UNAPRIJED HVALA...
Pomoc kod kupovine auta!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
IRRIDUCIBILI_SA
#1 Pomoc kod kupovine auta!
Pozdrav svima.Namjeravam kupiti auto,da budem tacniji FIAT PUNTO.Imam budzet od 7500KM.Zanimaju me prvenstveno iskustva osoba koji imaju PUNTA (da li se kvari,ima li rezervnih dijelova,opcenito kakv je za voziti,je li bolji dizel ili benzin,ima li ovlastenih ili bilo kakvih boljih servisa).Nasao sam preko neta par auta medjutim nisam jos nista konkretno gledao.Na sta posebno trebam obratiti paaznju prilikom kupovine.
UNAPRIJED HVALA...

UNAPRIJED HVALA...
- Država
#2 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
vw je auto.
Ostalo su kola...
Ostalo su kola...
-
IRRIDUCIBILI_SA
-
Mr. Brightside
#4 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Država wrote:vw je auto.
Ostalo su kola...
-
LeKo
#5 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Za budžet kojim raspolažeš možeš kupiti dobar gradski auto, nije bitno koja marka, kupi najočuvaniji. I da, moja preporuka benzinac, lakše ćeš naći dobrog u poređenju s dizelom.
P.S. Ja bih ganjao fiestu.
P.S. Ja bih ganjao fiestu.
-
IRRIDUCIBILI_SA
#6 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Nije losa ni fiesta,mada je malo skuplja pa prelazim budzet,ali bi vise volio da kupim Punta."Dodatni " razlog je taj sto sam visok 195 cm a Punto je od ovih manjih auta visi i po meni prostraniji.Nasao sam jednog: 1.2 benzin Multi Jet,2004. godina,presao 74000,5 vrata,servisna knjizica i tona opreme,cijena je 7300 bez registracije.
-
lj-s-s
#7 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Pa mislim da bi mogao dodatno razmotiriti fiestu. Zašto ne ?! Razmisli još jednom.......
Ja vozam ford fiestu, automatik, kupila prije par mjeseci očuvana, i nisam se pokajala. Punto je dobar al prethodno se konsultuj sa automehanicarem ukoliko se odlučiš za Punta. 
-
IRRIDUCIBILI_SA
#8 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Bas me nasmija................................
Je li ovo novi vid komunikacije...............................................................
Je li ovo novi vid komunikacije...............................................................
-
lj-s-s
#9 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
MožDa
i sada 
-
IRRIDUCIBILI_SA
#10 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Molim sve one koji vozaju Punta da pomognu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
- drndalo
#11 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Pogledaj sta rijecnik kaze, VW=Volkswagen=Narodna kola...Država wrote:vw je auto.
Ostalo su kola...
- shlauf
- johntra
#13 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
VW je precijenjeno smeće, bilo i ostalo...Država wrote:vw je auto.
Ostalo su kola...
Za autora teme...nema 1,2 Multijet, ima samo 1,3....1,2 je benzinac koji dolazi u dvije verzije 8V i 16V, sa različitim snagama i koji je dobar motor...i ja bih prije ganjao benzinca, nego dizela, jer vjerovatno njima nije vraćana kilometraža, mada se ista može lako provjeriti u ovlaštenim servisima...1,2 16V je najbolji izbor, jer je rasterećen motor i nije neki veliki potrošač...imaš i verzija sa 1,9 JTD motorom, dizeli, ali njih izbjegavaj zbog kilometraže i zbog toga što je taj motor težak za Punta, pa ode prednji trap brzo, a inače su rakete na cesti...
mana Punta mk2: električni servo volan, tzv. City, ode štampana ploča i popucaju lemovi na istoj, pa otkaže servo...većina ljudi na ovom forumu smatra da je to neki haman-zaman kvar, a u većini slučajeva ploča se može srediti kod malo boljeg električara uz minimalne troškove...mada, ukoliko se često ne pali City, ne mora značiti da će servo zakazati...dijelovi i održavanje jako jeftini, najjeftiniji u klasi...
-
IRRIDUCIBILI_SA
#14 Re: Pomoc kod kupovine auta!!!!!!!!!!!!!!!!
Hvala ti.I moja je greska.Ja pod ovim Multi Jet zovem ove novije Punte,sa vecim prednjim farovima.johntra wrote:VW je precijenjeno smeće, bilo i ostalo...Država wrote:vw je auto.
Ostalo su kola...
Za autora teme...nema 1,2 Multijet, ima samo 1,3....1,2 je benzinac koji dolazi u dvije verzije 8V i 16V, sa različitim snagama i koji je dobar motor...i ja bih prije ganjao benzinca, nego dizela, jer vjerovatno njima nije vraćana kilometraža, mada se ista može lako provjeriti u ovlaštenim servisima...1,2 16V je najbolji izbor, jer je rasterećen motor i nije neki veliki potrošač...imaš i verzija sa 1,9 JTD motorom, dizeli, ali njih izbjegavaj zbog kilometraže i zbog toga što je taj motor težak za Punta, pa ode prednji trap brzo, a inače su rakete na cesti...
mana Punta mk2: električni servo volan, tzv. City, ode štampana ploča i popucaju lemovi na istoj, pa otkaže servo...većina ljudi na ovom forumu smatra da je to neki haman-zaman kvar, a u većini slučajeva ploča se može srediti kod malo boljeg električara uz minimalne troškove...mada, ukoliko se često ne pali City, ne mora značiti da će servo zakazati...dijelovi i održavanje jako jeftini, najjeftiniji u klasi...
Ovaj je 1.2 benzin,dobro ocuvan a presao "samo" 74000.......
-
Spajz
#15 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Mislim da za te pare mozes naci finog stila
-
IRRIDUCIBILI_SA
#16 Re: Pomoc kod kupovine auta!
HVALA
Gledao sam i nasao par STILA.Nisam neki strucnjak za auta ali negdje nadjem STILA za 7500 a negdje za 9000 i sve tako vrtim se u krug.Ipak sam se odlucio za PUNTA.
Gledao sam i nasao par STILA.Nisam neki strucnjak za auta ali negdje nadjem STILA za 7500 a negdje za 9000 i sve tako vrtim se u krug.Ipak sam se odlucio za PUNTA.
- SadaMeHuseine
#17 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Punto 1,2 je fina vozilica....vozio sam (sluzbenog) u par navrata. Sladak, pitak autic, za grada se ubio. Sto se tice voznje na otvorenom, nije se bas nesto pokazao uzbrdo, mozda samo meni jer sam navikao na malo brzu voznju. Odmah da ti kazem da i nije tako mali potrosac...ovaj moj je zano progutati i do 8-9 lit/100 km gradske voznje.
Moj savjet bi ti bio svakako 1,9 dizel motor, jer kao sto Johntra rece..."rakete su na cesti..." ,a s obzirom na tvoju visinu, pretpostavljam da i težina ide u proporciji.
U svakom slučaju kad odlučiš, odma' na kanal, da to majstor provjeri...
Sretno u kupovini....
Moj savjet bi ti bio svakako 1,9 dizel motor, jer kao sto Johntra rece..."rakete su na cesti..." ,a s obzirom na tvoju visinu, pretpostavljam da i težina ide u proporciji.
Sretno u kupovini....
-
IRRIDUCIBILI_SA
#18 Re: Pomoc kod kupovine auta!
HVALA,mada ga ja ni ne mislim brzo voziti,kod mene je sve po "PS",a kod majstora sam odmah mislio odvesti auto.SadaMeHuseine wrote:Punto 1,2 je fina vozilica....vozio sam (sluzbenog) u par navrata. Sladak, pitak autic, za grada se ubio. Sto se tice voznje na otvorenom, nije se bas nesto pokazao uzbrdo, mozda samo meni jer sam navikao na malo brzu voznju. Odmah da ti kazem da i nije tako mali potrosac...ovaj moj je zano progutati i do 8-9 lit/100 km gradske voznje.
Sretno u kupovini....
-
intro
#19 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Pozdrav svima!
Da ne otvaram novu temu, u sličnoj sam dilemi.
Dakle, imam budžet do 10.000KM, trenutno se dvoumim između Peugeot 307 i VW Polo.
Koje su preporuke, na šta trebam paziti? Kakva su isustva drugih, neki mi se kunu u peugeot, drugi u VW. Nisam neki zahtjevan vozač, dosad sam samo imao problema sa većom potrošnjom pa ne bih nekog većeg potrošača. Često u oglasima naletim na 307 hdi motor a Polo vrlo često neki benzinac, godišta od 2001 do 2004. Kakvi su im motori, ima li problema sa održavanjem?
Dakle, imam budžet do 10.000KM, trenutno se dvoumim između Peugeot 307 i VW Polo.
Koje su preporuke, na šta trebam paziti? Kakva su isustva drugih, neki mi se kunu u peugeot, drugi u VW. Nisam neki zahtjevan vozač, dosad sam samo imao problema sa većom potrošnjom pa ne bih nekog većeg potrošača. Često u oglasima naletim na 307 hdi motor a Polo vrlo često neki benzinac, godišta od 2001 do 2004. Kakvi su im motori, ima li problema sa održavanjem?
- Mojo Jojo
#20 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Ja bih ovaj tvoj izbor rađe sveo na izbor između Golfa IV i Peugeota 307, ipak Polo je za klasu niži od Peugeota 307,intro wrote:Pozdrav svima!
Opet bilo šta da kupiš ili VW ili Peugeot nećeš se pokajati u osnovi su to dobra auta (za 10 K se može naći nešto solidno) jedino ako ne nalitiš neki sa milion pređenih kilometara pa da te zavije u crno
razmisli o Golfu umjesto Pola
Sretno
sretn
-
Spajz
#21 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Nisam expert o autima ali koliko znam peugeot-i imaju "fap"(ili se drugacije zove) filter uglavnom koji je problematican,valjda nase gorivo ne valja i ovaj filter stvara probleme...I koliko znam neki ga peugeoti imaju a neki ne ...sretno !
Last edited by Spajz on 17/05/2011 23:37, edited 1 time in total.
-
intro
#22 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Hvala drugMojo Jojo wrote:Ja bih ovaj tvoj izbor rađe sveo na izbor između Golfa IV i Peugeota 307, ipak Polo je za klasu niži od Peugeota 307,intro wrote:Pozdrav svima!
Opet bilo šta da kupiš ili VW ili Peugeot nećeš se pokajati u osnovi su to dobra auta (za 10 K se može naći nešto solidno) jedino ako ne nalitiš neki sa milion pređenih kilometara pa da te zavije u crno![]()
razmisli o Golfu umjesto Pola![]()
Sretno
sretn
Prvi izbor mi je bio Polo jer sam mislio da je dobar za moje potrebe pa sam onda bacio oko na 307 (znam da je i nešto skuplji u prosjeku)
-
intro
#23 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Nisam ni ja nikakav expert al provjeriću za taj filter. HvalaSpajz wrote:Nisam expert o autima ali koliko sam peugeot-i imaju "fap"(ili se drugacije zove) filter uglavnom koji je problematican,valjda nase gorivo ne valja i ovaj filter stvara probleme...I koliko znam neki ga peugeoti imaju a neki ne ...sretno !
- Mojo Jojo
#24 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Ma mislim da ljudi pretjeravaju sa tim FAP filterom, iako možda uzrokuje probleme nije to ništa nerješivo.
Idući po toj logici onda nam uopšte ne bi bilo pametno da kupujemo auta sa turbo motorima jer kad turbo crkne to košta puno novca, a danas svaki drugi auto je turbak
ma samo ti na servis neki dobar i pouzdan sa stručnim licima odi i provjeri auto i zapamti koliko para toliko muzike
Idući po toj logici onda nam uopšte ne bi bilo pametno da kupujemo auta sa turbo motorima jer kad turbo crkne to košta puno novca, a danas svaki drugi auto je turbak
ma samo ti na servis neki dobar i pouzdan sa stručnim licima odi i provjeri auto i zapamti koliko para toliko muzike
- Zvek
#25 Re: Pomoc kod kupovine auta!
Što se tiče Punto vs Stilo do 7500 KM, onda Punto, 1.3 Multijet ili 1.2 ali samo sa 5 vrata, jer su oni Mjet sa 3V (bijeli, crveni) uu 99% slučajeva bili teretni.
Kod Punta imas problematičan servo volan (doduše i kod Stila, ali nešto manje izražen), odnosno mogu da odu elektromotor (bolje, jer se on može vinklovati, a zamjena motora je oko 200 KM sa ugradnjom) i senzor položaja volana, koji se može reparirati ali to kratko traje. Zamjena je oko 300 KM sa ugradnjom. Ovo znam iz prve ruke jer sam se raspitivao kod majstora, inače često pominjanog ovdje kao stručnjaka za Fiat.
Stila sa tom cijenom ne bih uzimao, jer su uglavnom u lošem stanju, ali ne kažem da se ne može naći OK primjerak. Oni od cca 9000 KM su već nešto drugo. Servo mehanizam kod Stila je složeniji od onog na Puntu i kad nešto ode mojenja se komplet, 500 KM sa ugradnjom.
Kod Punta imas problematičan servo volan (doduše i kod Stila, ali nešto manje izražen), odnosno mogu da odu elektromotor (bolje, jer se on može vinklovati, a zamjena motora je oko 200 KM sa ugradnjom) i senzor položaja volana, koji se može reparirati ali to kratko traje. Zamjena je oko 300 KM sa ugradnjom. Ovo znam iz prve ruke jer sam se raspitivao kod majstora, inače često pominjanog ovdje kao stručnjaka za Fiat.
Stila sa tom cijenom ne bih uzimao, jer su uglavnom u lošem stanju, ali ne kažem da se ne može naći OK primjerak. Oni od cca 9000 KM su već nešto drugo. Servo mehanizam kod Stila je složeniji od onog na Puntu i kad nešto ode mojenja se komplet, 500 KM sa ugradnjom.