Pomoc kod kupovine auta!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drndalo

#26 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by drndalo »

intro wrote:Pozdrav svima!

Da ne otvaram novu temu, u sličnoj sam dilemi.
Dakle, imam budžet do 10.000KM, trenutno se dvoumim između Peugeot 307 i VW Polo.
Koje su preporuke, na šta trebam paziti? Kakva su isustva drugih, neki mi se kunu u peugeot, drugi u VW. Nisam neki zahtjevan vozač, dosad sam samo imao problema sa većom potrošnjom pa ne bih nekog većeg potrošača. Često u oglasima naletim na 307 hdi motor a Polo vrlo često neki benzinac, godišta od 2001 do 2004. Kakvi su im motori, ima li problema sa održavanjem?
A da pokusas naci 307 benzin ? Dosta veci od Polo-a, a u 99% slucajeva sa mnogo manjom kilometrazom od HDI-a... Treba li ti dizel s obzirom na kilometre, i na veliku vjerovatnocu velike kilometraze nekog dizela te cijene...? Dizeli tih kilometraza pred sobom imaju velike servise, koji su dosta skupi, nije da se ne isplate, ali ako ces ih nakon tih servisa voziti dovoljno dugo da ti se isplati...
rimano

#27 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by rimano »

intro wrote:
Spajz wrote:Nisam expert o autima ali koliko sam peugeot-i imaju "fap"(ili se drugacije zove) filter uglavnom koji je problematican,valjda nase gorivo ne valja i ovaj filter stvara probleme...I koliko znam neki ga peugeoti imaju a neki ne ...sretno !
Nisam ni ja nikakav expert al provjeriću za taj filter. Hvala
307 2.0HDi sa 66kw nema taj filter niti plivajuci zamajac, nemoj kupovati sa motorom od 79kw jer oni imaju oboje

Za 1.6HDI nisam siguran koji ima a koji ne
intro

#28 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by intro »

drndalo wrote:
intro wrote:Pozdrav svima!

Da ne otvaram novu temu, u sličnoj sam dilemi.
Dakle, imam budžet do 10.000KM, trenutno se dvoumim između Peugeot 307 i VW Polo.
Koje su preporuke, na šta trebam paziti? Kakva su isustva drugih, neki mi se kunu u peugeot, drugi u VW. Nisam neki zahtjevan vozač, dosad sam samo imao problema sa većom potrošnjom pa ne bih nekog većeg potrošača. Često u oglasima naletim na 307 hdi motor a Polo vrlo često neki benzinac, godišta od 2001 do 2004. Kakvi su im motori, ima li problema sa održavanjem?
A da pokusas naci 307 benzin ? Dosta veci od Polo-a, a u 99% slucajeva sa mnogo manjom kilometrazom od HDI-a... Treba li ti dizel s obzirom na kilometre, i na veliku vjerovatnocu velike kilometraze nekog dizela te cijene...? Dizeli tih kilometraza pred sobom imaju velike servise, koji su dosta skupi, nije da se ne isplate, ali ako ces ih nakon tih servisa voziti dovoljno dugo da ti se isplati...
Koliku potrošnju mogu očekivati za 307 benzincem? Mjesečno prevalim do 1000km i planiram i voziti vjerovatno dovoljno dugo da mi se isplati i servis odmah na startu.

Kolika kilometraža je previše, 150.000? (ako je vjerovat onom što piše...)
drndalo

#29 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by drndalo »

Kod polovnjaka ne mozes vjerovati onome sto pise. Posebno ne uvoznim, posebno ne dizelima do 10.000 KM... Prejeftino je to da bi trgovci uz svoju zaradu to tako prodavali, a da valja... Tj. da nije bilo jeftino vani, a znas kako npr. Svabo daje jeftino, a dobro ??? Nikako...

Benzinac 1.6 (nemoj gledati 1.4, fali mu konja i kubika), ne bi trebao u prosjeku trositi >8 litara... Grada naravno 9-10, otvorene ceste 6-7... Sam racunaj kada i koliko ti se sta isplati... Da pravis manje kilometara, rekao bih ti ni ne gledaj dizel, a da pravis vise, rekao bih ti ne gledaj benzin... Ako ce kod tebe biti 5 godina, s tom kilometrazom, onda se i veliki servis na dizelu isplati uraditi kako treba, i ne razmisljati 5 godina... U svakom slucaju, ganjaj onda HDI 90 KS, jer ima manje stvari koje mu se mogu pokvariti...

150.000 km ne bi trebao biti problem ni jednom modernom autu, ako je normalno odrzavano... Pazi, dizeli iz uvoza koji nisu presli bar 250.000 km se mogu prebrojati na prste 2 ruke, a ako ih ima, kostaju 15.000 KM i vidi se na njima, jer izgledaju kao da su iz salona... Ako ne izgledaju tako, bjez' odma'... Dobro izgledajuci auto moze biti macak u vreci, ali lose izgledajuci auto ne moze biti dobar...

Sa srecom.
IRRIDUCIBILI_SA

#30 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by IRRIDUCIBILI_SA »

Slucajno naletim na pik-u na skodu fabiu,1.4i benzin,naizgled fina,ocuvana,redovno servisirana,presla 110000,registrovana,cijena 8500.Ali motor je od golfa,fabricki,takvog ga je frajer kupio novog u asa auto salonu,nisam ga jos zvao ali bi volio da cujem i ostala misljenja...Valja li ista i isplati li se?????????
POMOZITE...... :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
drndalo

#31 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by drndalo »

Koji motor iz Golfa ??? Nemoj da te na to navlaci... 1.4i benzin je bio u 2 varijante 60 i 68 KS, i to je stari Skodin motor... 1.4 16v je VW-ov motor, ali njih je mislim prodano 5 komada u BiH sve skupa... Pa vjerovatno nije taj...

Nisi naveo godinu...
holowey

#32 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by holowey »

drndalo wrote:Koji motor iz Golfa ??? Nemoj da te na to navlaci... 1.4i benzin je bio u 2 varijante 60 i 68 KS, i to je stari Skodin motor... 1.4 16v je VW-ov motor, ali njih je mislim prodano 5 komada u BiH sve skupa... Pa vjerovatno nije taj...

Nisi naveo godinu...
mozda je to ova?

http://www. p i k .ba/artikal/1167922/skoda-fabia-1-416v-mod-2003/

ne poklapa se kilometraza ali ostalo iz gornjeg posta je to...
IRRIDUCIBILI_SA

#33 Re: Pomoc kod kupovine auta!

holowey wrote:
drndalo wrote:Koji motor iz Golfa ??? Nemoj da te na to navlaci... 1.4i benzin je bio u 2 varijante 60 i 68 KS, i to je stari Skodin motor... 1.4 16v je VW-ov motor, ali njih je mislim prodano 5 komada u BiH sve skupa... Pa vjerovatno nije taj...

Nisi naveo godinu...
mozda je to ova?

http://www. p i k .ba/artikal/1167922/skoda-fabia-1-416v-mod-2003/

ne poklapa se kilometraza ali ostalo iz gornjeg posta je to...
Evo link pa vidi...
http://www.pik.ba/artikal/1321700/skoda-fabia-2003/
Godina 2003.
Godište
2003

Kilometraža
110000

Konjskih snaga
100

KW (kilovata)
74

Kubikaža
1.4

Gorivo
Benzin

Veličina felgi
14
IRRIDUCIBILI_SA

#34 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Po mojoj nekoj laickoj procjeni ovo je prilicno dobar auto.
drndalo

#35 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by drndalo »

Ovako izgleda OK, 16v motor, malo jaca oprema, karavan... Pogledaj je, provjeri servise u ASA-i, jel sve radjeno kad treba, i sta je sve radjeno... Malo cjenkanja, i mogla bi to biti OK opcija...
djes_ba

#36 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by djes_ba »

slucajno naltih na ovu stranicu trazio sam volva (da se razumijemo nemam nista sa tom firmom ) po meni ova corsa je jako pristupacna jos tdi 2003
http://www.indracars.ba/
,Cijena registrovanog vozila,servo,abs,centralno daljinsko zaključavanje,elektri. stakla,elektri.retrovizori,grijači u retrovizorima,4x airbag,multifunkcionalni volan,originalni CD,maglo farovi,stakla u boji,4x nove gume...
u svakom slucajo sretno
IRRIDUCIBILI_SA

#37 Re: Pomoc kod kupovine auta!

drndalo wrote:Ovako izgleda OK, 16v motor, malo jaca oprema, karavan... Pogledaj je, provjeri servise u ASA-i, jel sve radjeno kad treba, i sta je sve radjeno... Malo cjenkanja, i mogla bi to biti OK opcija...
I meni se cini OK,hvala na savjetu.
IRRIDUCIBILI_SA

#38 Re: Pomoc kod kupovine auta!

djes_ba wrote:slucajno naltih na ovu stranicu trazio sam volva (da se razumijemo nemam nista sa tom firmom ) po meni ova corsa je jako pristupacna jos tdi 2003
,Cijena registrovanog vozila,servo,abs,centralno daljinsko zaključavanje,elektri. stakla,elektri.retrovizori,grijači u retrovizorima,4x airbag,multifunkcionalni volan,originalni CD,maglo farovi,stakla u boji,4x nove gume...
u svakom slucajo sretno
Auto izgleda dobro,ali mi ipak treba nesto sa 4 vrata.Hvala ti.
intro

#39 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by intro »

drndalo wrote:Kod polovnjaka ne mozes vjerovati onome sto pise. Posebno ne uvoznim, posebno ne dizelima do 10.000 KM... Prejeftino je to da bi trgovci uz svoju zaradu to tako prodavali, a da valja... Tj. da nije bilo jeftino vani, a znas kako npr. Svabo daje jeftino, a dobro ??? Nikako...

Benzinac 1.6 (nemoj gledati 1.4, fali mu konja i kubika), ne bi trebao u prosjeku trositi >8 litara... Grada naravno 9-10, otvorene ceste 6-7... Sam racunaj kada i koliko ti se sta isplati... Da pravis manje kilometara, rekao bih ti ni ne gledaj dizel, a da pravis vise, rekao bih ti ne gledaj benzin... Ako ce kod tebe biti 5 godina, s tom kilometrazom, onda se i veliki servis na dizelu isplati uraditi kako treba, i ne razmisljati 5 godina... U svakom slucaju, ganjaj onda HDI 90 KS, jer ima manje stvari koje mu se mogu pokvariti...

150.000 km ne bi trebao biti problem ni jednom modernom autu, ako je normalno odrzavano... Pazi, dizeli iz uvoza koji nisu presli bar 250.000 km se mogu prebrojati na prste 2 ruke, a ako ih ima, kostaju 15.000 KM i vidi se na njima, jer izgledaju kao da su iz salona... Ako ne izgledaju tako, bjez' odma'... Dobro izgledajuci auto moze biti macak u vreci, ali lose izgledajuci auto ne moze biti dobar...

Sa srecom.
Hvala, dosta korisno... vidjećemo šta će biti sad kad malo aktivnije počnem tražiti
Zvek

#40 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by Zvek »

IRRIDUCIBILI_SA wrote:
djes_ba wrote:slucajno naltih na ovu stranicu trazio sam volva (da se razumijemo nemam nista sa tom firmom ) po meni ova corsa je jako pristupacna jos tdi 2003
u svakom slucajo sretno
Auto izgleda dobro,ali mi ipak treba nesto sa 4 vrata.Hvala ti.
Ja sam zvao za ovu Corsu prije mjesec dana i bila je prodata. :)
van Basten

#41 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by van Basten »

u svakom slucajo sretno
kolega s posla je prije par godina kod njih uzeo Toleda za 13.000, auto k'o bombona. Koliko znam, ne žli se.
Nego, često prođem pored Indre, nekada je auta bilo zaista kao na onoj slici, ali u zadnje vrijeme parking im je poprilično pust, kao da je cunami prošao. Ne znam šta je reći...
projekt

#42 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by projekt »

Pozdrav!
Kao i predhornici i ja imam dilemo oko izbora auta.
Razmišljam o kupovini auta do nekih 11000KM. Za moje potrebe treba mi karavan.
U neki uži izbor ulazi Golf IV 1,9 TDI, Škoda fabia 1,9TDI, Opel astra i vektra, Pežo 307.
Ali me opet u neku ruku ovo oko golfa brine što se puno kradu, pa se iskreno najviše dvoumim da ga izbacim iz konkurencije.
Zanimaju me Vaša iskustva koje auto, koji motor, održavanje, problemi.
Takođe i Vaše preporuke ovih a i ostalih koji bi se mogli uklopiti u moj budžet a koja su u konkurenciji sa pomenutim.
LP
sheikh

#43 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by sheikh »

projekt wrote:Pozdrav!
Kao i predhornici i ja imam dilemo oko izbora auta.
Razmišljam o kupovini auta do nekih 11000KM. Za moje potrebe treba mi karavan.
U neki uži izbor ulazi Golf IV 1,9 TDI, Škoda fabia 1,9TDI, Opel astra i vektra, Pežo 307.
Ali me opet u neku ruku ovo oko golfa brine što se puno kradu, pa se iskreno najviše dvoumim da ga izbacim iz konkurencije.
Zanimaju me Vaša iskustva koje auto, koji motor, održavanje, problemi.
Takođe i Vaše preporuke ovih a i ostalih koji bi se mogli uklopiti u moj budžet a koja su u konkurenciji sa pomenutim.
LP

Ma golf :) Ako imas garazu :)
Ako ne golf onda naravno fabia ili vectra :thumbup:
IRRIDUCIBILI_SA

#44 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Na kraju kupim Fabiu, 1.4 benzin, karavan, nije puno presla, ZADOVOLJAN!!!
Haris.ba

#45 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by Haris.ba »

IRRIDUCIBILI_SA wrote:Na kraju kupim Fabiu, 1.4 benzin, karavan, nije puno presla, ZADOVOLJAN!!!
To ona od 8500? Jesi spustio šta cijenu, mada po slikama i vrijedi toliko. Uzeo si najbolji benzinac koji je išao u fabiju. Taman za njenu veličinu.
IRRIDUCIBILI_SA

#46 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Haris.ba wrote:
IRRIDUCIBILI_SA wrote:Na kraju kupim Fabiu, 1.4 benzin, karavan, nije puno presla, ZADOVOLJAN!!!
To ona od 8500? Jesi spustio šta cijenu, mada po slikama i vrijedi toliko. Uzeo si najbolji benzinac koji je išao u fabiju. Taman za njenu veličinu.
Spustio na 8000,mada sam morao ulje odmah promijeniti,tako da je ispala 8100.
drndalo

#47 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by drndalo »

Sa srecom ! To ona 1.4 16v ???
motorola01

#48 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by motorola01 »

Da malo aktiviramo temu :)...Odmah na pocetku se izvinjavam na malo duzem postu.Zanimaju me misljenja drugih od sljedecem :)

Planiram kupiti polovnog Audija,ali me brine i zanima puno toga :D .Naime,svidja mi se audi A4 karavan(2005-2006).Sad ne znam od cega da pocnem,od brige ili od mogucih korisnih informacija :D ....

Htio bih uzeti benzinca 1,6,jer kao sto mnogi kazu da je lakse odrzavati benzinca nego dizela.Meni to bas i nije jasno zasto?!Mozda zbog toga sto vozim benzinca(laguna 2000.god),a i nisam nikad vozio dizela.Bjezim od dizela jer vidim po netu da se moze na prste jedne ruke nabrojati dizeli koji nisu presli 200 000km,pa prvo sto mi pada na pamet je turbina koja bi me u startu mogla kvalitetno zavaliti(tu mislim na te vece troskove odrzavanja dizela,a od drugih sam cuo i za dizne koje su isto tako skupe).Ako neko zna jos neku stvar pored turbine i dizni koje se mogu navesti kao veliki trosak odrzavanja i kao razliku u odrzavanju izmedju dizela i benzinca neka navede kasnije :)...

Dalje,problem koji me malo odbija od kupovine audija je taj sto nemam garazu i sto bi auto bilo parkirano na parkingu ispreda zgrade.Znaci postoji mogucnost kradje,mada mi se zgrada nalazi uz glavnu zgradu MUP-a u gradu i bez obzira na to,ako se ljudi namjere,ukrast ce i auto i trenutnog dezurnog na smjeni u MUP-u :D ..Taj problem sam mislio rijesiti tako sto cu ugraditi ZEDER.Eh sad mene zanima,da li je istina da cu rijesiti problem kradje ugradnjom ZEDER-a????
Znaci,da li je pametno uopste uzimati audija,ako ce biti parkiran vani i da li problem kradje rjesavam sa igradnjom ZEDER-a?

Dalje,primjetio sam da ima jako malo benzinaca 1,6 u ponudi,tako da sam poceo razmisljati i o audiju A3 :-) sportback...Dobio bih mozda za iste pare i mladje auto za godinu ili dvije,ali se sad postavlja drugo pitanje :lol: ,a to je koliko bih izgubio na udobnosti,a pogotovo na prostranosti prelaskom sa te lagune na A3???Da li je puno manji A3 od te lagune(2000.god)???Kakav je gepek,jer sam primjetio da je kod audija A3 sportback,gepek kao peta vrata,kao kod lagune,ali ne znam koliko je taj gepek prostran???Ne znam koliko putnici na zadnjem sjedistu gube na prostranosti prelaskom na A3 iz Lagune???
Mislim da je to to,ukoliko se jos necega ne sjetim :D

Da rezimiramo:koliko je pametno uzeti audija s obzirom da ce biti parkiran pred zgradom;da li ce ugradnja ZEDER-a rijesiti taj problem;dizel ili benzinac;audi A4 AVANT ili audi A3 sportback???

Unaprijed hvala na svim mogucim informacijama :thumbup:
motorola01

#49 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by motorola01 »

motorola01 wrote:Da malo aktiviramo temu :)...Odmah na pocetku se izvinjavam na malo duzem postu.Zanimaju me misljenja drugih od sljedecem :)

Planiram kupiti polovnog Audija,ali me brine i zanima puno toga :D .Naime,svidja mi se audi A4 karavan(2005-2006).Sad ne znam od cega da pocnem,od brige ili od mogucih korisnih informacija :D ....

Htio bih uzeti benzinca 1,6,jer kao sto mnogi kazu da je lakse odrzavati benzinca nego dizela.Meni to bas i nije jasno zasto?!Mozda zbog toga sto vozim benzinca(laguna 2000.god),a i nisam nikad vozio dizela.Bjezim od dizela jer vidim po netu da se moze na prste jedne ruke nabrojati dizeli koji nisu presli 200 000km,pa prvo sto mi pada na pamet je turbina koja bi me u startu mogla kvalitetno zavaliti(tu mislim na te vece troskove odrzavanja dizela,a od drugih sam cuo i za dizne koje su isto tako skupe).Ako neko zna jos neku stvar pored turbine i dizni koje se mogu navesti kao veliki trosak odrzavanja i kao razliku u odrzavanju izmedju dizela i benzinca neka navede kasnije :)...

Dalje,problem koji me malo odbija od kupovine audija je taj sto nemam garazu i sto bi auto bilo parkirano na parkingu ispreda zgrade.Znaci postoji mogucnost kradje,mada mi se zgrada nalazi uz glavnu zgradu MUP-a u gradu i bez obzira na to,ako se ljudi namjere,ukrast ce i auto i trenutnog dezurnog na smjeni u MUP-u :D ..Taj problem sam mislio rijesiti tako sto cu ugraditi ZEDER.Eh sad mene zanima,da li je istina da cu rijesiti problem kradje ugradnjom ZEDER-a????
Znaci,da li je pametno uopste uzimati audija,ako ce biti parkiran vani i da li problem kradje rjesavam sa igradnjom ZEDER-a?

Dalje,primjetio sam da ima jako malo benzinaca 1,6 u ponudi,tako da sam poceo razmisljati i o audiju A3 :-) sportback...Dobio bih mozda za iste pare i mladje auto za godinu ili dvije,ali se sad postavlja drugo pitanje :lol: ,a to je koliko bih izgubio na udobnosti,a pogotovo na prostranosti prelaskom sa te lagune na A3???Da li je puno manji A3 od te lagune(2000.god)???Kakav je gepek,jer sam primjetio da je kod audija A3 sportback,gepek kao peta vrata,kao kod lagune,ali ne znam koliko je taj gepek prostran???Ne znam koliko putnici na zadnjem sjedistu gube na prostranosti prelaskom na A3 iz Lagune???
Mislim da je to to,ukoliko se jos necega ne sjetim :D

Da rezimiramo:koliko je pametno uzeti audija s obzirom da ce biti parkiran pred zgradom;da li ce ugradnja ZEDER-a rijesiti taj problem;dizel ili benzinac;audi A4 AVANT ili audi A3 sportback???

Unaprijed hvala na svim mogucim informacijama :thumbup:
Iko? :(
mayab

#50 Re: Pomoc kod kupovine auta!

Post by mayab »

Posto vidim da niko nema volje, evo par rijeci od mene.
Uglavnom, samo bih te pitao da li se ti salis kad hoces da poredis udobnost i prostranost dva auta iz dvije totalno razlicite klase?
Audi A3 ti je VW Golf, moze se mjeriti sa Meganom, a Laguna sa Passatom, i gotova prica!
Skontaj se sta zelis zapravo da kupis , pa se javi opet!?
Post Reply