POMOC Fireworks

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
hare_sa

#1 POMOC Fireworks

Post by hare_sa »

Pozz svima,

jedno pitanjce ... kad radim u photoshopu obradu slika ili kad pravim nesto ispocetka i bilo to da je slika ili web, sve mi ispadne super. Slika je cista i nije mutna, nema promjene boje itd itd ... medjutim nedavno sam poce raditi u Macromedia Fireworks-u ( da savladam sto je vise programa moguce ) i kad nesto napravim tj snimim pa bilo da je web ili slika, ispadne znatno mutnija nego u PSu ... nije mi nikako cista i ne kontam zasto ... uradim optimizaciju i sve parametre podignem na veci nivo al opet nista. Nadam se da me kontate sta govorim i da mi neko moze pomoci da rjesim ovaj problem u fireworksu???

Tnx
davis.ba

Post by davis.ba »

Šta konkretno radiš, nije mi jasno zašto ti se to pojavljuje, objasni malo šire ako možeš.
hare_sa

Post by hare_sa »

radim web layout u fireworksu ... kad to uradim u PSu sve ispadne kristalno cisto, a kad ga uradim u Fireworksu malo mi je nekako mutan i izgubi na kvaliteti kad uradis pregled kao sliku ili .html
Recimo napravim meni u PSu identican i kad ga gledamkroz explorer odlican bude i kristalno jasan, a kroz Fireworks je mutan kao da izgubi na kvaliteti ... Kontas sad sta govorim

:D
eHost

Post by eHost »

pogledaj kakvu si optimizaciju grafike stavio! ako ti je JPEG komprimiranje prejako - slika ce ti biti mutna! iako bi ti za jednostavnije graficke elemente jednog web sajta predlozio da koristis gif ili PNG formate.

Pozdrav

E.S.
eHost
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa kao što gore kaže čovjek, jedino što mi pada na pamet jeste koju si ekstenziju izabrao, odnosno koji format i koje brojke za svaki. Uopšte tamo gdje imaš dosta prelaza, kontrasta koristi jpeg, za ostalo gif.

Igraj se malo sa tim i mijenjaj brojke za svaki pa vidi hoće li ti pomoći.
hare_sa

Post by hare_sa »

kakve brojke nista vas ne kontam???

radim sa PNG i JPG najvise ... povremeno GIF

moj problem je kad napravim export u bilo koju ekstenziju gif jpg png ili cak .html opet mi bude malo mutno i svjetlo, nema nikakve ostrine!!!
davis.ba

Post by davis.ba »

Kad biraš koji format da koristiš imaš pored da izabereš nešto kao jačinu, ili koliko boja da iskoristiš. U optimize panelu ti to stoji. Kod GIF stoji colors a kod JPEG quality. Na to sam mislio.
hare_sa

Post by hare_sa »

pa to i radim citavo vrijeme i opet isto :?
fakat ne kontam ili FW ne moze dostiti kvalitet slike PhotoShopa ili ja nesto definitivno pogresno radim!!!

Pa obicna slova kad iskucami sejviram, razlika je ogromna!!!
zensko

Post by zensko »

da, i napisana slova lose izgledaju...

imala sam isti problem a onda sam dosla do konacnog zakljucka da se nijedan progam ne moze porediti sa Photo Shop-om

:)
hare_sa

Post by hare_sa »

ne znam sta da ti kazem, radio sam u PSu i sad u FW ... FW jos nisam savladio skroz al dobro se sluzim i za sada po meni PS daje bolje rezultate mada niko od pro designera neda reci da PS bolji od FW ... Za web design FW je bolji od PS to je sigurno a u neki drugim stvarima PS ga shije!!!

Nego zna li iko rjesenje mog problema???
perke

Post by perke »

nisam nikad cuo da se neko zali na Fireworks i taj problem sto ti imas.
Ja ga koristim pet godina i sto se tice web grafike, nema mu ravnog. PS ima svojih prednosti, najvise za fotografe sto je i dokazao verzijom CS2.
Kako bi bilo da ti uradis koji screenshot onog export prozora pa da ne govorimo na coravo, skontacemo vec nesto :D
hare_sa

Post by hare_sa »

ok cekaj za par minuta cu staviti screenshoot!
hare_sa

Post by hare_sa »

evo recimo ova dva menija za web stranicu ... ako mozes da primjetis, mutni su i nekako prljavi!!!

http://www.webtempl.com/pic1.jpg
http://www.webtempl.com/pic2.jpg
perke

Post by perke »

hare_sa wrote:evo recimo ova dva menija za web stranicu ... ako mozes da primjetis, mutni su i nekako prljavi!!!

http://www.webtempl.com/pic1.jpg
http://www.webtempl.com/pic2.jpg

jedino sto mi pada na pamet je da ti kazem da ovo eksportujes kao .gif ili .png i da stavis najvece vrijednosti kvaliteta pa da uporedis... kao da je problem jpeg kompresije....nema potrebe da koristis jpeg, gifovi su mnogo bolji za ovo sto zelis da uradis, pretpostavljam da ces taj cijeli layout exportovati u html :roll: mada ima i boljih varijanti
hare_sa

Post by hare_sa »

rjesio sam problem ... tj rjesili su mi problem hihihi :-D bilo je do exportovanja. Umjesto da idem sa gif 32 ja sam isao sa jpg ili gif256!!!

Hvala svim :)
eHost

Post by eHost »

znas li ti razliku izmedju gif32 i gif256? ipak - davno sam ti rekao da provjeris kako exportujes slicice za sajt. JPG je problematican kod dizajn stvarcica, ali da imas problema sa gif32 ili 256 - to ti ne vjerujem.. :-)

Pozdrav
E:S
eHost
TourniqueT

Post by TourniqueT »

File/New

Ctrl+F6

Optimize = JPEG
Q = 100%

Ukoliko radis sa vec postojecim fajlom, (pretpostavljam da je to u pitanju)

Deselektuje sve elemente na crtezu... Ponovi ovo:

Ctrl+F6

Optimize = JPEG
Q = 100%

Potom exportuj sliku...

Defaultne postavke uvijek stavi JPEG na 100% a onda slicerom reckaj sto ti treba jer za svaki slicer mozes podesiti drugacije postavke.

Fireworks je za web reckanje ubio se... kao i za crtanje... oni koji ga neznaju koristiti muce se sa PSD. ;)
Post Reply