Ja sam isto imao strašnih problema s tim.

Mučilo me stalno, međutim nikad nisam imao dovoljno vremena, strpljenja i hrabrosti da to riješim, uglavnom jer su me zastrašivali s pričama tipa "čupaju doktori nokte", "strašno boli čupanje, bez obzira na anesteziju", itd..
Uglavnom, zadesio sam se u inostranstvu i nakon dana provedenog na fudbalu, skinem patike i čarape, kad pojavi mi se krvav prst i taj dio gdje je nokat urastao praktično je bio rana. Pošto ni doktora, ni stare niti ikoga nije bilo sa mnom, osim cimera koji ne znaju normalan engleski, a kamoli objasniti kako i šta sa zanokticom, uzmem noktaricu i taj urasli dio izvadim sam sebi i odrežem noktaricom taj kraj nokta. Samo po sebi to mi nije riješilo problem, jer je rana ostala tu, a i nokat je rastao prirodno kako uvijek i raste, tako da sam ja nastavio da bolujem i hodam s tom ranom. Kad sam krenuo kući, nekih 10-ak dana poslije, negdje dole iza Nirnberga(pošto sam išao busem preko Njemačke), više nisam mogao izdržati, i skinem patike i čarape u busu, s namjerom da samo pola minute vidim šta se dešava, jer je bila pauza i bus je bio prazan, pa rekoh da iskoristim "na hinjaka", ako bude smrdilo, nisam ja kriv

. Dok sam ja to sve gledao, prišla mi je neka gospođa, i zabezeknuto gledala taj moj prst, uz ono naše poznato:"tobejarabi drago dijete, što to nisi liječio", itd.. Kad se načudila valjda dovoljno, donijela je neku mast i rekla mi da to stavim na prst koji sam ja prethodno očistio mokrom maramicom i dok smo mi to radili prišlo nam je još par gospođa, i svaka je donosila nekakve masti, kreme, šta su već imale(većinom žene koje vrlo često putuju u posjete djeci u dijasporu, pa valjda imaju problema s gljivicama itd..).Uglavnom, bol me je prošla skoro odmah, a zanoktice su nestale par dana poslije, rana lijepo zarasla, a ja više nikad nisam imao problema s tim. I dan - danas mahinalno povučem taj dio nokta prema gore kad skinem čarape, tolike su to traume bile. Uglavnom, neka od tih njihovih masti mi je pomogla da to riješim, a ja bih puno dao da znam ko su gospođe koje su mi tada pomogle u busu, i da znam koja mi je mast pomogla.