Pomoc iz matematike - Arcus
-
musac
#1 Pomoc iz matematike - Arcus
Pozdrav,
Da li ima neko ko mi moze objasniti sta je arcus? Dakle, mislim na trigonometriju... I moze li neko navesti jedan primjer kako se rjesava s objasnjenjem?
Hvala puno.
Da li ima neko ko mi moze objasniti sta je arcus? Dakle, mislim na trigonometriju... I moze li neko navesti jedan primjer kako se rjesava s objasnjenjem?
Hvala puno.
- cartman
#2 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
da nadjes Arctan prvo moras nach tanges koji dobivas sa formulom tanV = Y / X = Z , V=ArctanZ = K
npr.
Y = 10
X = 5
Nadji ugao Beta....
tanges B = Y/5 = 2
Beta = arctan2 = 63,4 stepena
Eh sad nadam se da sam ti pomogo , ako oces postavi neki zadatak pa da vidim mogu li ga rijesit
npr.
Y = 10
X = 5
Nadji ugao Beta....
tanges B = Y/5 = 2
Beta = arctan2 = 63,4 stepena
Eh sad nadam se da sam ti pomogo , ako oces postavi neki zadatak pa da vidim mogu li ga rijesit
-
musac
#3 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
arctg(3/5)=?
Rezultat izraziti u stepenima.
Rezultat izraziti u stepenima.
- cartman
#4 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
to ti je 30,96 stepeni
-
mahta-hz
#5 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Arcus ti je inverzna trigonometrijska funkcija.Trazi na wikipedei pod ovim nazivom.Mislim da tamo mozes naci sve sto ti treba.
-
musac
#6 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Znam ja da je to 30,96 stepeni... lako je to izracunati na digitronu. Ali kako da izracunam bez digitrona?
- Hamzinho
#7 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Što bi Azem rek'o, razvij funkciju u Taylorov red u okolini tačke... 
- x0z0y0
#8 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
hahahaHamzinho wrote:Što bi Azem rek'o, razvij funkciju u Taylorov red u okolini tačke...
---------
arctg...uzmi brate knjigu iz hmmm 3. srednje..cini mi se da se tad pocinje raditi trigonometrija
- stachu
#9 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
E svaka cast za ovo! Hahahaha....Hamzinho wrote:Što bi Azem rek'o, razvij funkciju u Taylorov red u okolini tačke...
-
belfy
#10 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
vidim, ovdje su svi od pomoci...
ajmo ovako - arcus ("arc") je inverzna trigonometrijska funkcija "arc"f(x)=1/f(x). funkcija, dakle - ako je tg(x) = sin(x)/cos(x) tada inverzno od toga je da je arctg(x) =1/tg(x) = 1/[sin(x)/cos(x)] ili arctg(x) = (sin(x)/cos(x)) na stepen (-1) => cos (x)/sin(x). isto vrijedi za sve trigonometrijeske funkcije. tako da - ako je ctg(x) = cos(x)/sin(x) vrijedi da je arcctg(x) = sin(x)/cos(x). nadalje slijedi da je arcsin(x) = 1/sin(x), arccos(x) = 1/cos(x). isto vrijedi i za sh, ch, tgh i cth funkcije.
ako trazis logicko objasnjenje ono glasi - od koje vrijednosti x dolazi vrijednost funkcije od x (npr.cos x) => arccos x. da bih jos detaljnije pojasnio reci cu ovako => za koje vijednosti x ce funkcija imati vrijednost cos x.
nadam se da sam bio dovoljno jasan, a ove sto ti predlazu taylorove redove posalji gdje im je mjesto i zamoli ih da se ne javljaju na temu gdje nemaju sta doprinijeti... odzdrav - propali student sa svijetlom buducnoscu.
ajmo ovako - arcus ("arc") je inverzna trigonometrijska funkcija "arc"f(x)=1/f(x). funkcija, dakle - ako je tg(x) = sin(x)/cos(x) tada inverzno od toga je da je arctg(x) =1/tg(x) = 1/[sin(x)/cos(x)] ili arctg(x) = (sin(x)/cos(x)) na stepen (-1) => cos (x)/sin(x). isto vrijedi za sve trigonometrijeske funkcije. tako da - ako je ctg(x) = cos(x)/sin(x) vrijedi da je arcctg(x) = sin(x)/cos(x). nadalje slijedi da je arcsin(x) = 1/sin(x), arccos(x) = 1/cos(x). isto vrijedi i za sh, ch, tgh i cth funkcije.
ako trazis logicko objasnjenje ono glasi - od koje vrijednosti x dolazi vrijednost funkcije od x (npr.cos x) => arccos x. da bih jos detaljnije pojasnio reci cu ovako => za koje vijednosti x ce funkcija imati vrijednost cos x.
nadam se da sam bio dovoljno jasan, a ove sto ti predlazu taylorove redove posalji gdje im je mjesto i zamoli ih da se ne javljaju na temu gdje nemaju sta doprinijeti... odzdrav - propali student sa svijetlom buducnoscu.
-
paratrooper
#11 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
belfy wrote:vidim, ovdje su svi od pomoci...![]()
ajmo ovako ... dakle - ako je tg(x) = sin(x)/cos(x) tada inverzno od toga je da je arctg(x) =1/tg(x) = 1/[sin(x)/cos(x)] bla bla bl ... odzdrav - propali student sa svijetlom buducnoscu.
odavno me nisu ovako nasmijali propali studenti
- Hamzinho
#13 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Arcus jeste inverzna trigonometrijska funkcija, ali ovo što je kolega iznad napisao ne liči ni na šta.
Uz dužno poštovanje inverzna funkcija se piše y^(-1)(x) ali to nije jednako 1/y(x).
Neka je y=f(x), preslikavanje sa skupa X na skup Y tj f:X->Y
Inverzna funkcija funkcije f(x) je funkcija y=f^(-1)(x), odnosno preslikavanje f^(-1):Y-X
Primjer:
ako je sin(x)=1/2; slijedi x=arcsin(1/2) ima dva rjesenja u intervalu 0-2*pi
i to : x1=30(stepeni) ili x1=pi/6 (radijana),
x2=150(stepeni) ili x2=5pi/6 (radijana)
inverzne trigonometrijske funkcije možeš naći za standardne uglove iz trigonometrije (0,30,45,60,90,..) u svakoj knjizi za srednju školu i memorisati, za druge vrijednosti koristi digitron...
pazi ne možeš računati arcsin(x) i arccos(x) ako je |x|>1
Nadam se da nisam navukao bijes na sebe...
Edit: ovo ^ znaci "na", tj 2^4=16, 3^2=9
Uz dužno poštovanje inverzna funkcija se piše y^(-1)(x) ali to nije jednako 1/y(x).
Neka je y=f(x), preslikavanje sa skupa X na skup Y tj f:X->Y
Inverzna funkcija funkcije f(x) je funkcija y=f^(-1)(x), odnosno preslikavanje f^(-1):Y-X
Primjer:
ako je sin(x)=1/2; slijedi x=arcsin(1/2) ima dva rjesenja u intervalu 0-2*pi
i to : x1=30(stepeni) ili x1=pi/6 (radijana),
x2=150(stepeni) ili x2=5pi/6 (radijana)
inverzne trigonometrijske funkcije možeš naći za standardne uglove iz trigonometrije (0,30,45,60,90,..) u svakoj knjizi za srednju školu i memorisati, za druge vrijednosti koristi digitron...
pazi ne možeš računati arcsin(x) i arccos(x) ako je |x|>1
Nadam se da nisam navukao bijes na sebe...
Edit: ovo ^ znaci "na", tj 2^4=16, 3^2=9
Last edited by Hamzinho on 07/10/2008 02:04, edited 1 time in total.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#14 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Gdje ova tema bila kada sam muke mucio sa ovim u trecem srednje 
-
belfy
#15 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
vidim da je paratrooper uveliko doprinio svojim postom. cestitam momak. ja sam svoje studentske dane sprdio poodavno, pa nije cudno ako pogresim, ali trudim se da pomognem sto se za tebe sigurno ne bi moglo reci. ako si htio pokazati da znas bolje to sigurno nisi ucinio. hamzinho je, za razliku, odlicno popravio ono sto sam ja napisao, pogotovo uzimajuci u obzir moju mrskorodu da koristim znak ^ a onda jos i pojasnjavam. steta sto se pokretac teme nije javio da kaze jel ima kakvog hajra od ovog odgovaranja, ali nadam se da ce se paravojni barem jos jednom javiti i objasniti sta je mislio sa onim svojim odgovorom koji meni nije zvucao nikako dobronamjerno.
-
Bušman
#16 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
Inverzna funkcija osnovnih trigonometrijskih funkcija.
-
maxo
#17 Re: Pomoc iz matematike - Arcus
izračunaj a=Tg20 stepeni puta b b=5,25 hvala