Pomoc - crk'o laptop/bootable CD-ROM

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Pomoc - crk'o laptop/bootable CD-ROM

Post by FX1 » 27/12/2006 16:35

Sinoc kasno prestalo je da kuca srce moga laptopa. :x :x

Sada pri startanju prodje kroz BIOS, zatim se pojavi 'SMART FAilure Predicted on Hard Disk 0' warning (pojavljuje se vec neko vrijeme ali sta mogu), a nakon toga mogu da izaberem da li da racunar podizem u Safe Mode-u ili normalno.

Sta god izaberem WinXP pocinje da se dize da bi se nakon 20ak sekundi 'verglanja' na sekundu pojavio famozni plavi ekran i racunar se restartuje.

Ima li iko slicna iskustva ili neku ideju sta da radim da bih osposobio racunar??

Mislim da je riknuo HD, ali me buni to sto BIOS nista ne javlja vec nastavlja sa dizanjem i pocetnim, crnim WinXP ekranom. Jesu li ti normalni simptomi?

Imam ideju da podignem racunar sa boot CD-ROMa i pokusam napraviti nesto npr. spasiti dva vazna foldera - ostali su backup-ovani - ili barem vidjeti da li racunar prepoznaje c: disk. Hoce li mi to pomoci? Nakon istrazivanja po internetu mi se cini da boot CD-ROM nije bas tako lako napraviti kao sto sam ja zamisljao sa iskustvima boot floppy diskova izvremena MS DOSa.

Moze li mo neko pomoci da pokusam rijesiti ovaj problem?
Unaprijed zavaljujem.


car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 27/12/2006 16:45

opis tvog problema ne ukazuje nuzno na HD.. moze biti i RAM.. mada ti nije od pomoci ni jedno ni drugo..

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 27/12/2006 16:56

sumnjam da je RAM, fino ga izbroji na pocetku.
dobro bi bilo kada bih uspio procitati sta pise na plavom ekranu ali traje isuvise kratko - manje od sekunde.

u svakom slucaju, hvala na ideji.

Reek
Posts: 63
Joined: 26/11/2006 13:06

Post by Reek » 27/12/2006 22:35

mislim da ti je disk rikno...moje saucesce. stavi ga u drugi racunar i pokusaj spasiti sta se spasit da...

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 27/12/2006 23:49

i ja se bojim...
da li je realno nadati se da se nesto moze spasiti (i kako ga konektovati?) sa crknutog diska nakon sto stavim novi??

u stvari, trebaju mi samo 2 foldera i mail. :-) :shock: :-)

da li je rantabilno mijenjati disk na 2 god. starom ali jako funkcionalnom laptopu?

ima li neko iskustava??
unaprijeed (i unazad) zahvaljujem

Reek
Posts: 63
Joined: 26/11/2006 13:06

Post by Reek » 28/12/2006 01:08

FX1 wrote:i ja se bojim...
da li je realno nadati se da se nesto moze spasiti (i kako ga konektovati?) sa crknutog diska nakon sto stavim novi??

u stvari, trebaju mi samo 2 foldera i mail. :-) :shock: :-)

da li je rantabilno mijenjati disk na 2 god. starom ali jako funkcionalnom laptopu?

ima li neko iskustava??
unaprijeed (i unazad) zahvaljujem


nada zadnja umire (al' ipak umire) :-). koji je disk, mislim koji interface? PATA, SATA...? uglavnom, bootas sa onog koji je ok...

p.s. neam iskustva sa laptopima.

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 28/12/2006 17:15

otisao ti je sigurno sektor diska na kom se nalazi neki win driver. U svakom slucaju mozes bootati uz pomoc nekog live cd-a (knoppix?) i spasiti sta zelis da spasis. Ako skines knoppix, mozes provjeriti i memoriju uz pomoc memtest86 aplikacije, ali vece su sanse da ti je disk crko. Najbolje bi ti bilo da ga nakon sto sacuvas svoje informacije unistis a kupis sebi novi hard drive, jer ti u ovom slucaju ni format nebi bas puno pomogao.
Za boot diskete pogledaj http://www.bootdisk.com/

knoppix na http://www.knoppix.com/

memtest na http://memtest86.com/

velaxsa
Posts: 234
Joined: 12/04/2005 06:53
Location: Sarajevo
Contact:

Post by velaxsa » 28/12/2006 17:29

Vjerovatno je HD crk'o ali moguce je i da imas corrupted windows.Kako je problem nastao?Kod laptopa se cesto desi da se pregriju i kao rezultat windows moze da ode u vraga.U tom slucaju ne moras mijenjati hd,samo uradi restore...Je li pokaze plavi screen i u safe mode?U svakom slucaju ti predlazem da testiras HD,ako treba software javi....

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 28/12/2006 18:42

odlicno. :D :D
hvala decki!

znaci sa Knoppix diskom se moze podici racunar?

sad cu da prionem na posao. obavezno vam javim rezultate.

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 28/12/2006 18:57

S.M.A.R.T Self Monitoring And Recovery Tehnology :D Kad je disk pred kraj on napominje da dolazi belaj. Probaj ga ugasiti u BIOS-u da spasis podatke i kupi novi HDD.

Elko
Posts: 103
Joined: 28/03/2005 13:47

Post by Elko » 28/12/2006 18:59

ako si u SA javi se pp, 50 KM, ako spasim podatke ti mi poklonis :) , ja platim pice i to je to


ako hoces
Pozdrav :)

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 28/12/2006 19:07

ok.

vidim sta je sljedece: kupujem novi HD. ispade da to i nije toliko skupo $80 u US ne znam koliko je u europi. sad, da li trebam ganjati potpuno isti ili moze bilo koji odgovarajuve velicine (2.5")?

@shin
koga/kako da iskljucim u BIOSu? :? :?
vazno mi je da sacuvam podatke.

@Elko
bih, vrlo rado, ali nisam u SA. grrrr

Elko
Posts: 103
Joined: 28/03/2005 13:47

Post by Elko » 28/12/2006 19:16

e steta :-D :-D

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 30/12/2006 13:35

evo update (ako koga interesuje)

jos nisam uspio da napravim bootable knoppix CD-ROM.
sta cu kad sam levat. a i nesto me z****aje ovaj drugi racunar...

e, da mi je Elko support + plus pice gratis...:)

bice, iza praznika.
mislim da ce se nesto moci spasiti

haj' uzdravlje!

FX1
Posts: 138
Joined: 01/08/2005 17:28

Post by FX1 » 30/12/2006 13:35

evo update (ako koga interesuje)

jos nisam uspio da napravim bootable knoppix CD-ROM.
sta cu kad sam levat. a i nesto me z****aje ovaj drugi racunar...

e, da mi je Elko support + plus pice gratis...:)

bice, iza praznika.
mislim da ce se nesto moci spasiti

haj' uzdravlje!

Post Reply