Pomjeranje menstruacije
Moderator: anex
-
angy
#1 Pomjeranje menstruacije
Eh ovako, pocetkom augusta trebam ici na more ali bi tad trebala dobiti menstruaciju tako da sam odlucila piti kontracepcijske pilule da bih pomakla menstruaciju, pa jel neka od vas to vec radila, kako to ide i koje bi bilo najbolje da uzmem pilule, mislim da su one logest dosta blage ne sadrze veliku koncentraciju hormona... Moj ginekolog je na odmoru pa mi se ne da ici nekom drugom dokoru samo zbog ovog pitanja...
- lala_sa
#2 Re: Pomjeranje menstruacije
Zasto eksperimentisati sa hormonalnim tabletama?????
Probaj sa tamponima...
Probaj sa tamponima...
- suncica24
#3 Re: Pomjeranje menstruacije
Izvini sto cu biti gruba, ali... ne kupujes kruske na pijaci, vec tablete koje utjecu ne samo na menstrualni ciklus, sto je takodjer izuzetno vazno, vec na cjelokupni covjekov sistem, od hormona pa do cirkulacije!
NEMOJ SE IGRATI S TIM!!! Vjeruj, nije vrijedno menstruacije vise manje, znam djevojku koja je tako nasumice pila pilule (i to nakon konsultacija s doktorom), prestajala i pocinjala kad je htjela, bez ljekarskih kontrola, i sad dvije godine nema menstruaciju, ima skroz poremecen hormonalni sistem, ali pored toga ima i vidljive fizicke probleme, otice, ima grozne mucnine i glavobolje... grozno.
Pilule se uzimaju samo na recept (i u apoteci ti nece ih dati bez recepta), nakon opsteg ginekoloskog pregleda i propisivanja pilula koje prate hormonalno stanje tvog organizma.
Zato, ako ne mozes otici do svoje doktorice, idi do nekog drugog ginekologa (imas u Dispanzeru besplatno) i zaista nemoj se zezati s tim.
Vjeruj, nije vrijedno mora, suncanja i kupanja (PS: A i za to imas nesto sto se zove tamponi i sto je mnogo bezazlenije od pilula)
Izvini jos jednom ako sam bila gruba, ali... nije iz zle namjere
NEMOJ SE IGRATI S TIM!!! Vjeruj, nije vrijedno menstruacije vise manje, znam djevojku koja je tako nasumice pila pilule (i to nakon konsultacija s doktorom), prestajala i pocinjala kad je htjela, bez ljekarskih kontrola, i sad dvije godine nema menstruaciju, ima skroz poremecen hormonalni sistem, ali pored toga ima i vidljive fizicke probleme, otice, ima grozne mucnine i glavobolje... grozno.
Pilule se uzimaju samo na recept (i u apoteci ti nece ih dati bez recepta), nakon opsteg ginekoloskog pregleda i propisivanja pilula koje prate hormonalno stanje tvog organizma.
Zato, ako ne mozes otici do svoje doktorice, idi do nekog drugog ginekologa (imas u Dispanzeru besplatno) i zaista nemoj se zezati s tim.
Vjeruj, nije vrijedno mora, suncanja i kupanja (PS: A i za to imas nesto sto se zove tamponi i sto je mnogo bezazlenije od pilula)
-
angy
#4 Re: Pomjeranje menstruacije
Ma nemas se sta izvinjavati draga ti si 100 % upravu sve sto si rekla ali ja dosad koje sam zvala privatne ordinacije sve su 50 KM bez obzira sto se necu pregledati, pa mi nesto bilo bezveze davati 50 KM samo radi konsultovanja, a u Skerlicevoj dok docekam termin kad se narucim bice vrijeme i da krenem na more, a prijateljica mi je rekla da je nas ginekolog na odmoru sad tako da sam htjela ovde od nekoga savjetsuncica24 wrote:Izvini sto cu biti gruba, ali... ne kupujes kruske na pijaci, vec tablete koje utjecu ne samo na menstrualni ciklus, sto je takodjer izuzetno vazno, vec na cjelokupni covjekov sistem, od hormona pa do cirkulacije!
-
angy
#5 Re: Pomjeranje menstruacije
Nije ni ta mogucnost sad iskljucenalala_sa wrote:Zasto eksperimentisati sa hormonalnim tabletama?????
Probaj sa tamponima...
- Cholina_Lokica
#6 Re: Pomjeranje menstruacije
ja sam to radila... doktor mi rekao da smijem.. normala samo uzeti tablete sa najmanjom mogucom koncentracijom hormona, i sve oke. samo ne pretjerivati sa tim. meni se dva puta desilo da trebam dobiti na moru i to radila 2-3 dana prije pocela uzimati i prestala odmah po povratku s mora, i najnormalnije dobila za 2 dana. nije to nista toliko strasno kao sto kazu...
- Loulou
#7 Re: Pomjeranje menstruacije
Već nekoliko godina na inostranom (ili pak samo na amerčkom) tržištu postoje period eliminating pills, tj. tablete koje zaustavljaju menstruaciju na čitavu godinu dana.
http://contraception.about.com/od/presc ... Lybrel.htm
postojii dosta kontraverzi oko toga, ali ako se Noske javi, možda on bude znao više.
Kako sam čula, postoje i tablete koje menstrualni ciklus svode na 3-4 puta godišnje
Meni je, iskreno, to sve malo zastrašujuće...
Ne znam da li to možda već ima i na našem tržištu?
postojii dosta kontraverzi oko toga, ali ako se Noske javi, možda on bude znao više.
Kako sam čula, postoje i tablete koje menstrualni ciklus svode na 3-4 puta godišnje
-
angy
#8 Re: Pomjeranje menstruacije
2-3 dana prije nego sto trebas dobiti si pocela piti pilule jel??Dile wrote:ja sam to radila... doktor mi rekao da smijem.. normala samo uzeti tablete sa najmanjom mogucom koncentracijom hormona, i sve oke. samo ne pretjerivati sa tim. meni se dva puta desilo da trebam dobiti na moru i to radila 2-3 dana prije pocela uzimati i prestala odmah po povratku s mora, i najnormalnije dobila za 2 dana. nije to nista toliko strasno kao sto kazu...
A koje si uzimala???
- Cholina_Lokica
#9 Re: Pomjeranje menstruacije
2-3 dana prije nego sam otisla na more, jer mi se zna desiti da mi porani zbog promjene klime... prvi put sam uzimala stediril-m (ja mislim da su te bile), a drugi put logest
-
melb26sa
#10 Re: Pomjeranje menstruacije
Loulou wrote:Već nekoliko godina na inostranom (ili pak samo na amerčkom) tržištu postoje period eliminating pills, tj. tablete koje zaustavljaju menstruaciju na čitavu godinu dana.![]()
Kako sam čula, postoje i tablete koje menstrualni ciklus svode na 3-4 puta godišnje![]()
U osnovi, svake tablete se mogu koristiti tako da imas ciklus 3-4 puta godisnje. Fazon je samo da nakon 21 tablete ne pauziras 5-7 dana vec samo nastavljas sa novom tablom. Jos dvije table i onda pauza i opet tako. Nema sta zastrasujuce u tome. Ovdje se zovu seasonique ili tako nesto.
-
angy
#11 Re: Pomjeranje menstruacije
Ma ne bih ja pomjerala toliko nit bi skratila ciklus na 3-4 puta godisnje nego samo za par dana dok se ne vratim s mora... kod mene je slucaj sto me je menstruacija zeznula ovaj mjesec kad sam trebala ici na more sa drustvom bas sam dobila na dan kad smo trebali ici na more i nisam htjela da se zezam sa mengom vec prvi dan na moru tako da sam ostala kuci ali i sljedeci mjesec kad trebamo ici dragi i ja on je vec rezervisao ja bas tad opet trebam dobiti, koji peh... A prosle godine sam isla na more pod menstruacijom i stavljala sam tampone i bas mi je bilo nesto bezveze nisam se nikako mogla opustiti ni sekunde nekakko mi nije bilo to to... Ali eto opet nije iskljucena ni ta mogucnost da stavljam tampone mada mi se nikako ne da...Loulou wrote:Već nekoliko godina na inostranom (ili pak samo na amerčkom) tržištu postoje period eliminating pills, tj. tablete koje zaustavljaju menstruaciju na čitavu godinu dana.![]()
Kako sam čula, postoje i tablete koje menstrualni ciklus svode na 3-4 puta godišnje![]()
-
angy
#12 Re: Pomjeranje menstruacije
Hvala na odgovoru...Dile wrote:2-3 dana prije nego sam otisla na more, jer mi se zna desiti da mi porani zbog promjene klime... prvi put sam uzimala stediril-m (ja mislim da su te bile), a drugi put logest
Ja sam cula da su ove logest bas blage tj imaju pravo nisku koncentraciju hormona ili kako se vec to kaze ne razumijem se
-
melb26sa
#13 Re: Pomjeranje menstruacije
Ja koristim logest par godina i one imaju najmanju aktivnu dozu hormona. Nema promjena tezine (znaci ne debljas se), nije bilo spottinga, glavobolja.angy wrote:Hvala na odgovoru...Dile wrote:2-3 dana prije nego sam otisla na more, jer mi se zna desiti da mi porani zbog promjene klime... prvi put sam uzimala stediril-m (ja mislim da su te bile), a drugi put logest
Ja sam cula da su ove logest bas blage tj imaju pravo nisku koncentraciju hormona ili kako se vec to kaze ne razumijem se
Odes kod doktora (imas i u studentskoj poliklinici), pregled i nalazi krvi i dobijes recept. Nakon prvog puta, u apoteci te vise nece ni traziti da pokazes recept - barem meni ne traze.
Ako pusis, moras se posebno pripaziti jer zna da oslabi djelovanje pilule.
- legionarka
#14 Re: Pomjeranje menstruacije
ja dok sam se bavila sportom, ako bi se slucajno desilo da trebam dobiti pred takmicenje, moj ginekolog mi je prepisivao primolut nor (ne sjecam se vise kako sam ih koristila). Nije se desavalo cesto, ali kad jeste nisam imala nikakvih problema niti posljedica nakon toga. Te tablete nisam sigurna da mozes dobiti bez recepta. Sto se tice kontracepcijskih pilula, ja posto sam zaboravna, presla sam na injekciju, prepisanu od strane doktora naravno, svaka 3 mjeseca, doduse i ciklus mi je svaka tri mjeseca. Za sada sve u redu, bez ikakvih popratnih pojava i posljedica (redovna kontrola nivoa hormona obavezna), tako da ti o pomjeranju ciklusa pilulama ne znam bas mnogo...
-
angy
#15 Re: Pomjeranje menstruacije
Ej hvala na info... Joj dobro si, studentske se nisam ni sjetilamelb26sa wrote:Ja koristim logest par godina i one imaju najmanju aktivnu dozu hormona. Nema promjena tezine (znaci ne debljas se), nije bilo spottinga, glavobolja.angy wrote:Hvala na odgovoru...Dile wrote:2-3 dana prije nego sam otisla na more, jer mi se zna desiti da mi porani zbog promjene klime... prvi put sam uzimala stediril-m (ja mislim da su te bile), a drugi put logest
Odes kod doktora (imas i u studentskoj poliklinici), pregled i nalazi krvi i dobijes recept. Nakon prvog puta, u apoteci te vise nece ni traziti da pokazes recept - barem meni ne traze.
Ako pusis, moras se posebno pripaziti jer zna da oslabi djelovanje pilule.
-
angy
#16 Re: Pomjeranje menstruacije
injekciju?? Mislis primis injekciju svaka 3 mjeseca umjesto pilule da pijes??nisam znala da to postoji...legionarka wrote:ja dok sam se bavila sportom, ako bi se slucajno desilo da trebam dobiti pred takmicenje, moj ginekolog mi je prepisivao primolut nor (ne sjecam se vise kako sam ih koristila). Nije se desavalo cesto, ali kad jeste nisam imala nikakvih problema niti posljedica nakon toga. Te tablete nisam sigurna da mozes dobiti bez recepta. Sto se tice kontracepcijskih pilula, ja posto sam zaboravna, presla sam na injekciju, prepisanu od strane doktora naravno, svaka 3 mjeseca, doduse i ciklus mi je svaka tri mjeseca. Za sada sve u redu, bez ikakvih popratnih pojava i posljedica (redovna kontrola nivoa hormona obavezna), tako da ti o pomjeranju ciklusa pilulama ne znam bas mnogo...
- Dioda
#17 Re: Pomjeranje menstruacije
I ja sam isto radila. Pijem Diane35 vec godinama,ali mi se svake godine nekako potrefi da trebam dobiti bas onda kad idem na moreDile wrote:ja sam to radila... doktor mi rekao da smijem.. normala samo uzeti tablete sa najmanjom mogucom koncentracijom hormona, i sve oke. samo ne pretjerivati sa tim. meni se dva puta desilo da trebam dobiti na moru i to radila 2-3 dana prije pocela uzimati i prestala odmah po povratku s mora, i najnormalnije dobila za 2 dana. nije to nista toliko strasno kao sto kazu...
To ne bi trebalo biti stetno,osim ako se cesto radi
-
melb26sa
#18 Re: Pomjeranje menstruacije
Ne, mislim da je uobicajena krvna slika i pregled, neki doktori mogu preskociti KS.angy wrote:Ej hvala na info... Joj dobro si, studentske se nisam ni sjetilajel mislis na polne hormone da se trebaju izvaditi za pilule??? Ako su polni hormoni ja sam ih vadila prije par sedmica pa valjda ne moram opet, mogu te ponijeti,inace svi su mi ok hB... A inace nisam pusac...
-
angy
#19 Re: Pomjeranje menstruacije
Aha, a znaci trebala bih dobiti nakon neka 2-3 dana po prestanku koristenja pilula jel to vazi i za logest???Izvini dosadna sam sa pitanjima...melb26sa wrote:Ne, mislim da je uobicajena krvna slika i pregled, neki doktori mogu preskociti KS.angy wrote:Ej hvala na info... Joj dobro si, studentske se nisam ni sjetilajel mislis na polne hormone da se trebaju izvaditi za pilule??? Ako su polni hormoni ja sam ih vadila prije par sedmica pa valjda ne moram opet, mogu te ponijeti,inace svi su mi ok hB... A inace nisam pusac...
- legionarka
#20 Re: Pomjeranje menstruacije
injekcije postoje, imaju jedne za svaka tri mjeseca i neke za svakih sest...odes ljekaru on izvadi sve moguce testove i onda ti prepise.. Ja svaka tri mjeseca odem dobijem injekciju i to je to ... jedino sto moras je prekinuti sa tim tretmanom ako se odlucis na trudnocu, na period of 6 mjeseci do godinu dana
-
melb26sa
#21 Re: Pomjeranje menstruacije
Jeste, za 2-3 dana dobivas ali nije to pravo, vrlo nesto malo. Nakon tih 7 dana opet na pilulu osim ako neces da produzis zbog mora...angy wrote:[Aha, a znaci trebala bih dobiti nakon neka 2-3 dana po prestanku koristenja pilula jel to vazi i za logest???Izvini dosadna sam sa pitanjima...
- anais_nin
#22 Re: Pomjeranje menstruacije
zar se kod nas jos uvijek mogu kupiti kontracepcijske pilule bez recepta?
ja sam mislila da barem u sarajevu vec odavno u apotekama traze recept za sve vrste lijekova za koje je on i potreban
@angy suncica ti je dobro rekla...fino ginekologu na konsultaciju pa nek ti on(a) prepise odgovarajuce tablete...da li si ikad prije koristila anti-bebi pilule? znas nece ti bas puno pomoci to sto ti forumasice govore ovako ili onako...svaka zena je razlicita, i pilule su razlicite
kada tek pocnes uzimati pilule jedna od mogucih kontraindikacija su i povremena krvarenja (posebno ako ih ne budes uzimala u isto vrijeme svaki dan)...takodje kada ces dobiti mentruaciju nakon prestanka uzimanja pilula zavisi od tvog tijela, a ne od toga kada je koja forumasica dobila menstruaciju nakon uzimanja te i te pilule...
uz to ne zaboravi da koristenje bilo kakvih tableta bez konsultacije s doktorom ima svoje rizike...a posebno "jednokratkno" koristenje anti-bebi pilula koje nisu za to namjenjene i to "na svoju ruku"...sretno
@angy suncica ti je dobro rekla...fino ginekologu na konsultaciju pa nek ti on(a) prepise odgovarajuce tablete...da li si ikad prije koristila anti-bebi pilule? znas nece ti bas puno pomoci to sto ti forumasice govore ovako ili onako...svaka zena je razlicita, i pilule su razlicite
uz to ne zaboravi da koristenje bilo kakvih tableta bez konsultacije s doktorom ima svoje rizike...a posebno "jednokratkno" koristenje anti-bebi pilula koje nisu za to namjenjene i to "na svoju ruku"...sretno
-
angy
#23 Re: Pomjeranje menstruacije
Hvala na sugestiji... Da, mogu se uzeti kontracepcijske pilule bez recepta, mislim ne mogu sve ali mogu neke... Da, koristila sam i ranije kontracepcijske pilule i bas sam bila rahat dok sam ih koristila, ciklusi bili redovni, znala sam u sat tacno kad cu da dobijem, nije bilo nikakvih simptoma pms-a i tako toga, lice bilo bez ijedne bubuljice, koza nije bila masna ma ljepotaanais_nin wrote:zar se kod nas jos uvijek mogu kupiti kontracepcijske pilule bez recepta?ja sam mislila da barem u sarajevu vec odavno u apotekama traze recept za sve vrste lijekova za koje je on i potreban
![]()
@angy suncica ti je dobro rekla...fino ginekologu na konsultaciju pa nek ti on(a) prepise odgovarajuce tablete...da li si ikad prije koristila anti-bebi pilule? znas nece ti bas puno pomoci to sto ti forumasice govore ovako ili onako...svaka zena je razlicita, i pilule su razlicitekada tek pocnes uzimati pilule jedna od mogucih kontraindikacija su i povremena krvarenja (posebno ako ih ne budes uzimala u isto vrijeme svaki dan)...takodje kada ces dobiti mentruaciju nakon prestanka uzimanja pilula zavisi od tvog tijela, a ne od toga kada je koja forumasica dobila menstruaciju nakon uzimanja te i te pilule...
- alica.k
#24 Re: Pomjeranje menstruacije
i ja sam to radila uz konsultacije s gyn. sve oke. bitno je da ne pravis sama pauze kad ti je cejf i da ne radis nista na svoju ruku. samo uz konsultacije sa doktorom.
isto tako, mozes kupit pilule kako hos. mene niko nikad nista o receptu ne pita, a gyn mi je rekla da ce mi svakako dat pa da mi ne pise bezze recepte :S:S:S:S:S
isto tako, mozes kupit pilule kako hos. mene niko nikad nista o receptu ne pita, a gyn mi je rekla da ce mi svakako dat pa da mi ne pise bezze recepte :S:S:S:S:S
- suncica24
#25 Re: Pomjeranje menstruacije
Yasmin i Diana se vec dva-tri mjeseca mogu kupiti samo na recept.