Pomoc : disel masina?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#1 Pomoc : disel masina?

Post by whow »

Vozim Boru 2004 sa 1.9 TDI i oko 30.000 km. Primijetio sam da kada startujem na hladno (prvi put ujutro ) obicno zapusi mozda jedno 30 sekundi, ne znam sada tacno i poslije se to ne ponavlja. Da li je ovo normalna pojava kod dizel motora? . Auto ima punu garanciju pa reko' ako nesto nije uredu da se popravlja. Ko zna neka se javi. Unaprijed zahvaljujem.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Garancija--->Servis--->Dijagnoza--->Rjeshenje...ovdje ces prochitati samo pametovanja :D .
Monsignor

Post by Monsignor »

Ja vozim isto godiste i isti motor samo je moj presao 20 000 km, i sasvim je normalno da ti se to desava...Kad ga upalis samo nemoj gledati na retrovizor i to je to :D
nineac

Post by nineac »

Dobar si Monsignor! Prvo, kakav je dim? Provjeri količinu ulja u motoru. Ako je preko MAX odmah ispuštaj ulje. To vrlo lako može biti. Ako nije preko MAX, servis majka, jer ako je PD motor (100 i 130 ks) previše je komplikovan za naše duduke, a na kraju krajeva pod garancijom je.
Ako se ipak desi da je preko MAX ulje, fino idi u servis gdje su ti sipali, neka ispuste ulje, pregledaju motor da nije nastalo neko oštećenje, i neka ti sve to namire! Ako nebudu htjeli, prijti da ćeš podići tužbu! Sve to pitaj prije nego ispuste ulje. Ako nebudu htjeli, zovneš sudskog vještaka koji će utvrditi da je ta količina baš nasuta u tom servisu (na osnovu hemijskog sastava ulja) kada to utvrdi promjeni servis i rješi problem, a njih normalno tuži. Ako su nasuli preko MAX obavjesti takođe centralu VW-a u BiH i Wolfsburgu (preko e-maila) i vjeruj mi da će vrlo lako izgubiti licencu!
Monsignor

Post by Monsignor »

Nisam dobar nego sam najbolji :zzzz:
Auto sam dobio od firme na koristenje i ne pada mi na pamet da otvaram haubu sem kad nestane tekucine za vjetrobran. postujem propisanu kilometrazu za servise i to je dovoljno od mene. Clan sam ADAC-a i bihamka sto implicira da u slucaju bilo kakvog kvara u Evropi imam cover.
By the way, promijenio sam jako puno diesela i svaki zapusi ujutro kad je hladno i dim je rekao bih bijele boje.
Ticall

Post by Ticall »

joj odgovora stare mi cu ulje preko maximuma ispusti ovo ono, ja ne znam gdje ste pamet pokupili i citate li vi ista na ovom internetu i za sta vam sluzi kompjuter onda covjece to ti je normalna pojava kod svih automobila samo sto se kod benziskih teze primjeti jer je drugaciji sastav goriva a to ti se desava zato sto sve hemiske stvari neizgore kad ugasis masinu i koje se kupe u normalnom radu i nesto ostane jos preko noci malo se na to napravi "kondenz" ne u pravom smislu plus gorivo kod nas kakvo je uzas i sve ti to doprinosi tome.
whow

Post by whow »

Hvala na podrsci. Pricao sam danas sa kolegicom koja vozi isto auto, isto godiste, a muz joj je usto mehanicar . Ista stvar , kaze ponekad zadimi
( ko' ciro ) kad se startuje na hladno. Sta se sad moze , sta je to je takva tehnika valjda..
nineac

Post by nineac »

E drugo je kondenz, a drugo je dim kao što ovaj gospodin kaže. Bilo kakav dim nije uredu. Drugo je kondenz. Ako je kondenz on mora cije vrijeme da bude prisutan, posebno kod diesela jer nenabija toliku temperaturu, tako da se ispušni sistem sporije grije, te normalno sporije isparava, tj. trebamo mu više vremena da se osuši.
Ipak ti to pregledaj u servisu!
H2SO4

#9 Re: Pomoc : disel masina?

Post by H2SO4 »

whow wrote:Vozim Boru 2004 sa 1.9 TDI i oko 30.000 km. Primijetio sam da kada startujem na hladno (prvi put ujutro ) obicno zapusi mozda jedno 30 sekundi, ne znam sada tacno i poslije se to ne ponavlja. Da li je ovo normalna pojava kod dizel motora? . Auto ima punu garanciju pa reko' ako nesto nije uredu da se popravlja. Ko zna neka se javi. Unaprijed zahvaljujem.
drug moj,ne sekiraj se,sasvim normalna pojava,sve dok se katalizator ne ugrije i ne dobije svoju stvarnu funkciju....
Edin H.

Post by Edin H. »

Ima ona stara: "Pali se kao Golf Diesel na Jahorini!"
Post Reply