nemoj kod njega da mjenjaš ako to bude bilo jer oni uzimaju 100,oo KM za ruke + dio. Gledao sam da se u tom slučaju skida cijeli zadnji most tj. vješanje i pomoću prese se izbacuju stari seleni a opet pomoću prese se ubacuju novi. Inače se selen sastoji iz dva cilindra između kojih je guma koja se vremenom ishaba ili pukne pa dolazi do kuckanja metala o metal a nema gume da to spriječi. Kroz manji cilindar prolazi šaraf (vijak) koji drži most pričvršćen za karoseriju. Nadam se da će ti ovo šta da pomogne da shvatiš o čemu je riječ.

Alee aleeee :dance:
citroen

#15 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by citroen »

Grga07 wrote:ja imam isti problem sa svojim pug 307, al meni lupa nazad, znalo je lupkat i ljeti ali skroz slabo, a sada redovno lupeta, jel ima na zadnjim tockovima sta, sto bi moglo uzrokovat takav problem ?

kad sam imao 307 stalno nesto lupkalo u zadnjem dijelu kad naletim i na manje i na vece neravnine,a uzrok tome bila dizalica koja je smjestena u rezervnoj gumi,koja nije bila pricvrscena pa lupala ko luda... :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Grga07

#16 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Grga07 »

heh i ja sam mislio da je to, al sam izvadio i rezervnu gumu i dizalicu i opet se culo, kod mene lupa i na ravnom i rupama, stalno, pa me iritira hehe
rimano

#17 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by rimano »

Grga07 wrote:heh i ja sam mislio da je to, al sam izvadio i rezervnu gumu i dizalicu i opet se culo, kod mene lupa i na ravnom i rupama, stalno, pa me iritira hehe
i kod mene je bilo sitno kuckanje, uzrok su bili kamencici koji se nalazili na stitniku rezervara za aditiv, to sam otkrio tek kad je auto bilo na dizalici
Grga07

#18 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Grga07 »

ev mene sa jednim problemcicem na pug-u 307 :D
da ne otvaram novu temu, problematika je slicna...
Naime tockovi(prednji) imaju malo lufta kad ih pomjeram rukama lijevo-desno, kao simptom kad krajnica nevalja, medjutim krajnica je ok, izgleda da ima lufta na spoju izmedju krajnice i letve volana, onaj dio(neznam kako se zove) sto je guma oko njega.. pa me interesuje dali se to moze na peugeotu dotezat kao na nekim autima ili se mjenja i naravno koja je cijena tog djelica :D:D
Hvala!!!!!!!
amra67

#19 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by amra67 »

ja mislim da je nesto pokvareno :) ili da fakticki lezi u substencijalnoj przentacije peugota u exta avangardnoj ekliptickoj formi :)
whow

#20 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by whow »

Grga07 wrote:ev mene sa jednim problemcicem na pug-u 307 :D
Naime tockovi(prednji) imaju malo lufta kad ih pomjeram rukama lijevo-desno, kao simptom kad krajnica nevalja, medjutim krajnica je ok, izgleda da ima lufta na spoju izmedju krajnice i letve volana, onaj dio(neznam kako se zove) sto je guma oko njega.. pa me interesuje dali se to moze na peugeotu dotezat kao na nekim autima ili se mjenja i naravno koja je cijena tog djelica :D:D
Hvala!!!!!!!
jeez , pa to je fakt bezveze .
Grga07

#21 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by Grga07 »

whow wrote:
Grga07 wrote:ev mene sa jednim problemcicem na pug-u 307 :D
Hvala!!!!!!!
jeez , pa to je fakt bezveze .
pusa
TM_AGENT

#22 Re: Pomoć, kuckanje ali samo kad je kiša !

Post by TM_AGENT »

Mislim da u slučajevima kada nisu ni stabilizatori, ni seleni, pa čak ni tzv. "šolje" na amortizerima, svakako treba obratiti pažnju na one "gume" "gumice" na balans stangli jer kad se istrose direktno udaraju o šasiju.
Post Reply